Keresés

Részletes keresés

pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43074
Bocsánat, nem kötözködni akarok, de a gombás rizst hogy is kell csinálni? Meg hogy lehet a rizst félig megfőzni?
Előzmény: H_G (43073)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43073
Nagyon egyszerűen -- külön-külön előfőzöm a kivájt karalábét és a gombás rizst is (nedvesre, sok-sok fehér borssal), 15 perc elég mindkettőnek. Utána megtöltöm, kevés reszelt sajt és tejföl meg petrezselyem megy a tetejükre, a bokájukhoz pedig a kivájt darabkák és tejföl-víz keverék, és az egészet egy mély jénaiban berakom a sütőbe 20-25 percre.

Előzmény: pearl12 (43068)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43072

A 60-as 70-es években emlékeim szerint a lekvárokat hosszú ideig főztük, míg besűrűsödtek. Nem szeretném megint ezt a módszert követni, mert emlékeim szerint az eperdzsem meg sem közelítette a mai, pár percig főzött ízét, nem beszélve arról, hogy az eperszemek (már ami maradt belőlük) akkor is lében úsztak, ugyanis az eper gyakorlatilag nem tartalmaz pektint. Csak akkor sikerült jól a régi módszerrel, amikor megvártuk a befőzéssel a ribizli érését, és ribizli-eper dzsemet főztünk.

Én semteszek manapsag sem semmi adalékot a ribizli, málna, sárgabarack, őszibarack lekvárokba, mert azok a gyümölcsök nem igénylik. De az eper, meggy, áfonya mindenképpen kell, hogy kapjon valamit, mert különben csak lében úszó főtt gyümölcsök lesznek:)))

Előzmény: nagypapi51 (43065)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43071
Quittint én sem láttam mostanában, de nekem az Oetker-féle is bevált, azt már láttam több helyen is (CBA pl). Egyébként tavaly is az eperszezon vége után egy héttel árasztottak el mindent a befőzőcucokkal. Ahhoz képest, hogy csokimikulást már októberben lehet kapni :)
Előzmény: Zitka (43063)
Cesete Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43070

az lesz, köszi:)

 

sehogy. ha muffinban megtalálja, többet egy harapást se, kiköpi. ugyanígy van a mézzel is:(

Előzmény: beetee (43061)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43069
Nem követed elég figyelmesen a munkásságomat :) (Ami nem is baj, ha egyszer nem tetszik neked az impulzív stílus.) Pl. pontosan 5 perccel ezelőtt írtam a Montenegró-topikban, hogy hű, de fincsi a helyi fast food! (Nagyon is az.)

Előzmény: cicó (43067)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43068
Gombás-rizses töltött karalábét hogy szoktál csinálni? Csak mert most olvastam, hogy valakinek ajánlottad. Ez engem nagyon érdekelne...
Előzmény: H_G (43066)
cicó Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43067

Egyszer olvasnám már tőled valahol, hogy hmmm de szuper, de finom, de jóóó , de kedves...stb....

Nem fárasztó egyfolytában undorodni vagy utálkozni valamitől?:)

Előzmény: H_G (43066)
H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43066
Kitin?! Fújj, de gusztustalan márkanév.



Előzmény: Zitka (43063)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43065
Azt nem tudom, a '60-as években mit mondtak volna a bótba, merthogy anyám soha nem használt rásegítőt, ennek ellenére tökéletes dzsemeket, lekvárokat főzött be. Párom is natur készíti az összes ilyesmit.
Előzmény: Törölt nick (43062)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43064
Miért kellene a zselatin miatt parázni?
Előzmény: Zitka (43063)
Zitka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43063

Más is panaszkodott már, hogy eltűnt a Quittin. Én sem értem, hiszen itt a lekvárszezon...

Mindenesetre legutóbbi infó szerint a Tescoban van.

 

Én zselatint nem tennék bele. Nem parázás miatt :-)))) - túrótortába, egyéb édességbe simán használom...  A Quittin tkp. almapektin - valahogy barátságosabbnak érzem. Gyümölcshöz gyümölcsot. :-)

Előzmény: Törölt nick (43062)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43062

Csak az eperre van ötletem: picit felfőzni egy kis cukorral, majd lehűtés után fagyasztani. szezonon kívül bármilyen epres édességet (hab, fagyi, krém...) tudsz belőle csinálni, sokkal erőteljesebb az íze, mint nyersen.

Sajnos a banánnak is erősödik az íze, lehet, hogy azt is szeretnéd igy, nekem nem izlett.

 

Más:

Segítséget kérnék: se égen, se földön nem találok a városban lekvárzselésítőt.  "Még nem kaptunk.". . mondják, tiszta 60-70-es évek fíling. Mintha nem éppen a legkorábbi dzsemekbe - eper, meggy - kellene leginkább.

Lehet-e használni helyette zselatint? Poralakú tapasztalatom szerint nem jó, de talán a lapzselatin?

Előzmény: Cesete (43058)
beetee Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43061

Akkor gyümölcssaláta?

Pár almával, ananásszal, stb felturbózva...

 

Lekvárt nem eszik? Palacsintában sem?

Előzmény: Cesete (43060)
Cesete Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43060
amit Ketteském életében nem venne a szájába...
Előzmény: beetee (43059)
beetee Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43059
összefőzni lekvárrá...
Előzmény: Cesete (43058)
Cesete Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43058
van 2 szottyadt banán + kb. 30 dkg finom (szottyadt és pici, így a dedek nem eszik meg...) eper itthon, kéne velük kezdeni valamit. turmix-gépem nincs, csak robotgép, ötlet?
pearl12 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43057
Köszönöm :-)
Előzmény: joy (43054)
joy Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43056

A megnyílt lapon: "Szerkesztés"-"Keresés"---parfé---"Következő"

parancssorral odaugrik, és a következő bekezdésben van a parfé túróból!

Előzmény: joy (43054)
joy Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43055

Hogy cseszd meg, azt kerülném éppen törött gerincemmel! De futni sem tudok.

:o)

Maradnék az arany középútnál!

 

Más.

Lekvározás.

A hétvégén szeretnék kenyérsütőgépben lekvárt kotyvasztani. Direkt ezért vettem kétlapátosat.

Kérdésem:

Kizárólag a 2:1-es zselésítő cukor használható hozzá?

Ezt írja a receptfüzet, de a kenyérreceptjeiből 1-et sem tudtam megcsinálni úgy, ahogy leírták.

Előzmény: nagypapi51 (43053)
joy Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43054
"...

A hamisítatlan különlegességek kedvelői túróból és friss gyümölcsből is készíthetnek parfét. Ehhez azonban tejszínhabot kell használni. 25 dg tehéntúrót hajtsunk át egy 3 milliméteres lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón, majd dolgozzunk bele 1 dl 20%-os zsírtartalmú tejfölt, 12 dg szőlőcukrot, 1 dg vanillincukrot és fél citrom reszelt héját. 2 dl tejszínt verjünk kemény habbá, és 10 dg, kisebb darabokra vagdalt szamócával együtt óvatosan forgassuk bele a krémbe. Töltsük a masszát polietilénfóliával kibélelt őzgerincformába, és a fentiek szerint fagyasszuk, majd öntsük le a tetejét olvasztott csokoládéval. (A lágy túró burgonyatörőn is átpasszírozható.) Ezen a módon gesztenyéből is készíthetünk finom parfét. Ez esetben a felvert tejszínhabba 25 dg ízesített gesztenyemasszát keverjünk, amit előzőleg ugyancsak át kell hajtani húsdarálón, hogy minél lazább legyen. A gesztenyekrém ízesítését 4 dg szőlőcukorral, és 1 kávéskanál sütőrummal végezzük. Ezt a Gesztenyebombaként is ismert csemegét régen speciális formába töltötték, és a tetejét főzött tojáskrémmel kevert olvasztott csokoládéval öntötték le, a gesztenyemasszát pedig néhány szem apróra vágott kandírozott gyümölccsel dúsították...."

Kun Ákos: Egészségkímélő Ételek Ínyenceknek

 

Nem próbáltam még sosem!

 

Érdemes átolvasni előtte-utána is!

Előzmény: pearl12 (43050)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43053
Úgy tudtam, a kocsikenőcs stoppol...:))
Előzmény: joy (43049)
joy Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43052

Csak olvadt.

:o/

Előzmény: tuutuu (43051)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.31 0 0 43051

Gondolom, a szagáról...:{{{

Vagy csak elolvadt?...:}}}

Előzmény: joy (43042)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43050
Egyébként nincs valami fincsi túróparfé receptetek?
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43049

6 az, é nagyon köszönöm.

Csak idő köll, míg az ebcsont beforr...

Legközelebb szilvalekvárral is kipróbálom.

Bár csak óvatosan merek a szilvával bánni, még nem vagyok kellően gyors.

:o)

Előzmény: Godzi anyuka (43047)
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43048

Javul,+ már tudtam annyit állni, hogy ez összejött.

Nem szereted a mákostésztát?

Én imádom minden formában a mákosat.

 

Palacsintában talán csak a hallal töltöttet nem enném meg.

Azért igazi túrópalacsasintra még nem merek vállalkozi.

Előzmény: pearl12 (43046)
Godzi anyuka Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43047

A készítési mód alapján aligha. :( Pedig sokan kívánunk neki gyors jobbulást, de valamiért még nem hat. :)

 

A dédim szokott nekem szilvalekváros-mákos palacsintát csinálni. Imádtam. :) Őt is...

Előzmény: pearl12 (43046)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43046
Cukrosmákos palacsintát még sohasem csináltam... De nem hangzik rosszul :-) Jobban vagy már?
Előzmény: joy (43045)
joy Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43045

A készítési mód:

Nyögve.

Előzmény: pearl12 (43043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!