Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.18 0 0 212

Egy érdekes hír ide:

 

A terület társadalmi jellemzői más tekintetben sem hasonlítanak az ország társadalmának általános jellemzőire: a lakosság szinte teljes mértékben magyar identitásúnak vallja magát, Gödön 1 % szerb kisebbség él, a kisrégió többi települését tekintve pedig 2%-os a német kisebbség aránya.[1] Roma kisebbség nincs, Gödön senki sem vallja magát e népcsoport tagjának. A társadalom tehát etnikai és identitásbeli szempontból egységes, azaz az országunk más tájaira jellemző erőteljes törésvonalak nem jelentek meg s a szembenállás, az elkülönülés és a gyűlölködés is hiányzik a térség lakóinak általános örömére. A területen számos hagyományőrző egyesület működik, mely a Gödön és vidékén élők gyökereinek ápolására hivatott, ezek kapcsolata is szoros és súrlódásmentes s a kölcsönös segítségnyújtás szellemében zajlik.[2]

A lakosság 68%-a középfokú, 24%-a felsőfokú, 8%-a pedig általános iskolai végzettséggel rendelkezik, mely jóval kedvezőbb az országos átlaghoz képest.[3] A középfokú végzettséggel rendelkezők csoportján belül többségben vannak a szakmunkások, akik a főváros ipari termelésében vesznek részt. Tekintettel arra, hogy az ideköltözők többsége gondosan ápolja rokoni-baráti kapcsolatait, nem mondható meglepőnek a betelepülők magas végzettsége. A hasonló hasonlót vonz elve itt is érvényesül, az azonos oktatási intézményben közös élményeket szerzett emberek sokkal szívesebben költöznek a velük azonos végzettséggel-szakmával bírók közelébe, azaz Gödre és vidékére. Személyes tapasztalatom szerint az utóbbi fél évtized beköltözői java része baráti, munkatársi és rokoni ajánlásra választotta Gödöt lakhelyéül.

A terület társadalma tehát kifejezetten mobilisnak látszik, ez azonban nincs így, mivel egyirányú folyamatról beszélünk. Göd és vidékére az utóbbi 20 évben jellemzően beköltöznek az emberek, elköltözés alig tapasztalható, az elköltözők száma éves szinten nem egészen 30 fő.[4] Ők is jellemzően a jobb fizetések hatására hagyják hátra otthonukat s nem a települések élhetetlen volta okán. Hazánk sok régiójával ellentétes tendenciák zajlanak tehát, bizonyítva azt, hogy Göd és vidéke élhető és szerethető lakóhely. A lakosság tehát inkább betelepül, mint elköltözik, a természetes halandóság azonban az erőteljes népességnövekedés gátjául szolgál.

Göd és vidékének lakossága az ország egészére jellemző egészségügyi állapotban van, a várható élettartam sem magasabb. Ugyanazok a betegségek – daganatos és érrendszeri megbetegedések, keringési zavarok – vezetik a halálos betegségek listáját, mint másutt s átlagosan ugyanannyi ember vet véget önkezével életének, mint az országban bárhol. Sajnos a különféle függőségek – alkohol, drog, cigaretta – is az országos aránynak megfelelő mértékben vannak jelen, mely számadat az intenzív felvilágosító munka és költséges ellenkampányok ellenére sem csökken.

Göd és vidéke tehát társadalmi folyamatainak összegzését tekintve az országra jellemző állapotokhoz képest sokkal jobb helyzetben van, a lakosság mentálisan egészségesnek, összetartónak, lojálisnak, szolidárisnak és egymás iránt barátságosnak tekinthető. A jellemző problémák azonban itt is problémák, melyek megoldása sok esetben épp az érintetteken múlik, aktív közreműködésük nélkül a siker elképzelhetetlen. A kisrégió lakossága döntő többségben – 68% - római katolikus vallású, 32%-ban református, a más felekezetekhez tartozó keresztények és a nem keresztény vallásokat magukénak vallók száma és aránya elenyésző.[5] Ahogy az országban mindenütt, a vallási felekezetek békésen megférnek egymás mellett, vallási eredetű feszültség a területen nincs. Az egyházak közötti párbeszéd és együttműködés általánosan jellemző.

A térség társadalma egészséges voltának bizonyítéka azonban az, hogy a lakosságra vetített bűncselekmények messze elmaradnak az országos átlagtól, még az újabban tömegesen előforduló kis értékű vagyon elleni bűncselekmények – lopások – esetében is.[6] A lakosság békében él egymással, az erőszakos bűncselekmények rendkívül ritkák szerencsére.[7] A vagyon elleni bűncselekmények érdekessége pedig az, hogy a lakosság az esetek döntő többségében áldozat s nem elkövető. A térség közbiztonságát jól jellemzi az a tény, hogy az áldozatok jellemzően Budapesten szenvednek el bűncselekményt, melyet a Gödi Rendőrőrsön jeleznek, ezáltal az eljáró hatóság is szükségszerűen a Gödi Rendőrőrs.[8]

A statisztikai adatoknál is jobb tehát a valóságos helyzet, a kisrégió egyike az ország legbiztonságosabb területeinek. Ezt a lakosság is tudja s értékeli és él is vele: Gödön nem ritka az olyan autó, melyben az utcai parkolás során benne hagyják a slusszkulcsot s örömtelien kevés a kulcsra zárt kapu vagy ajtó. A gyermekek egyedül mennek iskolába, az idősek nyugodtan élnek otthonaikban. Hazánk bizonyos részein ez a helyzet elérendő cél, más helyeken megvalósíthatatlan ábránd csupán.

Éppígy ismeretlen sok helyen a térség lakosságának egysége, melyet nem ásott alá a megosztásra és megosztottságra sok esetben szándékosan törekvő országos politika sem. Az emberek Gödön és vidékén beszélnek egymással, ismerik egymást s a közeli és szoros emberi kapcsolatoknak nem fokmérője s nem elsődleges csoportképző eleme a politikai hovatartozás illetve azonos párthoz vagy eszméhez való tartozás. Átpolitizált, frusztrált és indulatoktól fűtött hazánkban ezen állapot kuriózumnak számít, melyre Göd és vidékének lakossága méltán büszke.

 

[1] http://god.hu/onkormanyzat/kisebbsegi/ (2012. 08. 27.)

[2] http://god.hu/intezmeny/civil/ (2012. 08. 27.)

[3] http://www.cs.elte.hu/~batka/God/stat.html (2012. 08. 27.)

 

[4] http://god.hu/temak_az/?catalog3_id=13479&Mzoom=catalog30103929 (2012. 08. 27.)

[5] http://god.hu/intezmeny/egyhaz/ (2012. 08. 27.)

[6] http://www.police.hu/content/organization?contentid=1997199 (2012. 08. 27.)

[7] http://www.police.hu/pest/pes_100413_02 (2012. 08. 27.)

 

[8] http://www.police.hu/pest/dunakeszi (2012. 08. 24.)

 

Előzmény: meret99 (211)
meret99 Creative Commons License 2007.10.02 0 0 211

Az eredeti hírrel kapcsolatban nincs újabb hír, viszont az időközi választáson ismét fideszes képviselő ülhet az önkörmányzatban:)

Erről persze a bértopicoló ballib banda egy szót sem szól!

Előzmény: Töfröcsó (7)
cucu Creative Commons License 1999.07.16 0 0 210
Helo.
Van újabb híretek az üggyel kapcsolatban?
És ahhoz mit szóltok, hogy felmentették a balatonboglári butikost?
Nyitok is egy topicot erről.
cucu Creative Commons License 1999.06.24 0 0 209
Helo.
A topic témájáról van újabb infótok? Nekem nincs, fogalmam sincs, hol tart az "ügy".
Valaki mondjon már valamit róla is!
cucu
edelweis Creative Commons License 1999.06.23 0 0 208
De igen! Alkoholistáktól minden pénzbeli juttatás megvonása
Előzmény: Svejk (207)
Svejk Creative Commons License 1999.06.23 0 0 207
A cigányok kezelhetőségéhez:

Közeli hozzátertozóm óvodában dolgozik. A csoportjába jár egy igazi roma kisgyerek. Az óvodai költségeket az önkormányzat fizeti. A gyerek esetenként nem jön óvodába. A minap az apuka erősen illuminált állapotban követelte, hogy azt a pénzt amit a gyerek nem eszik meg, az óvoda készpénzben fizesse ki neki, mert az neki jár .....
Nincs jó megoldás.

féreg6 Creative Commons License 1999.06.22 0 0 206
Duda!

A beolvadás meg azt, hogy az ifjabbik generáció felveszi a többség kultúráját, az idősebbik meghal. Vagyis egy embernél meg lehet különböztetni az asszimilációt és a felmorzsolódást (=halál), de a csoportok esetében nem. Amely csoport asszimilálódik, az felmorzsolódik. Igaz, nem minden felmorzsolódó asszimilálódik, ez utóbbiak egyszerűen elpusztulnak.

Előzmény: Duda (205)
Duda Creative Commons License 1999.06.21 0 0 205
Fereg6!

Akkor utoljara:
Asszimilacio azt jelenti, hogy beolvad, tehat hozzaadodik a tobbseghez (x tobbseg + y kisebbseg -> (x+y) tobbseg).
A felmorzsolodas (nem a felmorzsolas!) azt jelenti, hogy eltunik ((x tobbseg + y kisebbseg -> x tobbseg).

Előzmény: féreg6 (204)
féreg6 Creative Commons License 1999.06.21 0 0 204
Duda!

Az, hogy minek használod ugyanazt a fogalmat két megnevezéssel.

Előzmény: Duda (202)
edelweis Creative Commons License 1999.06.19 0 0 203
Kedves Táti
Írod: “Neki csak a putrija maradt.” …stb…stb…
Talán emléxik még valaki, hogy anno egy 25 éves _segédmunkás _fizetése több volt, mint egy 25 éves mérnöké, orvosé, tanáré,…nem is beszélve arról, hogy az előző min 7-10 éve keresett. Az építőiparban eltöltött “szakmai gyakorlat” után mégis csak putrira futotta?

Olvasnék egy olyan szösszenetet is, amiben azt boncolgatod, hogy egy tiszteségesen tanuló gyereket minden nap fenyeget, zsarol, megaláz egy banditanövendék. A gyerek megpróbál segítséget kérni szüleitől, akik a rendőrséghez fordulnak. Ott szembesülnek a ténnyel, hogy nem ők az első bejelentők, hanem a tizen.., huszon… akárhányadikak. De eddig senki nem merte névvel vállalni a feljelentést. Talán azért, mert a magyarok genetikusan gyávák, ahogy a bölcs Funár mondta. De az is lehet, hogy eddigi tapasztalataik alapján féltették összegürizett javaikat, testi épségüket és azt a fogyatékos gyermeket, aki miatt talán kevesebb energiájuk maradt a csibészpalánta által gyötört idősebb gyerekükre. Így ez a magáramaradt kamasz semmilyen megoldásra nem számíthatott, csak arra, hogy holnap, holnapután és azután újra elétoppan a kis zsaroló, és megfeji. Újra, meg újra, mert a zsarolók már csak ilyenek. Ha nem tejel, jön a verés.
Csak gyűlt és gyűlt benne az elfojtott indulat, s egy napon nem bírta tovább. Cihológus nyilatkozta a TV-ben, hogy aki 1-2-nél többet üt/szúr, az már nem tudja mit csinál, az már nem ura cselekedeteinek.

Pásztörperc (1999-06-18 09:02:13) Így legyen! A lumpenekkel nem lehet kesztyűs kézzel bánni.
Segélyt az ilyeneknek pénz fomájában egy fillért sem.
Oktatás OK, csak ütésálló tanerőket kéne alkalmazni.
üdv.
edelweis

Előzmény: Táti (165)
Duda Creative Commons License 1999.06.18 0 0 202
Fereg6!

Mit nem ertesz? Az asszimilacio latom megvialgosodott (eddig azert elegge ellenezted). A felmorzsolodas se valami misztikus fogalom. Megtortent nehanyszor atortenelem folyaman, hogy vagy egy erosebb masik csoport hatasara, vagy belso osszetartas nelkul egy nepcsoport 1-2 generacio alatt eltunt a fold szinerol. Ez nem csak eroszakosan mehet, hiszen ilyen eltunes lehet maga az asszimilacio is. Jelenlegi sajnos "jo" pelada erre a vajdasagi magyarsag, akiket a szerbek vagy eroszakosan magukba olvasztanak (okatas, vegyeshazassagban a szerb dominancia), vagy egyszeruen utodok nelkul halnak meg, vagy az utodok mashova koltozne, vagy ok maguk mashova koltoznek stb... vagyis felmorzsolodnak. Mi ebben az erthetetlen?

Előzmény: féreg6 (201)
féreg6 Creative Commons License 1999.06.18 0 0 201
Duda!

Kezdesz fárasztó lenni. Soxor megkérdeztem már: Mit értesz felmorzsolódás alatt? Minden válaszod (Szereti valaki a cigányokat topicban) azt mutatta, hogy a felmorzsolódás=asszilmiláció. Rosszabbik esetben felmorzsolódás=lassan történő megszűnés=elhalálozás (nem természetes úton). Mivel váltig állítottad, hogy az utóbbi távol áll tőled, ezért nem értem, miért kötsz bele az asszimilálás kifejezésbe.
A lényeg: a lumpen réteg nem kezelhető: ez tény. Az asszimiláció generációs folyamat, egy személy ritkán tud asszimilálódni, legfeljebb a gyereke. Ezért van a hangsúly a kezelhetetlenek gyermekein.
Aki kezelhető, az képes asszimilálódni, de nem feltétlenül szükséges. Elég az integráció, a többi fakultatív. Persze felvetődhet a kérdés, hogy a kezelhetetlenek gyermekeinél nem elég-e az integráció. Szerintem igen, de ahhoz a szüleik is kellenének. Mivel éppen a szüleik a legfőbb akadályozó tényezők, ezért úgy kell őket integrálni, hogy minél jobban függetlenítsük őket tőlük. Ez pedig akaratlanul is asszimilációhoz vezet.

Vagyis összefoglalva:
1. vannak már integrálódott cigányok
2. vannak nem integrálódott, de kezelhető cigányok-őket kezelni kell, integrálni. Asszimiláció fakultatív.
3. kezelhetetlenek nagyon fiatal gyermekei- kezelni kell őket, a szüleiktől minél jobban elkülönítve. Nagy valószínűséggel asszimilálódnak; ha sok integrálódott cigány vesz részt a programban, akkor nagyobb esély a nem asszimilációval járó integrálódásra
4. kezelhetetlenek-rendőri úton történő fékentartás. A 2-3 rétegekkel foglalkozó program működése esetén számuk csökkenése várható. 60-70 év alatt az elfogadható mértékben lehetnek jelen.

Pásztörperc:

Egyetértek.

Duda Creative Commons License 1999.06.18 0 0 200
Az asszimilacio fogalmad???
Szerintem az asszimilacio beolvadast jelent. Hogy lehet meg magyarazni?
Előzmény: Pásztörperc (199)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.06.18 0 0 199
Kedves Duda!

Más értelemben használunk azonos szavakat. Asszimilációfogalmam részletes kifejtése alant olvasható: éppenhogy nem fér bele se a parketta, se a ló (és a "kicsomagolom a lakást" attitűd se).

Előzmény: Duda (198)
Duda Creative Commons License 1999.06.18 0 0 198
Pasztorperc!

Szerintem forditva van. A lumpeneket sose fogod asszimilalni. Ok maximum felmorzsolodnak egyszer talan. Asszimilalni csak a normalisokat lehet.

A lumpenek asszimilalasara mar volt pelda. Ebbol lett az eltuzelt parketta meg a lo a 10.-en.

Előzmény: Pásztörperc (196)
nevtelen Creative Commons License 1999.06.18 0 0 197
A nagymarosi!

off
Mondd, te vagy ragika, vagy csak utánzod őt?
on

Velünk kapcsolatban már úgysem tudsz semmi újat mondani. Irhatnál valamit az INDIÁNOKRÓL is végre.
;-)

Előzmény: A nagymarosi (192)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.06.18 0 0 196
Kedves féreg6!

Az integrálhatókat valóban integrálni kell, méghozzá az Általad javasolt módszerekkel. Az erőszakos asszimilálás azoknál szükséges, akik reménytelenül elvesztették kulturális gyökereiket (lumpenizálódtak). A probléma lényege az, hogy ez a számszerű többség.

Előzmény: féreg6 (195)
féreg6 Creative Commons License 1999.06.17 0 0 195
Táti!

Rosszul érted. A szereti valaki a cigányokat topicon már írtam erről, de nem fogod pontosan megtalálni, mert ?-s lett egy hiba következtében.

Szóval a dolognak két kulcsa van: a roma elit és a gyerekek. Az előbbi feladata egy olyan roma hagyományokból táplálkozó kultúra kialakítása, ami integrálódik a magyarországi értékrendhez. Van ugyanis néhány hagyomány, ami nem, ezeket le kell vetkőzni. Ilyen pl. 'a roma a gázsó butaságából él' dolog. A jó, és a nemjó szétválasztását és megitélését ez az elit végzi el.

A felzárkóztatás nem csak gyógypedagógiai kérdés, egy szuperértelmes cigány gyerek is lehet akkora hátrányban, hogy ne tudja elvégezni az általános iskolát sem. Ez nem csak szociális, de szocializáltsági és alapműveltségi kérdés is. Az ilyen jellegű hátrányokat nem lehet egyszerűen csak pénzzel ellensúlyozni, de még az anyanyelvű oktatással sem. Az utóbbi megadása kisebbségi jogi kérdés, de a halmozottan hátrányos helyzetű cigánygyereknek nem segít. Ezért nem jó a más nemzetiségekhez hasonló tíusú iskola abszolutizálása. Természetesen ilyenre is szükség van a már felzárkózottak részére.

Mindehhez persze a cigányság vezetőinek az együttműködésére is szükség van. Van ilyen vezetőréteg, vékony sajnos, de több a semminél. Nekik is jól felfogott érdekük egy ilyen programban való részvétel.

Azt sajnálom, hogy ha tényleg olyan iskolákra gondoltál csak, mint a szerb, horvát, román, stb. nemzetiségi iskola. Ez teljesen más kérdéskör. Nem lenézem a cigányokat, ez az elmaradás tény. Ha úgy teszek, mintha nem lenne, akkor becsapnám önmagamat, álmegoldásokba szaladnék és magam előtt tolnám a valódit. Nem azt jelenti a tolerancia, hogy szemet hunyunk a rossz dolgok felett is, hanem az, hogy elviseljük a nekünk nem feltétlenül tetszőt is. Vagyis ebben az esetben a cigányultúra tényét elfogadjuk, de a devianciát és az elmaradottságot, melyek ezen kívűl esnek nem.

Előzmény: Táti (189)
féreg6 Creative Commons License 1999.06.17 0 0 194
Kedves nevtelen!

Ez sajnos probléma. De ahogy az ilyen cikk írója elengedheti a füle mellett a tényeket, úgy a szakemberek is lesz*rhatják az ilyen cikkeket.

Előzmény: nevtelen (186)
cucu Creative Commons License 1999.06.17 0 0 193
Táti,
bocs, de nem értem, mit mondasz. Többször elolvastam, szerintem Te nem pont arról beszélsz, amiről én, igaz, nem sikerült megállapítanom.

Többieknek...

A nagymarosival nem érdemes szóba állnotok, csak lezülleszti a topicot!
cucu

Előzmény: Táti (187)
A nagymarosi Creative Commons License 1999.06.17 0 0 192
AZ Israelben elo Mamadrol beszelsz tokhulye baratom. Valtson teged meg a demokracia altal kitanitott k.... nagyneniked . Tudod mit , elegem van a nevtelen , tokhulye emberekbol .
Sajnos bekell latnom , remenytelen
az ugy - es az emberek .A sajat sz@rotokban toporogtok,kifele ugatjatok a Holdat , de belurol az egesz enetek romlott es ures. AZ en hazam nem a te hazadban van es nincs kedvem hazaterni , a megvaltast mar reg lekested tokhulye ,mivel az eleted egy garast nem er szamomra . Problemaid tovabbra is szorongatjak a torkodat es meg mindig anyanyelven es a capsokon vagy fennakadva . MEGERDEMLED !

Tovabbiakban nem kivanok reszt venni az egyertelmuen csak egyoldalu vitapartner nelkuli ajnarozasaitokban . Hitessetek el magatok kozott egymassal a ti felsobbrendusegeteket, de nefelejtsetek soraim , amikor a ciganyok altal keseruve valt eletetek segitsegert fog kialtani .

Az Isten adjon erot a nevtelen tokhulyenek hogy megtalalja a helyes utat, szenvedesek es nagyobb megrazkodtatas nelkul .

Előzmény: tokhulye (190)
tokhulye Creative Commons License 1999.06.16 0 0 191
Amit én az egészben nem értek: ugyanazok az emberek, akik elefántcsonttoronyból bíztattak 9 millió embert, hogy bizony a kapitalizmus az más, mert itt kérem szépen verseny van és aki lemarad, az kimarad, és ezek a piac törvényei, és lehet, hogy ez nem szép, de legalább tiszta, mert kell a motiváció stb. stb. stb., szóval ezek az emberek (már ciki leírni a liberális szót [is]) azonnal szociális hálóról kezdenek beszélni, amint a nagy eszmével szemben mozgó kisebbségről van szó.

Valaki el tudja oszlatni a tökhülyeségemet legalább ebben a pontban?
Előre is köszi.

tokhulye Creative Commons License 1999.06.16 0 0 190
Nem hiszem. Ön eddig még minden sz@ron igen látványosan felháborodott.
Egyébként nyugodtan írjon angolul. SZVSZ itt sokan jobban értenék, mint Ön az anya(?)nyelvét.
De legalább a caps lockot takarja le időnként.

Végül: miután már mindent megtudott a demokrácia lényegéről, ugye, csak hazatér megváltani minket?

Előzmény: A nagymarosi (178)
Táti Creative Commons License 1999.06.16 0 0 189
Tisztelt féreg6!

Ha jól értem, te egy bentlakásos kollégiummal kombinált gyógypedagógiai iskolának a címerét festenéd át ROMA ISKOLÁRA, ahol majd az arra érdemesek eldöntik mi rulez és mi gagyi a cigánykultúrából. Tudod, erről az jut az eszembe, hogy a világon kétféle ember él: erkölcsös és erkölcstelen, hogy ki hová tartozik azt az mindig az erkölcsösek döntik el. Én egy olyanra gondoltam, mint pl. egy magyarországi Román, Szerb, Szlovák nemzetiségi iskola. Ahol az általános magyar tananyag mellet tanulhatják nyelvüket/nyelvünket, kultúrájukat párhuzamosan a magyar és európai kultúrával. Persze ha szociális helyzete megkívánja, akkor akár lehet bentlakó is a diák, de mindig a gyereket támogatnám és nem szüleit.

Előzmény: féreg6 (184)
nevtelen Creative Commons License 1999.06.16 0 0 188
Ha ugyannarról beszéltek, amit én hallottam, ott az ombudsman feljelentette az önkormányzatot, a biróság meg elmarasztalta. Fizetni fog, mint a köles. (Asszem a "megalázott" segélyezettek részére kell leperkálnia kártéritést, de ebben már nem vagyok biztos. Enélkül is elég elképesztő az ügy.)
Előzmény: Táti (187)
Táti Creative Commons License 1999.06.16 0 0 187
Cucukám hát ezt mondom én is, ha adsz neki munkát, akkor befoghatja a sörgurító nyílását és mehet vagy dolgozni, vagy haza. És gondolom az ombucmanus van ollan talpraesett, hogy pár keresetlen sóval helyre teszi az írástudókat. (Az említet riportot nem láttam, tudod nekem itt Európa másik felén csak az Égenjáró Királyi csatornák foghatók, és azokat sem nézem gyakran, de majd ha hazanegyek.)
Előzmény: cucu (183)
nevtelen Creative Commons License 1999.06.16 0 0 186
Kedves féreg6!

"Ha valamelyik mutató szerint nem felel meg, akkor jöhet a speciális cigány iskola,..."
Meg jöhet a Népszabadság cikk: Gyépébe "kényszeritik" a romagyerekeket...

Előzmény: féreg6 (184)
féreg6 Creative Commons License 1999.06.16 0 0 185
Én ilyenkor megkérdezném, hogy miért az én adómból fizetik az ombucmanót! Fizessék az ILYEN cigányok munka után szerzett jövedelméből levont adóval. Szerintem meggondolná, hogy mikor veszi védelmükbe!
Előzmény: cucu (183)
féreg6 Creative Commons License 1999.06.16 0 0 184
Na tessék!

Nem kelek fel elég korán, győzök reagálni. Szóval:

Táti:

Azt hiszem egyetértek veled. Viszont az iskolák mellett, a rendőri felügyeletet is biztosítani kell. Azt büntetőjogilag is meg lehetne oldani, hogy a cigánygyerekek megfelelő iskolába járjanak. Kötelező az iskolábajárás, de, hogy hová, azt részben maguk döntsék el. Ugyanis agy vizsgálattól függően meg kell állapítani, hogy a purdé alkalmas-e egy rendes iskolába való járáshoz. Mind szellemileg, mind szocializáltság terén. Ha valamelyik mutató szerint nem felel meg, akkor jöhet a speciális cigány iskola, középszinten is. Innen természetesen ki lehet lépni, ha elértek egy szintet.
Nem elég azonban pusztán az iskolák felállítása, kultúrintézményekre is szükség van. Ezeknek a cigány hagyományokból (is) kellene táplálkozni. Természetesen nem maradéktalanul, kritika nélkül átvenni, némely elemet kihyagyni, néhányat átalakítani, de mindenképpen szerepelni kell. Vagyis a cigány kultúrát nem megsemmisíteni, hanem "szalonképessé tenni". (ez a rész, amelyben vérre menő vitát folytattam Dudával)
Emellett jönnek a közbiztonsági dolgok. Ezt korábban itt már leírtam.
Vagyis egyetértek az általad leírtakkal, de ezekkel, úgy érzem muszáj volt kiegészíteni.

Duda!

Válaszolok Tati helyett. Azért várják kívűlről, mert +szokták, hogy meg is kapják. Ebben én nem őket hibáztatom elsősorban, hanem azokat, akik adják. De ezt már +vitattuk máshol.

cucu:

egyetértek

cucu Creative Commons License 1999.06.16 0 0 183
Táti,
figyelj már ide, no!
Nem vitatom, hogy a jó szándék vezérelt, amikor fejtegetni kezdted, hogy milyen nehéz a cigányoknak és ez miért van így.
Azonban vannak ezzel kapcsolatban bőven gyakorlati tapasztalatok, ami a Te hozzászólásodból kimaradt.
Nemrég volt a TV-ben egy felháborító riport, ami arról szólt, hogy egy faluban a cigányság kért segélyt. Erre azt mondta a Polgármester, hogy az alanyi jogon adható segély már elfogyott, azt nem tud adni.
Ellenben! Van itt bőven munka, ha elmennek dolgozni ide meg ide, akkor kapnak érte fizetést. Erre, mit gondolsz mit csináltak a cigányok? Na, mit?
Levelet írtak az obducmanónak, amiben sérelmezik, hogy csak ilyen módon akar nekik pénzt adni a Polgármester úr.
Nem csak nekem, de még a TV műsorvezetőnek is elborult a tekintete! És a Tiéd? (De ez már nagyon off volt.)
A srácról tudtok valamit? Mostanában nem hallok semmit a TV-ben róla.
cucu
Előzmény: Táti (182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!