Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42827
Hol?
Előzmény: UnstableIQ (42826)
UnstableIQ Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42826
Használhatsz pasztőrözött tojást, amit kis kartondobozokban árulnak.
Előzmény: ZsuR (42824)
bd Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42825
Hagyományos vas palacsintasütő a Lehel földszintjén is kapható, ráadásul kétféle méretben.
Én a multkor a kisebbet vettem, mert akkora jénaim van (gondolni kell a rakott palacsintákra is).
A tésztájába teszek olajat és legalább felerészben szódavizet, a bekevertet több órát állatom. A sütés során a felhasználandó anyag sűrüsödik -akárhogy keverem- , ilyenkor szódavízzel javítom.
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42824
Hm. Az ize biztos jo - a nyers tojas sarga miatt aggodok kicsit, nem tudom, hogy ez a rovid melegviz furdo eleg - de elvesztenem a hideg tejfol kontrasztjat. . .azt pedig nagyon szeretjuk. Gondolkodom rajta. . .
Előzmény: nagypapi51 (42822)
tasha Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42823
engem érdekelne a recept! :)
Előzmény: nagypapi51 (42809)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42822

Ha tényleg kedveskedni akarnál  (isten ments...:)), akkor egy pohár tejfölben keverj el egy vanliás cukrot és egy tojássárgáját, és tedd meleg vízfürdőbe tálalásig.

Mongyuk a gombóc fáradt főzővizébe.

Előzmény: ZsuR (42821)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42821
Jaja. . . Nem toltom, az mar sok lenne egy erzo leleknek. Maradok a hideg cukros-vaniliad tejfolnel. . .az is eppen eleg! Meg azt hinne a csaladom, kedveskedek nekik!!!!
Előzmény: joy (42819)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42820

"...mint a kétszáz éves angol fűnél..."

Kapható itthun, de sztem másutt is.

Én pár éve a Belgáknál láttam a Carefour edényosztályán.

Annyi azért nem köll. Már az első adag sütése során "bedolgozódik" a plésütő".

 

Ha az olajat nem a tésztába, hanem a teflonos vékonyfalú! serpenyőbe öntöd minden tészta eéőtt a serpenyőbe, egészen jól hasonlítani fog a "rendes"-re.

Előzmény: efzsuzsa (42810)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42819

Csodásan illik a forró gulyás után túrógombóc hideg vaníliás tejfőllet, pirmorzsival megszórva!

Töltöd a gombócokat?

Húsvét után Cicusom fél sárgabarack-befőtteket dugott a gombózokba.

Eszméletlen finommmmm volt!

Előzmény: ZsuR (42807)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42818
azóta megtaláltam a választ :)
Előzmény: VKOrsi (42816)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42817
én ezt a problémát ca. az 5. kísérlet után feladtam. egyszerűen nekem nem megy :(
úgyhogy én amerikai palacsintát sütök :)

ráadásul egyik fiam sem szereti a palacsintát :(
Előzmény: efzsuzsa (42793)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42816
sütőzacsiban is ropogósra sül? avgy abban inkább párolódik?
Előzmény: rollller (42779)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42815

Kell hozzá:

- 1 db nagymami féle lemez /pléh/ palacsintasütő,

- 1 tojás,

- 15 dkg finom liszt /BL 55/

- 1 bögre tej,

- 1 bögre szódavíz,

- 1 csipet só

 

Az új palacsintasütőt mosogatás-törölgetés után alaposan ki kell égetni először szárazon, majd olajjal, újból el kell mosogatni.

Ezután összeállítani a masszát:

Tálba tojást fölütni, villával elkeverni, fölönteni a tejjel, bele a lisztet, alaposan -csomómentesre elkeverni, csipet sózni, féldecinként hozzákeverni a szódavizet. Ha túl sűrű lenne, további szódavizzel hígítani, míg jól folyó-híg, de a merőkanalat bevonó palacsintatésztát kapunk.

Ekkor fölforrósítani a palacsintasütőt lángról nem levéve, az első alá evőkanálnyi olajat önteni, körbebillegtetve olajozni, egy merőkanálnyi tésztát beleönteni, gyorsan szétteríteni, hasonlóan az olajhoz. Megsütni egyok oldalát - a massza teljesen megalvad, és a szélén magától elereszti a sútőt. Ekkor alaposan megrázogatni, míg megmozdul, és megfordítani spatulával, vagy tompa, hosszú pengéjű késsel, és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütni. Utána legjobb a mikro rácsára borítani, hogy ne páljhon be.

Továbbiakban minden pali alá 1 kávéskanál olaj kell.

Lényeg, hogy a tésztát forró sütőbe öntsed! Legjobb folyamatosan a lángon tartani a sütőt, csak a kiborítás idejére levenni.

 

A teflonosban is hasonló, de az nem az igazi, abban nem lesz olyan likacsos, ropogós szélű.

 

Ha az olajat a masszába teszed, szintén nem olyan lesz, mint a nagyijé.

 

Megeshet, hogy az első leragad, sebaj. kavard el, és süsd smarnira.

Utána alaposan mosd el a sütőt, és ismételd meg az első sütést.

 

Gyakorlat teszi a mestert!

:o)

Jó palacsintázást!

Előzmény: efzsuzsa (42793)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42814
Igen-igen, ezt el is felejtettem! Semmi mosogatószer - mint a woknál!
Előzmény: nagypapi51 (42811)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42813

Rátapintottál a lényegre.... :-)

Egyébként falusi vásárokon, hétvégi piacokon lehet még ilyen palacsintasütőt kapni. Jól ki kell égetni egy adag olajjal, de úgy, hogy füstöljön, mint állat. :-) Aztán már hamar összejön a kétszáz év. :-))))))

Előzmény: efzsuzsa (42810)
UnstableIQ Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42812

Csak reszeléket irtak, de az itt (USA) kapható zacskós nem is iigazán száraz.

Remélem, finom lesz a briós.

 

Előzmény: pearl12 (42808)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42811
Hát, igazán jó palacsintát én teflonban még nem tudtam sütni. Piacon, az etnikum árul hagyományos lemezből húzott vas palacsintasütőt, jól ki kell égetni sóval, utána használható. De az istenért, sütés után soha ne sikáld mosószerrel, egyszerűen töröld el puha papírral!
Előzmény: efzsuzsa (42810)
efzsuzsa Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42810

 ...oszt lehet még egyáltaljában kapni ilyen palacsintasütőt, ebbe' a zejrópai júniós világba?  :-)

 

( mert az enyim, persze hogy teflonos.)

(( vagy az évek óta használat is köll hozzá? mint a kétszáz éves angol fűnél?)))

Előzmény: Zitka (42806)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42809
Van jó túrógombóc recipéd? Megosztom a közzel, ha gondoljátok, de sztem vhol már elhintettem régebben itt. Búzadara ismerszik arrafelé?
Előzmény: ZsuR (42807)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42808
Naszóval olyan 12 deka kókuszreszelékhez használtam 2,5 dl vizet, ebből lett olyan 1,5 deciliternyi kókusztej. Kevesebb folyadékkal lehetetlen lett volna összeturmixolni... Azt nem nézted véletlenül, hogy száritott vagy friss kókuszt használnak-e hozzá? Csak most jutott az eszembe, lehet, hogy ez a titok nyitja :-) Merthogy én száritottat használtam... A briósról meg majd tudósitok...
Előzmény: UnstableIQ (42795)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42807
JAjj ne is mondd. . .a turogomboc meg hianyzik a gyujtemenybol. . .:))! Valamelyik hetvegen gulyast fogok csinalni turogomboccal. Most hogy emlited - a szilvasgomboc is musoron lesz hamarosan! :))
Előzmény: joy (42804)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42806

A rozsdamentes, vastagtalpú sem jó!!!!!

Egy örökkévalóság, míg átmelegszik.... És nem pörköl oda, ahogy kellene.

Csakis a régi, nemrozsdamentes, nemteflon adja a retro-élményt. :-))

Én sajnos teflonosban sütöm, mert így egyszerűbb, de időnként, pl. rokonlátogatóban ha csak lehet kérek olyan 'régifajta" palacsintát. még az íze is más....

Előzmény: pearl12 (42805)
pearl12 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42805
Hát igen, én elfelejtettem hozzátenni, hogy nem teflonban sütök, hanem ilyen vastagtalpú, nehéz, rozsdamentes acél serpenyőben....
Előzmény: Zitka (42797)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42804

Végignéztem a képeket.

A sült zöldségeket elkészítem.

Mit gondolsz, mure éheztem a képek láttán?

 

/Naná, hogy szilvásgombócra!/

Előzmény: ZsuR (42791)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42803
Probald ki sutni is - mas iz, teljesebb. A vegen meg mindig tehetsz ra . . . diszitesnek. Eleg sokat szoktam ratenni, bazsalikomot is, petrezselymet is, mert osszesul - es az iz. . .mmmmmm. . . Ha veletlenul bezoldulsz. Egy kis citromle, egy kis oliva olaj, so, bors. . .kesz a salata :))!
Előzmény: joy (42802)
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42802

Én a bazsalikomot a sült zöldségre nem szoktam, csak a legvégén rátenni. Salátának szoktam készíteni.

A következő hetekben magamnak fogok készíteni kis adagban.

 

/Csak ki ne rügyezzek a sok zöldtől.../

Előzmény: ZsuR (42788)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42801
Ha mar a palacsinta jott szoba - ettem egy nagyon kellemes palacsintat eleg rendhagyo modon. Egy salatabarban, eleg nagy meretu, teljes lisztbol keszult palacsintaba volt a salata gongyolve. Izletes volt, es nem volt annyira sos mint a hagyomanyos "wrap", amibol egy lehet 400-500-600 mg sodium konnyen. Itt lehet latni is: http://www.tossed.com/crepes.html#
joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42800

Jók az ötletek,kipróbálom.

A pestos újrumlit én is ettem már tavaj. Most készülődök sütőben pirított újrumlit készíteni, arra pestozi.

 

Előzmény: ribizli (42785)
Zitka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42799

A recept nálam a Horváth Ilona alaprecept.

12 db-hoz: 1 tojás, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, 15 dkg finomliszt.

joy Creative Commons License 2007.05.16 0 0 42798

Köszi.

Sok unoka?

No, ezt a lányom, remélem nem olvassa...

:o)

Előzmény: rollller (42780)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!