Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2020.01.15 0 0 98802

Nálam sok minden készül benne. Egybe kacsát soha nem sütök már, mióta nincs gázos forgó grill a tüzhelyemben.

Előzmény: öreg_néne_b (98801)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.15 0 0 98801

Előzmény: Boszorka (98800)
Boszorka Creative Commons License 2020.01.15 0 0 98800

Ilyenem van, de soha nem gondoltam, hogy ez egy kacsasütő.

Előzmény: öreg_néne_b (98799)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.14 0 0 98799
Előzmény: jégkirálynő (98798)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.14 -1 0 98798

Azt hiszem, másról beszéltem, mert rákerestem a zománcos kacsasütőre, ez valahogy másképp néz ki, mint anyáink/nagyanyáink zománcos edényei:)

Előzmény: öreg_néne_b (98796)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.14 -1 0 98797

nálam nincs sok zománcos, csak direkt egy piros, amit amiatt vettem csak, hogy a daragaluskát ki tudjam főzni a húsleveshez

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.14 0 0 98796

Én a zománcos kacsasütőben készítettem, összeállítás után gázon felforraltam és betettem a sütőbe 120 fokra. Jó lett. :)

Előzmény: jégkirálynő (98795)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.14 -1 0 98795

"szerelmes" vagyok a kuktámba:D

 

Hétvégén töltött káposzta készült őnagyságában, természetesen hajdúsági módon, azaz savanyúkáposztából. A főzési idő 40 perc volt.

 

Nagyon ritkán készítek töltött káposztát, mert:

1. voltanyósom rendkívül jól készíti

2. megunom az életemet a nagymértékű pepecselés miatt, mert nem akarok öklömnyieket készíteni, hanem olyan szép kis kecseseket, mint én voltam lánykoromban:D

3. anno (még kukta nélkül) nagyon figyelni kellett arra, hogy ne kezdjen el lobogni az egész cucc(nehéz kontrollálni elektromos főzőlappal) , mert akkor (hiába tekertem szépen) szétesik. Nem tudom, hogy a kuktában ez hogy működik, de szépen egyben maradtak.

jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 98794

Ez új. Én mindíg fedőztem, meg sóztam anno. De akkoris a kuktás nyert nálam:D

Előzmény: dulci (98792)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 98793

igen:)))))))))))

Előzmény: coriella (98790)
dulci Creative Commons License 2020.01.08 0 0 98792

Nemrég tanultam. Bab, lencse - fedő nélkül kell főzni, és csak a végén sózni. Akkor nem dobja le a (sas-t :) .. a héját. :) Kipróbáltam, bevált.

Előzmény: jégkirálynő (98788)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.08 0 0 98791

Az SZTK meg negyven évig létezett. De már harminc éve nincs.

Előzmény: Boszorka (98787)
coriella Creative Commons License 2020.01.08 0 0 98790

Off: akkor ez Debrecen, üdv :-)

Előzmény: jégkirálynő (98789)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 98789

Én a mai napig OTI-ként emlegetem az évek óta már a Kenézy Kórház tagintézményeként működő SZTK-t.

Valamiért nálunk véglegesen OTI-ként, és nem SZTK-ként ragadt meg a köztudatban.

Előzmény: öreg_néne_b (98780)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 98788

Amikor a "normál" lencsét szétfőztem hagyományos módon, akkor a sas, bocs, nem, a héja (ezt nem tudtam kihagyni) valahogy külön életet élt. A kuktában az úgymond szétfőzés után is valahogy egységet alkotott.

 

Sárgaborsóról nem beszélünk, mert csillagozni fogok, egyszerűen nem szeretjük.

 

A vörös lencse számomra új dolog, pár hónapja kezdtem el ismerkedni vele, és igaz, hogy egy picit "hajaz" a sárgaborsó felé, de normál módon főzve is hamar megvan, és finom

Előzmény: joy (98779)
Boszorka Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98787

Tudtam, hogy nem rövid ideig, de most utána néztem. Az OTI 1928 okt. 1-től létezett, feltehetően a háboru utánig, illetve az államosításokig. Azért ez nem annyira rövid, kb. 20 év.

Előzmény: öreg_néne_b (98780)
dulci Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98786

Köszi szépen! :)

Előzmény: joy (98777)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98785

A Bikásnál azért elég sok a valódi termelő! Kb. két-három olyan kofa van, akik a rendes piacon is árulnak. A kisebbségi árusok nem tudom, honnan jönnek...

Előzmény: nagypapi51 (98770)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98784

Az Aldliban szokott lenni olyan - nem bio - amire rá van írva, hogy a héja fogyasztható...

De sokkal hamarabb megpenészedik, ha nem használod fel otthon 1-2 héten belül.

 

 

Előzmény: beetee (98769)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98783
Előzmény: homerx (98767)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98782

Írtam bármit, amiből úgy tűnt, hogy igen, nem, nemigen?
:o)))

A 7végén sok süketelés után rámordoltam a kistini csürhére:
"Vége az estimesének, tűnés fogmosni, mint maci, oszt alvás, holnap reggel suli!" -Néztek, mint a moziban.
:o)
No, jó, ez nem konyhatrükk, de a törökméz annál inkább!
Sosem mertem nekifogni.

Előzmény: öreg_néne_b (98780)
dulci Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98781

Köszike! :)

Előzmény: jégkirálynő (98775)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98780

OTI csak néhány évig létezett, SZTK viszont 1950-től egészen a rendszerváltásig. Ugyan azóta már felnőtt egy generáció, de sokat ma is használják a kifejezést.
Ugyanígy a főbérlő-albérlő nem azonos  tulajdonos-bérlő kifejezésekkel.

Előzmény: joy (98778)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98779

A "normál" lencse ilyen. A vöröslencse, sárga-zöld felesborsók viszont szétfőnek a túlfőzésnél.
(Én azt szeretem. Főként másnap, amikor már szelni lehet az előző napi sárgaborsó levest... pláne a főzeléket   :o)

Előzmény: jégkirálynő (98775)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98778

Az SzTK az OTI volt...
:o)

Az albérlet akkor is albérlet volt, mikor magánytulajdonú házban-lakásban lakott akárki a bérlő albérlőjeként nem csak lakást, szobát is...
Igen, igaz, a tanácsi bérlakást bérbeadók akkor is léteztek... mint ma is!

Előzmény: öreg_néne_b (98774)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98777

"Takarék lángon".
:o)
Ha kis lángon, nyomás alatt főzünk akármit, 1/2-1/3 idő alatt megpuhul.

Ha a kezelési utasítás szerint használod, sok-mindenre jó, gyorsfőző, de akad, amit én sosem főzök benne.
A marhapörköltre még fedőt sem teszek, más lesz az íze, ha nem fojtják gőzbe...
:o)
(Vannak még heppjeim... :o)

Ha a tipusa megvan, próbáld megkeresni a NET-en a használati utasítását! A Gugli le is fordítja ha kéred, csak magyarítani kell.
/Szenzációsakat lehet közben nevetni:o)))

Előzmény: dulci (98754)
Boszorka Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98776

Egész helyesen és eredetileg, a bérlő vagy tulaj, albérletbe adta a cselédszobát, tehát a lakás egy részét. Az egész lakást már bérbe adták nem albérletbe. Csak a fiatalabbak fejében nincsenek elrendeződve a fogalmak.

Előzmény: öreg_néne_b (98774)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.06 -1 0 98775

Lövésem nem volt, ezért megkérdeztem a Lyányomat. Azért, hogy a kollagén teljesen ki tudjon gyöngyözve főni a (sertés/vagy marha)csontból, és a (tyúkláb) porcokból. Biztos ami biztos, a kuktában főtt vagy 3 órát, ami kb szerintem legalább 12 órát jelenthet normál edénnyel.

Kocsonyát még nem készítettem, mert nem szeretem az állagát, de megmelegítve húslevesként semmi gondom nincs vele.

 

Már nem tudom, hogy írtam-e (kicsit elmaradtam mindennel), hogy megpróbáltam a lencsefőzést a kuktában. Kicsit elgondoltam a főzési időt, túlfőtt a fél óra alatt, de ami számomra meglepetés volt, hogy az ízek egyben maradtak, és a lencse héja nem különült el.

Előzmény: dulci (98755)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98774

Van egy csomó idejétmúlt kifejezés közhasználatban, az emberek nem is gondolnak bele, mit mondanak. Mikor volt már pl. az SzTK? Vagy ma is "albérletben" élnek sokan, pedig az akkor volt, amikor a tulajdonos a Tanács volt és a bérlő albérletbe adta tovább a bérlakást.

Előzmény: homerx (98771)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.01.06 -1 0 98773

Rajta ragadt a név. Ma már köze nincs az eredeti elképzeléshez - ős- és kistermelők helypénz nélkül árulhatták

a portékáikat. Anno ez kizárólag élelmiszerről szólt, ma már nagyjából bolhapiaci szintre süllyedt.

 

 

Előzmény: homerx (98772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!