Az igazi magyar szódavíz pótolhatatlan, Hungarikum várományos. Nem csak a szülőhelye miatt, hanem íze és összetevői miatt is. Gondoljatok egy kánikulai jó fröccsre, nem kérném ásványvízzel. A palacsintatésztába is spiccelni kell :)
efruzsa, a teflonos palacsintasütőt rántotta, sonkástojás, pirítottzöldség, kis adag flekken.... sütésére használom. A Lehelen vásárolt vasbádog palacsintasütőt teletöltöttem sóval, föltettem a gázra, kicsire állítottam és otthagytam sokáig. Ha a magas vékony árus van ott, szívesen elmondja.
Most mar jon pitliben is a "Farmers Cheese"!!! MElyhutoben meg nem taroltam - itt mindig van a boltban (miota kiprobaltam, jo latni, hogy van. . .). Lehet ebbol csinalom a turogombocot - bar ricottabol is jo.
Ehhez képest Magyarországon gyakorlatilag az összes boltban kapható tyúktojás szalmonellamentes évtizedek óta. Amire ráírják, hogy még ezen felül is meg-uv-lámpázták egy kicsit és mégfertőtlenebb, az csak egy kicsivel drágább.
Itt Amerikában óva intenek minket a nyers tojás fogyasztástól. Állitólag már mind szalmonellás. El tudom képzelni. Ezért is árulnak pasztőrözött tojást: olyat is, ami héjában maradt, de az rém drága, és folyékonyat, ami olcsóbb.
Palacsintához még1 jó tanács: nagy lángon, gyorsan süljön, mert ha lassan sül rágós lesz. Az első kódis palacsinta (ha az lesz) is ehető, arra mindig van vevő. Ha a p.sütőbe sót melegítesz, kiöntöd, áttörlöd, és utána kezded a sütést, nem ragad le a csintalan. Ha édes palacsintát sütök kb. 1 kiskanál cukrot is belekeverek, de nem többet, mert ragadni fog.
A brios finom lett, bár egy kicsit sikerült odakapatnom :-(, de azért nem nagyon. A kókusztej egy egészen kevés kókuszreszelékkel vegyitve igen finom lágy kókuszizt adott a tésztának... A kókusztej külöben a teljesen száraz reszelékből és a dupla mennyiségű viztől olyan tejsűrűségű lett - nem tudom, milyennek kellene lennie...
Szupermarketben. Felénk a tejespult felső polcán vagy a közelében. Többféle van: csak fehérjék, egész tojások, vagy omlett, ill. quiche keverék. Én csak a full tojást vettem eddig, valami hideg krémhez, és semmi különbséget nem tapasztaltam attól, ami héjában jön.
Itt van "normális" túró is gombóchoz, "Farmer's Cheese" néven, az is a tejespult környékén lakik...nem pitliben, hanem kis téglaalakú csomagokban árulják. Sajnos nem mindig kapható, ezért nekem mindig kell tárolnom néhányat a mélyhütőben.
Hagyományos vas palacsintasütő a Lehel földszintjén is kapható, ráadásul kétféle méretben. Én a multkor a kisebbet vettem, mert akkora jénaim van (gondolni kell a rakott palacsintákra is). A tésztájába teszek olajat és legalább felerészben szódavizet, a bekevertet több órát állatom. A sütés során a felhasználandó anyag sűrüsödik -akárhogy keverem- , ilyenkor szódavízzel javítom.
Hm. Az ize biztos jo - a nyers tojas sarga miatt aggodok kicsit, nem tudom, hogy ez a rovid melegviz furdo eleg - de elvesztenem a hideg tejfol kontrasztjat. . .azt pedig nagyon szeretjuk. Gondolkodom rajta. . .
Ha tényleg kedveskedni akarnál (isten ments...:)), akkor egy pohár tejfölben keverj el egy vanliás cukrot és egy tojássárgáját, és tedd meleg vízfürdőbe tálalásig.
Jaja. . .
Nem toltom, az mar sok lenne egy erzo leleknek. Maradok a hideg cukros-vaniliad tejfolnel. . .az is eppen eleg! Meg azt hinne a csaladom, kedveskedek nekik!!!!
Én pár éve a Belgáknál láttam a Carefour edényosztályán.
Annyi azért nem köll. Már az első adag sütése során "bedolgozódik" a plésütő".
Ha az olajat nem a tésztába, hanem a teflonos vékonyfalú! serpenyőbe öntöd minden tészta eéőtt a serpenyőbe, egészen jól hasonlítani fog a "rendes"-re.