Húha, köszönöm. Valami ilyesmire gondoltam én is. A gőzben pároltat már csináltam, és most valami másfélét szerettem volna kipróbálni. Ez nagyon jól hangzik. Asszem teszek bele konyakot, meg provancei csirke fűszerkeveréket, közé pedig szórok párolt zöldborsót és apróra vágott főtt tojást is... Remélem finom lesz :-) Még egy kérdésem lenne. Hallottam olyat is, hogy valaki zöldségfasirozottat csinál a levesben főtt zöldségekből. Szerintetek ezt hogy kellene csinálni? Ledarálni, bele só, bors, petrezselyem, tojás, zsemle, majd prézliben megforgatni, és igy kisütni? Én nagyon szeretem a főtt zöldségeket, de egyedül vagyok rá, és ebbe most nagyon sok kellett. A fasirozottra lehet, hogy több vevő lenne...
A színhúst ledarálod. Bő vajban (szalonnazsír, margarin)hagymát párolsz, ezen átforgatod a húsmasszát. Időnként megkavarva hagyod kihülni. Átdarálod.
Fűszerezheted hagyományosan: só, bors, fokhagyma; vagy só, fehérbors, pástétomfűszer, kevés konyak; de zöldfűszerekkel is (snidling, petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom) Jól kikevered.
A húsmasszát fólián elteríted és rakhatsz rá poppanósra párolt zöldségeket, főtt gombafejeket, főtt-füstölt húscsíkokat, sült szárnyasmáj darabkákat, főtt tojást, stb. A széleket ráhajtod a töltelékre jól összenyomkodod és a fólia segítségével szalámi alakúra formázod. A fóliába becsomagolod, jól lehűtöd.
Ha szalonnazsírral csinálod, a pörcöt is daráld bele a húsba. Ha gombásat csinálsz a szárakat add a húshoz, ha friss gombából készül, a szárakat előbb apróra vágva párold meg a hagymával együtt.
Sajnos puska nélkül én sem tudom precizen, de volt egy nyúlpástétomom (amikor még volt nyulam), ami itt is beválna:
Egy kis levet felforralva vörösborral,megáztatsz benne egy kis zsemlét (száraz kenyeret), ledarálod a hússal együtt, ízesíted mustár, só, bors, 1-2 tojás bele, kikent vagy füstöltszalonnacsíkokkal kirakott kisebb tepsibe vagy jénaiba teríted, tetejére is néhány csik füstöltszalonna,vízfürdőben sütőben kisütöd.
Sziasztok! Most főzök egy nagy adag húslevest gyöngytyúkból. Csak az a bjom, hogy ezen tyúkok húsa (jó nagy volt ám, több mint 2 kilo) hihetetlenül száraz, igy leves utáni husinak nem különösebben élvezhető. Hogy kellene ebből pástétomot készitenem? Tudtok tippeket mondani? (a pástétomokat a csemete igen szereti)
Megnéztem a NagyVeneszben, mégis mi lehet az, amit elkövetek, lecsós marha jött ki...:}}
Szóval nem gondoltam én ezt át alaposan, így fura lett a vége, az eredeti célt mindenesetre nem értem el.
Egyrészt ugye a 104 fok több volt, de a baj igazán az volt, hogy füstölt szalonnabőrkére telepítettem paprikát, arra héjazott, magozott paradicsomot, aztán a fokhagymával tűzdelt húst, amire a saját füstöltszalonna-szeleteim mentek, és föntről megint a lecsószerű holmi.
Persze futottak még a pácoláskor dijoni csípős mustár,olivaolaj, vörösbor, meg vöröshagyma..:}}
Egyszóval megállapítottam, hogy a hülyülésnek arra a fokára érkeztem, ahonnan elég könnyű okosabbnak lenni..:}}
A lecsóféléket kihagyva, valószínűleg jobban jártam volna, továbbá egészen biztosan működik az alacsony hőmérséklet.
Legközelebb nem fogom az összes hülye ötletemet egyszerre bevetni..:}}
De mindennek ellenére, nekem alig jutott a cuccból...:}}}
Én szárítom teának (ha megszáradt, leszedem a leveleket a szárról, de nem morzsolom, csak felhasználásnál), "csak úgy" illatosítani pl. fehérneműt (nylonharisnyába kötve, vagy szép kis vászonzsákba), frissen limonádéhoz, gyümölcssalátához teszem, vagy készítettem egyszer édes pestot belőle Kaldeneker receptje alapján. Finom volt, de túlbonyolított, és pár nap alatt megpenészedett a hűtőben. Módosítani kell az arányokat, vagy fagyasztani, mert mindenféle süteménybe, krémbe is jó lehet amúgy. Ja, meg szoktam lekvárhoz is használni, üvegezéskor pár megmosott-megszáradt levelet szórok bele. Málnához, barackhoz, eperhez próbáltam, finom. ribizli
Az elmúlt hónapban olvastam a citromfű felhasználására valami tetsző megoldást. Nem mentettem el. Elfelejtettem, hogy hol olvastam (kb. 5 rokon témájú fórumon vagyok). Az Index keresőjével nem találom. Van tippetek? bd
Kissé megkésve, de nem elkésve jelentem, hogy megcsináltam tegnap, igaz , a sok kaprot, sok petrezselyemmel helyettesítve - és hát, örök hálám, VKOrsi, mert ennél egyszerűbb, ugyanakkor istenibb mártást régen ettem.