Keresés

Részletes keresés

platina Creative Commons License 2000.03.29 0 0 53
Gyerekek, ez a kioktatósdi nagyon szar, gyomor kell hozzá, hogy valaki végigolvassa ezt a topicot. Sajnálom, Laci, biztos nem ezt szeretted volna.
KunG Creative Commons License 1999.10.05 0 0 52
Helló!

Szerintem a marketing fogyasztásnövelő hatása, az, ami elsősorban egészségtelen és nem az árba épített marketingköltség magas aránya (sőt, ez talán még hasznos is). Egyes fejlődő országok hatalmas népességét célozzuk meg hasonló fogyasztásra ösztönző reklámokkal, pedig a Föld egészen egyszerűen nem bírja el az amerikai szintű fogyasztást. Paradigmaváltásra van szükség, de erről mindenki csak beszél. Szerintem az általatok említett spirálnak nincs vége, csak a civilizációnk összeomlásakor. Hát, ez így elég durván hangzik. Vélemény?

KunG

Laci Creative Commons License 1999.10.04 0 0 51
csakhogy el ne tűnjön végleg a téma
gitaros Creative Commons License 1999.07.17 0 0 50
Hali.

Haat, semmifele gazdasz, marketinges nem vagyok, csak ha mar felmerult a gazdasagi fejlodes lufijanak kidurranasa, beleszolok. Errol David C. Korten irt egy konyvet Tőkés társaságok világuralma címmel (Kapu Bp., 1996). Tavaly jart a Közgázon is. A témával még sok cikk foglalkozik, álljon itt egy link.

Kellemes olvasgatast! Nehéz, de felfogható.

Laci Creative Commons License 1999.07.16 0 0 49
"hátha"
Pirx Creative Commons License 1999.07.02 0 0 48
A topicot olvasva az az érzésem támadt, hogy itt néhányan az élet igazságos voltát hiányolják.
Nos, szerintem a témának feldobott marketing-rém és a következményeként létregondolt világvége jóslat erős félremagyarázást takar.
A Microsoft jó tömegkommunikációs szakembereket is foglalkoztat – talán bűn ez? Micsoda képmutató feltételezés.
Aki nem tudja eladni a termékét, az nem életképes. Amit ti elvitatnátok, az SZVSZ korunk egyik (technikai) evolúciós sarokpontja.
Valóban sok múlik rajta, de semmiképpen sem az igazságosság elvén működik. Úgyhogy azt ne itt keressétek.
hugoka Creative Commons License 1999.07.02 0 0 47
marketing? piaci bevásárlás során használatos felsőruházat,
Laci Creative Commons License 1999.07.02 0 0 46
Igen, én sem látom sok értelmét, hogy elkezdjem ecsetelni több K-ban, hogy mennyire egyetértek veled :)
Előzmény: Alejandro DeSilva (45)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.07.02 0 0 45
Koszi. Es a velemeny? Bar az 'ellentabore' erdekesebb volna :)
Előzmény: Laci (44)
Laci Creative Commons License 1999.07.02 0 0 44
Kedves Alejandro DeSilva,

Íme a topic :)

Vajk Creative Commons License 1999.06.18 0 0 43
Dex, tenyleg elnezest, ha a lelkedbe tiportam volna...
De szerintem tenyleg nemsokat er a marketing, ezt ha valaki normalisan egeszseges gondolkozasu, magatol kitalalja. Aki kitalaj viszont az kapjon akkora fizetest, amekkorat megerdemel !
Reflexiok:
A Kik talaljak ki kezdetu kerdeseidre eleg egyszeru valaszolni: kozgazdaszok, logisztikusok.
Hogy egy picit "uj szeleket " is erezzel, a logisztika sokkal atteteleseb es egeszebb "tudomany", mint a marketing. Persze ez szerintem van igy.Nem, nem uldozesi mania, egyszeruen a munkam soran meg nem talalkoztam olyan hivatasos marketingessel, akinel egy jol kepzett erettsegizo kevesebbet tudott volna.
Tisztelet a kivetelnek, de eleg nagy empirikus halmazombol ilyennel meg nem talalkoztam. Szaj az nagy mindenhol, hiszen ez a marketing,de valos tudas keves van mogottuk.
Hu de utalsz, igaz? :))
Előzmény: Dex (28)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.06.17 0 0 42
Tehat, hogy hogyan is latom a marketinget:
A gondom foleg az, hogy anno arrol volt szo, a versenyhelyzet egy csodaszer, ami vegso soron mindig a vevo erdekeit szolgalja, csokkeno eloallitasi koltseget, gyorsulo fejlodes, stb. Viszont ugy tunik, hogy manapsag a dolgok kisse fordultak, mivel: a sikert a profittal lehet merni, a profit maximalizalasa pedig nagyon nem szolgalja a vevok erdekeit: a mostani autok araban az eloallitasi koltseg kb. ugyanakkora, mint a marketingre szant osszeg, aztan meg itt van a Microsoft ceg, amelyiknek a marketingje tokeletes, viszont a termek borzalmas. A profit tenyleg maximalis, viszont a vasarlo nem minoseget kap a penzeert. Itt van a gondom, mert az ember sokkal inkabb fogyaszto, mint termelo: sokkal tobb fajta termeket hasznal, mint amennyit eloallit, ezert vegsosoron mindenkinek az volna az erdeke, hogy minosegi dolgokat allitson elo, hiszen o is ugyanezt varja el.
A gondom az, hogy a marketing sokkal nagyobb szerepet kapott, mint amennyi az egeszseges volna - a "marketing is everything, engineering is nothing" szemleletet roppant arrogansnak tartom. Viszont ugy tunik, valahol mostanaban lehetunk tanui ezen folyamat visszafordulasanak: gondolok itt az ISO tanusitvanyokra, meg arra, ahogy a LINUX teret nyer, stb. Remelem, igazam lesz...
Laci Creative Commons License 1999.06.17 0 0 41
Szeretettel várom :)
Előzmény: Alejandro DeSilva (40)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.06.17 0 0 40
Laci, veled ertek egyet, ha lesz idom, meg ki is fejtem a velemenyemet...
Előzmény: Laci (38)
akkorcsakmi Creative Commons License 1999.06.16 0 0 39
SZVSZ amíg a globalizáció be nem fejeződik.
Az egy érdekes téma, hogy utána hogyan alakul át és átalakul-e, vagy pl. degradálódhatnak-e a közvetített értékek és ha igen meddig.

OFF
Nem tud valaki egy jó PR szakembert Dex-nek? ;-)))
ON
akkorcsakmi

Előzmény: Laci (38)
Laci Creative Commons License 1999.06.16 0 0 38
Próbálom visszaterelni a témát az eredeti kerékvágásba:

Szóval a trendben megegyezhetünk? Akkor gondoljuk tovább, és légyszi írjátok meg, hogy szerintetek meddig tart ez, milyen ütemben halad, és hogy vajon mi lesz a vége. Szerintem lehet logikus érvekkel valószinű jövöbeli verziókat felvázolni.

Dex Creative Commons License 1999.06.16 0 0 37
Jó reggelt!

Rikitiki, kösz, hogy nem marketinget írtál. Végre valaki!
A dollárárverés emlékeztetHET a szóban forgó vélelmezett begyűrűző folyamatra.

"Reklámozzuk->ennyivel többe került->ha már ennyit beleöltünk, el kell adni->reklámozzuk még jobban. "

Ez sokszor működik így, van ilyen, de ez a rossz reklámstratégia. Sok vállalat spórolni akar a reklámköltségeken és a költségek legnagyobb szeletén, a médián igyekszik visszafogni. Megcsinálja a reklámot, de sajnálja a megfelelő számú sugárzást/megjelenést/méretet/stb. Spúr kétszer fizet: hiába jó a reklám, ha nem elégszer látja a célpiac semmit sem ér. Rájön, hogy valamit elrontott, mert nem emelkednek az eladási mutatói, ezér vagy új reklámot készít vagy később újra médiába helyezi a reklámot. A hatékonyság így egyértelműen romlik, gyengül a vállalati imázs, és az egész kampány messze áll a költséghatékonyságtól.

Az azonos profilú cégek reklámcsatája egy törvényszerű és elkerülhetetlen dolog. Minden piacon van egy piacvezető cég, aki kijelöli, mi a követendő. Aki nem lép utána, nem követi a stratégia mintázatát, nem adoptálja a stílust, az randán lemarad. Többek között ezért hasonlítanak egymásra a mosóporreklámok. A követők közül senki sem engedheti meg magának, hogy túlzottan eredetieskedjen, mert a piac lehet hogy nem fogadja el az ő kreatív "kicsapongásait". Persze az is lehet, hogy igen és akkor dől a lé, de mint mondtam, óriási a kockázat. Hasonló profilú cégeknél akkor kezdenek igazán eredeti és profi reklámok születni, amikor a piaci küzdelem -törvényszerűségeiből fakadóan- egy kétlovas versennyé válik:
Coca-Cola vs Pepsi
General Motors vs Ford

"Én a reklám egyetlen tiszességes funkciójának azt tudom elfogadni, hogy felhívja a potenciális vevő figyelmét a termék létezésére"

Ez így rendben is van, de emellett a reklámnak még egy sor más küldetése is van. Építeni a vállalati arculatot, tolmácsolni a vállalati filozófiát, szakértelmüket, a minőséget satöbbi, satöbbi....

A mesterséges szükségletek szítása, igazad van, hordoz magában káros dolgokat, de emellett célokat támaszt, amiket úgy érhetsz el, hogy jobban, többet dolgozol, ha megszerezted, máris fogyasztottál, tehát a reklámozás a gazdaság egészére ösztönzőleg hat, ami a végén még szép adóbevételeket is hoz az államnak. (nem az én gondolataim, David Ogilvy védi így a reklámot)

Ez részben rosszul van így, de hidd el, tényleg nem nagyon van jobb.

Dex

Előzmény: rikitiki (36)
rikitiki Creative Commons License 1999.06.16 0 0 36
Sziasztok!

Ismeritek a dollárárverést? Biztosan, de azért pár szóban: eladó egy dollár, a kikiáltási ára 10 cent - a hülyének is megéri. Az árverés a szokásos, kivéve: a második legnagyobb licitet is be kell fizetni, de nem kap érte semmit.
Ezt a kísérletet sokszor, sokhelyen elvégezték. A meglepő az, hogy intelligens, iskolázott emberek belementek ebbe a játékba, és csak meglepően magas, (10-20 dolláros) licitnél szálltak ki, mert "nem akarták elbukni a pénzüket".

Ez a szitu engem nagyon emlékeztet a reklám spirálra. (Szándékosan nem marketinget írtam, talán már kapizsgálom a különbséget, hála Dex, anarchy.) Reklámozzuk->ennyivel többe került->ha már ennyit beleöltünk, el kell adni->reklámozzuk még jobban.
Persze ez így nagyon leegyszerűsített, nyilván egy adott terméknél előre számolják, hogy mennyire reklámozzák és mibe fog kerülni az egész. De azonos profilú cégek közötti reklám-versenyben biztosan megvan ez a spirál.
Én a reklám egyetlen tiszességes funkciójának azt tudom elfogadni, hogy felhívja a potenciális vevő figyelmét a termék létezésére. Semmi több. Nem adnak feelinget a kólához, csinos lányokat a dezodorhoz, nincs intelligencia a mosóporban stb. Ez a hipnózis egy formája, amit szerintem tisztességtelen célra használnak fel. Saját környezetünket, erőforrásainkat pusztítjuk, amikor a reklámok fogyasztásra ösztönöznek, mesterségesen szükségleteket szítanak.

Szerintem ez _nagyon rosszul van így_. (Csak még nem találtam ki, hogyan lehetne jobb :-)

Üdv
RikiTiki

Előzmény: Laci (35)
Laci Creative Commons License 1999.06.15 0 0 35
A francba, hogy folyamatosan elbeszélünk egymás mellet. Na jó, csak kb 90%-ban.

Tehát a marketinges koldus dolgot csak viccből írtam, és utána elmondtam, hogy nem is úgy van, csak egy rossz hasonlat.
Könyvből meg nem idéztem (hacsak nem fejből bevillant valami, de szerintem az sem a könyv volt, mert olyan uncsi volt a Kotler is, hogy alig tudtam belőle olvasni, nem is olvastam el. Magasztalta a marketinget, és hali).

És most figyelj!!!

Nekem nem fáj sem a tőkés társadalom, sem a marketing, sem a reklám. Azt mondod túl sok reklámot nézek? Alig látok reklámokat. Mondjuk az óriásplakátok, a plakátok, a city-lightok, meg a többi köztéri reklámon túl semmi reklámot nem látok, sem nem hallok (se TV, se rádió, se mozi egyáltalán).
Szóval nem azért írtam, mintha bármi bajom lenne a marketinggel, mert szerintem érdekes dolog, annak aki tudja mit csinál, és jól csinálja mindenképpen. A reklám is érdekes dolog, abból szakdolgoztam (csináltam egy reklámkampányt -(kreatív terv és költségterv)).
Egyszerűen csak ezt a trendet véltem meglátni, és kiváncsi voltam a véleményetekre, hogy mikor/hogyan fog, és fog-e egyáltalán ez bekövetkezni.

Laci

Előzmény: Dex (33)
Dex Creative Commons License 1999.06.15 0 0 34
Anarchy, pont egyszerre írtuk meg a frankót!

Örülök, hogy végre valaki nem jelenti ki magáról, hogy szakember, mégis kimodja:
"A marketing sokkal szélesebb körű annál mint sokan itten gondolják (nem csak a reklám minden)"
Na igen, nagyon-nagyon nem.

Bár kicsit többen gondolkoznának úgy, mint Te.

Dex

Előzmény: anarchy (32)
Dex Creative Commons License 1999.06.15 0 0 33
Egyetértek veled (duzzogva), hogy minden a pénz körül forog. Ez sajnos így van, viszont ennél jobb rendszer az ősközösség óta még nem nagyon volt.
Lehet, hogy koldusok a marketingesek, de azért mégsem úgy, hogy kiállnak a sarokra és SOS éhenhalunk, hanem tesznek valamit az asztalra, ráadásul nem CSAK maguknak koldulnak.

Amúgy jól idézel a könyvedből...

A diplomaégetéssel még tényleg várjunk. Szerintem Neked (ha már a pénz hatalmát és központi szerepét hoztad szóba) nem is a marketig fáj, hanem a tőkés rendszer embertelensége és a fogyasztói társadalom kikerülhetetlen velejárói. Ha pedig itt tartunk, más bűnbakot kellene keresni. Nem? A gazdaság szereplői közül lenne még biztos befutó, akiket csúnyán megsavazhatnál, talán azért velünk van a bajod, mert sok reklámot látsz, ez a szakma szem előtt van. Ez a szakma van szem előtt...ez a dolga.

Dex

Előzmény: Laci (31)
anarchy Creative Commons License 1999.06.15 0 0 32
Nem jó a reláció megvilágítása. Nem a marketing a koldulás művészete, hanem a koldus űzi a marketinget művészien. Mert a szinte semmit kell, szinte semmi eszközökkel eladnia. És elég jól eladja.
Had röfögjön hozzá egy papírokkal igazoltan hozzá nem értő. A marketing sokkal szélesebb körű annál mint sokan itten gondolják (nem csak a reklám minden) Az ellenfél kiéheztetése, tönkretétele is biza keményen marketing. A marketing csak annyit tesz mint már írtam piac befolyásolás, és nem csak az eladás a piac befolyásolás. Gyakran a szándékos el nem adás is komoly fegyver.
Az összeomlás pedig az egész fogyasztói társdadalmat fenyegeti, nem csak annak szerves részét a marketinget.
Előzmény: Laci (31)
Laci Creative Commons License 1999.06.15 0 0 31
Igen, igen, tudom: majdnem minden komolyabb akció marketing kutatásra, és folyamatos check-olásra épül.
De nem, a világ manapság nem a marketing körül, hanem a pénz körül forog sajnos, mert az emberek többsége a pénz körül forog, a marketing is a pénz körül forog, és mivel a pénz meg az emberektől forog befelé a vállalatok zsebébe, ezért a marketing az emberek körül, pontosabban az emberek pénze körül forog. Jópofa, lehetne úgy is fogalmazni, hogy marketing: a koldulás művészete (:)), csak vicceltem, tudom, a koldulásnál nincs ellenszolgáltatás (tudom, tudom, csak a különböző érzések amiket az ember átél, amikor ad :)).

De: Ha pedig összeomlik a rendszer, ahogy ezt sokan írták - hát a marketingesek bizony nem fognak kéregetni, ők lesznek azok, akik tudni fogják, hogyan adják el magukat a megváltozott viszonyok közepette.
Ez már nem biztos, attól függ, hogyan omlik össze a rendszer, és kire omlik rá, mert bizony meglehet, hogy a marketingesekre, és akkor beza lessz marketingspecifikációs, stb. diplomaégetés :) De ne félj, ez még nem holnap lesz (valószinűleg) :)

Előzmény: Dex (30)
Dex Creative Commons License 1999.06.15 0 0 30
A sör mindenképpen jól jönne. Eks!

A söröskartonok befogadóképességét számtalan marketingkutatás előzi meg. Minden országban más-más számú és elrendezésű csomagolás dívik. Az amerikában népszerű Six-Pack az egyik első zseniális marketingfogás.
A marketingesek a hűtőgépgyáraknál pedig olyan belső elrendezést alakítanak ki, hogy ez minél inkább kiszolgálja a kapható csomagolásokat.

(Azért nem azt mondom, hogy a marketing körül forog a vilá....vagy mégis?)

Ok, sok esetben sokat keresnek a marketingesek, sokszor nem is elég jó szakemberek, de a vállalatok nem fizetnének annyit, ha nem érné meg. Megéri. Másról sem beszélek.
Ha pedig összeomlik a rendszer, ahogy ezt sokan írták - hát a marketingesek bizony nem fognak kéregetni, ők lesznek azok, akik tudni fogják, hogyan adják el magukat a megváltozott viszonyok közepette.

Hajrá kapitalizmus!

Dex

Előzmény: Laci (29)
Laci Creative Commons License 1999.06.15 0 0 29
Először is nyugi, nyugi. Nem kell mindjárt felhördülni, ha valakinek nem tetszik a marketing, ha most Wágner úr lennék, hoznék egy kis szép csomagolású söröt, hogy ne civakodjatok :)

Aztán refelektálnék csak az egyik mondatra:
Jobb ha tudod azt is, hogy korántsem a marketingesek kapják a legcombosabb fizetéseket a vállalatoknál. Nézz utána! Irigykedni akkor érdemes, ha van mire.
Az igaz, hogy a topmanagementnél sehol nem kapnak többet (abban azért általában benne van a marketing igazgató is), de ha megnézed, hogy milyen területeken mennyi az átlagfizetés, akkor orrhosszal a marketing vezet a pénzügy (!) előtt.

Előzmény: Dex (28)
Dex Creative Commons License 1999.06.15 0 0 28
Vajk:
Én rászántam néhány évet és még többet szeretnék.
Szeretem, mikor valaki lenullásoz (leáltudományoz) egy szakterületet, majd gyönyörűen be is bizonyítja, hogy halvány fingja sincsen az egészről. Gratulálok, nagyon szofisztikált vitastílus. Kösz. Jól azonosultál a modern közgazdaságtudomány friss irányzataival, belőled biztosan nem lesz rövidlátó vezető. Igazad van, amig így állnak hozzá az emberek , a marketing nem is lesz tudomány.

Akkor mi? Mókusvakítás, kamu diplomásokkal, akik mellesleg megmondják, hogy mit kell termelni és ezt még el is adják...csupán ennyi kell ahhoz, hogy a vállalat ne menjen tönkre. Ez igazán nem érdemel diplomát. Majd a pénzügyesek, a mérnökök, meg a sok igazi tudós aztat jobban tudják. Kellemes éhhalált mindenkinek!!! (Ja, még valami: nem tudom, miért vagy frusztrált, senki nem beszélt itt arról, hogy tudomány-e vagy sem...üldözési mánia)

"Mar most latni erre utalo jeleket a nyugat eladasi technikakban: az arres csokkentesevel eloszor az aru marketingkoltseget redukaljak olymodon, hogy a csomagolas es a terjesztes egyre igenytelenebb lesz,egyre nagyobb mennyisegek lesznek az egysegcsomagokban, stb."

Nos, barátom, szerinted kik találták ezt ki? A villanyszerelők vagy a titkárnők, esetleg a humánpolitikai osztályvezető?????? Bizony nem! Ezt 100%-ig marketingesek találták ki és művelik. Egy közgazdásznak ezt igazán illene tudnia. Ha valami, akkor ez marketing.

Kik találják ki, hogy hányat csomagoljanak össze?
Kik találják ki, hogy igénytelenül nézzen ki és ezzel olcsóságot sugározzon?
Kik találják ki, hogyan kell az áruházat átalakítani, hogy a nagy dobozok elférjenek?
Kik reklámozzák az új csomagolást?
És ki veszi meg? TE!!!!!!!
És pont azért nem ülhettek még jó darabig tort a marketing csúfos bukásán, mert itt folyamatos a megújulás, a szakma egyre csak erősíti a vállalatok pozícióit, ezen közben saját helyét a vállalat struktúrájában. Ezt pedig meg is kell fizetni. Semmi sincsen ingyen.

Jobb ha tudod azt is, hogy korántsem a marketingesek kapják a legcombosabb fizetéseket a vállalatoknál. Nézz utána! Irigykedni akkor érdemes, ha van mire.

Dex

anarchy Creative Commons License 1999.06.15 0 0 27
Van egy mondás: aki fent van a trapézon, a háló alá nem esik az biztos.
Nem hiszem, hogy egy managger is valaha kéregetne :((
A másik hasonlat a gazdaság olyan mint egy ház. Ha össze is omlik, azért csak a cserepek maradnak a szemét kupac tetején :((
Előzmény: Laci (18)
Laci Creative Commons License 1999.06.15 0 0 26
Szerintem pont az van, hogy nem nő a nyereség olyan mértékban, mint a marketingköltségek, és egyszer csak eléri a marketing kts-nyereség növekedés függvény az inflexiós pontot, és akkor már csökkeni fog, de megállás az ilyen gondolkodással már nincs.

/bocs, most munkám van, de ha kész vagyok még ma, akkor még visszanézek/

Előzmény: Monthy (23)
Vajk Creative Commons License 1999.06.14 0 0 25
Most nem leszek nepszeru, es elore elnezest kerek azoktol, akik ebbol szeretnenek megelni annyira, hogy nehany evet arra szantak, hogy ezt megtanuljak.

Szerintem a marketing egy nagy nulla, mint onallo"tudomany". Nem is tudomany, es bar fontos a jo marketing, azt barki a jozan eszevel at tudja latni es elegge a felsooktatas felhigulasa az, ha errol kulon diplomat adnak ki.
(Kb mint a kommunikacio-technikai mernok. Ki tudja mi ez?)
Az, hogy egyre jobban elterjed es egyre dragabb lesz,az annak tudhato be, hogy beélefer a termekek haszonkulcsaba.Meg belefer. De ha nem fog mar beleferni, akkor mi lesz?
Mar most latni erre utalo jeleket a nyugat eladasi technikakban: az arres csokkentesevel eloszor az aru marketingkoltseget redukaljak olymodon, hogy a csomagolas es a terjesztes egyre igenytelenebb lesz,egyre nagyobb mennyisegek lesznek az egysegcsomagokban, stb.

Es aki marketingessel eddig talalkoztam,........nem is folytatom.

Ja, en kozgazdasz lennek.....

Denevér Creative Commons License 1999.06.14 0 0 24
Üdv,
Nem vagyok marketinges, csak egy mezei coder. De azt látom, hogy a józan észnek mennyi csatát kell vivnia, s gyakran alulmarad. Sokszor versenyezni kell csak, es nem gyozni... (Lasd M$ folyamatos upgrade-i)
Sebaj, legalabb lesz munkam... Ha a elfogy a penz, akkor majd ceg masik szeletet fog a piacbol kiaknázni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!