Keresés

Részletes keresés

Ati-pati Creative Commons License 1999.06.14 0 0 72
Kedves Dex !

Teljesen egyetértek veled, engem is idegesítenek ezek az idétlen smiley-k, javaslom, hogy mi ezentúl inkább a HEHE, a HIHI illetve a HAHA megjegyzést szúrjuk be helyettük. :)

Szenzációhajhász Creative Commons License 1999.06.14 0 0 71
Ezt a smájlizást a CoVboy már kitalálta... (CoV Online)
nori Creative Commons License 1999.06.14 0 0 70
Már mér lenne baj ezeknek a használata? Más kérdés, hogy nem értek hozzá, kellett egy kicsit gondolkodni, mi mit jelent. A betűk és egyéb jelek, egy-egy vigyori pofának és társainak felenek meg, hol lehet ezt megtalálni, ill előcsalni?
Tyutyu Creative Commons License 1999.06.14 0 0 69
Hupp!
korx: ha irok valamit, ami nem internet, akkor ekezelek, ez egy olyan pici skizofrenia, ha emil vagy internet, akkor nem...
amugy koszi a belelegyezest :o))

tyutyu

korx Creative Commons License 1999.06.14 0 0 68
Tyutyu: Én is tudok ékezetek nélkül olvasni, éppen azt magyaráztam.

Pusztán bátorkodtam egy módszert bemutatni, hogyan lehet könnyen gyorsan angol billenyűzeten ékezetesen írni, ha valaki akar, és esetleg nem ismerné (bár valószínüleg úgy is mindenki ismeri).

Véleményem szerint viszont, nem hardcore felhasználóknak - legalábbis kezdetben - problémát okozhat az ékezetlenség, és ha már lehet miért ne írjunk úgy.
Én igyekszem így írni, már rá is áll a kezem (annak ellenére, hogy valójában az ékezeteket globalice hülyeségnek tartom, sok más életet és kommunikációt megnehezítő dolgoghoz hasonlóan), de ha te nem akarsz, nekem úgy is jó.

Előzmény: Tyutyu (67)
Tyutyu Creative Commons License 1999.06.14 0 0 67
Hupp!

mAlter: azert gondold at, a kommunikacio maradek 60-70%-anak hanyad reszet teszi ki a szmajli! Inkabb egy durva jelzes marad arra, kb hogyan gondoltad... amikor "huzol" valakit akkor lazit egy kacsintos, illetve ertelmet nyerhet egy amugy szuksegtelen megjegyzes, megsem potol tobbet, mint egy halistennek vagy egy bocseszka jellegu megjegyzes. (szerintem)

korx: nekem nem okozna kulonosebb gondot az ekezetek befirkalasa, csak nem latom kulonosebb ertelmet, nagyon ritkan okoz felreertest... illetve van vizzes is, pl nem mindegy, hogy almaiert, az álmiaért, vagy almáiért, esetleg szar, vagy szár... de mindenki megerti es altalaban folyamatosan kepes olvasni. Probald meg, hogy elolvasol egy szoveget, aztan gondolj vissza ra 3-4 perc mulva, vajon ekezetekkel, vagy azok nelkul volt -e leirva!!

tyutyu

mAlter Creative Commons License 1999.06.13 0 0 66
A topiccímhez hozzászólva:
Élőben a kommunikációnknak csak 30-40%-a megy át verbalice, a többi metakommunikáció. Itt a tasztalon nincs hanglejtés, hangsúly, gesztikuláció, mimika, ezért gyakran előfordul, hogy amit haveri körben élőben elmondok, az teljesen egyértelmű mindenkinek, de ugyanezzel a szöveggel itt halálra sértenék valakit. Nem vagyunk mindannyian a nyelv virtuózai. Szerintem jó, hogy vannak ezek a szmájlik - ha árnyalt metakommunikációt nem is érhetünk el velük, de mégis hordoznak információt.

(mA)

dalia Creative Commons License 1999.06.13 0 0 65
Kedves korx,
ponzosan ezt a 2. számu modszert használom én is, csak épp a hosszú ö, ü, stb mered így le!
Előzmény: korx (64)
korx Creative Commons License 1999.06.13 0 0 64
offtopic!
dalia:
Ha nem magyar a billentyüzet akkor is van 2 mód gyors ékezetes írásra betükód nélkül (PC,Windows).
1, Akkor is lehet magyar kioszást adni, persze igy néhol más van a billenyűkre irva mint ami megjelenik.
2, A US-International kiosztás használata. Igy un. repülő ékezetes módon lehet nagyon gyorsan gépelni.
Ez úgy megy, hogy a '"^: karakterekt nem irja ki elsőre csak egy másik billenyű lenyomása után. Ha ez mondjuk SPACE kirja magát a '"^ vagy : karaktert, de
a + ' = á
A + ' = Á
u + : = ü
o + : = ö
e + ' = é stb...

Nagyon hozzá lehet szokni, gyakran az itthoni magyar billentyűzetem irt szöveg tele van áa áe és hasonló hibákkal. :-)

Némileg kapcsolódik a témához. Régóta és sokat vagyok gép előtt, sok hozzám hasonló emberhez hasonlóan, folyamatosan és értelemvesztés nélkül tudok ékezetek nélkül olvasni. Szinte észre sem veszem, hogy az egyik hozzászólásban nincs is ékezet. Tulajdonképpen az ékezet nélküli írás is az adott technika kezdeti stádiumának korlátja volt, erre válaszként a felhesználók megtanultak ékezet nélkül olvasni.
Volt ma's pro'ba'lkoza's is az e'kezetek po'tla'sa'ra, de az egy borzasztóan olvashatatlan valami lett. :-)

Előzmény: dalia (63)
dalia Creative Commons License 1999.06.13 0 0 63
Kedves tündérlala,
teljesen igazad van, am az ékezeteket illeti, de SZVSZ arra is kéne gondolni, hogy nem mindenki használ magyar billentyüzetet, és ha az ember minnél gyorsabban le szeretné irni a véleményét, ill. mondani valóját nem biztos, hogy van türelme pl. hosszú ö betü billentyükód keresgélésre... najó, most azért a kedvedért megkeresem: Ő :-))))
Előzmény: tündérlala (59)
Tyutyu Creative Commons License 1999.06.13 0 0 62
Hupp!

tunderlala:Vitatkoznek...
Még szép! :o)
Azert kivanom csoportnyelvi jelensegnek tekinteni, mert a csoporton beluli kommunikacio jelensege. Sosem irnek a szakdolgozatomba, de meg a maganleveleimbe sem szmajlit. A hallot nem hiszem hogy szoktam hasznalni meg valamire telefonalason kivul.. te mire gondoltal?
En nem hiszem, hogy nyelvorkodnek, csak nem tartom valoszinunek, hogy jobban el fog terjedni (kilep az internetrol). Ha megtenne, megertenem, es el is fogadnam...

zsoltu:
A metakommunikacio 20%-at teszi ki a mimika! A szmajlik nem annyira a metakommunikaciot, mint a hangsulyokat, es max a mimika egy reszet potoljak...

tyutyu

tündérlala Creative Commons License 1999.06.12 0 0 60
Meglehetősen egyet értek ezzel a humán megközelítéssel.
Nem szabad elfelejteni, hogy a kommunikáció lényege a KOMMUNIKÁCIÓ, nem a nyelvőrködés. (Bár ésszerű mértékekig azt is tisztelem...)

Nekem pl. a kedvenc szavam az "eccerre"... :-)))

Előzmény: anonim_vagyok (57)
tündérlala Creative Commons License 1999.06.12 0 0 59
Kedves Tutyu,

Vitatkoznék...
A "hallo" m,essze nem csak a telefonálásban használatos ma már, de nem is ez a lényeg szerintem...
Az pedig, amit (szerinted is) az emberek 90-99 %-a használ, az már nem "szakzsargon", meg "csoportjelenség"...
Ez csak matematika (bevallom, soh'se szerettem... :-))) ), de tényleg, a lényeg az, hogy a dolgok haladnak/fejlődnek a maguk útján, - függetlenül itt felhalmozott mérhetetlen okosságainktól... :-)))
"És nem "elidegenít", meg ilyen baromságok..."
Bocs, ez tényleg nem Neked szólt, csak mostanában nagyon foglalkoztat ez az újságírói hülye fordulat, és nem tudtam megállni, hogy ne tegyem szóvá itt is...

Reagálva az ékezetek kérdésére is (ha már szóba hoztad...), engem pl. jobban idegesít az ékezetek/vesszők hiányából fakadó "megfejtőzsdi", mint a szmájlik... :-))), - és bár ha nagyon kell, el tudom fogadni, hogy "ki lehet oket kerulni", de azt már egyáltalán nem érzem igaznak, hogy "sokkal inkabb, mint a vesszot) mas nyelvi elemekkel is."...
Ebből is látszik, hogy a dolog elég szubjektív...

Kiváló tisztelettel:
tündérlala

Tyutyu Creative Commons License 1999.06.12 0 0 58
Hupp!

Kedves lala ki tunder,

Hiaba valt a hallo koznapiva, nem lepett ki a szakzsargonbol :o) a telefonalas szakzsargonabol, igaz, ez annyira szeleskorben hasznalt dolog, hogy koznapinak vehetnenk, a hallot megsem alkalmazzuk semmilyen mas emberi kozlesnel. (OK, tom hogy a hello is bizonyos mertekig abbol jott, de egyelore maradjunk a magyar valtozasoknal)
Az, hogy egy csoport mekkora, lehet Mo. 90 szazaleka egy csoport resze (pl telefonhasznalok) igy az internetfelhasznalok csoportja is bovulhet, megsem hiszem (de ezt majd meglattyuk) hogy az emoticonok kilepnenek a csoportszintu kozlesbol, tehat a csoportra jellemzo tevekenysegek soran szukegesse valo kommunikaciobol (hangsulyozom, meg akkor sem, ha Mo. 99% internetfelhasznalo lesz)

És nem "elidegenít", meg ilyen baromságok, hanem egyszerűen kiterjeszti, gazdagítja az emberi kommunikáció lehetőségeit...
Naaaaaa! En ezt nem mondtam egy szoval sem!!!!! elidegenit???? nem ertem..
teny hogy kiterjeszti az irott kommunikacio jelkeszletet, de szerintem nem jelent tobbet, mint az ekezet, vagy a vesszo. (Az ekezet nem annyira fontos a magyarban, mint a csuzsohangsulyos nyelvekben, pl koreai, ahol azonos hangcsoportnak asszem 12 fele hangsulyjelolese lehet),
De a vesszo a magyarban is fontos.
a kiralyt megolnotok jo lesz felnetek nem kell en nem ellenzem ugye ismeros?,
hasonlo fontossagot tulajdonithatunk az emoticonnak is, noha szerintem ki lehet oket kerulni (sokkal inkabb, mint a vesszot) mas nyelvi elemekkel is.
Szerinted integralodni fog? Nemigen volt eddig pelda hasonlora.

pusszantlak
tyutyu

anonim_vagyok Creative Commons License 1999.06.12 0 0 57
Az elekronikus kommunikáció már csak ilyen. Nem kerül túl sokba (gyakran a ráfordított időn kívül semmibe), hogy mondanivalónkat kifejezzük, ebben nagyon hasonlít az elő beszédhez. Ezért aztán jóval többet is használjuk, mint hagyományos papír alapú levelezést.

Érdekes jelenség, hogy emiatt pongyolábban is fejezzük ki magunkat, ez is az élőbeszéd stílusa fele mutat. És pontosan ez a pongyolaság az, ami miatt igény van a mosolyra.

Persze mindenki kicsit más. Én például ritkán használok mosolyt, csak általánosan elterjedt rövidítéseket használok, a "müxik" szó kivételével nem szoktam szándékos helyesírási hibát ejteni, és ált. elolvasom még1x azt, amit leírtam. Ettől függetlenül nem zavar mások lazasága, a lényeg az, hogy megértsem.

tündérlala Creative Commons License 1999.06.12 0 0 56
Kedves Tyutyu,

Lécci ne felejtsd el, hogy a "kis kozossegek altal ertelmezheto jelrendszerbovites" kitétel addig volt igaz pl. a telefon feltalálásakor, ameddig csak száz embernek volt telefonja Pesten. Aztán eljött az idő, amikor milliók tanulták meg, hogy mit jelent ez a kis idétlen szó, hogy "hálló?!?!" :-)))
"Velemenyem szerint ezt csoportnyelvi jelensegnek kell tekintenunk."
Az a kérdés, hogy meddig??? Reményeim szerint hamarosan "csoportból" köznapi jelenséggé válunk, és az internet egyszerűen egy olyan kommunikációs csatornává válik, mint a telefon vagy a hagyományos levél. És nem "elidegenít", meg ilyen baromságok, hanem egyszerűen kiterjeszti, gazdagítja az emberi kommunikáció lehetőségeit...

Előzmény: Tyutyu (53)
dalia Creative Commons License 1999.06.12 0 0 55
rövidke leszek, csak csatlakoznék elöttem szóló, smile-védökhöz, SZVSZ annyirre kell néha egy mosoly, ami léleket melegit vagy csak kicsit kifejezi, hogy kedves a gondolat.
čn úgy beleszerettem :-)-ba, hogy sms-ezéskor is böven használom, hisz IRL se mimikátlanul társalgok...
SmartAss Creative Commons License 1999.06.12 0 0 54
Na most jól kihasználom, hogy mindenki a Balatonnál fagyoskodik, és megírom linguistikai(sic!) értekezésem, mélylélektani környezetbe ágyazva.

Dex, légy erős! Mikor idejöttem, szó szerint ez volt a véleményem! Abban a hitben ringattam magam, hogy elérhetetlen magasságokban lebegő, gondosan cizellált mondataim mindenki számára világossá teszik gondolataim mélységét, érzelmeim gazdagságát, és humorom csillámait. Azután amikor összeszokott beszélgetőtársam mondatai kissé visszafogottá váltak, gyanút fogtam. Végül, amikor egy megjegyzésem után kitört belőle a megkönnyebbült sóhaj, hogy te marha, hát te csak vicceltél, ész nélkül olvastam újra minden mondatom, patikamérlegem mérlegelve minden szót, és egyszerűen nem értettem, hogy mit lehetett ezen nem érteni. Mikor ezután bennem kezdett felmenni a pumpa, hogy most mit szórakozik velem itt ez az alak, hát nekem kellett rájönnöm, hogy nem voltam képes érzékelni hangulatváltozását, felismerni azt, amit személyes kommunikáció alatt már hangsúlyából is azonnal éreztem volna.
Azóta én is használom a jeleket.
Sőt.
Megértettem, hogy - miután itt döntően a szemtelenül fiatal korosztály irogat - a vidám alaphangulat, a jó értelemben vett lököttség kifejezési formája a teccik, műxik stb. tömege. A szándékosan torz helyesírás éppen hogy egy hozzáállást, attitűdöt (figyeled, mijen szavakat tudok?) fejez ki, sőt, mint néhány centivel előbb láthatod, még az öniróniát is képes visszaadni. Azóta így írok - néha már túlzásba is viszem -, szmájlik tonnáit használom, és nem hogy zavarna, egy új, interneten felnőtt, illetve azt élete részének tekintő generáció sajátos, egyáltalán nem lebecsülhető kifejezési formájának tartom.
Javasolnám, hogy próbáld a dolgot kissé tágabb környezetbe helyezve átgondolni, és elmélázni azon, hogy e kifejezési forma milyen többletet jelenthet a szokásos, egyébként tényleg óvandó, csodás anyanyelvünkben.
Attól meg ne félj, hogy sikertopikot nyitottál, mert ez már csak 1 ijen banda: hejesírni nem tud, de minden értelmes gondolatra vevő.
Sikertopic rulez :))))))))

Tyutyu Creative Commons License 1999.06.12 0 0 53
Hupp!

banyadraga: stilszeru lennek ha aszondanam a nonverbalis kommunikacio a sepruparipad? smiley

tunderlala: szerintem a nyelv globalis valtozasaba nem illik bele a sajatosan, kis kozossegek altal ertelmezheto jelrendszerbovites. A szmajlikat nem a szamitogep szulte, hanem a szamitogepfelhasznalok kore. Velemenyem szerint ezt csoportnyelvi jelensegnek kell tekintenunk.
Az irodalmi nyelv kepes kifejezni emoticonok nelkul is az erzelmeket, alkalmasint sokkal vilagosabban, szelesebb retegek szamara.
Amugy nekem is teccenek, es tenyleg jo, hogy vannak :o)

paralingvisztika rulez :o)

tyutyu

banya Creative Commons License 1999.06.11 0 0 52
lalám, tündérem!

Hogy Neked milyen nagyon igazad van!!!
Jut eszembe felkiáltó jelről: tulkép. ez is valamit kifejez, indulatot, óhajtást, mi1ebet. Élőbeszédben ez a hanglejtés, hangsúly, stb. Csakhogy az élőbeszédben ezek mellett ott vannak azok a fránya nonverbális jelzések, ami többet árul el a gondolatokról, mintsem azt néha szeretnénk...
Szóval: az itteni jelzések hasonlót szolgálnak. Hiába, no, a leleményes népség megtalálja a lehetőséget! :) (juszt is!!)

Előzmény: tündérlala (51)
tündérlala Creative Commons License 1999.06.11 0 0 51
Eltérő véleményt szeretnék megfogalmazni. A nyelv szerintem egy élő, folyamatosan változó dolog, és a változások ellen lehet küzdeni, de nem érdemes, - ez kiderült az elmúlt századok erőlködései folyamán.
A szmájli szvsz nem biztos, hogy CSUPÁN "számítógép szülte korcs", - annak idején egyesek küzdöttek a felkiáltójel ellen is... - mégis milyen jól bevált érzelmek kifejezésére az írott nyelvben.
A MOSOLY igenis az emberi kommunikáció eltiporhatatlan része az élő beszédben, szerintem egyértelmű veszteség lenne, ha megpróbálnánk megakadályozni azt a látható tendenciát, hogy lassan beszivárog az írott nyelvbe is...
Szvsz nincs vele semmi baj, sőt.

tündérlala, aki szeret mosolyogni, és nincs semmi baja a nevetőráncaival sem

Dex Creative Commons License 1999.06.11 0 0 50
Úgy veszem észre, dsökken az érdeklődés, úgyhogy én is megyek hétvégézni, a Balatonon majd nem megyek PC közelébe és kiheverlek Benneteket.

Leha: látod, ha valaki redszeresem, teccikezik, emléxik, meg minden, akkor mindenki elsiklik egy fLusztrált szócska fölött (bysztos diregt írta igy). Én pedig, aki úriember a neten is, azonnal lebukom a gyatra hejessírásomal ha kapkodok.

Drágáim ez így műxik!
Csatát vesztettem, nem háborút!
Hétfőn jövök, leporolom az én kis alázott topicomat és kedden már sírva nyomtok kontrol-alt-delt!

Jó nag hétvégét Belétek.

Dex
(nagy afrikai apakirály-fapad)

kockasfulunyul Creative Commons License 1999.06.11 0 0 49
Hát én sem szeretem ezeket a jeleket. Az előző helyen, ahol írogattam, soha nem is használtam és ezért rendesen meg kellett válogatnom a mondanivalómat. De ez így volt jó és mindenki tudta, mikor viccelek és mikor nem.
Aztán idekerültünk és itt elkezdtem használni. Persze most sem túl gyakran, de néha egyszerűbb kifejezni, amit akarok ezzel. Ennek ellenére még mindig figyelmeztetnem kell magam, hogy: Na ide rakjál ki egy jelet, mert félreértik!
Szóval teljesen megértem, ha valaki nem szereti, én is csak szocializáció miatt használom.
Dex Creative Commons License 1999.06.11 0 0 48
Az ebédem:
Párolt D-betű zárójelben marinírozott kettösponttal, kötőjellel berántva.

Pocsék volt, ráadásul egy vagyont fizettem, de bocs, ez nagyon Offtopic. (nem én kezdtem...)

Halálos beszólással már tele a padlás jöhetnek az anti-szmájli lurkók ötösével!

Poedle B. :
Én is tanultam egy pár félévig jogot, na ott nem jött volna rosszul egy-két smiley. Főleg a törvények elévülése passzusoknál -na gyerekek ezt beszoptátok, megtartom a lét és bajuszt rajzolok a redőrre.

A helyetelenül megválasztott metakomm. jelekről még annyit, mindíg nyüszítek a röhögéstől, amikor az egyik munkatársam (abszolute nem tudatosan) telefonálás közben széles gesztusokat tesz, majd búcsúzáskor integet is. Frankón.

Kisvacak:

Sokára fogtok még engem nyársra húzni és tüzes vassal szmájlit édetni a mellemre!

Dex
mc. fapadder

csinnnKA Creative Commons License 1999.06.11 0 0 47
Dex!
Semmi baj veled, még csak azt sem lehet mondani, hogy szmájli-fóbiád miatt nincs humorérzéked. Miért ne lenne? Hiszen nem csak szmájlikkal lehet kifejezni a vidámságot. De értsd meg, hogy ezek a kis jelek segítenek abban, hogy az olvasó jobban átélhesse a hozzászólás tevő érzésvilágát. Hogy most csak egy decens kis mosoly futott át az arcán, vagy tényleg röhögve írja, amit ír.

És emiatt még tényleg nem vagy flusztrált, sőt, még csak frusztrált sem (gondolom, ezt akartad írni).
Tessék egy kicsit asszimilálódni!
Na, jó 7végét mindenkinek, én hazavonultam.

Előzmény: Dex (42)
yol Creative Commons License 1999.06.11 0 0 46
:-(( ?
!
:-))
.
kisvacak Creative Commons License 1999.06.11 0 0 45
Igen, halálos voltál! (ez itt egy röhögő jel helye)
Weekend!
Előzmény: csinnnKA (43)
Poedle B. Creative Commons License 1999.06.11 0 0 44
Dex !

Nem feltetlenul derul ki a szovegkornyezetbol, hogy mit akart _pontosan_ kifejezni az illeto. Pl. egy birosagi jegyzokony alapjan siman elitelnek a vadlottat, mig magan a targyalason felmentenek. ez azert van igy, mert a jegyzokonyv ugyan szorol-szora adja vissza a targyalast, csak epp az erzelmek hianyoznak belole. Lehet, hogy ott is alkalmazni kellene a smiley-kat ??? Ehh, mindegy. Ez is csak egy uj szokas, az internettel egyutt jott, ha pedig keptelenek vagyunk alkalmazkodni a valtozasokhoz, az reg baj, hiszen az elet maga a valtozas. Valtozas nelkul nincs fejlodes, stb.

Bye

Poedle B.

csinnnKA Creative Commons License 1999.06.11 0 0 43
Kisvacak!
Gondolod, hogy halálos voltam, mint egy légyölő galóca?!
szmájli * szmájli *szmájli * szmájli *szmájli * szmájli

Hú, akkor gyorsan el is megyek haza, amíg a tepsi épségemet menthetem! puszi és kacsintás (kettő az egyben)

Előzmény: kisvacak (41)
Dex Creative Commons License 1999.06.11 0 0 42
Elöljáróban: nem becsvágyból gyártom a hozzászólásaimat, ismétlem: nem sikertopicot akartam nyitni, de mindenki hozzám szól. Bárcsak lenne már egy vállveregetős szmájligyűlölő spanom itt szájberkekben. Magányosan harcolok, mint a lénykettő.

Addig is: csinnKA,
Az internet világa nekem sem újdonság, de ezeddig nem váltam aktívvá a Tasztalon. (el sem merem árulni, hogy mivel foglalkozom, mert nem hinnétek el, és kimoderáltatnátok, mint szélhámos hazudozót)

Lehet, hogy flusztrált vagyok, és azért nem jönnek be a szmájlik, a jó ég tudja, mi az én bajom.

Kiváncsi lennék azért arra, hogy milyen érzés egy fapadossal társalogni, értetek Ti engem? Érzitek, hogy mit akarok mondani, még igy szmájlik nélkül is? Csak azért , mert arról már meg lettem győzve, hogy van létjogosultsága a különböző vigyoriknak, de vajon én hátrányos helyzetű vagyok a konzervatív fapados stílusommal?

Könyörgöm legyetek őszinték, mert megöl a kíváncsiság.

Dex
(mouse -és fapad)

Előzmény: csinnnKA (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!