Koszonom. . .telhetetlen leszek, lemerned dl-ben is? Mert hat az evokanal. . .kinek milyen. Meg a pupozott. . .azt latni kene. A dl aranylag konnyen alkalmazhato.
ZsuR, szerintem kezdd azzal, ha nagyon lágynak érzed a túrót, egy tiszta konyharuhába téve csavard ki kissé. Egyébként én is Horváth Ilona alapján csinálom, csak nem darával, hanem zsemlemorzsával, de az arány a recept szerinti, plusz megy bele reszelt citromhéj és áztatott mazsola. Cukrot nem nagyon teszek bele, meg sót se, a tányéron szórok rá porcukrot+fahéjat + tejfölt/lekvárt. De már többször gondoltam, hogy lehetne sós változatot csinálni, amit a tányéron valami fűszervajjal, vagy pestoval, paradicsommal öntünk le. ribizli
Igen, tényleg, mintha "áttört" lenne. Szoktam is magamban mondogatni, hogy vajon ki az, aki áttöri a túrót (bármilyen sütihez).... Mert én soha. :-)) Pedig jó pár receptben előírás.
gombóchoz szerintem is ezek a közepes szemcséjű, áttört fajták a legjobbak (oké, bakony, sissy, cba túró). van még a spar márkatermék, ami szerintem nagyon finom, de nagy rögök vannak benne, mint az amerikai túróban meg a hazai álricottában. és van a nagyon (túl) pépes, amit ki nem állhatok, az ízük nem elég túrós, pl. montice, alpa (plus), az olyan takonyszerű (már bocsánat), mint a milli vaníliás krémtúró.
Nem azért irtam. Én is kétféle túrót használok, itt Magyarországon. Van a szárazabb fajta, meg lehet kapni osztrák biotúrót, ami hihetetlenül finom, és krémes. Azt hiszem, hogy a kicsit szétfolyó gombócaimat ebből a fajtából alkottam...
Hiszen ha tudnam. Mo-n a rendes, neha szaraz tehenturot hasznaltam, ittt a ricottat. Most talan kiprobalom a "farmers cheese"-t, hatha azzal konnyebb.
Az alap recept (Horvath Ilona) biztos a magyar, szaraz turot hasznalta.
Azt hiszem nalam a turo minosege az ami mas - a magyar szarazabb. Ideje valtani a "farmers cheese"-re, mert szerintem itt lehet a gond.
Mig otthon voltam nem volt problema a turogomboc. Azr hiszem en is kanallal mertem a grizt.
A túrót a grízzel és a 2 tojássárgájával összekevered, hűtőben 2-3 órát állni hagyod, hogy a dara megszívja magát, majd a 3 tojás fehérjéből vert habbal lazán összedolgozod, és már főzhető is.
(a kimaradt sárgájából+tejföl+vaniliáscukor készül a hozzávaló tejfölkrém)
Ha sietek, egyből összevegyítem az egész hóbelevancot, nem szórakozom a külön fehérjével, így is tökéletes.
Veres nelkul volt mar olyan konnyu - es nem szeteso - turogombocom, hogy mindenki meghatodott tole, aztan meg volt olyan is, amivel szoget lehetett volna beverni.
Ezen szeretnek valtoztatni, kidolgozni egy allando jo minoseget hozo receptet, trukkot.
[b]FELHIVAS TUROGOMBOCRA!!![/b]
Ha leirjatok, hogy hogyan csinaljatok a nem szeteso, nem kemeny turogombocot, akkor en kiprobalom. . .mindet. . .kerul amibe kerul, felaldozom magam, legfeljebb fogyokurazni fogok az eletem vegeig. . .
No igen :))! De. . .azert a mennyiseg szamit - mert egy bizonyos mennyisegu folyadek kepes megdagasztani egy bizonyos mennyisegu grizt. Ha keves a griz, akarhogy is tornazik az a turo-tojas keverek, nem dagad meg, szetfo.
Nagyon megfogadtam, hogy kikiserletezek egy mennyiseget, es leirom. . .de nem egyszeru.
Az alap Horvath Ilona.
50 dkg tehenturo
4 egesz tojas
2 dl buzadara
Alatta ( a szakacskonyvben ) talaltam az en kezirasomat (ki tudja mikor irtam oda es milyen eredmenye volt)
3 csesze ricotta
6 tojas
3 csesze buzadara
Dilemma: melyiknak higgyek?!?!?
És ezek a túrógombócok mennyire könnyűek? Egyszer csináltam úgy, hogy felvertem a fehérjét habnak, egyszer meg simán. Én a kettő közötti átmenetet szeretném :-)
Állítólag a tökéletesség azon múlik, hogy eszedbe jut-e még előző nap, hogy másnap túrógombócot akarsz főzni :) Ha annyival előbb kevered be, tutira jó lesz. Minél jobban beszívódik a tojás a grízbe, annál biztosabb a siker.
Akik gyorsat akarnak, és mégse keményet, gríz helyett zsemlemorzsával csinálják, de ezt csak olvastam, még sose próbáltam.
En is szivesen olvasnam, mert az enyemek nem mindig sikerulnek jol. Neha tokeletes, neha meg szetfo.
Olyan a receptem, ami griz, tojas, turo - nincs benne liszt.
Erre en is gondoltam - de mi az "erleles" lenyege - mi valtozik azzal, hogy felforrositom soval?
Az olaj valamennyire erthetobb nekem, ad egy bevonatot. .
Nekem nincs hagyomanyos palacsinta sutom, hanem egy ami ugy nez ki, mintha. . .de teflon. Nem panaszkodom, csodalatos palacsintakat sutok benne.
A teszta. Nem merek, hanem csak saccograffal - eletemben rengetg palacsinatat sutottem, ettem, oreg vagyok mint az orszagut :)) - liszt tojas, tej, so. Osszekeverem a megfelelo surusegure, es rogton sutom - nem teszek el nyers palacsinta tesztat.
Nagyon szeretem az almas palacsintat - no meg a rakottat. Nagyon. . .