Nagyon egyszerűen -- külön-külön előfőzöm a kivájt karalábét és a gombás rizst is (nedvesre, sok-sok fehér borssal), 15 perc elég mindkettőnek. Utána megtöltöm, kevés reszelt sajt és tejföl meg petrezselyem megy a tetejükre, a bokájukhoz pedig a kivájt darabkák és tejföl-víz keverék, és az egészet egy mély jénaiban berakom a sütőbe 20-25 percre.
A 60-as 70-es években emlékeim szerint a lekvárokat hosszú ideig főztük, míg besűrűsödtek. Nem szeretném megint ezt a módszert követni, mert emlékeim szerint az eperdzsem meg sem közelítette a mai, pár percig főzött ízét, nem beszélve arról, hogy az eperszemek (már ami maradt belőlük) akkor is lében úsztak, ugyanis az eper gyakorlatilag nem tartalmaz pektint. Csak akkor sikerült jól a régi módszerrel, amikor megvártuk a befőzéssel a ribizli érését, és ribizli-eper dzsemet főztünk.
Én semteszek manapsag sem semmi adalékot a ribizli, málna, sárgabarack, őszibarack lekvárokba, mert azok a gyümölcsök nem igénylik. De az eper, meggy, áfonya mindenképpen kell, hogy kapjon valamit, mert különben csak lében úszó főtt gyümölcsök lesznek:)))
Quittint én sem láttam mostanában, de nekem az Oetker-féle is bevált, azt már láttam több helyen is (CBA pl). Egyébként tavaly is az eperszezon vége után egy héttel árasztottak el mindent a befőzőcucokkal. Ahhoz képest, hogy csokimikulást már októberben lehet kapni :)
Nem követed elég figyelmesen a munkásságomat :) (Ami nem is baj, ha egyszer nem tetszik neked az impulzív stílus.) Pl. pontosan 5 perccel ezelőtt írtam a Montenegró-topikban, hogy hű, de fincsi a helyi fast food! (Nagyon is az.)
Azt nem tudom, a '60-as években mit mondtak volna a bótba, merthogy anyám soha nem használt rásegítőt, ennek ellenére tökéletes dzsemeket, lekvárokat főzött be. Párom is natur készíti az összes ilyesmit.
Más is panaszkodott már, hogy eltűnt a Quittin. Én sem értem, hiszen itt a lekvárszezon...
Mindenesetre legutóbbi infó szerint a Tescoban van.
Én zselatint nem tennék bele. Nem parázás miatt :-)))) - túrótortába, egyéb édességbe simán használom... A Quittin tkp. almapektin - valahogy barátságosabbnak érzem. Gyümölcshöz gyümölcsot. :-)
Csak az eperre van ötletem: picit felfőzni egy kis cukorral, majd lehűtés után fagyasztani. szezonon kívül bármilyen epres édességet (hab, fagyi, krém...) tudsz belőle csinálni, sokkal erőteljesebb az íze, mint nyersen.
Sajnos a banánnak is erősödik az íze, lehet, hogy azt is szeretnéd igy, nekem nem izlett.
Más:
Segítséget kérnék: se égen, se földön nem találok a városban lekvárzselésítőt. "Még nem kaptunk.". . mondják, tiszta 60-70-es évek fíling. Mintha nem éppen a legkorábbi dzsemekbe - eper, meggy - kellene leginkább.
Lehet-e használni helyette zselatint? Poralakú tapasztalatom szerint nem jó, de talán a lapzselatin?
van 2 szottyadt banán + kb. 30 dkg finom (szottyadt és pici, így a dedek nem eszik meg...) eper itthon, kéne velük kezdeni valamit. turmix-gépem nincs, csak robotgép, ötlet?
A hamisítatlan különlegességek kedvelői túróból és friss gyümölcsből is készíthetnek parfét. Ehhez azonban tejszínhabot kell használni. 25 dg tehéntúrót hajtsunk át egy 3 milliméteres lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón, majd dolgozzunk bele 1 dl 20%-os zsírtartalmú tejfölt, 12 dg szőlőcukrot, 1 dg vanillincukrot és fél citrom reszelt héját. 2 dl tejszínt verjünk kemény habbá, és 10 dg, kisebb darabokra vagdalt szamócával együtt óvatosan forgassuk bele a krémbe. Töltsük a masszát polietilénfóliával kibélelt őzgerincformába, és a fentiek szerint fagyasszuk, majd öntsük le a tetejét olvasztott csokoládéval. (A lágy túró burgonyatörőn is átpasszírozható.) Ezen a módon gesztenyéből is készíthetünk finom parfét. Ez esetben a felvert tejszínhabba 25 dg ízesített gesztenyemasszát keverjünk, amit előzőleg ugyancsak át kell hajtani húsdarálón, hogy minél lazább legyen. A gesztenyekrém ízesítését 4 dg szőlőcukorral, és 1 kávéskanál sütőrummal végezzük. Ezt a Gesztenyebombaként is ismert csemegét régen speciális formába töltötték, és a tetejét főzött tojáskrémmel kevert olvasztott csokoládéval öntötték le, a gesztenyemasszát pedig néhány szem apróra vágott kandírozott gyümölccsel dúsították...."