Ehhez képest Magyarországon gyakorlatilag az összes boltban kapható tyúktojás szalmonellamentes évtizedek óta. Amire ráírják, hogy még ezen felül is meg-uv-lámpázták egy kicsit és mégfertőtlenebb, az csak egy kicsivel drágább.
Itt Amerikában óva intenek minket a nyers tojás fogyasztástól. Állitólag már mind szalmonellás. El tudom képzelni. Ezért is árulnak pasztőrözött tojást: olyat is, ami héjában maradt, de az rém drága, és folyékonyat, ami olcsóbb.
Palacsintához még1 jó tanács: nagy lángon, gyorsan süljön, mert ha lassan sül rágós lesz. Az első kódis palacsinta (ha az lesz) is ehető, arra mindig van vevő. Ha a p.sütőbe sót melegítesz, kiöntöd, áttörlöd, és utána kezded a sütést, nem ragad le a csintalan. Ha édes palacsintát sütök kb. 1 kiskanál cukrot is belekeverek, de nem többet, mert ragadni fog.
A brios finom lett, bár egy kicsit sikerült odakapatnom :-(, de azért nem nagyon. A kókusztej egy egészen kevés kókuszreszelékkel vegyitve igen finom lágy kókuszizt adott a tésztának... A kókusztej külöben a teljesen száraz reszelékből és a dupla mennyiségű viztől olyan tejsűrűségű lett - nem tudom, milyennek kellene lennie...
Szupermarketben. Felénk a tejespult felső polcán vagy a közelében. Többféle van: csak fehérjék, egész tojások, vagy omlett, ill. quiche keverék. Én csak a full tojást vettem eddig, valami hideg krémhez, és semmi különbséget nem tapasztaltam attól, ami héjában jön.
Itt van "normális" túró is gombóchoz, "Farmer's Cheese" néven, az is a tejespult környékén lakik...nem pitliben, hanem kis téglaalakú csomagokban árulják. Sajnos nem mindig kapható, ezért nekem mindig kell tárolnom néhányat a mélyhütőben.
Hagyományos vas palacsintasütő a Lehel földszintjén is kapható, ráadásul kétféle méretben. Én a multkor a kisebbet vettem, mert akkora jénaim van (gondolni kell a rakott palacsintákra is). A tésztájába teszek olajat és legalább felerészben szódavizet, a bekevertet több órát állatom. A sütés során a felhasználandó anyag sűrüsödik -akárhogy keverem- , ilyenkor szódavízzel javítom.
Hm. Az ize biztos jo - a nyers tojas sarga miatt aggodok kicsit, nem tudom, hogy ez a rovid melegviz furdo eleg - de elvesztenem a hideg tejfol kontrasztjat. . .azt pedig nagyon szeretjuk. Gondolkodom rajta. . .
Ha tényleg kedveskedni akarnál (isten ments...:)), akkor egy pohár tejfölben keverj el egy vanliás cukrot és egy tojássárgáját, és tedd meleg vízfürdőbe tálalásig.
Jaja. . .
Nem toltom, az mar sok lenne egy erzo leleknek. Maradok a hideg cukros-vaniliad tejfolnel. . .az is eppen eleg! Meg azt hinne a csaladom, kedveskedek nekik!!!!
Én pár éve a Belgáknál láttam a Carefour edényosztályán.
Annyi azért nem köll. Már az első adag sütése során "bedolgozódik" a plésütő".
Ha az olajat nem a tésztába, hanem a teflonos vékonyfalú! serpenyőbe öntöd minden tészta eéőtt a serpenyőbe, egészen jól hasonlítani fog a "rendes"-re.
Az új palacsintasütőt mosogatás-törölgetés után alaposan ki kell égetni először szárazon, majd olajjal, újból el kell mosogatni.
Ezután összeállítani a masszát:
Tálba tojást fölütni, villával elkeverni, fölönteni a tejjel, bele a lisztet, alaposan -csomómentesre elkeverni, csipet sózni, féldecinként hozzákeverni a szódavizet. Ha túl sűrű lenne, további szódavizzel hígítani, míg jól folyó-híg, de a merőkanalat bevonó palacsintatésztát kapunk.
Ekkor fölforrósítani a palacsintasütőt lángról nem levéve, az első alá evőkanálnyi olajat önteni, körbebillegtetve olajozni, egy merőkanálnyi tésztát beleönteni, gyorsan szétteríteni, hasonlóan az olajhoz. Megsütni egyok oldalát - a massza teljesen megalvad, és a szélén magától elereszti a sútőt. Ekkor alaposan megrázogatni, míg megmozdul, és megfordítani spatulával, vagy tompa, hosszú pengéjű késsel, és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütni. Utána legjobb a mikro rácsára borítani, hogy ne páljhon be.
Továbbiakban minden pali alá 1 kávéskanál olaj kell.
Lényeg, hogy a tésztát forró sütőbe öntsed! Legjobb folyamatosan a lángon tartani a sütőt, csak a kiborítás idejére levenni.
A teflonosban is hasonló, de az nem az igazi, abban nem lesz olyan likacsos, ropogós szélű.
Ha az olajat a masszába teszed, szintén nem olyan lesz, mint a nagyijé.
Megeshet, hogy az első leragad, sebaj. kavard el, és süsd smarnira.
Utána alaposan mosd el a sütőt, és ismételd meg az első sütést.
Egyébként falusi vásárokon, hétvégi piacokon lehet még ilyen palacsintasütőt kapni. Jól ki kell égetni egy adag olajjal, de úgy, hogy füstöljön, mint állat. :-) Aztán már hamar összejön a kétszáz év. :-))))))
Hát, igazán jó palacsintát én teflonban még nem tudtam sütni. Piacon, az etnikum árul hagyományos lemezből húzott vas palacsintasütőt, jól ki kell égetni sóval, utána használható. De az istenért, sütés után soha ne sikáld mosószerrel, egyszerűen töröld el puha papírral!