Keresés

Részletes keresés

Dubois Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15742

"Ha a hangsebességre posztulálod, hogy minden inerciarendszerben azonosnak mérik...

Melyik volt a másik inerciarendszer ahol a fénysebességet megmérték, elmulasztottam valamit ?"

Mivel a Föld a sok MM-féle és egyéb mérés során a Nap körúl keringve különböző irányokba elmozdult és elfordult ezért igen sok inerciarendszerben mérték meg a fénysebességet.

De a posztuláláshoz még ez sem kellene.

Kevés adatra is lehet igen jól használható elméletet épÍteni.

A legjobb példa erre Newton gravitációs elmélete.

Newton után 100 évvel Cavendish volt az, aki először demonstrálta két test vonzását és megmérte a gravitációs állandót.

Addig az csak feltételezés volt. Máig is jónak tekinthető eredményekkel, bár nagy sebességeknél és nagy tömegeknél megbukik.

"Azt megtennéd, hogy ideteszed nagyvonalakban pontosan miből jön ki a 6.9*10E-10*(1-3r/2R) időeltérés, hogy lássuk mi köze az áltrelhez és hogyan származik belőle ez az eltérés, légyszi."

Itt van levezetése az ált.rel.-ből:

http://www.mathpages.com/rr/s6-05/6-05.htm

"Ha az R sugarú pályába r-t helyettesítek akkor mennyi eltérés jön ki?"

Magad is elvégezheted, bár úgy tűnik, hogy betegesen irtózol (a vitatókra elég jellemző módon) bármiféle relativitáselméleti számolás elvégzésétől.

Hidd el, hogy semmi bajod nem lesz tőle, sőt még az is lehet, hogy megértesz belőle valamit. :)

Egyébként az jön ki, hogy napi kb. 30 microsec-el késne egy ilyen, a Föld felszínéhez igen közeli pályán keringő óra.

Ezt az esetet spec.rellel is könnyen kiszámíthatjuk, mert a kis magasságú pálya miatt a gravitációból fakadó eltérés kicsi a felszíni órához képest, elég csak a sebességből fakadóval számolni.

Előzmény: Astrojan (15733)
cíprian Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15741
De igen!

A spec. rel. az elektron mozgástörvényeinek megismerése révén keletkezett. A Maxwell-törvények megfeleltetése a Galilei-elvnek a nagy sebességek tartományában volt a kiváltó oka. Ennek tanulmányozása során kiderült, hogy egy gyorsan mozgó tárgy elektromos tere a mozgás irányában belapul, és képes a felénél is nagyobb mértékben összezsugorodni. A Lorentz-Fitzgerald kontrakciót ilymódon valóságos kontrakciónak nevezik.

Azt is tudjuk, hogy a mi világunkban szinte minden az elektromágneses térre vezethető vissza. A mindennapi életünk minden része elektromágnesességen alapszik. Emiatt jogosnak látszik az elektron tulajdonságainak általánosítása az egész anyagi világra. Einstein tulajdonképp csak ezt tette meg egy készen álló elmélettel, amelyet Lorentz dolgozott ki. Én is úgy gondolom, hogy malaca volt ezzel, de a tények utólag is őt igazolják.
Előzmény: test (15740)
test Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15740
Az 1m-es platinarud nem lesz 0.5m-es miutan megutaztatod :)
Előzmény: cíprian (15739)
cíprian Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15739
Kedves Astrojan!

A relativitáselmélet szerint a valóságban is és látszólagosan is összezsugorodnak a rudak. Maradjunk gravitációmentes térben, és a zsugorodás mértéke csak a sebességtől függjön.

1. Valóságos zsugorodás. Álló rendszerben figyeljünk meg egy mozgó rudat. Minél nagyobb sebességgel halad a tárgy, annál nagyobb mértékben zsugorodik. Az álló rendszerben minden más távolság nem változik.

2. Látszólagos zsugorodás. Szálljunk fel a mozgó rúdra. Innen nézve a világot minden távolság megnövekszik. Minél gyorsabban haladunk, annál nagyobb nagyítású lesz a világ képe. Ez látszólagos méretnövekedés. Az a tárgy amin vagyunk viszont kisebb mértékben növekedik, mint a többi távolság, amely eredetileg is mozdulatlan volt az álló rendszerben, emiatt a tárgy zsugorodását észleljük. Ez valóságos zsugorodás.

Ilyen értelmezését a spec. rel.-nek nem láttam itt a topikban, pedig ezt tárgyalják a jobb tankönyvek. Remélem hozzájárultam a megértéshez.
Előzmény: Astrojan (15733)
test Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15738
Feltetelezve, hogy homogen a vilagegyetem, nem? (marmint ebbol a szempontbol)
Előzmény: Astrojan (15737)
Astrojan Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15737

Ehhez nem kell elmenni az Andromedára. Ha elfordítod az interferométert 90 fokkal, akkor a fényutak helyetcserélnek és semmi sem változik. Ezért van a null eredmény. Ez az Andromédán is így van.

Ez itt az "éterszél" ha ezt kerested. (Remélem nem mindig rajtam nevettél)

Előzmény: test (15736)
test Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15736
Nem talalom abban amit irtal, de milyen kiserletbol kovetkezik is az, hogy pl az M31-es galaxisban is ugyanezt tapasztalnank? Egyebkent iszonyu jo ez a topik, sokszor meg a konnyem is kicsordult a nevetestol. Valaki itt emlitette talan Janosy prof ketelyeit, azokat merre is talalom..?
Előzmény: Astrojan (15735)
Astrojan Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15735

Érvényes az, csak a Michelson kísérlet nem alkalmas az éterszél kimutatására

Ez aztán érvényes a világegyetem minden részén.

Már kimutatták az "éterszelet" amit a Michelson kísérlet nem tudhatott kimutatni, kb 600 km/s. Csak ez nem olyan fontos mint az a bizonyos null eredmény. Mert a null eredményre szépen ráépült az áltrel. A 600 km/s meg nem számít.

Előzmény: test (15734)
test Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15734
Mi a helyzet akkor, ha a Michelson fele kiserlet csak a vilagegyetemnek ezen a reszen ervenyes?
Astrojan Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15733

Ha a hangsebességre posztulálod, hogy minden inerciarendszerben azonosnak mérik...

Melyik volt a másik inerciarendszer ahol a fénysebességet megmérték, elmulasztottam valamit ?

15728: Azt megtennéd, hogy ideteszed nagyvonalakban pontosan miből jön ki a 6.9*10E-10*(1-3r/2R) időeltérés, hogy lássuk mi köze az áltrelhez és hogyan származik belőle ez az eltérés, légyszi.

Ha az R sugarú pályába r-t helyettesítek akkor mennyi eltérés jön ki?

mmormota (15709), Az elképesztő sokkal inkább az, hogy egyáltalán kísérlet kell annak belátására, hogy a valóság nem változik attól, hogy nézegetjük avagy sem.

lehet, hogy nem érted mit akarok mondani ? Legyen, megpróbálom lassan.

Van egy méterrudam Sevresben. Ott állunk mellette mind a ketten. Most Te elindulsz és felmész az Eiffel toronyba. Innen megnézed a méterrudat. Másnak látod. Megváltozott a méterrúd hossza? A valóságban ?

Lejössz és elindulsz egy rakétával. Piszokul felgyorsítasz fénysebességre majdnem. Ekkor megnézed milyen hosszú a méterrúd Sevresben. Másnak látod. Megváltozott a méterrúd hossza ? A Valóságban ?

És akkor nekem van zavar a fejemben ? Az én fejemben nincs semmi.. Még zavar sincs (hogy nektek is legyen egy kis örömötök)

Előzmény: Dubois (15703)
mmormota Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15732

Iszügyi kinyilatkoztatta, hogy a gravitáció nem hat a fényre. Emiatt gondolom nincs se red se blue shift, ha az nincs, akkor vélhetően gravitációs eredetű időeltérés sincs.

Sebesség függés tekintetében homályba burkolózik Iszügyi, csak annyit lehet biztosan tudni, hogy ő érti egyedül az ívelemet... :-) Végül is mindegy, akár van az iszügyizmusban sebességfüggő korrekció akár nincs, pluszos nem valószínű hogy lehetne. :-))

Összegezve, a holdak pluszos járása a gravitációs maffia újabb ködösítési kísérlete. :-)))

Előzmény: Dubois (15730)
pint Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15731
te nem érted. teljesen mindegy, hogy mi a mérhető valóság. a lényeg az, hogy nekünk tetsző elméletekkel dolgozzunk, akármilyen hibásak vagy gyengék is azok. végül is az élet értelme hogy élvezzük!
Előzmény: Dubois (15728)
Dubois Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15730

"Az áltrelböl csak bohócság jön ki."

Vagyis csak a hablaty maradt megint.

Nem tudsz semmit sem mondani arra, hogy mit ad az elméleted a GPS órák eltérésére.

Előzmény: iszugyi (15729)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15729
Az áltrelböl csak bohócság jön ki.
Előzmény: Dubois (15728)
Dubois Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15728

"egy 20.000 km magas pályán keringő óra napi 38 microsec-et siet a földfelszíni órához képest"

- ezt állítod, ami kb 10^-8-as eltérésnek felel meg és az áltrel-re fogod.

Azért ne vacakol!

Az áltrel alapja meg majdnem 1%-os m(g) és m(i) eltérést mutat fel, ami azt jelenti, hogy az ált rel nem is érvényes. Ki csinál itt gondolkodási hibát"

Te. Folytatod a bohóccsinálást magadból.

Az áltrelből az jön ki, hogy az r sugarú Föld körül a Föld középpontjához képest R sugarú pályán keringő (szabadon eső) óra jó közelítő megoldással időegységenként 6.9*10E-10*(1-3r/2R) időeltérést szed össze a felszínen elhelyezett földi órához képest.

Érted?

Ez jön ki, bármilyen is az áltrel alapja. Ha tök rossz az alapja, akkor is ez jön ki belőle.

Ennyi idő alatt ezt már egy kutya is megértette volna.

És csodálatos módon, ha ebbe behelyettesíted a GPS holdak pályámagasságát, és a Föld sugarát, akkor megkapod a kb. 38 microsec-et, amit mérnek.

Ezt adja az "ócska, összedőlt, ezerszer megcáfolt, kidobott, rosszul megalapozott, látszólagos-nem-valóságos, stb." ált.rel.

Ezzel szemben mit ad a te elcseszett kísérletre támaszkodó  "jól megalapozott" zagyvalékod "elméleted"?

Csak mély kuss vagy mellébeszélés a válaszod.

Perzsze, hiszen nem is jön ki belőle ennél több.

Előzmény: iszugyi (15726)
Dubois Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15727

"Az áltrel alapja, az m(g)=m(i), nem stimmel!"

Mit változtat ez azon a tényen, hogy

"az Einstein által 1916-ban megalkotott ált.relből az következik, hogy egy 20.000 km magas pályán keringő óra napi 38 microsec-et siet a földfelszíni órához képest"

Ez egy tény, amit ostobaság vitatni és butaság egyből fel nem fogni.

Szóval megint a gondolkodási hiba ...

Előzmény: iszugyi (15725)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15726
" .. egy 20.000 km magas pályán keringő óra napi 38 microsec-et siet a földfelszíni órához képest"

- ezt állítod, ami kb 10^-8-as eltérésnek felel meg és az áltrel-re fogod.

Azért ne vacakol!

Az áltrel alapja meg majdnem 1%-os m(g) és m(i) eltérést mutat fel, ami azt jelenti, hogy az ált rel nem is érvényes. Ki csinál itt gondolkodási hibát?
Előzmény: Dubois (15724)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15725
Az áltrel alapja, az m(g)=m(i), nem stimmel!
Előzmény: Dubois (15724)
Dubois Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15724

"Mert valami vele nem stimmel!"

No hát akkor nézzük mi nem stimmelhet vele.

Ezt írtam:

"Például az Einstein által 1916-ban megalkotott ált.relből az következik, hogy egy 20.000 km magas pályán keringő óra napi 38 microsec-et siet a földfelszíni órához képest."

Nem Einstein alkotta meg?

Nem 1916-ban?

Nem következik belőle, hogy egy 20.000 km magas pályán keringő óra napi 38 microsec-et siet a földfelszíni órához képest?

Vagy csak megint egy gondolkodási hibád akadályozza egészen egyszerű mondatok megértését?

Előzmény: iszugyi (15723)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15723
Mert valami vele nem stimmel!
Előzmény: Dubois (15714)
vrobee Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15722
Amíg a (15687) ben vázolt kísérlettel, vagy annál sokkal gondosabban tervezett kisérlettel nincs alátámasztva az egyenesvonalú egyenletes mozgással haladó órák valóságos eltérése, addig ez a kérdés nem bizonyított, érted vrobee?

Kedves színesbetűs Astrojan!

Te félreérted az egész fizikát.
Az elméletek nem arra születnek, hogy Astrojan elvégezheteten gondolatkisérletein teszteljék őket, hanem hogy létező kérdések esetén a világ válaszát meg tudjuk határozni.

Nevezetesen tény, hogy a lenti órás dolog így működik a valóságban. Ezer kisérlet igazolja.
A spec.rel. ad rá egy receptet, hogy hogyan tudod kiszámolni előre a dolgot bizonyos helyzetekben több, más helyzetekben (írtam rá példákat) kevesebb pontossággal.
Ennyit tud a spec.rel., nem kell tőle többet elvárni :)

----
Ha véletlenül elvégeznéd a kísérletedet, és nem az jönne ki, amit a specrel jósol, az bizonnyal világszenzáció lenne, mert minden jel arra mutat, hogy a spec.rel. mára alaposan letapogatott korlátain belül maradsz. Rajta!
Előzmény: Astrojan (15700)
egy mutáns Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15721

Na számoljunk akkor egy kicsit.

"O" esemény: egyszerre elrugom a piros és a zöld labdát.
"Z" esemény: a piroslabda visszaér a földre
"P" esemény: a zöld labda visszaér a földre.

Két koordinátarendszer: vesszőtlen: pályához rögzített, vesszős: V=vx-szel halad a zöld labda után. A két rendszer közös origója az "O" esemény.

tO=0, xO=0
tP=t, xO=0
tZ=t (a példa szándéka szerint), xO=L=vx*t  (a példa szándéka szerint)

Nézzük a mozgóbeli adatokat:
"O" esemény:
t'O=0, x'O=0

"Z" esemény:
x'Z=0, a mozgó rendszer definíciója szerint
t'Z=?
a "Z"-"O" intervallumból:
(t-0)2-(L-0)2=(t'Z-0)2-(0-0)2
t2-V*t2=t'Z2
t'Z=t*gyök(1-V2)

"P" esemény
x'P=-V*t'P, a mozgó rendszer definíciója
t'P=?
a "P"-"O" intervallumból:
(t-0)2-(0-0)2=(t'P-0)2-(x'P-0)2
t2=t'P2-V2*t'P2
t'P=t/gyök(1-V2)
x'P=-V*t/gyök(1-V2)=-L/gyök(1-V2)

(ugyanezek jönnek ki a Lorentzből is, ha sokszorosan el nem tévesztettem.)

Ergo: a zöld labda pattogási periódusa lecsökkent, a pirosé megnőtt.

Első megállapítás: nem egy ütemben pattognak a labdák.

A paradoxon arra kérdez rá, hogy hogy van az, hogy a két labda vy kezdősebességei azonos mértékben változnak, a H nem változik, a tömegek és esetleg a g azonosan változnak, mégis a pattogási periódusok eltérően változnak.

Üdv: mutáns

Előzmény: Gézoo (15719)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15720

Szuper vagy!

Tényleg erre gondoltam...

Előzmény: NevemTeve (15718)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15719

Vegyük azt az esetet, ha a megfigyelő fele sebességgel halad, a vízszintesen

pattogó labdához képest, akkor mindkét pattogás teljesen azonos lesz

hiszen egyformán távolodik mindkettőtől.

Ha ennél gyorsabban, akkor amennyivel lassul számára a piros pattogása

annyival gyorsul a zöldé.

Ha pedig lassabban, akkor fordítva...

Nincs ellentmondás..

Előzmény: egy mutáns (15717)
NevemTeve Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15718
A három vándor 3*10=30 forintot fizetett a molnárnak, de késöbb a molnár rájött, hogy ekkora vásárlásnál 5 Ft kedvezmény jár. A molnárinasra bízta az öt forintot, aki abból kettőt elsikkasztott, és csak hármat adott a vándoroknak. Tehát a vándorok 3*9=27 forintot fizettek, kettő maradt a molnárinasnál, az összesen 29. Hová lett a harminchoz hiányzó egy forint?
Előzmény: egy mutáns (15717)
egy mutáns Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15717

Kösz gyors válaszod, melyet azonnali "válasszal" honorálok:

1: mi ez az eset a vándorokkal mag a molnárral?

2: Számomra is nyilvánvaló, hogy a hiba a kérdésben van, de hol?

Üdv: egy mutáns

Előzmény: Gézoo (15716)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15716

Nagyon jó.. Ez a "három vándor esete a molnárral" hibát tartalmaz!

Ötletes, de hibás kérdésfelvetés..

Előzmény: egy mutáns (15715)
egy mutáns Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15715

Kedves Topiklakók,

ha van kedvetek ennyi szöveg után még a relativitáselmélet cáfolataival foglalkozni, a topikindító buzdításának eleget téve elgondolkodásra ajánlom a kovetkező középiskolás cáfolatot:

Vettem két labdát, egyik piros, másik zöld, egyébként egyformák. Kimentem a focipályára. A labdák és a focipálya ideálisak abban az értelemben, hogy a labda tökéletesen rugalmasan pattog a pályán.
A piros labdát vy függőleges sebességgel H magasságba felrúgtam, t idő alatt visszaesett, és továbbá t periódusidővel pattogott (egy helyben). A zöld labdát vy függőleges, vx vízszintes kezdősebességgel elrúgtam. Ez is felment H magasságba, t idő múlva L = vx*t távolságba leesett, majd tovább pattogott L távolságonként érve a vissza a földre.

H és t között egyértelmű kapcsolat van, mégpedig az eredeti vy sebesség, ill. a g térerő és a labda m tömegének a függvényében. Ugyanígy adódik L is.

Miután ezt megállapítottam, vx sebességgel elkezdtem futni a zöld labda után.

Mint várható, most a két labda szerepet cserélt abban az értelemben, hogy most a zöld labda pattogott egy helyben, tisztán függőleges mozgást végezve, és a piros labda távolodott tőlem pattogva.

A rel.elm. (hívei) szerint a t pattogási periódusidő lecsökkent, amikor futás közben mértem karórámmal a zöld labda pattogását. (Helyesen mértem, mert köztem és a labda között az x irányú távolság nem változott).

A labdák most is H magasságba jutottak, mert a mozgásra merőleges méretek nem változnak, futás köözben mérve sem.

Ezért a vy sebesség megnőtt: vy'.

Tehát itt az ellentmondás: a H, vy', g, m közötti kapcsolat azonos kell legyen, mert inerciarendszerben a jelenségeket leíró összefüggések azonosak. ergo vy = vy'.

Már hallom: megváltozott a labda tömege: m'
De ez nem kellő ellenérv, mert
egyrészt: m'/m=vy'/vy
másrészt: H pedig vy2-tel, ill. m-mel arányos.

Mi tehát  helyzet?

Üdv: egy mutáns

Dubois Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15714

"Lész szives ez a kijelentés után:

"Például az Einstein által 1916-ban megalkotott ált.relből az következik, hogy egy 20.000 km magas pályán keringő óra napi 38 microsec-et siet a földfelszíni órához képest."

vizsgáltasd meg az itélöképességedet."

Ugyan miért?

Előzmény: iszugyi (15713)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15713
Kedves Dubois!

Lész szives ez a kijelentés után:

vizsgáltasd meg az itélöképességedet.

Előzmény: Dubois (15710)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!