Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 55064

Akkor mi az az idétlenség ami görbül ?

 

A kérdés az idétlenség, mert feltételezed, hogy a "görbület" elnevezés valaminek a görbülését jelenti. Pedig nem. A "görbület" elnevezésnek történeti okai vannak. Az elnevezést Gauss találta ki 200 évvel ezelőtt (nem fizikára, hanem geometriára), és ennek a fogalomnak a Riemann-féle általánosítása az, amit Einstein használt az elméletében. Nincs szó semmiféle entitás "görbüléséről".

 

Szeretném megérteni az idétlen modelletek és a valóság kapcsolatát.

 

Astrojan, ahhoz el kéne végezned a fizikus vagy a matematikus szakot, ami sok év kemény munka. A helyzet az, hogy már a Gauss-féle görbületfogalom is elég bonyolult, és Gauss ezzel kapcsolatos tételei mai is elég mély eredményeknek számítanak (lásd pl. itt). Aztán 50 évvel később jött egy másik géniusz, Riemann, aki ezt a fogalmat továbbfejlesztette. Majd 50 évvel később egy harmadik géniusz, Einstein, aki beépítette ezt a fizikába. Persze mások is foglakoztak a témával az említett 100 év alatt. Szóval minimum 1-2 könyvet el kéne olvasnod, de előismeretek híján inkább 5-10-et. Ez biztos felbosszant, de ez az igazság. Nincs királyi út. Le kell ülni és évekig kell szenvedni ahhoz, hogy értsd a mai matematika és fizika fogalmait és azok kapcsolatát a valósággal. Erről szól a diploma, a doktori fokozat, stb.

 

Előzmény: Astrojan (55063)
Astrojan Creative Commons License 2009.05.12 0 0 55063

Tudna valaki válaszolni erre az idétlenségre: mi az ami görbül ???????

 

Az idétlen tér nem görbül, azt már tisztáztuk Gergővel, nincs az az idétlen fizikus aki azt gondolná, hogy a tér görbül ::)) Vélhetően a skalár sem görbül. A tenzor sem görbül, mert az is csak egy kitalált fogalom. Akkor mi az az idétlenség ami görbül ?

 

Szeretném megérteni az idétlen modelletek és a valóság kapcsolatát. De ez elég reménytelen ha nem tudni mi görbül :))

 

..sédrék a neltédi trem knulozsaláv meN

Előzmény: mmormota (54980)
Gergo73 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 55062

Már a tenzort sem tudom felfogni, pedig legalább 5x nekifutottam már :-(

 

Milyen könyvből vagy jegyzetből próbáltad megérteni?

Előzmény: ivivan (55052)
cíprian Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55060
Köszi, megtaláltam, tényleg jó.
Előzmény: Törölt nick (55058)
Mungo Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55059

A specrel egyszerűen csak nem foglalkozik azzal, hogy mi történik gyorsuláskor.
 
Foglalkozik vele, de csak annyit amennyit feltétlenül szükséges. A gyorsulás a sebesség-idő függvény idő szerinti deriváltja, azaz a sebességváltozás mértéke. Ebből lehet tudni a kiindulási rendszerhez képest éppen milyen sebességgel haladunk és ez milyen mértékben befolyásolja a kiindulási rendszeren végzett méréseinket.
 
Akkor nézzünk most egy rávezető logikai feladatot:
Egy inerciarendszerből elindul egy űrhajó, elmegy jó messzire, majd visszafordul.
A visszafelé úton legyártják az ideális óráikat, meg az ideális méterrúdjaikat.
Namost: ha a fizikai állandók is "torzultak" a gyorsuláskor, akkor rövidebb méterrudat és lassabban járó órákat állítanak elő a te elképzelésed szerint. Ugyan akkor a kiindulási rendszer nem gyorsult, tehát náluk normális járásúak az ideális órák és normális hosszúságúak az ideális méterrudak, azaz a kiindulási rendszer méterrúdjai hosszabbak, mint a mozgó renszerbeliek és az óráik is gyorsabban járnak.
Most akkor hogyan tudod kimagyarázni:
 
1, hogyan lehet, hogy az űrhajó megfigyelői szerint a kiindulási rendszerben rövidebbek a méterrudak, azaz az ő megrövidült méterrúdjaiknál is rövidebbek?
 

2, az űrhajó megfigyelői szerint a kiindulási rendszer órái lassabban járnak, mint az űrhajón elkészített ideális órák, azaz az űrhajó lelassult óráinál is lassabban?
 

Előzmény: Törölt nick (55054)
ivivan Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55057
"Abból, hogy a specrel nem tárgyalja miként változnak meg egy rendszer műszerei a gyorsulás folyamán - egyáltalán nem következik, hogy változatlanok maradnak!"

A specrel egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a gyorsulás közben milyenek a műszerek. A specrel alapfeltevése, hogy miután már nem gyorsulnak, utána hoznak létre hitelesített mérőműszereket (pl: fényóra és az alapján hosszúságegység), ezért a műszereknek nem kell elszenvedniük a gyorsulást, sőt, nem is kell a gyorsulás közben létezniük.
Előzmény: Törölt nick (55055)
cíprian Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55053
Szakmádba vágó érdekes téma a pumpált lézerek. Úgy emlékszem, Teller is erre alapozta a csillagháborús elképzelését. Ahogy látom, ún. Gauss-nyalábot hoznak létre, ahol a lézersugarak meghatározott hosszúságú szakaszokból állnak. Sajnos én nem sokat tudok kezdeni vele, mert nem a szakterületem. Érdekelne viszont egy ismeretterjesztő leírás a pumpált lézerekről.
Előzmény: Mungo (55049)
ivivan Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55052
"Pedig a direkt szorzat, direkt összeg, tenzorszorzat, (pszeudo-)Riemann-sokaság, érintőtér, kategória fogalmak standardak és cseppet sem bonyolultak"

Hát lehet, hogy egy matematika professzornak egyszerűek ezek, de nekem ezek közül csak a direkt szorzat érthető, a többi kínai. Már a tenzort sem tudom felfogni, pedig legalább 5x nekifutottam már :-(
Előzmény: Gergo73 (55004)
Mungo Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55051

Ha felgyorsulnánk, hogy versenyezzünk a fénysugárral, akkor mérőeszközeink alattomban úgy változnának meg, hogy újfent c-t mérjünk.

 

Már csak azt kéne elmondanod, hogy a Lorentz elv filozófiájából levont következtetéseket miért a specrel-en akarod számonkérni?

Lorentz szerint valamely alattomos módon éppen úgy deformálódnak a mérőeszközök, az éterben való mozgásuk során, hogy ez a mozgás kimutathatatlan legyen, azaz bármelyik inerciarenszerben mondhasd azt is, hogy te éppen most "állsz" az éterhez képest.

Ezzel az erővel persze hivatkozhatnánk a mindenütt jelenlévő láthatalan és kimutathatatlan Rózsaszín Egyszarvúra is, amely ilyen csúf dolgokat művel a mérőeszközeinkkel.

A specrel szerint a mérőeszközeinkkel nem történik semmi. Egyszerűen csak az egyidejűségek relativitása miatt kapjuk a furcsa mérési eredményeket.

Előzmény: Törölt nick (55047)
Mungo Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55049

Írtam már az Origón a fény transzverzális hullamairól. A pumpált fény-lézerekben a Gauss-nyaláb hatása révén transzverzális hullámok is keletkeznek. Ott hivatkozást is írtam hozzá.

 

Valóban, írtál róla és hivatkozást is adtál de sajnos (vagy hál' Istennek?) ki sem látszom a melóból, így eddig nem volt időm a cikk tanulmányozására. Ezért vedd úgy hogy jelenleg "függőben" hagytam, amíg egy kis levegőhöz jutok.

(Sejtésem szerint a csőhullámokkal analóg jelenség lehet, de ezt így kapásból azért nem állítanám amíg a részletekről nem tájékozódtam.)

Vákuumban viszont ilyet még nem írtak le, ezért a Privattival folytatott polémiához véleményem szerint nincs köze de lehet, hogy tévedek, ez esetben majd módosítok az álláspontomon.

Előzmény: cíprian (55042)
gyremete Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55046

A két anyagfajtáról nem sok infót közöltél, azonkívül, hogy ezzel magyarázod te a gravitációt, másrészt villamosan töltött tetek környezetében kimutathatók. Ez utóbbi végre valami konkrétum. Ki, mikor és mit mutatott ki, amit te "kontínium-anyagként" értelmezel?

 

Előzmény: Törölt nick (55038)
Callie Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55044

1. A mondandóm lényege az volt, hogy bár szokásos, de veszélyes összekeverni a tér görbültségét a téridő görbültségével.

 

2. Ezt kifejtve mondtam néhány példát, amik közül azóta te az egyik helyességét boncolgatod.

 Egy dolog téves, hogy az általad említett "speciális eseteknek" részhalmaza lenne a Friedmann-modellek halmaza. Ez ugyanis nem igaz, sőt egész pontosan a metszethalmazuk is üres.

Irtad most.

A Friedmann-modellek (mind a 3 típus), állandó görbületűek, és a metrika mindenhol ugyanolyan. A háromdimenziós tér metrikája. Pontosan szólva megválaszthatjuk koordinátázást úgy, hogy ezek teljesüljenek, és úgy is szoktuk csinálni. Az idő ekkor szétválik a térbeli koordinátáktól (és egységesen múlik mindenhol), csak egy időfüggő paraméter szorozza a háromdimenziós metrikát. Ez íra le a tágulást vagy összehúzódást.

Ezek fényében nem tudom, mit emlegetsz "üres metszetként".

 

 

 

Előzmény: Galfi Gergo (54987)
cíprian Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55043

Bocs, helyesen:

 

"A pumpált fény-lézerekben a Gauss-nyaláb hatása révén longitudinális hullámok is keletkeznek"

Előzmény: cíprian (55042)
cíprian Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55042
Írtam már az Origón a fény transzverzális hullamairól. A pumpált fény-lézerekben a Gauss-nyaláb hatása révén transzverzális hullámok is keletkeznek. Ott hivatkozást is írtam hozzá.
Előzmény: Mungo (55041)
Mungo Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55041

...tehát az elméleted nem áll valami erős alapon...

 

Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy longitudinális módusú EM hullámot meg nem mutattak ki. Pedig közvetítő közegben ez lenne a természetes...

 

Előzmény: ivivan (55040)
ivivan Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55040
"az elektromágneses hullámok vélhetően e mindenütt jelenlévő - kontínuum-alkotó anyagok tovaterjedő rezgései."

Erre már írtam, hogy ez alapján azt várnánk, hogy az EM hullámok ehhez a közeghez képest mozogjanak c-vel, de az MM kísérlet óta tudjuk, hogy ez nem így van, tehát az elméleted nem áll valami erős alapon...
Előzmény: Törölt nick (55038)
pint Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55039
és máris feltaláltuk az étert
Előzmény: Törölt nick (55038)
egy mutáns Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55037

(ezek híján nem tárgyalok).

Hát akkor ne tárgyalj.

Te azt kérted, mondja meg valaki, mi az az idődilatáció. Többen megírták, én meg mutattam rá egy elemi példát.

Ha valóban érdekel, ennyiből megérthetted volna.

De Téged nem ez érdekelt, hanem pl. az én személyiségi problémáim.

Ez viszont itt nem téma.

1m

Előzmény: Törölt nick (54921)
Categlory Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55036
Avagy:

"Kisérje két szülője szemmel:
a szellem és a szerelem!"

Megint maskepp:

"Hétfőn, mikor a hőség rekkenő,
eszembe ötlik egy bökkenő:
hogy kicsoda a micsoda,
s hogy mikor és hova az akkor és oda."
Előzmény: mmormota (55033)
gyremete Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55035

Jaaaa, aki keres az talál.

Csak nem az 55001-es beírásodra hivatkozol?

Én még soha nem hallottam elektronagyagról(!) és protonanyagról. Írnál róluk valamit?

Ha lehet, vedd figyelembe a részecskefizika ma általánosan elfogadott, a modern kvantumtérelméletre alapozott Standard Modeljét.

 

Előzmény: gyremete (55034)
gyremete Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55034
Írja meg valaki, hogy mi az a két anyag, amit elképzeltél!
Előzmény: Törölt nick (55032)
mmormota Creative Commons License 2009.05.11 0 0 55033
Miért nem inkább a yin és yang? Annak szép ábrája is van.
Előzmény: Törölt nick (55032)
Simply Red Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55029
De valami olyanra, amit olvastál, vagy hallottál valahol?
Előzmény: Törölt nick (55028)
Simply Red Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55026
Nem a Wigner-féle elekton-pozitron mezőre gondolsz?
Előzmény: Törölt nick (55025)
Mungo Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55023

Kérem írja meg valaki, hogy a fizikai teret mért nem az a két anyagmező alkotja melyet megneveztem!

 

Talán azért, mert az általad preferált fogalmak (anyagmezők) nem kellenek a leíráshoz.

Másrészt szükséges lenne, hogy az állításaidat valamilyen megfigyelési adatokból kiindulva, a matematika nyelvén próbáld megfogalmazni, nehogy a sűrűn szitkozódó hablatyolók szintjére sűllyedj.

A "sejtéseidet" pedig, amíg nem érik el a fizikailag értelmezhető szintet, senki nem fogja helyetted igazolni és tulajdonképpen cáfolni sincs mit rajta.

A dühöngés egyébként sem az a kategória, amire érdemi választ lehet kapni, legalább is szankciók veszélye nélkül.

Előzmény: Törölt nick (55007)
mmormota Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55021
Megkíséreltem több módszerrel elmagyarázni, miért hülyeség az amit bőszen magyarázol. Természetesen nem sikerült megértetni veled. De erre nem is számítottam - volt már pár vitám, tudtam mire számíthatok.
Ezzel együtt szórakoztatóak az ilyen viták, azért járok ide.
Előzmény: Törölt nick (55020)
mmormota Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55019
Megkövetem astrojant - a dvag sokkal fejlettebb. Ott legalább történt kísérlet valami összefüggések feltárására - nyomó gravitáció. Persze a részletekbe ő se ment bele, mert akkor jönnek a gondok. Helyette megalkotta a hamburgeren és fánkon alapuló részecskefizikát.
Te még eddig sem jutottál el...
Előzmény: Törölt nick (55017)
mmormota Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55018
Ja.

A gyerek kérdezi : hová tűnt az árnyék? Az apja nekiáll magyarázni Napról, felhőről, fényről. De a gyereket ez nem érdekli, az ő gondja az, hogy az árnyék hová tűnt. A mellébeszélés untatja, kitartóan kérdezget tovább.

Az anyja megunja a meddő kérdezősködést: Az árnyék? Azt elvitte a cica.
A gyerek boldog, látszik hogy érti, helyreállt a világ rendje.
Előzmény: Törölt nick (55015)
mmormota Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55016
Túl földhözragadt dolog abból kiindulni, hogy ivivan képes itt felvetett problémákat feladatokat helyesen megoldani, te meg nem? Legalábbis tőle már sok megoldott feladatot láttam itt a fórumon, tőled meg egyet sem.
Nem gondolod, hogy ez esetleg összefüggésben lehet a megértés szintjével?
Előzmény: Törölt nick (55013)
mmormota Creative Commons License 2009.05.10 0 0 55014
jellegzetes "cáfoló" elképzelés ez az anyagmező. Pont mint a dvag. Nem a modell elemeinek pontos definíciója, majd az ezekből épített modell leírása és a logikai következmények feltárása fontos, azzal nem bíbelődnek.

A _megnevezés_ a lényeg. Azzal már ki lehet állni, cáfolja meg aki tudja.
Könyörgöm, mit kéne cáfolni? Nem hangzott el értelmes állítás.
Előzmény: ivivan (55012)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!