Én rendszeresen sütök mirelit heket. Azt a kiszerelést, amelyikben egyenként is be vannak kék nylonba csomagolva. A feleségem jobban szereti, mint a kárászt vagy a csukát amelyekből komoly fagyasztott készleteim vannak, így meg szoktam venni egy-egy csomagot amiben hét vagy nyolc haltörzs van aztán két-három alkalomra elég. Le kell pikkelyezni mert azt slendriánul(vagy sehogy) csinálták de amúgy a minőségével semmi baj.
Jó kérdés, kavics a tóba, gyűrűzik sokáig... :o)))
Sztem boros gazda találmánya:
Előkészíti a hanymát -bőg, lenyomatja 1/2 pohárka borral, szalonnát olvaszt-pörcöt kajál friss kenyérrel -megint borocska kell-, húskockázás-hagymafonnyasztás-megint könnyezés, újabb borcsa, húspirítás, fűszerezés, fölöntés -éppcsak ellepje vízzel!!! -újfent kortyocska borocska szükségeltetik- hosszú várakozás -1-2-3 borban az igazság- lassan megpuhulva a literes borosflasában még leledzik 3-4 ujjnyi nedű. Jönnek a szagra szájtáti okoskodók, kérdik minek a vörösbor... csöppnyi borkóstolás, és a maradék decinyi megy a kondérba. Már kész is a vörösboros marhapörkölt!!! :o)
Miután féltem a körmömet, nem kalapáccsal, hanem mogyorótörővel dolgoztam. Ez összeszorítja a szemeket, én mg kaparászok a romok között. No de sebaj, évi egyszer csak-csak kibírom.
Géppel. A gép nem üti, hanem nyomja, beállítható, hogy meddig. A legegyszerűbb gép videón (azért vannak ennél sokkal profibb készülékek, de azt nem látjuk, hogyan működik):
Töredelmesen bevallom, ha közparkokban, utakon törökmogyorót látok a földön, nem tudok ellenállni neki, és fölszedem. Valahová jól elraktam azt a kb. harminc dekát, amit gyűjtöttem (talán mókus voltam ezelőtt) aztán csak egy hetet találtam meg. Nosza, nekiálltam feltörögetni, de elég nehezen sikerült, mert nem csak a héj vált le, a mag is darabokra tört. Sebaj, mert amúgy is meg akartam darálni, de azóta is őszinte csodálattal nézek a boltokban látható, guszta mogyorószemekre. Vajon hogy csinálják?
Egyébként a daráltat a lekváros palacsintához használtam fel, és az íze ellen nem volt kifogásom.
ha mar tukros trukkozes. a tokom mar majdnem megsult, de nem igazi az ize. nem edes. valaha, vagy barmikor, ha az alfoldi piacon veszek, akkor annak kellemesen mas az aromaja. en mostansag mezzel szoktam kenegetni, de nem hiszem el, hogy igy szokott keszulni regebben. mi lehet a problema? nem elegge erett a tok?
Ha frissen akarom enni a levest es zsirosnak talalom - megvarom mig a zsir osszeall a tetejen es papir torolkozot fektetek a tetejere, azzal leszedem... addig ismetlem amig annyi marad rajta amennyi kell.
Zsírosabb vad- és marhahúsnál megoldás, ha előző nap majdnem puhára megfőzöd és éjszakára kiteszed a hidegre. Nem árt, ha tél van. ;) Másnap leszeded a tetejéről a faggyút és bezöldségezed, készre főzöd.
a tovabbi felhasznalas nagyon tetszik :) viszont levesben meg sosem lattam. nalunk, ha disznotor volt, akkor orjaleves keszult, ami szinten eleg zsiros volt, de nem veszesen. manapsag nalunk pl azert nem keszul marhahusleves veloscsonttal, mert a zasszony zsirosnak nevezte. meg nevelem le rola :) de ugye nem lehet alkalmazni a modszert, miszerint: - mit kell mondani az asszonynak, akinek mindket szeme alatt monokli van. -semmit, mar ketszer elmondtad :)
szoval elore a veloscsontert! :)
a heten facanleves volt, ma kacsaaprolekbol lett a leves, tegnap pedig a kacsa nagyobb resze sult meg. ja, ez mar masik topik :) illetve nemsoka beteszek egy egesz kanadai tokot sulni .
...latod a legutolso kepen? Persze... nem volt nagyon zsiros a hus - csak amennyi kellett. Aztan meg... elobb elopiritottam, sok zsir kijott belole... es micsoda izt adott a levesnek a piritas...