Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42972

Felénk a gombóc, a nudli "gyártási teknológiája" ugyanaz, amit leírtál azzal a különbséggel, hogy héjában főtt krumpliból készült.

Kedvenc ételünk volt az angyalbögyörő: a tésztát két végén hegyesre söndörgettük, kifőzés után aranybarnára pirított prézlibe forgattuk. Egy kanál lekvárt kaptunk mellé, amit kitunkoltunk a nudlikkal.

Előzmény: joy (42968)
joy Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42971

Hogy köll a kertben tojot növeszteni?

Egyik sarokba leteszel egy bála szalmát, kilazítod, elé jó két marék kukoricát szórsz, és elkezdel pipipí-zni. A szomszéd átlógó tikjai odaszoknak, és odatojásolnak. A tikokat utána jószomszédként, nagylelkűen visszadobod...

:o)

Előzmény: pearl12 (42961)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42970
Emiatt még ki fognak megint tiltani, folyamatosan jövök fölfele..:}}}
Előzmény: pearl12 (42961)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42969

(pedig ott nőtt a kertjében)

 

Micsoda: a krumpli, a nyúl, a tejföl, vagy a tojás nőtt ott??...:}}

Előzmény: nagypapi51 (42960)
joy Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42968

Ez így igaz.

Én a krumplispogácsa tésztájából készítem a nudlit, és abba a családi hagyományoxerint nem teszünk tojást:

A főtt rumlit lecsorgatjuk, áttörjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit fölvesz. Utána lisztezett deszkén nyújtjuk, szaggatjuk, forró olajban kisütjük. Kakaós, vagy fahéjas rukorral hambekapjuk.

A maradékot osszegyúrjuk, ebből készül a nudli:

Hosszú, hüvejkujjnyi vastag rudat sodrunk, földaraboljuk. Vagy hagyjuk párnácska formának, fagy megsodorintjuk nudlinak. Jó marékkal köménymagos levesbe főzünk, a többit lobogva forró vízben följövésig főzzük, leszűrjük, olvasztot vajon /gnocchiként olíván/ megforgatjuk, ízesítjük.

 

A gombóc tésztájába viszont teszük tojot.

Előzmény: pearl12 (42959)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42967

Mindjárt nekiállok dokumentálni, hhogyan készül a tuutuu-féle flekkensütő...:}}

( nálunk is megy a qkázás...:}}}

Előzmény: joy (42947)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42966
Én sem az íze miatt teszem bele...:))
Előzmény: ZsuR (42965)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42965
Soha nem tettem a gomboc, nudli tesztajaba tojast - es mindig nagyon finom volt. . .
Előzmény: nagypapi51 (42958)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42964
Hát sparhetünk az bizony nincs. Én egy palacsintasütőnek kinevezett vastag aljú serpenyőben szoktam sütni, picit alávajazva...
Előzmény: szysssz (42963)
szysssz Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42963

A krumlilángost palacsintasütőben sütöd? vagy van még sparheltod, s annak platniján?

Gyerekkorombaan mi az utóbbin sütöttük, zsírral, vagy olajjal kentük meg és teát ittunk mellé. (volt, hogy szilvalekvárral) Kedvelt vacsoraétel volt.

A tojással, vagy anélkül? kérdés ugyanígy felmerül sztrapacsaka készítésénél is. Manapság általában tesznek abba is, mert akkor nem szürkül meg a tészta. Vigyázni kell, mert ha kisebb adagot csinálsz keményebb galuskák készülnek.

Az egy kg krumplihoz egy tojás reális, mert még szétomló tészta az eredmény, de nem fő szét hamar.

Mer a Nagypapinak mindig igaza van, csak ott nincsenek kivételek. :)))))))

Előzmény: pearl12 (42961)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42962
A tik nevű segédeszköz sajnos kell a növesztéshez, és ha utánpótlást is szeretnél, nem árt egy kakas sem...:))
Előzmény: pearl12 (42961)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42961
Köszönöm a felvilágositást :-)
Igen érdekelne további az is, hogy hogy kell a kertben tojást növeszteni? :-D Ezek szerint tikok sem kellenek hozzá, igy nagyon érdekelne eme techinka:-)
Előzmény: nagypapi51 (42960)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42960
Anyukádnak mindig igaza van, de vannak kivételek...:))
A lángostésztába tényleg nem kell tojás, de a gombócnak-nudlinak, mivel hosszabb ideig "hőkezeled", jobb tartást biztosít.
Volt egy szakács haverom (Isten nyugosztalja) olyan krumpligombócot főzött a savanyú tejfölös vadnyúl mellé, hogy ihaj, és soha nem tett bele tojást. (pedig ott nőtt a kertjében)
Előzmény: pearl12 (42959)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42959
Ok, tévedtem. Igazság szerint én még csak krumplilángost csináltam, abba viszont anyukám azt mondta, hogy ne tegyek. És eddig úgy tutam, hogy a nudlinak is ugyanaz a tésztája, mint a lángosnak. Na, mindegy. Mindig tanul az ember :-) Vagy pedig ahány ház, annyi szokás...?
Előzmény: nagypapi51 (42958)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42958
Kijavítlak, mert tévedsz: a burgonyás tésztába kell tojás. (nudli, gombóc)
1 kg krumplihoz 1 db)
Előzmény: pearl12 (42946)
joy Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42957

Igen, mint pear12 írta, a Bolero.

Én kipróbáltam a limonádét, és a málnát.

Brrrrrrrrrrrzalmasan nájlon ízű.

A '60-as évek "Bambi"-ja 1000* finomabb volt ennél a pritalnál.

Előzmény: ZsuR (42952)
zrínyi62 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42956
már megszünt az üzlet néhány hónappal ezelőtt.
Előzmény: nagypapi51 (42937)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42955
Igazán nincs mit :-)
Előzmény: ZsuR (42954)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42954
:)) Koszonom!
Előzmény: pearl12 (42953)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42953
Asszem Bolero a neve. Egyszer az egyiknek megnéztem az összetételét, és azonnal vissza is tettem. Csak egy csomó adalékanyag volt belekutyulva. Tiszta Amerika :-)
Előzmény: ZsuR (42952)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42952
Igen, italpor. Nincs ra szuksegem, csak kivancsisagbol kerdezem.
Van valami mas markaju italpor, ami gyumolcsizu?
Előzmény: pearl12 (42951)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42951
Én még nem láttam. Ez valami italpor? Szükséged lenne rá?
Előzmény: ZsuR (42950)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.20 0 0 42950
Tudok segiteni? Ismeros ez Mo-on? Lehet kapni, ha igen, mennyiert?
joy Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42949

Értem.

 

Azt hiszem, maradok a nudlinál -majd, ha már tudok kotyvasztani.

A nekivaló jó krumplihoz úgy is kell még vagy két hónap.

Előzmény: pearl12 (42946)
joy Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42948

UF!

Nálad a tudás.

A milyen is grillezett, meg légkavart.

Valószínűleg a csak mikrókhoz nincsen.

Előzmény: pearl12 (42941)
joy Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42947

Ja, bocsika.

Az enyémben volt két kerek rács. Egyik alacsonyabb, másik magasabb.

Ez maradt meg belőle.

 

/Mifelénk úgy lomtalanítanak, hogy csak na!

A mikrót már a lépcsőházban a kezemből elvitték.

A régi-rokkant gáztűzhelyemet alig értem föl a 3-ra, már vitték.

A hóttranyúzott heverőt -a gerincem miatt kellett kicserélni az ágy, meg egyébként is- 3 óra után eltünt. /

Előzmény: efzsuzsa (42940)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42946
Kedves Joy! Mert ez voltaképpen nem nudli. Tudtommal a nudliba (javitsatok ki, ha tévedek) nem kell tojás. Plussz a lisztet a kihűlt krumplihoz keverik hozzá. Ebbe meg megy tojás meg langyosan kell bele a krumpli (csak tudnám, hogy mire jó ellágyitani a tésztát). Na, mindegy, csak arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha lehetne tenni belőle a fagyasztóba is, akkor talán megérné egyszerre nagyobb adaggal bibelődni, mert munka volt vele dögivel. Az eredmény meg katasztrofális lett. Ez elvileg gnocchi lett volna tejszines-parajos szószban, de valami hihetetlenül rossz lett, nem birtam enni belőle, pedig sok mindent nem dobunk ki. De azért köszönöm mindenki válaszát!:-) (átnézek az olasz konyha topicba, hátha kiokitanak valami finommal)
Előzmény: joy (42944)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42945
Ha olyanrol van szo, mint a sonka, kolbasz, hat abba kell so.

De itt mindenbe tesznek, minden formaban, mert agyontartositanak. Meg izfokoznak. . .
Pl. Veszek egy kis pohar gyumolcsjoghurtot (nem veszek, csak pelda).
Abban 280-310 mg so van.
Ha simat veszek, abban 150 - normalis, ha beleteszek egy kanal lekvart, abban 0. No akkor honnan jon a tobbi???
Mar regen olyan eteleket probalok venni, amit a legkevesbe maceralnak, de nem konnyu!
Előzmény: joy (42943)
joy Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42944

1 próbát +ér.

 

VKOrsi is igazat mond, a rumlis kaják +édesednek, +folyósodnak a fagyasztás utáni melegítéskor-főzéskor.

Bár én fagyasztottam le szilvásgombócot, és nem volt semmi gond vele később.

 

De miért hívod gnocchi-nak a nudlit?

:o)))

Előzmény: pearl12 (42921)
joy Creative Commons License 2007.05.19 0 0 42943

Bocsi, elfeledtem, hogy nem itthun vagyol.

:o)

A sóval valóban nagyon óvatosan köll bánni. Főként vese, vagy érproblémák esetén.

Mög egyébként is.

Előzmény: ZsuR (42920)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!