Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2022.07.30 0 1 99682

elvbol soha nem nyitok meg titok videot, ugyhogy a latvany kimarad, de en is beugrasztottam volna egy barit a sutobe :) a nepek meg szopjanak mit a kisbarik, csak ne az anyjuktol. oruljon a birkaja, hogy szelel a segge. maaaagit.

Előzmény: nagypapi51 (99681)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.07.30 0 0 99681

Jók ezek a mű-felháborodások, talán csak olyanok vicsorognak, akik nem esznek bárányt.

A simogatni való húsvéti nyuszi is a lábasban végzi, ha a család szereti a nyulat.

Jobb esetben állatmenhelyre kerül (később aztán az állatkerti nagyvadak falják fel)

 

nagypapi51 Creative Commons License 2022.07.28 0 0 99680

Nagyjából nálunk is ilyen.

2 személyre, kb. 10 gombóc (desszertként 3nak is elég)

25 dkg túró

6 dkg gríz

csipet só és szódabika

1 egész tojás, + egynek a fehérjéje (a kimaradó sárgája megy a tejfölkrémbe)

opcionálisan kevés szárított kapor

ohne liszt, ohne cukor

 

All in, 2-3 óra pihentetés a hűtőben

Zsírban pirított prézlibe fogatva esszük.

Tejfölkrém:

1.5 dl tejföl

1 vaniliás cukor

1 tojássárgája

Előzmény: Popenka (99678)
Popenka Creative Commons License 2022.07.08 0 1 99678

"(Túró gombócba kanál zsír? Na, majd kipróbálom.)"

 

Inkább leírom az én receptemet, amit hetente legalább egyszer meg kell(!) csinálnom. Hogy félreértés ne legyen, mert láttam én már többféle túrógombócot, leírva és feltálalva is. Jót is, meg puskagolyót is.

 

0,5 kg túró (félzsíros, egye aki kitalálta, mindennap háromszor)

9 dkg búzadara

2 tojás szétválasztva, fehérje felverve

1 kanálka zsír, ha nagyon zsírtalan, száraz a túró

 

A túrót a darával lazán átforgatom, eloszlatom benne.

Jön a két sárgája, és az egy kanál zsír szükség szerint. Ezt keményen addig keverem pl. egy villával, amíg egyáltalán nem látok már fehér színt benne. Mindent bevon a zsíros sárgája.

Hozzáadom a fehérje habot. Ezzel sem vagyok kíméletes, nyugodtan összetörhet, csak legyen teljesen egynemű.

 

Hűtőbe teszem. Legkevesebb 6 órára, de 24 óra volt az eddigi legtöbb. Sokszor munkaidő előtt bekeverem, majd hazaérve főzöm. :)

 

Forró vízben ebből a mennyiségből 22-25 gombócot főzök. Vizes kézzel formázom, nyilván. Ez nem fog szétesni, nyugodtan főhet akár 20 percig is.

Kiveszem, tetszőlegesen ízesítem tovább...

 

Olyan könnyű, hogy lepkehálóval kell összegyűjteni a plafonról. :D

 

Szóval kell bele az a zsír, ha így csinálod.

 

Köszönöm többek kérdését, itt a válasz: nem teszek cukrot az alap gombócba. Se lisztet.

 

Trükk: ha véletlenül a felütött tojások sárgája picike, akkor 3 tojás sárgája és 2 tojás fehérje a jó megoldás. 3 fehérjét nem bír el ez az alap, szétesik.

Előzmény: kis_kiraly (99677)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.07.08 0 0 99677

Csak a kép miatt linkeltem be, rá se néztem az oldalra, a google ezt adta ki :)

 

Köszi a választ! Nem vagyok nagy túrószakértő, csak véletlenül akciós túróként ez akadt a kezem ügyébe. Nálam a túró kimerül a túrógombócban, ritka esetben túrós lepényben + palacsintában.

(Túró gombócba kanál zsír? Na, majd kipróbálom.)

Előzmény: Popenka (99676)
Popenka Creative Commons License 2022.07.07 0 0 99676

A túró és annak a zsírossága, vagy a rögössége egy óriási téma. Bele sem merek vágni. Csak példát hozok a saját konyhámból.

(a maradok a pénzemnél blogot pedig messziről elkerülöm, hamis, marketing-megélhetési, hozzá nem értő, marha blog)

1. példa

Sütike. Nem palacsinta. Valami tölteléket kenni kell oda, meg is álljon benne. Én a normál "rögös" "félzsíros" túrót ilyenkor mascarpone-val feljavítom. Pl. egy Charlotte. Túrós kocka, vagy mi. Ide esetleg jó a nevezett túród.

2. példa

Túrógombóc. A "félzsírosnak" eladott száraz dunakavics állagú túró erre nem alkalmas. Zsíros kellene. Nem a "krémes", hanem a zsíros. De nem a lemezes. (mert az meg nincs)

Trükk: kanál zsír az anyagba. Mérföldekkel előz.

 

Eh, nagyon nagy téma.

 

 

 

Előzmény: kis_kiraly (99675)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.07.07 0 0 99675

Ja most látom miről írtál. Én írtam rosszul: krémES túró (ilyen natúros)

https://maradokapenzemnel.blog.hu/2020/11/17/turo_teszt_melyik_a_legfinomabb_felzsiros

A felsorolt listában a 15.-os.

Előzmény: nagypapi51 (99673)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.07.07 0 0 99674

Akciós volt, véletlenül vettem sima túró helyett (mindkettő tégelyes volt) :)

Előzmény: nagypapi51 (99673)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.07.07 0 0 99673

Még soha nem gondoltam rá, hogy krémtúrót vegyek

(na jó, a '60-as években néha vettem vaníliás vagy mazsolás krémtúrót, á.4.20.-, de ez más)

Előzmény: kis_kiraly (99672)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.07.07 0 0 99672

@joy @homerx : köszi!

 

Más téma: mikor és mire érdemes használni krémtúrót a rögös túró helyett ? (krémtúró amúgy az ugyanaz mint a túrókrém? - Amatőr kérdés, tudom)

Én csak orosz/ukrán túrópalacsintát csináltam edddig belőle (nagyon fogyó cucc: gyorsabban fogy, mint a bundás alma :) ), palacsinta tölteléknek pedig kissé tömény nekem.

joy Creative Commons License 2022.07.02 0 0 99670

:o))))))))))))))

Előzmény: Csimpolya (99669)
Csimpolya Creative Commons License 2022.07.02 0 1 99669

A bútoron igen. Az ujjaimon nem annyira, de elég gyorsan elmúlik, Legföljebb addig gondolhatják azt, hogy a bába mosdatott utoljára.

Előzmény: joy (99668)
joy Creative Commons License 2022.07.02 0 0 99668

Mennyei színe van a diófapácnak... bútoron.
:o)))

Előzmény: Csimpolya (99667)
Csimpolya Creative Commons License 2022.07.01 0 0 99667

Elismerem, ennek a ruhának csöppet sem ártott egy kis színezés. A bőrödről meg lemosható, vagy előbb-utóbb lekopik. Én a zölddió likőrrel jártam meg, elfelejtettem kesztyűt húzni. Szerencse, hogy csak 25-30 diót kellett felvágnom, így elég gyorsan eltűnt. 

Előzmény: joy (99666)
joy Creative Commons License 2022.07.01 0 0 99666

Höhö.
"Nagy bajban ... és kisgatyában"?

Rohant a família ajjajajj... fürdetés dézsa hidegvízben -no, akkor óbégattam, utána öltözés ->piac...
:o*
Ma már ez is gyönyörű emlék.

Előzmény: Csimpolya (99665)
Csimpolya Creative Commons License 2022.07.01 0 0 99665

Szerencse, hogy csak a bőröd, és nem a ruhád árulta el, mi volt a reggelid.

Előzmény: joy (99664)
joy Creative Commons License 2022.07.01 0 0 99664

Én sem orra estem, csupán az eperfáról hullottam alá.
A más remek az volt, mikor kilógtam reggel, fölmásztam, és a hüvelykujjnyi kékből alaposan bekajáltam. Darazsak nem bántottak csak zümmögtek...
Utána nagynénimmel piacra mentünk, és mindenki rám vigyorgott.
Hazaérve tudtam meg miért: képem méretesen kikenve a kék eperlével... :o*

Előzmény: Csimpolya (99663)
Csimpolya Creative Commons License 2022.07.01 0 0 99663

Köszönöm, megpróbálom! Egyszer sem estem orra, viszont a cipőm talpa hosszas tisztogtásra szorult. A résekben lekaszált fű, széttaposott eperszem, és néhány aprócska bogár szorult be, alig-alig tudtam megtisztítani. Sebaj, megérte!

Előzmény: joy (99659)
Popenka Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99662

szerencsére a vegytan messze áll tőlem, nem tudok elég hálát adni ezért a fizika professzoraimnak!!!

:)))

Te is legyél jó, hitedet nem bántom... :))

 

Előzmény: joy (99661)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99661

Nyugodtan röhögd szét maga vegyészprofesszőrnéni!

Igazad van, haggggyuk, mert a vegytan messze áll tűled.
Pusszantás!

.

Előzmény: Popenka (99657)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99660

Na!
Nem különb!

Előzmény: nagypapi51 (99644)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99659

Jövőre próbáld meg kicsiny citromsavval, vagy szódabikával.

/Bevallom, családunkban nem minden gyümi lett lekvár, de bármiféle gyümi lett bor/pálinka.../
:o)

Bár csak újfent lezabálhatnék egy eperfát, akár kék-piros-fehér!!!
SeMMi volt anno az a nehány let.knyolás...

Előzmény: Csimpolya (99630)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99658

Sült lecsó:
Paprika lesütve, bűre lenyúzva.
Paradicsom lesütve.
Hagyma dinsztelve-lepirongatva.
Az egész bagázs passzírozón átkínlódva, közben kis zsiradékon kanálnyi pirospaprika megfuttatva. Vigyázat, ne kapja sötétre! /Én a forró zsírt/olajat leveszem a lángról, és 1-2 perc múlva megy bele a paprika./
Ezután ízlés szerint sózva, fűszerezve, össze rottyantva, és forrón a nabenzos-forrófürdőztetett üvegbe szedve, rögvest lezárni, száraz dunsztban nem kunszt.

Az olaj akár 2-3 évig is eláll, a zsír kevésbé, a füstöltszalonna-zsír jó, ha 1 évet kibír avasodás nélkül! 
:o)

Előzmény: beetee (99616)
Popenka Creative Commons License 2022.06.30 -2 0 99657

Megjöttél?

 

"Minden oldatban állandó az egyensúlyi állapot.
Sem+, sem- ionok nem ugrálnak csak úgy ide-oda, bármit dugdosol a lötyibe, gyorsan beáll, max rád robban!"

 

Gondolkodni nem szégyen, neked sem. Az egyensúlyi állapot állandó, igazad van, mert éppen ezért nevezzük így.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Amíg beáll az egyensúly, az az igazi fizika. (csak szólok)

Az új egyensúly pedig nem egyenlő a régivel. A külső feszültség pont elrontja.

Ha az ionok nem "ugrálnának" ide-oda, akkor nem működne semmilyen elektrolit, se elem, se aksi, kocsidat se indítanád be. :)))

 

Nézd, nekem nem fontos ez a vita, ha gondolod hagyjuk.

Én itt valóban konyhai dolgokat szoktam megosztani, olvasd azt, a szomszéd fórumokon is.

 

Csak, hogy ne röhögjem szét magam: szerinted az energiamegmaradás tétele igaz a folyamatokra?

Előzmény: joy (99651)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99656

Photoshop?
:o*

Előzmény: homerx (99607)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99655
  • 40 dkg paradicsomszósz (natúr)
  • 16 dkg sűrített paradicsom

    Konzerv, ennyi.
Előzmény: homerx (99596)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99654

1 próbát megér, max. csuklik a beíró... :o*

A "rumlisütést indítsd hideg olajban" nagyon bejött! :o)))

Előzmény: nagypapi51 (99590)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99653

Kompótok hidegen?

Gyümimártások sültekhez, édes piskótákhoz?

Karamelizált gyümölcsök, kandúrozott gyümik, dinnyeségek...

Gyümifagyik1*űen:
Tejszínes habpor+3/5 előírt tej+ugyan annyi gyümitrutyiban elkeverve, gépben fölhabosítva, edényben mélyhűtve, 1/2 óránként átkeverve, ne álljon 1 tömbbé össze!
Aprómagvas gyümik esetén, ha kell előtte áttörni szitán! -Vannak, akiknek gondot okoz a sokkkkkpiciapró.

Vanília +1 vanilincukor, -sztracsatella + csokireszelék a vaníliába, -nesqick kakó 1 eka bele...

Citromfagyi:
1 dl vízben 1 kis citrom reszelt héja, 1 eka cukor összeforralva, lehűtve, bele a kifacsart leve, zacsi tejszínhabpor, elkeverve, +1 dl hideg tejjel, fölhabosítani (habverő-turmixgép)... 

Könnyebb, ha van 15-25 000 HuF-os fagyigép, csak a mélyhűtőben kell a kotlájának 1/2 rekesznyi szabad hely!

Tejszínnel 2 dl-nél több folyadék nem kell, de óvatosan, mert a + zsírszázalékért esetleg később diétával fizetni kell!

Előzmény: kis_kiraly (99646)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99652

Körösztfater minden létező gyümiből kiváló pálinkát, vagy bort készített -sajna még a múlt évezredben-: meggy, sárga,őszbarack-füge-fehér faeper...
Demizson-hordó volt a tiszta gyümi cefréztetője.
Cseresznye, földieper, málna... sosem, sáskajárás elvitte mindenkor, időben mentünk... :o)

Atya világ, az 5 éves meggybor (vérem hígabb volt) -édes, piciny kortyocskákban, beszélgetés, azután verseny-tántorgás a 2 méterre levő mosdóig.
https://www.youtube.com/watch?v=GDm_0SxdTpc
.

Előzmény: H_G (99639)
joy Creative Commons License 2022.06.30 0 0 99651

:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Minden oldatban állandó az egyensúlyi állapot.
Sem+, sem- ionok nem ugrálnak csak úgy ide-oda, bármit dugdosol a lötyibe, gyorsan beáll, max rád robban!

Japán találmány: UMAMI íz! MSG.
https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-glutam%C3%A1t

Előzmény: Popenka (99589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!