Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 13 órája 0 0 99488

A képen látható eszközt keményen kihasználtam én is.

Apóséknál láttam először ilyet, pont ebben a színben. Ő legtöbbször hurkát vagy pirítós kenyeret sütött benne, de alkalmas volt bármire. Nos, após már nincs, de az eszköz megvan.

Ráadásul mikor látta az öreg, hogy tetszik ez nekem, vásárolt nekünk egy újat. Az barna-fehér színű, újabb, és még megvan valahol a garázs mélyén. Ki nem dobom, az biztos. Amikor após nekem adta, hegesztett hozzá egy fali tartó konzolt, nem foglalta kis lakótelepi konyhában a helyet, felcuppant a falra. ;)

Mi, a feleségemmel egyetlen villanyrezsóval kezdtük az életet, és utána ezzel a készülékkel. :))))

Csodajól grillezett.

Két éve vettem a Lidliben egy kissé hasonlót. Használom, de nem ugyanaz. Halvány utánzat.

Előzmény: nagypapi51 (99486)
Oldskin Creative Commons License 13 órája 0 0 99487

Micsoda emlékek! Az Andor utcában (most talán festékbolt van a helyén?) rendszeresen vettünk grillcsirkét a Bábolnai boltban. 

Előzmény: nagypapi51 (99486)
nagypapi51 Creative Commons License 13 órája 0 0 99486

Több Sparban is sütnek grillcsirkét manapság is.

Valamikor régen, 30 éve, amikor az Allee még Budai Skála volt, a parkoló felőli bejárat

mellett volt egy nagy grillcsirke kocsi. Csirkét ugyan nem vettem, de egy ideig ingyér adták (ha vittél befőttes üveget) a kisült zsírt. Egy idő után ezt megszüntették.

Létezett még a Bábolna baromfi bolt hálózat, ott is pörögtek a pipik, ott néha vettem ebédre egy negyed csirkét.

Volt egy ilyen forgónyársas 2 csirkés grillsütőm, 2.700 kemény magyar forintba került, na, azt kihasználtuk, már csak azért is, mert a konyhában csak egy gázrezsó volt. Ha pl. rakott krumplit akartunk enni, azt átvittük a szomszédasszonyhoz, akinek volt normál sütője... :)

Előzmény: Popenka (99483)
öreg_néne_b Creative Commons License 14 órája 0 0 99485

Savoya park, nem próbáltam:

 

Előzmény: homerx (99482)
Popenka Creative Commons License 15 órája 0 0 99484

tényleg, összekevertem a dolgot, igazad van!

mentségemre: létezik az "alsós" játék, bár már nem annyira divatos, mint a Monarchia utolsó évtizedében

végül is ezekben a játékokban az a jó, ha egy színből mind a nyolc lap megvan, az alsó és felső is :)

Előzmény: nagypapi51 (99479)
Popenka Creative Commons License 15 órája 0 0 99483

Grillcsirkések országszerte.

 

Egyik: Tudok egy Spar-t ahol sütnek, forgónyárson, egész csirkét, combot, szárnyat, egészben hagyott tarját. Sajnos néha a tegnapi maradék is megjelenik rámelegítve. :( De van hozzá mirelit zőccség és szószok.

Másik: Egy Tesco parkolóban nagy sárga autó, egész csibi, comb, bőrös császárhús. Kicsit sósak, ritkán veszem. Nem bírok rá inni...

Harmadik: Szintén sárga autó, egy másik Spar előtti parkolóban, benne forognak a nyársak, egész csibe, comb, oldalas, hátsó csülök. Ezt jól sütik és fűszerezik. Koviubi.

Negyedik: ez csak időszakos, Tagore sétány Borcsa felőli oldala, az egyik büfé elé szokott egy grillszekrény kitéve lenni nyáron. Jó vacsi elvitelre a strandról jövetben. De Balatonfüred egyébként is bővelkedik: a főúton a Csirke-Csülök hely neve sokat mondó. Pár éve biztosan volt még szépen sütött libacomb is az állandó napi étlapon a csirke és csülök mellett. Ugyanott káposzta, steak burgonya.

 

Nyitott szemmel autózok és kitágult orrlyukkal autózok... :)

Előzmény: homerx (99482)
homerx Creative Commons License 15 órája 0 0 99482

shell kutakon szoktam latni, hogy egeszben sutik, illetve az akacfa utcai sparban is latom neha, ha arra jarok. ugy vettem eszre, inkabb alkatreszenkent sutik meg. pedig nem nagy vaszizdasz. lehet, hogy inkabb sokan a lehullo maradektol tartanak (szarnyveg, mell, FARHAT!!!!!), amiket sokan talan nem szivesen esznek meg olyan aron.

Előzmény: Boszorka (99481)
Boszorka Creative Commons License 16 órája 0 0 99481

Bizony nagyon finom, nem is tudom miért ment ki a divatból. A budagyöngye bevásárlóközpontban a csirkésnél sokáig lehetett kapni grillezett csirkét. Aztán egyszer elromlott a gép és soha többet nem volt. Máshol se látok, pedig tényleg olyan minden sarkon grillcsirke kaja volt egy időben. Nem mellesleg Floridában is sokat ettük, mert a "közértben" sütötték 3 féle fűszerezéssel.

Előzmény: homerx (99480)
homerx Creative Commons License 16 órája 0 0 99480

a 80-as evek elejen tobbszor jartam az ndk-ban gimis koromban. berlin fovarosaban sok helyen lehetett kapni az akkori szohasznalattal broiler csirket. nagyon bejott nekunk, mert videki surmokent ritkan talalkozhattal vele, ott meg szinte minden masodik sarkon arultak. nepszeru kaja volt.

Előzmény: Oldskin (99476)
nagypapi51 Creative Commons License 18 órája 0 0 99479

(már ha snapszerről van szó)

Előzmény: nagypapi51 (99478)
nagypapi51 Creative Commons License 18 órája 0 0 99478

...Alsó együtt felsővel magyar kártyajátékokban előnyös dolog...

Nagy tévedés, a felső+király a nyerő :)

Alapból +20, adu színében +40)

Előzmény: Popenka (99475)
Oldskin Creative Commons License 18 órája 0 0 99477

És itt is szerepel:

 

http://www.ddrlexikon.de/broiler/

Előzmény: Oldskin (99476)
Oldskin Creative Commons License 18 órája 0 0 99476

Én úgy tudtam, hogy ez egy NDK-s szó a grillcsirkére!

A wikin is ezt írják:

https://de.wikipedia.org/wiki/Broiler

Előzmény: xrami (99472)
Popenka Creative Commons License 18 órája 0 0 99475

"A gázsütő tetején is van láng ami fix állású és lefelé tükrözik az infrahőt fénylő fémlapokkal."

 

Nekem van egy szabadonálló Bosch gáztűzhelyem, ami pont ez lenne. Van benne felső sütés is gázzal. Középen hosszában egy kétirányú gáz égősor.

Nagy reményeket fűztem hozzá az első pár alkalommal. Aztán hagytam a fenébe. Vagy a konstrukció gagyi, vagy én nem tudom jól használni. Szerintem ez így inkább egy tévedés.

 

Ezt csak elmesélem: Másik oldalról meg belefutottam figyelmetlenül egy villanysütőbe, aminek meg nincs külön alsó sütés funkciója. Ezen kívül van 8 egyéb, de csak külön alsó nincs.

Alsó van felsővel. Alsó együtt felsővel magyar kártyajátékokban előnyös dolog. :) Sütőnél nem, benéztem vásárláskor.

Előzmény: xrami (99472)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 99474

Előzmény: xrami (99472)
xrami Creative Commons License 1 napja 0 0 99473

Egy idő után mindegyiknek szétrohad a bordásszíja, ha nem használják akkor is, kivétel nélkül. Onnan ismerszik meg, hogy forog forog a lapát, de a gyúrandó tészta megállítja miközben zúg a motor tovább. Nem egy drága játék a cseréje egyébként csak szét kell szedni és lehet benne egy-két kínai szerelőstrükk.

Előzmény: beetee (99447)
xrami Creative Commons License 1 napja 0 0 99472

Valaki tudja, hogy a "broiler" miért az a neve? Amerikában hívják így azt amit nálunk grill-nek, azaz a sütők nagyon forró felső sütését. De ne gondoljon mindenki azonnal az elektromosra, ez létezik gázban is, sőt az az igazi. A gázsütő tetején is van láng ami fix állású és lefelé tükrözik az infrahőt fénylő fémlapokkal.
Csakhát itthon ez az ócsósítások miatt nem annyira elterjedt.

Szóval a broiler szó mit jelenthet? Tudom, van broilercsirke is, az a fehértollú a húscsirke. De maga a szó? És miért hívhatják pont így és nem grillnek mint európában?

joy Creative Commons License 2022.01.10 0 0 99471

Anno Körösztfater házikertes méretben készített szőlő-meggy-füge-faeper borokat.
1 alkalommal 1 akós szőlős hordója megecetesedett.
Hernyók elleni permetezésre használta föl.
:o)))))))))

Előzmény: yüz karasi (99469)
Popenka Creative Commons License 2022.01.10 0 2 99470

Ezt a fajta ecetkészítést én is megerősítem. Próbáltam és jó.

Minőségi egri vörösbort használtam.

2 literes, csavaros tetejű üvegben harmadáig volt a bor. Tulajdonképpen egy kicsit elfelejtkeztem róla, nem fogyott el, aztán gondoltam egy nagyot. Egyenletes hőmérsékletű sötét pincében a "hetedik lépcső alatt" helyeztem el.

Kevesebb, mint egy év múlva néztem rá, mert gondoltam jó lenne a karácsonyi vöröskáposztához.

Ekkor óvatosan lefejtettem, az alján maradt egy-másfél deci kidobásra került.

 

Én nem tudom, hogy ez a folyadék mennyire nevezhető per.def. ecetnek, de főzéshez több mint jó volt. Az alkohol eltűnt belőle, nem ütött pofán az ecetsav, nem marta a gyomromat, azt nagyon utálom, de kellemes ecetes sava volt, a benne maradt aromákról nem is beszélve.

 

Csinálok is megint, talán külön évjáratokat is. ;)

Előzmény: yüz karasi (99469)
yüz karasi Creative Commons License 2022.01.10 0 0 99469

Nincs nagy készletem, 10 litert hoztam egy barátomtól, ki akarta dobni. Azóta 4 litert elajándékoztam, a maradék meg kitart nekem pár évig.

A "receptről" csak annyit, hogy semmi hókuszpók. Egy üvegballont feléig-harmadáig töltesz borral, jól lezárod és simán "ottfelejted" min. 1 évig egy sötét helyen.. Az enyém vörösborból "készült" ezzel a módszerrel, ennél finomabbat a boltban se lehet kapni.

 Nincs semmi etetés, semmi ecetágy.

Előzmény: nagypapi51 (99468)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.01.10 0 0 99468

Nagy a raktárkészleted, vagy receptet ajánlasz házi készítésre? :)

A sima fehérborecet kb. 300 Ft/0.5l, a Dolce Agro nagyon megdrágult, anno 600 Ft/0.25l volt, most közelíti az 1400-at.

Valamikor próbálkoztam otthon készíteni, de annyit nem fogyasztok, högy állandóan etessem az ecetágyat.

 

Előzmény: yüz karasi (99467)
yüz karasi Creative Commons License 2022.01.10 0 0 99467

Mennyiért szerzed be?

Előzmény: nagypapi51 (99466)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.01.08 0 0 99466

Igen, nem is egyfélét. Mi a kérdés?

Előzmény: yüz karasi (99464)
joy Creative Commons License 2022.01.08 0 0 99465

Igen.

Előzmény: yüz karasi (99464)
yüz karasi Creative Commons License 2022.01.08 0 0 99464

Használ-e valaki közületek borecetet?

joy Creative Commons License 2022.01.04 0 1 99463

Apropó, kipróbáltam a krumplisütésed, bejött, bár nem tökhideg olajjal:
Bundázott csirkemellek után hideg kotlába átszűrtem az olajat, a földarabolt rumlit alaposan leöblítve, leszárítva beleöntöttem, aládurrantottam, és ~15' alatt tökéletes lett. Én a legelején megkevertem, utána csak néha megráztam az edényt.

Előzmény: nagypapi51 (99388)
joy Creative Commons License 2022.01.04 0 0 99462

A mérlegre!
Milyenk 7 év után ment galyra, de 1/2 év alatt rájöttünk, a + 8-10 kliókákok -bármilyen finom is a kenyér- nem szerencsések rajtunk.

Előzmény: homerx (99446)
Popenka Creative Commons License 2021.12.17 0 0 99461

Jó szorosan tekerd be valamibe, aztán hűtő. Most neked mondjam a vákumozást? ;)

 

Egyébként nem csak a torzsával működik, hanem az egész fej brokkolival is. Több napot lehet így nyerni.

Az is fontos az egész fejnél, hogy sötétben legyen! Én rádobok egy pokrócot. :) Sokat számít, nem kezd virágozni, egyúttal elromlani.

 

Nálam ez nem hűtő, hanem ebben az évszakban a garázs. 2-5 fok van bent hetek óta, még a hó sem olvadt el mifelénk, minden zöldség és minden kiakasztott füstölt áru friss és üde. Amíg nem jön nagyobb fagy...

Előzmény: homerx (99458)
homerx Creative Commons License 2021.12.17 0 0 99460

koszi np!

Előzmény: nagypapi51 (99459)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.12.17 0 0 99459

Fólia, hűtő

Előzmény: homerx (99458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!