elvbol soha nem nyitok meg titok videot, ugyhogy a latvany kimarad, de en is beugrasztottam volna egy barit a sutobe :) a nepek meg szopjanak mit a kisbarik, csak ne az anyjuktol. oruljon a birkaja, hogy szelel a segge. maaaagit.
"(Túró gombócba kanál zsír? Na, majd kipróbálom.)"
Inkább leírom az én receptemet, amit hetente legalább egyszer meg kell(!) csinálnom. Hogy félreértés ne legyen, mert láttam én már többféle túrógombócot, leírva és feltálalva is. Jót is, meg puskagolyót is.
0,5 kg túró (félzsíros, egye aki kitalálta, mindennap háromszor)
9 dkg búzadara
2 tojás szétválasztva, fehérje felverve
1 kanálka zsír, ha nagyon zsírtalan, száraz a túró
A túrót a darával lazán átforgatom, eloszlatom benne.
Jön a két sárgája, és az egy kanál zsír szükség szerint. Ezt keményen addig keverem pl. egy villával, amíg egyáltalán nem látok már fehér színt benne. Mindent bevon a zsíros sárgája.
Hozzáadom a fehérje habot. Ezzel sem vagyok kíméletes, nyugodtan összetörhet, csak legyen teljesen egynemű.
Hűtőbe teszem. Legkevesebb 6 órára, de 24 óra volt az eddigi legtöbb. Sokszor munkaidő előtt bekeverem, majd hazaérve főzöm. :)
Forró vízben ebből a mennyiségből 22-25 gombócot főzök. Vizes kézzel formázom, nyilván. Ez nem fog szétesni, nyugodtan főhet akár 20 percig is.
Kiveszem, tetszőlegesen ízesítem tovább...
Olyan könnyű, hogy lepkehálóval kell összegyűjteni a plafonról. :D
Szóval kell bele az a zsír, ha így csinálod.
Köszönöm többek kérdését, itt a válasz: nem teszek cukrot az alap gombócba. Se lisztet.
Trükk: ha véletlenül a felütött tojások sárgája picike, akkor 3 tojás sárgája és 2 tojás fehérje a jó megoldás. 3 fehérjét nem bír el ez az alap, szétesik.
Csak a kép miatt linkeltem be, rá se néztem az oldalra, a google ezt adta ki :)
Köszi a választ! Nem vagyok nagy túrószakértő, csak véletlenül akciós túróként ez akadt a kezem ügyébe. Nálam a túró kimerül a túrógombócban, ritka esetben túrós lepényben + palacsintában.
A túró és annak a zsírossága, vagy a rögössége egy óriási téma. Bele sem merek vágni. Csak példát hozok a saját konyhámból.
(a maradok a pénzemnél blogot pedig messziről elkerülöm, hamis, marketing-megélhetési, hozzá nem értő, marha blog)
1. példa
Sütike. Nem palacsinta. Valami tölteléket kenni kell oda, meg is álljon benne. Én a normál "rögös" "félzsíros" túrót ilyenkor mascarpone-val feljavítom. Pl. egy Charlotte. Túrós kocka, vagy mi. Ide esetleg jó a nevezett túród.
2. példa
Túrógombóc. A "félzsírosnak" eladott száraz dunakavics állagú túró erre nem alkalmas. Zsíros kellene. Nem a "krémes", hanem a zsíros. De nem a lemezes. (mert az meg nincs)
Más téma: mikor és mire érdemes használni krémtúrót a rögös túró helyett ? (krémtúró amúgy az ugyanaz mint a túrókrém? - Amatőr kérdés, tudom)
Én csak orosz/ukrán túrópalacsintát csináltam edddig belőle (nagyon fogyó cucc: gyorsabban fogy, mint a bundás alma :) ), palacsinta tölteléknek pedig kissé tömény nekem.
Elismerem, ennek a ruhának csöppet sem ártott egy kis színezés. A bőrödről meg lemosható, vagy előbb-utóbb lekopik. Én a zölddió likőrrel jártam meg, elfelejtettem kesztyűt húzni. Szerencse, hogy csak 25-30 diót kellett felvágnom, így elég gyorsan eltűnt.
Én sem orra estem, csupán az eperfáról hullottam alá. A más remek az volt, mikor kilógtam reggel, fölmásztam, és a hüvelykujjnyi kékből alaposan bekajáltam. Darazsak nem bántottak csak zümmögtek... Utána nagynénimmel piacra mentünk, és mindenki rám vigyorgott. Hazaérve tudtam meg miért: képem méretesen kikenve a kék eperlével... :o*
Köszönöm, megpróbálom! Egyszer sem estem orra, viszont a cipőm talpa hosszas tisztogtásra szorult. A résekben lekaszált fű, széttaposott eperszem, és néhány aprócska bogár szorult be, alig-alig tudtam megtisztítani. Sebaj, megérte!
Sült lecsó: Paprika lesütve, bűre lenyúzva. Paradicsom lesütve. Hagyma dinsztelve-lepirongatva. Az egész bagázs passzírozón átkínlódva, közben kis zsiradékon kanálnyi pirospaprika megfuttatva. Vigyázat, ne kapja sötétre! /Én a forró zsírt/olajat leveszem a lángról, és 1-2 perc múlva megy bele a paprika./ Ezután ízlés szerint sózva, fűszerezve, össze rottyantva, és forrón a nabenzos-forrófürdőztetett üvegbe szedve, rögvest lezárni, száraz dunsztban nem kunszt.
Az olaj akár 2-3 évig is eláll, a zsír kevésbé, a füstöltszalonna-zsír jó, ha 1 évet kibír avasodás nélkül! :o)
"Minden oldatban állandó az egyensúlyi állapot. Sem+, sem- ionok nem ugrálnak csak úgy ide-oda, bármit dugdosol a lötyibe, gyorsan beáll, max rád robban!"
Gondolkodni nem szégyen, neked sem. Az egyensúlyi állapot állandó, igazad van, mert éppen ezért nevezzük így.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))
Amíg beáll az egyensúly, az az igazi fizika. (csak szólok)
Az új egyensúly pedig nem egyenlő a régivel. A külső feszültség pont elrontja.
Ha az ionok nem "ugrálnának" ide-oda, akkor nem működne semmilyen elektrolit, se elem, se aksi, kocsidat se indítanád be. :)))
Nézd, nekem nem fontos ez a vita, ha gondolod hagyjuk.
Én itt valóban konyhai dolgokat szoktam megosztani, olvasd azt, a szomszéd fórumokon is.
Csak, hogy ne röhögjem szét magam: szerinted az energiamegmaradás tétele igaz a folyamatokra?
Gyümifagyik1*űen: Tejszínes habpor+3/5 előírt tej+ugyan annyi gyümitrutyiban elkeverve, gépben fölhabosítva, edényben mélyhűtve, 1/2 óránként átkeverve, ne álljon 1 tömbbé össze! Aprómagvas gyümik esetén, ha kell előtte áttörni szitán! -Vannak, akiknek gondot okoz a sokkkkkpiciapró.
Körösztfater minden létező gyümiből kiváló pálinkát, vagy bort készített -sajna még a múlt évezredben-: meggy, sárga,őszbarack-füge-fehér faeper... Demizson-hordó volt a tiszta gyümi cefréztetője. Cseresznye, földieper, málna... sosem, sáskajárás elvitte mindenkor, időben mentünk... :o)
Atya világ, az 5 éves meggybor (vérem hígabb volt) -édes, piciny kortyocskákban, beszélgetés, azután verseny-tántorgás a 2 méterre levő mosdóig. https://www.youtube.com/watch?v=GDm_0SxdTpc .
Minden oldatban állandó az egyensúlyi állapot. Sem+, sem- ionok nem ugrálnak csak úgy ide-oda, bármit dugdosol a lötyibe, gyorsan beáll, max rád robban!