Keresés

Részletes keresés

Fine Tune Creative Commons License 2002.03.07 0 0 30
Véleményem szerint legjobb a többlábon állás, bár gyakorlatilag állandóan tanulni kell. Egy közepes cégnél dolgozom, elég gagyi fizetésért. Munka sincs sok, inkább ügyeleti jellegű (mivel az összes szükséges szoftvert 8 év alatt megírtam:))
Van egy BT-m, egyedül vagyok benne, meg egy falkültag. Ezzel a BT-vel viszont megkeresem a fizum háromszorosát, télen még többet is. Aláírom, hogy kell ismeretség is, viszont az első nagyon tartós pénzes helyemet úgy szereztem, hogy szarban volt a cég és lényegében egyedül megoldottam a problémájukat. Ezt már 6 éve folyamatosan értékelik:))) Szóval szerintem a jó munka titka, hogy folyamatosan tanulni kell és akkor elég kevés dologra lehet azt mondani,hogy sorry. Ha többlábon állsz, akkor ha kirugnak sem nagy probléma, szar helyet bármikor lehet találni, csak olyat keress, ahol elég ha legfeljebb napi két órát vagy aktív. A maradékból egyet elszórakozol, a többi tanulás/gyakorlat. Akkor tuti nem kell beszarni és jön a mégnagyobb pénz, emellett elhessegetheted a multi rabszolgamunkáját és baromarcu fönőkét:))

Ja és a szar helyen mindig totálra bejelentenek:)))

Tehát annyiban egészíteném ki Rockefellert, hogy aki dolgzik és nem tanul mellette, az nem ér rá pénzt keresni:))

MGperY Creative Commons License 2002.02.14 0 0 29
frankó kis topik ez :)
(még mindig kis cégnél tolom számlára)
vikoca Creative Commons License 2002.01.14 0 0 28
Jajaja. :-)
Előzmény: Filburt (26)
Filburt Creative Commons License 2002.01.12 0 0 27
(4 ev = 2 ev)

B-)

Filburt

Előzmény: Filburt (26)
Filburt Creative Commons License 2002.01.12 0 0 26
Uff... Nem is emlexem mar erre a topicomra.... Meg arra sem, mi lehetett az az ajanlat, ami miatt nyitottam... Hiaba, 4 ev hosszu ido..... B-)

Az eddigi tapasztalataim alapjan elmondhatom, hogy a "nagy" cegek szeretik a palyakezdoket es szeretik a rutinosabb arcokat is. Csak eppen mas-mas celbol.

Elobbieket felveszik igahuzonak, mert meg lelkesek es tenyleg alakithatoak (igazi tapasztalat hijan elhiszik, hogy egy 'nagy' ceg tenyleg ennyire pitlak es valoban ennyit kell dolgozni ennyi penzert, es meg buszkek is). Utobbiakbol csinalnak egy csoport- v. muszakvezetot, kiemeltebb fizuval, _joval_tobb_ felelosseggel. Az illeto meg azt hiszi, ralepett a 'karrier' nevu utra es mar meg is tette az elso lepeseket. ]B-)

Egyebkent jo allast valoban csak ismeretsegen at lehet szerezni (a mostani is ugy van). Bar akkor sem egyszeru, mert eleg sokat maceraltak (2 nyelvu interjuk, tesztfeladatok, 'na most beszelgessunk arrol, milyennek kepzelsz egy bankot', stb. stb).

Az interjukon nyitottnak, erdeklodonek, lelkesnek kell _latszani_. Az, hogy a probaidod utani elso nap mar fent van a labad az asztalon es magasrol nem erdekel a hatarido, senkit nem fog annyira zavarni, mint ha az interjun nem tunsz eleg rugalmasnak es fejlodokepesnek.

Un. 'nagy' cegnel azert jo dolgozni, mert sok szakmabeli kozott van az ember, van kitol kerdezni/tanulni, ha gaz van, tovabba a kampanyok is tobb embert terhelnek le. Meg persze van kikkel netes gemeket nyomni a holtidokben. B-)

A kis cegek viszont sokkal hangulatosabbak. B-)))))

Egyebkent vajon miert pont vikocanak valaszoltam? Nem tudom.... Talan mert hajnal van es alig latok. B-)

Legyetek rosszak,

Filburt

Előzmény: vikoca (17)
lajafix Creative Commons License 2002.01.08 0 0 25
Vidéken(kelet Mo.) anno 97ben 30 bruttoért tudtam volna elhelyzkedni sima infosként. Maradtam Pesten természetesen.

Mivel Pesten tudsz váltani a jóval több lehetőség miatt, itt jóval jobban "megbecsülik" az embert mint vidéken. A 2szeres szorzó áll. Nálunk rájöttek erre és már az 5ik évemet húzom ugyanazon a helyen. Ez már alapszintű törzsgárda! :)

Szvsz mai eszemmel 2 év programozói gyakorlat után körülnéznék Skandináviában, Angliában vagy esetleg USA.

Ha mégtöbb eszem lenne akkor szerződésesként otthonról távmunka, egy ISDN vonal kell csak hozzá. Haza is költöznék.

De nincs sok eszem, így Pesten eszem. :)

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 24
Nehezebb melót és parasztabb főnökséggel mivel munkanélküliség van azon a környéken így kénytelen volt ezt a melót elfogadni.
Szinte minden területen ahol nem multinál, vagy legalább is nemzetközi tulajdonú cégnél vagy más a fizu ugyanazért a melóért keleti/nyugati országrészben és pesten. Erről szerintem banyus drága tudna konkrétabb adatokat, vagy Thor.
Amit te írtál az viszont jó támpont azoknak akik multikhoz akarnak menni melózni és fejlesztésel foglalkoznának.
Előzmény: vikoca (23)
vikoca Creative Commons License 2002.01.02 0 0 23
Aha, es kozben ugyanazt a munkat vegezte, ugyanazzal a munkastilussal?
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 22
Ha nem multinál vagy akár 2-szeres eltérés is simán lehet fizuban, egy csoportársam pl. itt pesten programozóként 150 körül kapott kézhez, most otthon Debrecenben 60-at kap plusz ha visz számlát akkor még 20-at mellé:(
Előzmény: vikoca (20)
bhubert Creative Commons License 2002.01.02 0 0 21
Hát pedig egy programozónak is kevesebbet fizetnek vidéken.
Előzmény: vikoca (20)
vikoca Creative Commons License 2002.01.02 0 0 20
Meglepne. Inkabb csak sokkal tobb fejleszto kell pesten, de hat ez tetszoleges szellemi munkara igaz.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.30 0 0 19
Khm, azért azt se felejtsétek el odaírni, hogy helyileg merre lehet az általak leírtakra számítani, ugyanazért a tudásért/elvégzett munkáért mást fizetnek egy multinál, pesten, győrben, vagy Debrecenben, mivel más a kereslet-kínálat a munkaerőpiacon.
Civ3Fan Creative Commons License 2001.12.27 0 0 18
nem túl nagy minimumelvárás-e Magyarországon, hogy fullosan be legyek jelentve, és mellé még kezdôként mondjuk bruttó 200-250/hó

Elôfordul ilyen. Pl. velem :-)
De hozzátartozik a dologhoz, hogy ötödévben 18 órát dolgoztam a multinál harmadannyi pénzért. De az államvizsga utáni naptól kezdve jött a bruttó 210000/hó. Az is hozzátartozik, hogy volt olyan jellegu tapasztalatom, amire ott és akkor nagy szükség volt (nem csak kódolóként számítottak rám) és viszonylag kevés embernek van ilyen jellegu tapasztalata (meg kevesebb pályakezdônek). Viszont el kell, hogy keserítselek, mert a cégnél jelenleg létszámstop van, a részvényesek érzékenyek a recesszióra...

Előzmény: Tam7 (6)
vikoca Creative Commons License 2001.12.27 0 0 17
Banyek, ma nincs kedvem dolgozni, hat kifejtem erdemben mit gondolok.

Nem tudom, honnet veszitek, hogyan mukodik egy multi, vagy egy "nagy" ceg, de akkorakat lottok melle, hogy meg. Dolgoztatok valaha ilyen cegeknel?

Kimondottan szeretik az ilyen helyeken a palyakezdoket - es nem csak a programozok, informatikusok, tervezomernokok eseteben, hanem akkor is ha kozgazdasz, vagy barmi egyeb magasan kvalifikalt ertelmisegi munkaerore van szukseg.
Ennek az az oka, hogy a friss diplomasnak nincsenek hatarozott elkepzelesei, sem pedig tapasztalatai arrol, hogyan kellene egy vallalatnak jol mukodnie, ezert konnyebben elfogadja es magaenak erzi a munkaado ceg munkastilusat es szervezeti berendezkedeset.

Egy foiskolarol frissen szabadult ifjonc - felteve ha szakiranyu volt a kepzese - a leheto legjobb programozo, mivel hajlando megcsinalni, altalaban ismer tobbfele programozasi paradigmat, tobbe-kevesbe gyakorlott, de meg alakithato. Jobb programozo az ilyen ember, mint Ko Geza, aki a CsodaSzoftver Ltd. senior fejlesztoje mar ket eve, mivel ez a Ko Geza bar nagyon jartas konkretan a CsodaSzoftverek tervezeseben, de lehet hogy a WonderSzoftver egeszen mas tipusu cuccokat csinal, amit maskepp kell, masok a szempontok, satobbi. Tovabba nehez lesz Ko Gezat betanitani, mivel o egy senior fejlesztogore volt, ezert presztizsbol is vitatkozni fog olyasmin, amin Fu Bela friss diplomas nem tenne.

Tovabba, az embertelen munkatempo inkabb a kisebb cegekre jellemzo, mivel a kis meret miatt kisebb a rugalmassag is. Ha csostul jon a munka, mindenki el lesz havazva, es gyakran a ceg kozeptavu lete a tet. Nagyobb ceg eseteben a kampanyszeru feladatok el tudnak oszlani az emberek kozt - persze csak akkor tortenik igy tenylegesen ha eleg jo a menedzsment.

Foiskola-tema. Nyilvan nem a neve szamit, persze. Ugyanakkor teny es valo, hogy igenyes fejlesztoi munkara olyan embereket keresnek, akik kepzettek, tehetsegesek es van munkamoraljuk. Ezek az emberek pedig donto tobbsegben harom bizonyos helyrol kerulnek ki, marmint az orszagon belul. A negyedik aranybanya a kolozsvari egyetem. Aki nem hiszi, kerdezzen meg egy fejvadaszt, vagy egy "nagy" szoftverhaz fejlesztesi vezetojet, illetve HR menedzseret.

Mindaz amit leirtam, meg egyszer mondom, fejleszto programozokra vonatkozik, tehat nem rendszergazdakra, halozattelepitokre, karbantartokra.

Na zaporozzanak az ellenerzesek.

vikoca Creative Commons License 2001.12.27 0 0 16
Tenyleg nem a nevetol fugg :-)
Jezusmariam.
Előzmény: bhubert (15)
bhubert Creative Commons License 2001.12.27 0 0 15
Hát szerintem a dolog legkevésbé a suli nevétől függ :)

Sokkal fontosabb a tapasztalat.

Előzmény: vikoca (14)
vikoca Creative Commons License 2001.12.27 0 0 14
Attol fugg, melyik fosulit vegzed eppen, es persze hogy van-e eszed. :-)
Ha Banki Donatot vegzel, igaza van a tobbieknek. Ha Kandot, es hajlando vagy dolgozni is, akkor teljesen realisak az elvarasaid, meg erdekes melot is kapsz.
Egyszoval, ha onallo mernoki munkara kepes programozo vagy, akkor tudsz is rendesen keresni. Ha csak programozo rabszolganak vagy alkalmas, akkor nyilvan nem.
Előzmény: Tam7 (6)
easa Creative Commons License 2001.12.19 0 0 13
Néhány tévhit: hacsak nem vagy nyugdíjas, egyéni vállalkozóként kell TB-t fizetni!!! Bt. alapítása ma már húzós, pl. kettős könyvvitel, szakképzett könyvelő stb. Ezek a céggel munkaviszonyban + vállalkozási jogviszonyban álló személyek potenciálisan veszélyeztetettek mind APEH, mind munkaügyi szempontból.
Hosszú távon kifizetődőbb olyan cégnél dolgozni, amelyik 100%-ban bejelent. Van ilyen kis cég is /pl. mi is/, bár tudom, hogy ez ritka.
Azzal maximálisan egyetértek, hogy előbb bizonyítani, utána ugrik a fizetés. Mi befürödtünk olyan "gyakorlott" programozóval, aki csili-vili programokat hozott referencaként, szavakban jól el tudta adni magát, csak a gép előtt csődőlt be, majd ezer kifogás volt, hogy mi miért nem az, ami.
Van olyan programozónk, aki pályakezdőként került hozzánk, cca. 6 hónap alatt megduplázódott a fizetése /100 bruttó alatt kezdett!!!/.
Nekünk, mint munkáltatónak nem érdekünk az, hogy állandóan cserélődjenek a programozók, de ha valaki nem válik be, esetleg követelőző, az nem számíthat hosszú karrierre. Mint kis cég, elég költségérzékenyek vagyunk, itt csak ténylegesen megtermelt pénzből lehet fizetni, ugyanakkor korrekt hozzáállással ez hosszú távon is biztos megélhetést jelenthet.
még egy: munkáltatóként nem túl szimpatikus az a jelentkező, aki sűrűn váltogatja a munkahelyét, még akkor sem, ha komoly tudás van mögötte, ugyanis ilyen emberre nem lehet építeni.

Üdv.

Stocker Creative Commons License 2001.12.19 0 0 12
Csak NAGY cégek fognak fullosan bejelenteni, azok viszont nem vesznek fel kezdőt

Vesznek fel kezdőt NAGY cégek, csak:
1. Át kell menned egy nehéz felvételin
2. Bírnod kell az embertelen tempót
3. Kötelezettségeket kell vállalnod. (pl. aláíratnak veled egy papírt, hogy az elmúlt 2 évben nem dolgoztál bizonyos más NAGY cégeknél, ahol mellesleg ugyanez a gyakorlat)

Egy évfolyamtársamat ötödévesen felvették egy ilyen multihoz, jó pénzzel, de 2 hónap után otthagyta, és inkább elment kevesebb pénzért egy kis fejlesztőcéghez (stresszmentesen) dolgozni.

Előzmény: bhubert (7)
Hazudik Creative Commons License 2001.12.17 0 0 11
Meg annyit, hogy programozoi allast szerintem leginkabb ismeretseg alapjan lehet talalni - X jol dolgozik, ezert hiszunk neki ha azt mondja hogy Y is jo... egyebkent nem a pillanatnyi tudas a legfontosabb hanem hogy az illeto kepes es hajlando legyen ujat tanulni.. naponta talalkozom olyannal, aki az angol hibauzeneteket nem is olvassa el, hanem rogton szalad segitsegert...
Erdekes egyebkent, hogy mennyi "Java programozo" meg "Delphi programozo" szaladgal - azaz olyanok, akik egy nyelvet/kornyezetet alaposan megismertek, de ha barmi mast kellene csinalni akkor tanacstalanok... egy valodi programozonak, ha eddig sohasem programozott is pl LISP-ben (vagy perl-ben vagy /360 assembly-ben), van annyi altalanos tudasa meg tanulasi kepessege, hogy belathato idon belul elmelyedjen benne.
shabbarulez Creative Commons License 2001.12.16 0 0 10
Tam7:

Mint munkakezdő, tapasztalattal nem rendelkező szerintem ne számíts ekkora fizetésre, azt csak a tapasztalat után adják. A 22-es csapdájának elmúlását pedig ki kell várni. Tudom mindenhova alapfeltétel a sok éves gyakorlat, de ugye honnan lenne ilyen a fősuliból kiszabadultnak. szerintem az első munkahelyen sajnos meg kell alkudni azzal ami van.

Nekem csak sima érettségim volt, igaz adtak mellé középfokú programozóit, de szerintem a papír nem olyan fontos. 97-ben anno én is br.60-al keztem, ami nem egy nagy durranás. Az első évben keményen ment a könyvelő program fejlesztése, ami után jogdíjat kaptam. Innentől kezdett el meredeken emelkedni a fizum. Sajnos az első évet ki kell bekkelni, hogy lássák hasznot is tudsz hajtani, utánna már megbecsülnek anyagilag is. Ráadásul az alapfizuval ellentétben, ami nekem évi kb.20%-ot emelkedett, a jogdíj sokkal dinamikusabban nőhet, ha megy a szekér, gyarapodnak az ügyfelek. Most havi br.300ezer 1/3-2/3 arányban megosztva. Szóval szerintem türelem, ahhoz hogy helyből jó fizetéssel kezd tényleg a korábban felsorolt feltételek kellenek, de ha szorgalmas vagy, akkor szerintem rövid idő alatt elérheted, és a 22. csapdából is közben kikerülsz. Ja és be vagyok jelentve, és a főnököm sem nevezhető gyengeelméjűnek, ha a kis szoftverfejlesztő csapatával, megtermelteti az évi pár tízmilás hasznát. A kiscégeknél szerintem több sikered lehet(a miénk is 13 fős), mert a nagy multiknál, ahhol a papírt és a nyelvismeretet is elvárják, a munkatapasztalati évek számát is komolyan veszik.

Egyébként melyik fősuli(igaz ez nem is fontos, csak kíváncsiság)? De az fontos mennyire vagy jó a programozásban, mennyire tudsz önállóan feladatokat megoldani, mit tudsz te is fölmutatni(programnyelvek,adatbáziskezelők,web). A tudásod előbb-utóbb arányos bevételt szül, de előbb mint munkakezdő bizonyítanod kell. Ez csak akkor elkerülhető, ha protekció útján szereznek neked egy zsírosabb állást. :)

bhubert Creative Commons License 2001.12.16 0 0 9
Csak az érdekesség kedvéért említeném, hogy két éve voltam olyan cégnél felvételizni, ahol be akartak jelenteni teljes pénzzel.

Nekem akkor volt 8 éves gyakorlatom, az ottlévő vezető programozónak 2.

A munka tetszett is volna - böngészőt kellett volna fejleszteni, ami kihívás az 1000. számlázóprogram után :).

Erre jött a főnök és bejelentette, hogy "felvesz" és 3 hónap próbaidőre fizet nettó 40 eFT-ot !!!

Picit hanyattestem...

Erre ő próbálta mondani, hogy azért lehet alkudni és köthetünk kompromisszumokat! Én meg megköszöntem a lehetőséget és balra el...

Persze tényleg lehet nagy pénzeket akasztani, de ahhoz nagy szerencse kell és mégtöbb tudás.

Előzmény: Tam7 (8)
Tam7 Creative Commons License 2001.12.16 0 0 8
Aha! Kössz! Hát akkor így kell hozzáállni, és nem ér nagy meglepetés :)
Előzmény: bhubert (7)
bhubert Creative Commons License 2001.12.16 0 0 7
"Már csak azért, mert én a főiskola vége felé járok és ha programozó leszek, akkor kíváncsi vagyok, hogy nem túl nagy minimumelvárás-e Magyarországon, hogy fullosan be legyek jelentve, és mellé még kezdőként mondjuk bruttó 200-250/hó."

Nos, néhány dolog a tisztánlátáshoz:

- A főiskola végén még nem leszel programozó,
- Csak NAGY cégek fognak fullosan bejelenteni, azok viszont nem vesznek fel kezdőt.
- Ahol "fullosan" akarod bejelenteni magad kezdőként, ott max bruttó 100 (!) ra számíts!

- Ennél kaphatsz lényegesen nagyobb pénzt kezdőként is, de ahhoz még két dolognak össze kell jönnie: 1. Nagyon szerencsés legyél! 2. Nagyon hülye legyen a főnököd!

- Komoly pénzekre csak akkor számíts, ha már nagy gyakorlatod van.

Sajnos ez a dolog érvényes itt, ma, MO-n :(

Amúgy az esetek nagy százalékában minimálbéren leszel (én is azon vagyok) és kapsz mellé egy borítékot.

Előzmény: Tam7 (6)
Tam7 Creative Commons License 2001.12.15 0 0 6
Sziasztok!

Szeretném, ha csak a statisztika miatt, elmondanátok, hogy nálatok mi a helyzet, hogy néz ki a szerződésetek!

Már csak azért, mert én a főiskola vége felé járok és ha programozó leszek, akkor kíváncsi vagyok, hogy nem túl nagy minimumelvárás-e Magyarországon, hogy fullosan be legyek jelentve, és mellé még kezdőként mondjuk bruttó 200-250/hó.

Saol Creative Commons License 2000.04.11 0 0 5
Nos én a következő variációkat éltem át.
1. Az első munkahelyemen - még annó -, be voltam jelentve minimál bérrel és az e fölötti részt, feketén kaptam. Ez nagyon régen volt és már nem szokás.
2. A másik helyemen be voltam jelentve 100e ft – al, és e fölött mint egyéni vállalkozó számláztam egy nagyobb összeget. Ebben az a jó, hogy elég, ha másod állásban vagy vállalkozó, így nem kell tb-t fizetned, és viszonylag kevés könyveléssel jár. A baj viszont hogy éppen most indult be ezekre az APEH, mert ez egy úgy nevezett színlelt szerződés kategóriába esik, amit elégé szabálytalan ahhoz, hogy mind a munkáltatót mind a munkavállaló megüsse a bokáját. Mai napon még a legtöbb helyen tudtommal ez a felállás, de ha jósolhatnék, akkor azt mondanám, hogy ezek át fognak alakulni a harmadik kategóriára.
3. Az emberke nincs ténylegesen bejelentve az adott cégnél, hanem alapít egy bt-t, és havonta számlázz egy nagyobb összeget. Ez azzal jár, hogy a saját Bt-jének, egy alkalmazottjának kell lennie. Tehát mondjuk minimálbérrel jelenti be magát az emberke, és maga után fizeti a TB -t és minden csuda jó dolgot. Ez több könyveléssel jár és főképp azoknak éri meg, akik tudnak számlát szerezni, illetve van költségük. Bár a könyvelők szerint ez a legjobb megoldás mivel nem igazán nyomon követhető hogy mikkor vettél ki pénzt a Bt-ből. Így azt is mondhatod hogy te nem vettél ki pénzt csak a fizetésed...:)))
4. A negyedik a legszebb, de a legritkább esett. Ilyenkor a cég egy az egyben bejelenti a munkavállalót, de ez főképp ott fordul elő ahol viszonylag alacsonyak a fizetések( nettó 100 e alatt ) illetve nagyon nagy - külföldi - cég. Mivel a tapasztaltabb programozók elkérnek több mint nettó 200 e - ft is ezért őket több mint 300 e -ft - al kéne bejelenteni ami a céget nézve húzós. Itt ugye a munkavállalónak nincs problémája a könyveléssel.
vikoca Creative Commons License 2000.04.11 0 0 4
En nem mennek olyan ceghez, ahol trukkozni kell a fizuval. Vannak olyanok, akik megfizetnek rendesen egy programozot, miert nem mesz oda?
Amsterdam Creative Commons License 2000.04.07 0 0 3
Vagy mosoda.
Előzmény: MGperY (2)
MGperY Creative Commons License 2000.04.06 0 0 2
szomorú tapasztalatim vanak ezzel kapcs:
senki sem akar fizetni tbt ezért várják el tőled hogy hozz számlát. vagy van egy bt-d és küzdesz mint állat, keresel jó könyvelőt, a kotont is áfás számlára veszed, ekkor általában rosszabbul jársz. 2: a számlát te veszed egy cégtől ami azzal foglalkozik, hogy pl "tanácsadás", ír 1et 100+áfáról a cégednek, te ebből megkapsz mongyuk 83-t. ővé a különbség, csak azért mert jobb könyvelői vannak és már az áfát sem fizeti be.

ez van.

Előzmény: Filburt (-)
Amsterdam Creative Commons License 2000.04.06 0 0 1
Elég kényelmes lehet a meló.
Előzmény: Rettenet (0)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!