Keresés

Részletes keresés

eMM Creative Commons License 2006.01.25 0 0 15
De nem is 1999-et írunk már.
A topiknyitónak amúgy teljesen igaza lett.
Előzmény: fleetmark (14)
fleetmark Creative Commons License 2006.01.25 0 0 14
ébresztő.
kábeltelefon.
nick45 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 13
Amikor a díjak beszedésére fordított költség meghaladja a beszedett díjakat, ingyenes lesz. De a rendszernek fenntartási költségei is vannak. Ezt meg ésszerü és ésszerütlen fejlesztésekkel mindíg lehet magas szinten tartani, és a fogyasztóra kell hárítani. Ez nem technikai kérdés, vagyis a beszedett díjakkal emberi butaságot kell kompenzálni. Ebből látszik, hogy nincs remény...
bgyuri Creative Commons License 1999.12.29 0 0 12
Tisztelt elvtársak, elöre szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy most bunkó paraszt leszek, ugy hogy gyengébb idegzetüek kérem ne olvassák!.

Tehát ez a rohadt kibaszott matáv kihasználja ez álltal a szemét ocsmány politikusoktól kapott monopolhelyzetét. Tudtátok például, hogy ugyanazon a körzetszámon belül is két tarifa létezik? Micsoda közröhej ez a kapcsolási díj! Hát mit lépnétek, ha a közértes mondjuk száz forint belépöt szedne? Hogy dögölne meg az a rohadt vérszívó manager, aki ezt az árpolitikát kitalálta! Egy dolog vigasztal, 2002! Amint megjelenik körzetünkben az elsö konkurens szolgáltató, abban a pillanatban úgy hagyom ott a matávot a havi átlag százezres t-számlájával hogy attól kódul. Átmenetileg akár többett is hajlandó vagyok fizetni. Ezt a véleményemet ahányszor valamilyen matávossal beszélek, hangoztatom is, hangsúlyozva, hogy tudom, nem ök tehetnek az árpolitikáról. Kéne csinálni egy ant-matáv lapot, rontsunk a szemétládák imagén! Ilyen egy ocsmány bagázst!

Na bocsika, de most kaptam számlát. Megint több mint 100.000,- és felvilágosítottak, hogy nem mindegy, hogy a IP-met a saját 26-os körzetemben hívom, vagy a kék számán.

gyuri

kpeet Creative Commons License 1999.12.28 0 0 11
Én csak a finn példát ismerem, úgyhogy azt részletezném egy kicsit.
A mobiltelefon árak itt alacsonyabbak.
Erre sokan azt mondják, hogy persze a Nokia pl finn cég, és hazai piacon könnyen megy.
Volt már néhány telefon a kezemben használat céljaból. A Nokia telefonok nagy része (legalábbis az 5110, 6110, 6150 sorozatból amiket én láttam, azok mind) Németországban készültek, as akkumulátoruk pedig a cseheknél. Vagyis a saját telefonjukat importálják vissza vámostul mindenestül. Ettől függetlenül pl a 3210-es első piaci ára kb 1500 FIM (kb. 63000 HUF) bolt, míg otthon leesett az állam a 80ezer feletti PLUSZ SARC áron. Ez a legenyhébb szóval illetve is pofatlanság az illető szolgáltatóktól. Természetesen ezek a teljesen szabványos nem SIM-lockos telefonokra vonatkoznak. A finneknél pl törvény is létezik tudomásom szerint az ilyen akciózás ellen. Persze az adott keresetükből meg is engedhetik maguknak, mint ahogy gyakorlatilag csak az ovodásoknak nincs saját mobilja.
Az érdekes az, hogy míg a finneknél ha jól tudom kb. 10000 FIM (420e HUF) az ÁTLAGkereset, addig a telefon pl olcsóbb mint nálunk. Szóval valami nem stimmel...
Érdekes módon az előbb említett svéd példához hasonlóan a tarifa ALACSONYABB mint M.o.-n. Így az esetleges számla a fenti fizetésükhöz mérve meg egyenesen nevetséges.
Hogy ne csak a mobilos szolgáltatók kapjanak:
Az ISDN (128K) vonal bekötése /1 voice, 2 data vonal/ 550 FIM (23100 HUF), havi dija 130FIM (5460 HUF), percdija (egy vonalra ertve, mivel a 128K ket vonalon megy) kb 3, azaz HÁROM magyar királyi forint. Ja igen, csúcsidőben...
Még egy érdekes adat:
Kb 3000FIM (126e HUF) beugróval, havi 1500 FIM (63000 HUF) ellenében szivesen adnak a halandó emberbek otthonra egy fix ADSL vonalat 2MB (nem tévedés, kettő megabit) sávszélességgel. HA jól tudom, pl a komplett szegedi universitas tömörülés rendelkezik EGY ilyennel Pest felé).
Kint pedig egy parasztbácsi megrendelheti a kunyhójába az átlagos fizetése kevesebb mint 1/7 részéért.
Összegezve, szerintem ebből látszik, hogy nálunk soha semmi sem volt azért, hogy használd boldogan, hanem azért, hogy valaki (netán egy külföldi) pofátlan jól megszedje magát a magyarokon, mert más választásuk úgysincs szegényeknek.
És ez nem is fog változni még egy jó ideig, új szolgáltató ide, vagy oda.
Lehet, hogy valaki nem így látja, de az adott példából is látszik, hogy valami nagyon nem stimmel kis hazánkban...

Peet "a tapasztalt" :))

nyman Creative Commons License 1999.09.13 0 0 10
OFF
Nem tudom, hogy egyes sved cegek hogy csinaljak, de mar 2 kr/perc (55 Ft)-ert telefonalok Mo-ra csucsban is, mobilra is. Ez olcsobb mint otthonrol. Ja az USA mar 50 ore alatt (14 FT) van. Ehhez meg hozzajohet a sved jovedelem es akkor az aranyok felelmetesek.
ON
Mike Creative Commons License 1999.06.17 0 0 9
Szvsz akkor lesz olcsobb a telefon amikor az itthoni atlagfizetes eleri mondjuk az USA-beli, vagy a nemet atlagfizetesek szintjet.
Az meg meg odebb lesz...
Mike
Dale Cooper Creative Commons License 1999.06.17 0 0 8
Pedig sem a Prímateles faszi, sem a Pannonos, sem a Westeles nem mondta azt, hogy olcsóbb lesz... Csak a Katona Kálmán (ő a miniszter) neki pedig már nem sok beleszólása van az ügybe... Mindenki csak a minőséggel vacakolt. Pedig régóta lehet már sejteni, hogy ha a egy autógyártó arról kezd el beszélni, hogy az új modellbe már a padlóban is lesz légzsák, meg programozott ütközésvédelem meg műholdas navigáció akkor az egyet jelent: kétszer annyiba fog kerülni mint a régi...
Egyébként az olcsóságon nem azt értem, hogy év végén bejelentik, hogy öt százalékkal csökkenek az árak, de tíz százalék az infláció, tehát öt százalék áremelés, hanem olyant mint pl. Angliában: a felére...
Véreb Creative Commons License 1999.06.17 0 0 7
Szerintem pedig olcsóbb lesz. Mert különben miért választanád a harmdik szolgáltatót (Primatel), eleinte jóval kisebb lesz a lefedettség, és egyébként is még egy ismertelen cég.

Véreb

Moly Creative Commons License 1999.06.17 0 0 6
A matávos akkor ha megszűnik a monopolhelyzete, kb. 2002 körül, a mobil pedig 1 éven belül.
Moly
Dale Cooper Creative Commons License 1999.06.17 0 0 5
Lazy Cat:

Szerintem - mint azt a vitaindítóban írtam -, az új cég megjelenése nem garancia az alacsony árakra, egyrészt mert qrva sokat fizettek érte és ezt valahogy be kell hozni, másrészt mert úgy gondolom be fognak állni a sorba és ezentúl hárman csinálják azt, amit ketten. Összekacsintanak és jó magasra belövik az árakat. Az árversenyt pedig messze elkerülik.

itcme, RIC:

Én is pesszimista vagyok, de hogyan lehetne ezt kikerülni? Átmegy a telefonálás is a szürke szférába? Pl. ha olcsó lesz a műholdas mobil? Egyénként tudjátok, hogy a műholdas mobil Magyarországon be van tiltva?

Üdv,
Agent Cooper

Typographic Creative Commons License 1999.06.16 0 0 4
Nemsokára annyi lesz az átjátszóadó-torony, hogy lassan kezdhetjük a tetőt építeni Magyarország fölé.
Typo
itcme Creative Commons License 1999.06.16 0 0 3
Mikor lesz olcsó a telefon?

magyaroszagon szerintem soha...

udv... itcme...

Lazy Cat Creative Commons License 1999.06.16 0 0 2
Úgy lesz olcsóbb a telefon, ahogy olcsóbb lett a biztosítás a sok biztosító megjelenésével.
joy Creative Commons License 1999.06.16 0 0 1
Afenébe, má esse egy0llás!

? Olcsó telefon: már van! Egy készülék már csak 3-4e Ft!

Csak a használata DRÁGAAAAAAA!

RIC Creative Commons License 1999.06.16 0 0 0
SOHA!!!!
Előzmény: Dale Cooper (-)
Dale Cooper Creative Commons License 1999.06.16 0 0 topiknyitó
Kedveseim!

Ma - nekem a nap a napkeltével kezdődik - tudtuk meg azt, hogy ki az a szerencsés, aki megpróbálkozhat a harmadik magyar mobiltelefon hálózat kiépítésének dicső feladatával. Kérdésem a következő: Mi jóra számíthatunk ezután? Lerobbannak-e az árak, mint az történt nemrég számos EU országban? És egyáltalán, vajon merre tart a magyar hírközlési piac?

Bevezetőül röviden a következőket: Mivel a pályázatot a legtöbbet ajánló delikvens nyerte el, úgy gondolom, nem sok jóra számíthatunk. Véleményem az, hogy a három mobil szolgáltató - összekacsintva a Matávval - egy kellemes három fős oligopoliumot alkot majd, mindent megtéve az árak magasban tartásáért, kizárva az árversenyt. Azaz semmi sem változik. Idáig kétszereplős oligopol piaccal nézhettünk farkasszemet. Mindez szerintem abba a folyamatba illeszkedik, melynek jellemzői a következők: a távközlés területén (mobil illetve vezetékes telefon, adat és internet szolgáltatás, kábeltelevíziózás, füstüzenetek stb.) a verseny teljességgel lehetetlenné tétele, és az árak magasban tartása. Minden lehetséges eszközzel, mint például az - elméleti - versenytársak összejátszása, a kisebb cégek lehetetlenné tétele és olyan törvények meghozatala, amelyek a szabad piac kialakulását eleve kizárják. Akkor, amikor a világ fejlettebb országaiban ez már nem divat (különösen USA, de egyre inkább EU is), és amikor alig vagyunk túl egy internetes sztrájkon.

Kérdés mik ennek a helyzetnek a lehetséges kifutásai?

Szeretettel: Agent Cooper

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!