Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44222
Jajj nekem. . .:(( kimultam. . .

Ha a ferjemnek megmutatom ezeket a kepeket - meg is fogok ozvegyulni. . .:((

Csodalatosak! Meg az illatukat is erzem!

(Sliced, vagy nem sliced, hivjuk csak a "bacon"-t szalonnanak. . .szeletelt szalonnanak. . .mert van nevunk ra!!! Aztan ilyen tarsasaban az megtiszteltetes!!!)
Előzmény: joy (44213)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44221
Ez szép volt! :))
Előzmény: joy (44213)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44220

Attól függ!

Zsírban tocsogót, vagy lazábbat szeretnél főzni?

Én az alant bemutatott 10 fős bogréácsos babgulyáshoz 10 dkg füstölt mangalicaszalonnát olvasztottam. / A kisült pörcöt ellopták...

:o)

 

Ekkora húsmennyiséghez lazábbhoz 25-30 dkg szalonna kiolvasztása kell.

 

Szentég, a bográcsod 20 literes???

Előzmény: Törölt nick (44215)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44219
koszi.

H.
Előzmény: nagypapi51 (44216)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44218

ganzegal...:))

Előzmény: tuutuu (44217)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44217
Én eddig csak a hülyülést észleltem...:}}}
Előzmény: nagypapi51 (44214)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44216
Ha csak sertés, akkor kilónként 3-4 dkg zsír, marha-ürü-bárány-nyúlnál 5 dkg, ha vegyes, akkor számítsd ki! :))
Előzmény: Törölt nick (44215)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44215
segitseg! 9-10 kilo hushoz bogracsban porkolthoz mennyi zsiradek kell? 40-50 dkg szalonnaban gondolkodom de nem tudom jol szamolom-e?

H.
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44214
Ahogy öregszöl, úgy lesz érzéketlenebb a bendőd...:))
Előzmény: tuutuu (44211)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44213

Szalonnák.

 

Én egyszerű szegedi polgár vagyok, kevéske nyelvi-konyhai cool-túrával. Erre emléxem, alla családi hagyomány:

Van szalonna bőven a magyarban, nem egy zsírszegényen kosztolunk:

 

-Zsírszalonna,

melyet kiolvasztva disznózsírt, és töpörtyűt kapunk.

Hagymával, -frissssss kenyérrel, vagy pogácsában fogyasztjuk /nem a testsúlyunkat! :o)

Mellette hasaalja szalonna:

-- lehet abált,

-- paprikás,

-- csécsi...

- Van füstölt, sózott mangalica, jobbról melletük másféle disznószalonna.

Felhasználásuk közel azonos, de egészség megőrzés szempontjából nagyon nem mindegy!

A mangalica szalonnafélék valóban csökkentik a koleszterinszintet!  Az enyém 1,5 év alatt lemászott az elfogadható maximum érték alá.

-Persze egyebekhez olívát és kukoricsíra olajat is használok!

Oszt jönnek a többi szalonnák:

-- kenyér,

-- erdélyi,

-- kolozsvári,

-- angol,

-- főtt-füstölt,

-- császár,

-- sült,

-- töltött... újabban.

 

És ekkor érkezik a bacon:

-- szeletelt  /slicced  :o)

-- csíkozott,

-- kockázott...

 

Van némi különbség szalonna és szalonna között.

 

Hogy a magyar nyelv és pocakkultúra szocializációja milyen, én nem értek hozzá.

Az azonban tény, hogy befogadó kultúrájú nép vagyunk.

Éljenek a zakuszkák, vinyetták, és székely, meg kolozsvári képoszták, brassóiak!

 

Megyek lecsózni!

:o)))

Előzmény: ZsuR (44205)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44212

Az uborkák zöld csomagolása vastag burkolat, azt sokan nem bírják.

A családi recept szerint végét levágjuk, hámozzuk, sózzuk-facsarjuk, utána lével ízesítjük, melybe csírátlanított fokhagyma is kerül.

Az így elkészült ubisalit kanálnyi tejföllel, csipet pirospaprikával szórva tálaljuk.

Még sose tettek rá "epés" megjegyzést.

:o)

Előzmény: tuutuu (44211)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44211

Érdekes, úgy veszem észre, enyhül a dolog.

Például a kőleveskor meg szoktam enni a főtteket, abban benne a csíra, persze.

 

De a nyers uborkahéjjal nem bírok.Ecetes, kovászos gond nélkül, a nyers halott ügy.

Kiskölyökként hogy irigyeltem a többieket, ahogy rágták a lopott uborkát...:}}

Előzmény: joy (44210)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44210

Más is megköszönte már a csírakiszedést, eddig még nem ért utól...

:o)))

 

Egészben sütve próbáltad már a fokhagymát? Grilleztünk párat a nyaraláson, és úgy tettük salátába. Csodafinom, és nem bántó.

 

Salátákkal meg tobzódtunk. Volt mindsült, másik vegyesen, de volt tiszta paradicsomsaláta, és uborkasaláta is.

/Mindennek ellenére 2 7= + 5 kg./

Jövő hetekben lisztszegénység jön!

Előzmény: tuutuu (44207)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44209

Nézd, engem százszor jobban zavar az a nyelvi igénytelenség, amit a Kossuthon hallok nap mint nap.

Tévét már a 70-es évektől nem nézek, csak néha beleszaladok, az még rémesebb.

Úgyhogy tényleg a bacon-szalonna legyen a legnagyobb bajunk...:}}}

Előzmény: ZsuR (44202)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44208
Worchestershire Sauce sportágban én a HEINZ-nél ragadtam le...:}}}
Előzmény: tuutuu (44207)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44207

Basszus, milyen igazad van?!!

 

Nem lett rossz, kellően rózsaszín maradt, de volt valami hiányérzetem.

 

Valószínűlegén tűzdeltem volna szalonnával (másmilyennel), meg fokhagymával ( bár a gyomrom nem nagyon szereti a fokhagymát, noha imádom).

Konyhatrükkileg itt olvastam, hogy a közepéből kiszedve a csírát, nem annyira drasztikus, és tényleg.

Hálám örökké üldözni fogja, akárki is írta be...:}}}

Előzmény: joy (44200)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44206

Rövidesen megválaszolom.

:o)

Előzmény: ZsuR (44205)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44205
Miert a ?
Előzmény: joy (44204)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44204
?
Előzmény: ZsuR (44202)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44203
Hm! De jo lenne, ha nem eltem volna!!! Csak nem tudtam rola. . .
Előzmény: bd (44198)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44202
A szocializacion is lehet valtoztatni - sot kell, mert ha stagnal az gond.

Persze, hogy nem ez a legnagyobb gond - de ez az a gond amin a legkonnyebb valtoztatni, nem kell hozza mas mint figyelem es akarat.
Ha minden valtozas igy mehetne!

Előzmény: tuutuu (44194)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44201
Mint hálózat valóban nem. De a Kossuth Lajos utcában a Puskin mozi mellett volt egy picike csemegebolt, Meinl figura volt a portálján, angol és francia mustárt, Worchestert, Heinz katchupot norvég szardiniát, anchovit,  (szardella) rendszeresen lehetett kapni, és itt mérték és a város legkitűnőbb presszókávéját (kis csokipasztillával) "bélelt blokk"' nélkül is.
Előzmény: ZsuR (44191)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44200

Az a göngyölt szűzpecsenye nem akármilyen lehetett.

 

Nekem egyre jobban tecc, ha más süt-főz, én meg csak beburkolom!

(Legföljebb némileg utóízesítem. Van egy réges-régi vegyszerem, amit a család bocsátható ferdeségemként könyvel el: anno a Dresdener Vúszterszósz-Ragufan volt egyik legkedvencebb kajám. A Worchestershire Sauce azóta etalon, ha valami gyöngécske, rögvest cuppog az üveg...

:o)

Előzmény: tuutuu (44197)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44199

Így igaz!!!

 

És pont ez az, ami miatt valami mód meg kell különböztetni a szalonnát a szalonnától!

 

Semmi más szalonnaféleség nem hozza össze azt az ízcsodát, amit a "baconba göngyölt-majorannás-fűszeres parázson sült csirkemáj" produkál!

Oly annyira, hogy az 1 kilónyi tisztított csirkemájat én sütöttem, 3-an kóstolgatták, és végül egyetlen pirinyóval kellett beérnem, mert ahogyan sült, úgy párolgott el. Én balga, fogóval, tüskével forgattam, belesek meg késsel-villával kapkodták.

Előzmény: ZsuR (44192)
bd Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44198
ZsUr, mert akkor még nem éltél.
A II. világháború után az 1. Metro építkezéséig Julus Meinl volt a Bp. V. kossuth Lajos U-Petőfi sándor utca sarkán. Az árkádosításkor szűnt meg.
bd
Előzmény: ZsuR (44191)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44197

Sőt, a hentesemnél van kemencés szalonna.

Ez a parasztvakítás csúcsa, mert a füstölt kolozsvári, ha már nem fogyna el, kifut a pályára főtt füstöltként, és ha már úgy se nyert, még szénné sütik.

Cserébe baromi drágán árulják.

Egyszer kóstoltam, nem haltam meg, de annyiért...:}}

 

Mondtam a hentesemnek, ha nem tiltja ki a holmit a pultból, bojkottálni fogom...:}}

Előzmény: joy (44195)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44196

Az olyan...

A zasszony tényleg törpölt, ellőtte  a zacsek bacon-szalonnát...:}}

Krumpli-hagyma-szalonna ágyon elhasznált egy általam elfeledett szűzpecsenyét.

Amikor ráripakodtam, hogy tekerje bé bacon-szalonnába, meg is tette, és sajnos megettük..:}}

( Én máshogy csináltam volna, dehát ő volt az éberebb, én meg csak halkan kiabálok bele más sütés-főzésébe.)

 

tuutuu

most Tudósító

Előzmény: joy (44193)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44195

Valóban, Július Májn el előtt is volt már slicced békon.

:o)

 

A császárszalonna megmármegintegészenmás!

Mára a zUngárische konyhanyelv a vékony csíkokra szeletelt, füstölt (-főtt?) húsos szalonnát értelmezi.

A császárszalonna-császárhús mellett van még jónehány igen finom hasonló készítmény, amely igen remekül növeli a fogyasztó koleszterin-szintjét...

Erdélyi szalonna, paprikás szalonna, abált szalonna, forró zsírban sült szalonna...

Haj rá töpörtyűk!

:o)

/No, ez milyen nyelven van? :o)))/

Előzmény: ZsuR (44191)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44194

Van ebben igazad, dehát ez az ország így szocializálódott.

 

Istenkém, ez lenne a legnagyobb bajunk....:{{{

Előzmény: ZsuR (44184)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44193

Úhüm.

Ezenmód találkoztam az első tépőzáras konzervdobozokkal.

Csak egy baj volt a sliccedbaconnal :o), könnyen szakadozott, nehéz volt ezt-azt belétekerni, könnyen szakadozott szét-szana.

Előzmény: nagypapi51 (44188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!