A kenyérlángos dolog miatt gondoltam csatlakozok hozzátok és aztán mindenféle finomat tanítotok nekem, szóval nem rég készült el a kemencénk és alig vártam hogy kenyeret süssek benne ( a kenyér sikerült és igen finom lett), míg dagasztottam anyukám mesélte hogy amikor ő gyerek volt akkor kenyér sütésnél egy kis tésztát mindíg leválasztott nekik a nagymami és külön kis lángos formájúra megsütötte a kenyér melett a kemencében, amikor elkészült vagy zsírt vagy tejfölt vagy lekvárt kent nekik rá, és azon melegiben megették. Na a következő alkalommal én is kipróbáltam, jó fincsi laktató hami, csak az volt a baj hogy miután kihült már nem volt olyan puha.
Tegnap szárított fafülgombát áztattam elő hideg vízben a főzéshez, de fél óra után is szívós volt, noha a zokosok 10 percet javasolnak. Szerintetek hogyan, meddig?
Ha a hagymán pörkölődő, fűszerezetlen húskockák enyhe ecetszagot árasztanak, akkor a hentes fejéhez kell vágni a lábast?
Egy régi kedves vendéglőmben csinálták azt, hogy kenyértésztából kör alakú formákat nyújtottak, megpakolták mindenféle finomsággal, Pl.: telföl, pirítottszalonna, sajt, vagy lecsó, vagy valamilyen ragu, stb...
..és lepénynek nevezték. :)))
Nem hasonlított a pizzára, vastagabb is volt a tészta a klasszikusnál, és messze volt az autentikustól szinte az összes feltét,... de nagyon jól estek a sörözések alatt. :)
Sziasztok csak halkan jegyzem ide, hogy én is szoktam néha napján olyan "pizzát" sütni, aminek az eredeti recepthez csak a tésztában van köze. Ilyen pl. a paprikás csirkés és a fokhagymás tejfölös ( kevés rákarikázott hagymával) ezeken nincs más feltét, nagyon szeretik...:-) ezekre már nem is illik talán a pizza elnevezés.
Nekem? Semmi. . .illetve az, hogy imadom :)). De pizzara. . .
Tudom, vannak esetek, amikor az ismereteim hianya latszik (besamellel keszult lasagna. . .). . . De a tojasos es tejfolos pizzak kicsit sok nekem. . .
No ez sem hangzik jol. Mert minden jo, ha valakinek izlik - nem? Az en "hibam", szeretek eredetiben enni dolgokat. Ha pizzat, akkor lehetoleg ugy ahogy az olaszok eszik (megint hangyaboly, mert az amerikai olaszok masok mint az olaszorszagi olaszok. . .).
Ha arra gondolok, hogy micsoda zoldseges langost sutottel - csodalatos a recepted!!! Decsen dolgoztam par evig. Ott a helyi pek csodalatos kenyeret sutott! Nala lehetett venni kenyertesztabol kemenceben sutott langost. . .milyen finom volt! Persze az elso ranezsre csalodas volt, mert en az olajban sutott langost ismertem addig - es arra voltam "beallitva". Nem kellett sok ahhoz, hogy megszeressem a kemencest langost :))!
zsebi41, egy hete aszalok. Az idő erre való. Ma kezdtem üvegelni, eddig csak ugy szárazon lopkodta a család. Mennyire tömöríted az üvegbe rakottat? Ha erőszakolom, kétszer annyit is beletömködök, mint első szórásra.
Egyébként egy heti munkám belement hat kis üvegbe. 1 kis üveg 1-2 kg paradicsom. Most az olajjal feltöltött, lezárt üvegeket forralom, ahogy a befőtteket is szoktam, majd éjszaka kihülögetnek. Két hét mulva ebből az első soroztból semmi sem lesz.
A pizza volt gyermekeim konyha-sikere. Előre készültek, hogy ki milyent készít és küzdöttek az egyéniségükért. Elképesztő ötleteik is voltak, de így tanulták, mi mihez illik. bd
Komolyan, ha nem teszel bele tejfolt csak a sok-sok sajtot, csodalatos (nekem csodalatos) feher pizzat csinaltal.
OK. Ha te fozol. Ha en fozok: 5 hozzavalo. . .legfeljebb 6 :))!
A mostani uj konyhafilozofiam: nem mindenbe mindent bellefozni, hanem karakteresebb, egyenibb izeket kihozni az etelekbol.
Legyen par hozzavalo, ami meghatarozza az izt - es egy-ketto ami segiti az ervenyre juttatast.
Inkabb csinalok harom kisebb pizzat, mas-mas izzel mint egy nagyot mindennel rajta. Itthon is, bar nem csinalok pizzat hanem rendelek, nem szeretem ha sokminden van rajta. Inkabb kerem fele-fele osszeallitasban, ha szeretnek tobb izt.