Zsírosabb vad- és marhahúsnál megoldás, ha előző nap majdnem puhára megfőzöd és éjszakára kiteszed a hidegre. Nem árt, ha tél van. ;) Másnap leszeded a tetejéről a faggyút és bezöldségezed, készre főzöd.
a tovabbi felhasznalas nagyon tetszik :) viszont levesben meg sosem lattam. nalunk, ha disznotor volt, akkor orjaleves keszult, ami szinten eleg zsiros volt, de nem veszesen. manapsag nalunk pl azert nem keszul marhahusleves veloscsonttal, mert a zasszony zsirosnak nevezte. meg nevelem le rola :) de ugye nem lehet alkalmazni a modszert, miszerint: - mit kell mondani az asszonynak, akinek mindket szeme alatt monokli van. -semmit, mar ketszer elmondtad :)
szoval elore a veloscsontert! :)
a heten facanleves volt, ma kacsaaprolekbol lett a leves, tegnap pedig a kacsa nagyobb resze sult meg. ja, ez mar masik topik :) illetve nemsoka beteszek egy egesz kanadai tokot sulni .
...latod a legutolso kepen? Persze... nem volt nagyon zsiros a hus - csak amennyi kellett. Aztan meg... elobb elopiritottam, sok zsir kijott belole... es micsoda izt adott a levesnek a piritas...
Attól függ, milyen gyorsan párolog el a víztartalma, milyen a tűzhelyed és milyen a hús. A savas közegben jól puhul a hús, a zöldség nem puhul.
Úgy szoktam, hogy először a hagymát kicsit megdinsztelem. A húst lepirítom rajta, engedni fog levet, csak utána sózom meg. Ha már elfőtte a saját levét, csak akkor öntök rá vizet, vagy itt jöhet már a bor. Vizet nem szabad rögtön önteni, mert pörköltöt akarunk, nem főtthúst. Nálam, egy kiló húshoz 1,5 - 2 dl a bor. Utána csak vizet öntök, apránként, annyit csak, ahogy elfővi. Marhánál legalább 2 óra a puhulás, aztán kóstolgatás szerint...
Én ugyan még sosem készítettem vörösboros marhapörköltet, édesanyám azonban igen, főképp születésnapomra, kérésemre. A receptet tanulmányozva felmerült bennem. Ugye víz az kell. Milyen lenne a pörköltünk, ha a víz mennyiségét is vörösbor tenné ki ? Tehát folyadék gyanánt csakis száraz vörösbort kapna az étel ? Ez a magasabb ára miatt nem terjedt el ?
Leves ido van... volt a paradicsom leves - sajatos szendviccsel 8-10 nappal ezelott... vol csirke hus leves... ma krumpli es kukorica leves. Jajj de finom...
A kovetkezo borsch lesz. Meg soha nem foztem, nem ettem... kivancsi vagyok ra!!! Kaptam receptet - ha van kedvenc receptetek, nagyon megkoszonnem!
No, ez az, mi a jobb: lelőnek, lezuhansz, vagy a fene esz meg? Legalább, míg a doki -a törzs sámánja/varázslója- nem kárhoztat szenvedésre, addig éljünk jól! :o) Sztem a levegőn-vízen-són kívül minden élelmiszer bio.
Persze... meg a kozepkorban is nagyon koran oregedtek az emberek... ami nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelnunk, mit egyunk. Azt tanultam, hogy a legjobb orvosa az embernek sajat maga. Oda kell figyeli, mit eszunk es hogy reagalunk ra. Nem csak fizikai reakciokra, de erzelmiekre is.