Keresés

Részletes keresés

Laci Creative Commons License 1999.06.14 0 0 40
Ja, és a Fidesz mérlegnyelvével együtt monnyon le!
Előzmény: lolka_bolka (37)
Laci Creative Commons License 1999.06.14 0 0 39
Hát a gazdaságnak kell, hogy az emberek befektessenek. Egy kicsit fel akarják a pénzmozgást gyorsítani, és az embereket arra serkenteni, hogy tanuljanak meg máshova is befektetni, mint a bankszámlájukra.
De persze az nincs garantálva, hogy ez nem visszafelé fog elsülni sajnos.

Egyébként egyetértek: az egyén szempontjából ez a terv ritka nagy bunkóság!

Előzmény: lolka_bolka (37)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 1999.06.14 0 0 38
Ma kamat adó,
holnap kamaty adó?
Előzmény: lolka_bolka (37)
lolka_bolka Creative Commons License 1999.06.14 0 0 37
Nem tudom mennyire naprakész az információ, de azt tudjátok, hogy valami olyasmi készülődik, miszerint a megrakarított pénzt is meg akarják adóztatni ? Tehát egyszer már leadóztad, félreteszed, és azt is megadóztatják... Miért nem mennek a @#$%^&@#&@% anyjukba ?

lolka

Dzsabb Creative Commons License 1999.06.14 0 0 36
Petra!
Állításomat a következő számításra alapozom;

XY adóév decemberében belpé egy önkéntes pénztárba alap tagdíjjal;
ekkor befizet 120000 Ft-ot, melyből januárban visszaigényel 60000 FT-ot, ebben az évben ezt fizeti be, majd 30000 Ft-ot igényel vissza, és ezt fizeti be 15000 Ft-ot igényel vissza, és ezt fizeti be 7500 Ft-ot igényel vissza, /ha feltételezzük, hogy 1000 Ft a havi tagdíj minimuma/ kiegészíti 4500 Ft-al, majd nyugdíjba megy, így 5 évig fizetett tagdíjat /persze ehhez el kell érnie a nyugdíjkorhatárt, ezért is írtam, hogy főként a nyugdíj előtt állóknak jó üzlet/, a saját vagyonát 127500 Ft-al csökkentette, ezt növeli az elmaradt kamat /maondjuk, hogy ezt ellensúlyozza a hozam/, egyéni számláján felhalmozott; 237000 Ft-ot, 94-95%-os /ez az átlag/ fedezeti alapra vetitve 222780-225150 Ft-ot, a +hozammal nem számolok, mert az ellensúlyozza az elmaradt kamatot, így a nyereség 5 év alatt 95280-97650 Ft szerintem nem rossz. + az utolsó évi 6000 Ft-os adó visszatérítés. Persze ehhez kellene, hogy ne módosítsák az adótörvényeket.

Előzmény: rocher (32)
Laci Creative Commons License 1999.06.14 0 0 35
Kedves Mr Spock,

a magyar választások sajnos szerintem arról szólnak, hogy a négy, öt, hat katasztrofális pártból válasszuk ki a legkisebb rosszat. Nem tudom, hogy ez nálatok az U.S.A-ban hogy van, de itt négy évente azzal szembesül az ember, hogy azért kell egy pártra szavaznia, amivel szinte egyáltalán nem tud azonosulni, mert nem akarja, hogy a még rosszabb pártok fanatikus támogatói miatt egy még rosszabb négy év következzen.
Az adózásról pedig szinte az összes párt hazudik a kampányában, úgyhogy tök mindegy.
Normális párt meg IMHO nicsen, és sajnos nem is tudom, hog lesz-e az elkövetkezendő tíz évben Magyarországon, mert azt lehet tapasztalni, hogy ha emberek jó indulattal, nemes eszmékkel, változtatni akarással el is indulnak, mire bekerülnek a poziciókba ugyanolyan kis piti sikkasztó korrupt csalók lesznek, mint akiket már megismertünk odafentről (ld: Fidesz).
Szóval egyelőre itt tart sajnos az ország. Tehát ez nem igazi demokrácia szerintem sem, nem igazi szabadság (tudod: betű vs. szellem)

Előzmény: Mr Spock (26)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 1999.06.14 0 0 34
A jókedvvel történõ adófizetéshez
csak megfelelõ mennyiségû SÖR kell. Az adómorálhoz meg épeszû adók.
Laci Creative Commons License 1999.06.14 0 0 33
Kedves Mr Spock,

a magyar választások sajnos szerintem arról szólnak, hogy a négy, öt, hat katasztrofális pártból válasszuk ki a legkisebb rosszat. Nem tudom, hogy ez nálatok az U.S.A-ban hogy van, de itt négy évente azzal szembesül az ember, hogy azért kell egy pártra szavaznia, amivel szinte egyáltalán nem tud azonosulni, mert nem akarja, hogy a még rosszabb pártok fanatikus támogatói miatt egy még rosszabb négy év következzen.
Az adózásról pedig szinte az összes párt hazudik a kampányában, úgyhogy tök mindegy.
Normális párt meg IMHO nicsen, és sajnos nem is tudom, hog lesz-e az elkövetkezendő tíz évben Magyarországon, mert azt lehet tapasztalni, hogy ha emberek jó indulattal, nemes eszmékkel, változtatni akarással el is indulnak, mire bekerülnek a poziciókba ugyanolyan kis piti sikkasztó korrupt csalók lesznek, mint akiket már megismertünk odafentről.
Szóval egyelőre itt tart sajnos az ország. Tehát ez nem igazi demokrácia szerintem sem, nem igazi szabadság (tudod: betű vs. szellem)

Előzmény: Mr Spock (26)
rocher Creative Commons License 1999.06.14 0 0 32
Abban Neked teljesen igazad van, hogy jó lehet egy 23%-os hozam, csak az a kérdés mindig, hogy minek a hány százaléka. Mert a múlt héten én is vásároltam egy nagy áruházban 10%-os kedvezménnyel, de az csak 158 ft volt. Szóval lehet variálni, de mindig az alapot kell figyelembe venni.
Előzmény: Dzsabb (31)
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.14 0 0 31
Kedves Petra!

Nem véletlenül írtam, hogy SZVSZ ez az egyik legjobb befektetés, bár főként a nyugdíj előtt álló korosztályra gondoltam.
Bár egyenlőre én sem vagyok közgazda, de olvasgatva a Napi Gazdaságot -néhány pénztár itt tette közzé a beszámolóját- és a Pénztárak túlnyomó többsége min 15% hozamot ért el a pénztár teljes vagyonára vetítve, de találkoztam 23%-os hozammal is /persze a teljes vagyonra vonatkozóan/.
Persze a jó pénztár választás itt is ugyanolyan fontos, mint amikor bankot választ az ember.
Én Pl.: elgondokodtatónak tartom, és ilyen pénztárat soha nem is választanék, hogy miért kell Tagsági Okiratokat nyomtatni, hiszen a Tv szerint elég a Záradékolt belépési Nyilatkozat is, ami egy pécséttel elintézhető, és mennyivel olcsóbb!!!
Bár tapasztalataim főként a magánpénztárak-nál vannak, de elgondolkodtató, hogy a biztosítottak többsége /magánpénztár/ az ilyen Tagsági Okiratot nyomtató, Óriási költségen csupa flancos /persze gyönyörü/ borítokat nyomtató pénztárt választott, a tagok tagdiján.
Persze a pénztárválasztás nem egy életre szól, hiszen, mint az önkéntes, mint a magán ágon lehetőség van az átlépésre.
Ja, és ami ennek a "befektetésnek" a pozitívumát növeli, azaz adókedvezmény, mert azért nem egy utolsó dolog úgy 50%-os adókedvezményt szerezni, hogy a legmagasabb adókulcs 40%!

Előzmény: rocher (30)
rocher Creative Commons License 1999.06.14 0 0 30
Nem vagyok egy vitatkozó típus, de azért ez egy kicsit sok. Vagy Te valamilyen pénztárnak a tagja? Mennyit takarítottál meg ilyen formán? Én állítom, hogy az egyik legrosszabb befektetés. Mert ugye én nem vagyok közgazda, de azért az világos, hogy a befektetés attól befektetés, hogy a lehető legmagasabb profitot produkálja. Hát ezek a dolgok nem ezt produkálják. Ráadásul elfutott a pulykaméreg, mert a Nyugdíjpénztár, ahova befizetek egy hét alatt kétszer küldte ki az egyenleg-értesítést. Atz én pénzemen. És akkor beírja a működési költség rubrikába, hogy x forint. Levelezésre.

lolka_bolka!
mintha a saját gondolataimat olvastam volna. Gyerekkoromban volt egy Lolek és Bolekes pizsamám, nem lehet, hogy emiatt?

Előzmény: Dzsabb (8)
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.14 0 0 29
Kedves csutak!

100%-ig egyet értek veled!
Az Önkormányzati adóhatóságok esete katasztrófális Mo-n, a képviseltestületek egymást másolva alkotja a tákolmány adórendeleteiket, úgy, hogy az adózás rendjéről szóló törvényt életükben nem is látták, nem beszélve a helyi adó tv-ről. Ezen a területen retgeteg a hiba, nem is beszélve a beszedésekről, KATASZTRÓFA.

Előzmény: csutak (28)
csutak Creative Commons License 1999.06.13 0 0 28
Kedves Dzsabb!
Adó ügyileg igazad lehet, mármint a "0" adó fizetésének megoldásával.
Sajna annyi mindenre kell fizetni, hogy az sem tudja mire, aki kiveti.
Saját példámon: a Szeged MJ. Városi illetékes elvtárs kiküldte az adóívet, fizessek. Én kis kiváncsi rákérdeztem egy megadott tételre, sziveskedjen affelől felvilágosítással szolgálni. Ugyanis a CD jogtárban a hivatkozott adónem fajtája nem van. A válasz, Mi sem tudjuk hogyan is kell értelmezni, de megkérdezzük a minisztériumot.
Nesze semmi fogd meg jól. Ha nem kérdezek, akkor kb. 30.000 jó kemény magyar forintokkal járulhatnék mondjuk a TB fürdőszobájához:-)))
Eszemben sem volt. De azért érdekes, hogy aki a sarcot kiveti nem tudja mire is hivatkozott. De nekem mint jó ökörnek fizetnem kellene.
Amit ma adórendszernek neveznek nem más, mint a nép értelmetlen anyagi zsarolása. Csak az apeh elnökéből kell kiindulni! Jobb helyen a kormányfő úgy kivágta volna, mint a huzat.
Előzmény: Dzsabb (-)
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.12 0 0 27
Kedves Mr Spock,

Bár hozzászólásod nem nekem szólt, mégis enged meg, hogy reagáljak rá. A Mo-i törvényhozást jól jellemzi, hogy a gazdasági témáju tv-eket, s főként az adótörvényeket! évente szereksztik, változtatják, és akkor még nem is beszéltem az Alkotmánybírósági döntésekről, melyek sok esetben borították fel az addig jogrendet. pl.: eü. hozzájárulás, Társ. adó kedvezmények eltörlése, stb.
De voltak olyan jogalkotások, melyek esetén előre látható volt a hatás mégis csak a közfelháborodás után változtattak rajt Pl.: SZJA kettős adótábla időszakában az előleglevonás, és ilyen szerintem az idén az 1 millió Ft feletti jövedelmeknél az adójóváírás megvonása.

Előzmény: Mr Spock (26)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.12 0 0 26
Kedves holist,

A hajcsár hiába nevezi önkényét törvénynek - attól az még nem az.

Ha a hajcsar szabadon van valasztva, akkor bizony az.

Amiota Magyarorszagnak szabad valasztas all a rendelkezesere, sokkal nehezebb a torvenyt kritizalni, hiszen azok hozzak a torvenyeket, akiket az emberek odavalasztottak. A megjegyzesed ervenyes lenne az elozo rendszerre, de sokkal kevesbe ervenyes erre a rendszerre. Az, hogy az emberek esetleg nem figyelnek oda megfeleloen valasztasokkor, arrol bizony senki sem tehet.

Mint tudod, USA-ban elek, tehat nem ismerem jol a magyar viszonyokat. De eppen Pesten voltam amikor a legeslegelso szabad valasztasok voltak. Ha jol emlekszem, harom dologrol kellett donteni, az egyik az volt, hogy a parlament, vagy a nep valassza a koztarsasagi elnokot. Es ha jol emlekszem az eredmeny valami 50.1%-49.9% eloszlasban volt, ami szamomra egy rossz jel volt. Specifikusan, az ilyen eloszlas inkabb azt sugallja, hogy egy keteselyes dontesben, fej-iras alapon dolt el a dolog, nem igazan aszerint, hogy az emberek elgondolkodtak a dolgon, es a jobbikat megprobaltak kivalasztani. Teny az, hogy a negyevtizedes diktatura utan, ahol a valasztasoknak semmi jelentoseguk nem volt, az emberek leszoktak arrol hogy komolyan vegyek a dolgot. De azert most mar majdnem egy evtized eltelt, itt az ideje hogy a lakossag eszrevegye, hogy rajtuk mulik hogy mi tortenik hosszutavon.

Gabor

Előzmény: holist (20)
dalia Creative Commons License 1999.06.12 0 0 25
elgépeltem:
adó bácsi helyett állam bácsit akartam irni...
dalia Creative Commons License 1999.06.12 0 0 24
Mióta dolgozó polgárok (sicc!) népes táborába tartozom, úgy oldom meg ezt az adó-etika kérdést, hogy közvetlenül adó bácsinak nagyon kevesdet juttatok, de támogatok több alapítványt, nem öncélbol! Tudom, hogy nem tökéletes megoldás, de átmenetileg ez van, így jobban beleszolhatok, hogy lesz-e Nemzeti Szinház, esetleg 4-es Metro, vagy játszótér a volt ovodámban :-))
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.12 0 0 23
Az előbb félreérthetően írtam írtam, természetesen nem esik el az ellátástól, mindössze alacsonyabb lesz, mivel alacsonyabb jövedelem után fizetett járulékot. bocs...

A multikkal kapcsolatban is egyetértek, viszont SZVSZ az adókedvezmények negyon hosszú időre szólnak.

Dzsabb Creative Commons License 1999.06.12 0 0 22
Nem is csak a kórházak, ha jól tudom az összes színész így dolgozik.
Teljesen egyetértek veled ez így nem jó, ráadásul aki így dolgozik egy csomó szociális ellátástól esik el pl: táppénz nyugdíj stb., hacsak a Bt-nél nem megasabb járulékot fizet, de akkor mi értelme lenne az egésznek.
Előzmény: Stüszi vadász (21)
Stüszi vadász Creative Commons License 1999.06.12 0 0 21
Dzsabb,
a "Bt-s számlázás munkaviszony helyett" c. adóelkerülő technikával pont az a problémám, amit te is említesz: hogy egy ellenőrzés simán munkaviszonynak minősítheti a valós tartalma szerint. Indokok: 1. a Bt-s dolgozó a megbízó cég utasításainak megfelelően végzi a munkát 2. gyakorlatilag csak ettől a cégtől (esetleg cégcsoporttól) vannak bevételei 3. a munkaeszközöket, helységet a megrendelő bocsátja rendelkezésre 4. stb., lehetne még sorolni, az esetek többségében már az eddigiek alapján simán átminősíthetné a szerződést a revizor, akár ügyviteli munkánál is. Ennek ellenére a módszert sokan alkalmazzák. Szerintem azért, mert az ellenőrzés nem elég hatékony. Ráadásul ez még az állami szektorban is divat, pl. vannak olyan kórházak, ahol az orvosok nem munkaviszonyban, hanem Bt-ként dolgoznak. És az a röhej, hogy mindezt amiatt, hogy a kórház tb-járulékot spóroljon. Hát ezzel a rendszerrel szerintem valami nagyon nagy baj van.

BZoltán,
a te írásaiddal általában egyetértek, a nagy részével most is, de van néhány észrevételem. A multicégek (meg egyáltalán bármely cég) akkor kapnak adókedvezményt, ha elég nagy termelőberuházással elég sok munkahelyet hoznak létre. Persze, hogy igyekeznek a nyereséget kivinni, de van a dolognak a munkahelyteremtésben pozitív oldala is. A cégautó, mobiltelefon most is adóztatható lenne, ha az állam venné a fáradságot, és ellenőrizné az elszámolt költségeket, valamint behajtaná a jogerős büntetéseket. Sajnos nem teszi. Ugyanez a helyzet az általad javasolt személyi adóellenőrzéssel: a lehetőség meglenne rá. A többivel egyetértek.

Laci,
majd válaszolok a jövő héten. Addig is kellemes hétvégét mindenkinek!

holist Creative Commons License 1999.06.12 0 0 20
BZoltan írja:

Adót csalni törvénytelen és etikátlan - nos, nekem errol az a véleményem, hogy a zsarnokot megölni nem bun, és akkor egy kicsit éheztetni sem - tehát ma magyarországon, mely a közhiedelemmel ellentétben nem köztársaság és nem is demokratikus, szerintem adót fizetni etikátlan. Ami meg a törvényt illeti - hát vannak itt nálunk bizonyos erosen emberellenes, ad hoc szabályok, ezeket "törvénynek" szokták nevezni, ezek valóban tiltják az adócsalást - de ez nem jelenti azt, hogy a "törvény" szónak nincs meg a maga jó kis értelme. Valójában a magyar "jogrend" (megint csak problémás, oximoronikus terminus) teljes egésze a törvénytelen - tehát az annak alapján meghatározott adócsalással kapcsolatban sem merülhet föl a törvényesség kérdése. Nem beszélve arról, hogy az embernek nincs lehetosége a kilépésre - tehát mások, mert erosebbek, belekényszerítik a rendszerbe. Akkor ez rabszolgatartás. A ahjcsár hiába nevezi önkényét törvénynek - attól az még nem az.

holist

Dzsabb Creative Commons License 1999.06.12 0 0 19
Örülök, hogy viszonylag sokan összefutottunk itt.
SZVSZ a Bt-s számlázásnak nincs akadálya maximum a szerződéssel lehet baj, ha egy későbbi ellenőrzés munkaszerződésnek minősíti. Ez sokban függ a munkakörtől, pl.: egy esztergályosról nem tudom elképzelni, hogy így alkalmazzák, ügyviteli munkakörben minden további nélkül.
Az adóhitel valóban nem rossz -köszi a tippet-, kár, hogy ezt is szükítették. Bár itt szerintem nem csak az adóbevétel növelése volt a háttérben.
BZoltan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 18
Szerintem a legjobb otleteket nem itt fogja kiteregetni senki. Egyebkent a legtutibb az az, hogy magadnak talasz egy sajat kiskaput es azon jarsz ki be teljesen torvenyesen. Ha olyan kiskapun probalkozol amit mar sokan hasznalnak, akkor kockaztatod, hogy a te orrod elott fogjak becsukni es esetleg meg egy kis pelda statualasra is szamithatsz.

Amugy magyarorszagon az adok igenis EU kompatibilisek, csak nem a porosz modell szerint uzemelnek, hanem a skandinav modszer szerint.
Az adokat nem nyuljak le kozpontilag, hanem az elmult nehany ev/evtized baromsagainak az arat fizetik vele. Nem olcso am egy hibas egeszsegugyi, oktatasi es szocialis rendszert finanszirozni. Mert ugye az auto is akkor fogyaszt keveset, ha jol karban van tartva es minden optimalisan van beallitva.

Adot csalni torvenytelen es etikatlan, viszont az aktualis torvenyek kimondjak, hogy az adoalanynak joga megkeresni es alkalmazni a szamara legkedvezobb adozasi konstrukciot. Igy a BT-s kiszmlazas nem torvenyetlen, ha a tarsasag koltsegeirol ervenyes szamlakat tud bemutatni es kizarolag a teaor ban es az alapito okiratban benne levo tevekenyseget folyat, ja es a tarsasag tulajdonosa nem sikkaszt -gyk.: nem vesz ki penzt magancelra a szamlarol-.
Mindenkinek joga van olyan befektetesi, jotekonysagi alapot keresni amelynek adokedvezmenyt nyujto igazolas kiadasara jogosultsaga van.

Ha meg nem sehogyan sem tetszik a rendszer akkor a kovetkezo a teendo. Bevandorlasi engedelyt kerni olyan kevesebb adot szedo orszagtol aki hajlando befogadni, es lemondani a magyar allampolgarsagrol. Vagy elhetsz allampolgari jogaiddal es erdekvedelmi szervezetet alapitasz, vagy csatlakozol egy mar letezohoz, elsz gyulekezesi- es szolasszbadsag jogaddal. A soron ovetkezo valasztasokon a szamodra kedvezobbeket igero partra/politikusra szavazol.
Ha mindez volt ahogy irva....es meg mindig elgedetlenkedsz, akkor vess magadra, mert a hiba az on keszulekeben van. Vagy a szemleletben, miszerint a szemet allam lenyulja a penzedet. Az a penz mar akkor sem volt a tied amikor megkaptad, hat akkor hogy ne lenne lopas, ha nem fizeted be.

A kovetkezo dolgokat lehetne tenni, hogy ne akarjanak adot sumakolni az emberek.
1. A magas jovedelmek adokulcsanak csokkentese -aki sokat keres az sokat csal, de ha a sok kersetenek kisebb reszet kene befizetnie, akkor ha mar teheti akkor megvasarolja a nyugalmat, ugy tudom az usaban valami ilyesmi van-.
2. Forgalmi ado bevezetese a penzpiaci ugyletekre -offshore mahinaciok ar meg is lennenek love-.
3. Multicegek adokedvezmenyenek azonnali eltorlese -a gecik itt termelnek, itt forgalmaznak, de a nyereseguk, hogy hogy nem a kajman szigeteken jelentkeznek, itt meg marad a koltseg es az afa visszaigenyles-.
4. Minden jellegu termeszetbeni juttatas megadoztatasa. Peldaul a ceges mobilok tulajdonkeppen juttatasnak minosulnek, mint ahogy a ceges auto is. megadoztatni a kis koltsegleiro adocsalokat.
5. Szemelyi adoellenorzes. Miert ne kerdezhetnek meg valakitol, hogy hogyan el meg 2 gyerekkel egy minimalberbol? Ha nincs valasz... buntetes.
6. A vagyonado gondolatanak orok elfelejtese... mintahogy minden mas kocsog es esszerutlen adopolitika elfelejtese.
7. Peldaerteku adobuntetesek kiszabasa az adocsalo lehetosegeihez merten. Mondjuk nem 100eFt-os vicc egy marha nagy cegnel.
8. Adomoral novelese az oktatasban

Es meg sok mas....

Laci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 17
Stüszi vadász,

tudom jól, hogy illegális (egyébként én nem is csinálom ezt)

De te tényleg tudsz esetleg némi felvilágosítást adni ilyen témában? Mert akkor írok neked egy mailt. Please check mailbox.

thx,
Laci

Előzmény: Stüszi vadász (16)
Stüszi vadász Creative Commons License 1999.06.11 0 0 16
Dzsabb,
valóban létezik sokféle lehetőség az adó legális csökkentésére, de a kérdésed éppen ezért így túl általános. Meg kellene adnod konkrétan, hogy milyen paraméterekkel rendelkező adózóra gondolsz (pl. alkalmazott, egyéni vállalkozó, egyetemi hallgató, ezeken belül: jövedelem típusa, nagysága, valamint még ezer szempont). Különben csak egy regényméretű írással lehet ezt elmondani.

Laci, Szamuráj,
a módszer, amit írtatok (tehát hogy nem alkalmazottként, hanem mondjuk egy Bt-n keresztül kell felvenni a munkádért járó pénzt), igen elterjedt, de én nem sorolnám a kiskapuk közé, merhogy nem legális. Hogy mégis ilyen sokan alkalmazzák, annak nem az az oka, hogy ezt a törvények lehetővé teszik (nem teszik lehetővé), hanem az, hogy az állam olyan béna, hogy nem tudja megakadályozni.

petra, lolka_bolka,
tényleg nagyon sok adót fizetünk a jövedelmünkhöz képest, szerintem azért, mert az államunk nagyon korszerűtlenül, bénán és pazarlóan működik. Nem is az a fő gond, hogy egyesek lenyúlják az adót a saját zsebükbe, bár persze jócskán előfordul ez is. Hanem az, hogy sokan egyáltalán nem fizetik be a részüket, és ennek semmi következménye nincs. Nem trükköznek, nem keresnek kedvezményeket, egyszerűen nem fizetnek. Ha esetleg jön egy adóellenőr, adnak neki egymilliót, vagy életveszélyesen megfenyegetik, aztán megy minden tovább. Senki nem fog havi hatvanöt bruttóért kockáztatni. Sajnos ez egy ilyen ország: általában nincs semmi következménye annak, ha valaki nem tartja be a jogszabályokat.

mAlter Creative Commons License 1999.06.11 0 0 15
Picit OFFtopic:
A fidesznél gazdasági vonalon nyomult régi ismerôsöm. Azt mondta, hogy számításokat végzett arra vonatkozóan, hogy mi lenne, ha az adókat csökkentenék (jelentôsen), és az jött ki, hogy növekednének az adóbevételek. Ennek ellenére persze nem merték meglépni ezt - az adófegyelem valószinű leghamarabb 1-2 év alatt állna vissza, és addig becsôdölhetne a kormány. Pedig ezt meg kellene lépni elôbb-utóbb, mert ez az adórendszer igazságtalan és az EU-val sem kompatibilis. Ma magyarországon 1-1.5 millió vállalkozás van, ezek nagy részének egyedüli profilja az adócsalás. Aki pedig bérbôl él, az kétszer-háromszor annyi adót fizet, mint amennyi egy fôre jutna.
Mit lehetne tenni?
1. Csökkenteni kellene az adók általános mértékét. Az adósávokat úgy meghatározni, hogy tényleg csak a magas jövedelmek essenek a legmagasabb sávba.
2. A TB-ben rendet kéne vágni, és kb. 25%-körülire csökkenteni a járulékot. Aki tényleg fizet TB-t annak elônyöket biztosítani (pl. ingyenes fogorvos, stb.) A orvosi ellátást félig-meddig privatizálni kellene, esetenkénti számlázás, a plusz szolgáltatásokat a beteg fizeti.
3. Valamilyen módszerrel el kellene érni, hogy megszűnjenek az árnyékcégek.
4. Erôsíteni kellene az ellenôrzési rendszert. Pl. automatikus ellenôrzôprogramokkal.
5. Az adóból (legalább részben) levonhatóvá lehetne tenni a társadalmi célokkal összhangban levô kiadásokat. Pl. lakásépítés, stb.

Ha a megszerzett jövedelemnek a megtartható pénz több mint a fele lenne (mindenféle adóval együtt), akkor a többség az adófizetést választaná szerintem, most ez az arány 30% körül van.

OFFoff

A jelenleg legálisan igénybevehetô adókedvezményekkel nem sok adót lehet megtakarítani. Ha valaki pedig az adócsalást választja, akkor valószínűleg meg sem áll a fiktív számlák, az offshore cégek és egyéb keményvonalas adócsalásokig.

(mA)

BLaci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 14
Én baromira jókedvű vagyok, csak ne beszéljük az adózásról :)). Nos akkor egy szerintem jó megoldás (már említettem az előbb) : nyíltvégű alap, tőkeszámla, az adóhitel mértéke (megfelelő alap esetén) az éves betétnövekménynek 20%-a (max 200000 Ft). Bővebb info pl. itt.
Előzmény: Dzsabb (12)
Laci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 13
Mi az, hogy mit tudsz ellene tenni?!?

FORRADALOM!

Előzmény: Dzsabb (12)
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.11 0 0 12
Továbbra is szeretném hangsúlyozni, hogy a jelenlegi tv-ek szerinti legjobb megoldásokat keresem, keressük sokan.
A 200000 Ft-os korlátot jól ismered, kivéve akik 2020-ig nyugdíjba mennek, itt 260000 Ft a felső korlát.
Egyébként szerintem adózni senki sem szeret, de mit tudsz ellene tenni, élj jókedvűen!
Előzmény: BLaci (9)
leha Creative Commons License 1999.06.11 0 0 11
a mocskos feudális társadalomban a paraszt már fellázadt, ha 30% ment adóba

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!