Hétvégén töltött káposzta készült őnagyságában, természetesen hajdúsági módon, azaz savanyúkáposztából. A főzési idő 40 perc volt.
Nagyon ritkán készítek töltött káposztát, mert:
1. voltanyósom rendkívül jól készíti
2. megunom az életemet a nagymértékű pepecselés miatt, mert nem akarok öklömnyieket készíteni, hanem olyan szép kis kecseseket, mint én voltam lánykoromban:D
3. anno (még kukta nélkül) nagyon figyelni kellett arra, hogy ne kezdjen el lobogni az egész cucc(nehéz kontrollálni elektromos főzőlappal) , mert akkor (hiába tekertem szépen) szétesik. Nem tudom, hogy a kuktában ez hogy működik, de szépen egyben maradtak.
Amikor a "normál" lencsét szétfőztem hagyományos módon, akkor a sas, bocs, nem, a héja (ezt nem tudtam kihagyni) valahogy külön életet élt. A kuktában az úgymond szétfőzés után is valahogy egységet alkotott.
Sárgaborsóról nem beszélünk, mert csillagozni fogok, egyszerűen nem szeretjük.
A vörös lencse számomra új dolog, pár hónapja kezdtem el ismerkedni vele, és igaz, hogy egy picit "hajaz" a sárgaborsó felé, de normál módon főzve is hamar megvan, és finom
Tudtam, hogy nem rövid ideig, de most utána néztem. Az OTI 1928 okt. 1-től létezett, feltehetően a háboru utánig, illetve az államosításokig. Azért ez nem annyira rövid, kb. 20 év.
A Bikásnál azért elég sok a valódi termelő! Kb. két-három olyan kofa van, akik a rendes piacon is árulnak. A kisebbségi árusok nem tudom, honnan jönnek...
Írtam bármit, amiből úgy tűnt, hogy igen, nem, nemigen? :o)))
A 7végén sok süketelés után rámordoltam a kistini csürhére: "Vége az estimesének, tűnés fogmosni, mint maci, oszt alvás, holnap reggel suli!" -Néztek, mint a moziban. :o) No, jó, ez nem konyhatrükk, de a törökméz annál inkább! Sosem mertem nekifogni.
OTI csak néhány évig létezett, SZTK viszont 1950-től egészen a rendszerváltásig. Ugyan azóta már felnőtt egy generáció, de sokat ma is használják a kifejezést. Ugyanígy a főbérlő-albérlő nem azonos tulajdonos-bérlő kifejezésekkel.
A "normál" lencse ilyen. A vöröslencse, sárga-zöld felesborsók viszont szétfőnek a túlfőzésnél. (Én azt szeretem. Főként másnap, amikor már szelni lehet az előző napi sárgaborsó levest... pláne a főzeléket :o)
Az albérlet akkor is albérlet volt, mikor magánytulajdonú házban-lakásban lakott akárki a bérlő albérlőjeként nem csak lakást, szobát is... Igen, igaz, a tanácsi bérlakást bérbeadók akkor is léteztek... mint ma is!
"Takarék lángon". :o) Ha kis lángon, nyomás alatt főzünk akármit, 1/2-1/3 idő alatt megpuhul.
Ha a kezelési utasítás szerint használod, sok-mindenre jó, gyorsfőző, de akad, amit én sosem főzök benne. A marhapörköltre még fedőt sem teszek, más lesz az íze, ha nem fojtják gőzbe... :o) (Vannak még heppjeim... :o)
Ha a tipusa megvan, próbáld megkeresni a NET-en a használati utasítását! A Gugli le is fordítja ha kéred, csak magyarítani kell. /Szenzációsakat lehet közben nevetni:o)))
Egész helyesen és eredetileg, a bérlő vagy tulaj, albérletbe adta a cselédszobát, tehát a lakás egy részét. Az egész lakást már bérbe adták nem albérletbe. Csak a fiatalabbak fejében nincsenek elrendeződve a fogalmak.
Lövésem nem volt, ezért megkérdeztem a Lyányomat. Azért, hogy a kollagén teljesen ki tudjon gyöngyözve főni a (sertés/vagy marha)csontból, és a (tyúkláb) porcokból. Biztos ami biztos, a kuktában főtt vagy 3 órát, ami kb szerintem legalább 12 órát jelenthet normál edénnyel.
Kocsonyát még nem készítettem, mert nem szeretem az állagát, de megmelegítve húslevesként semmi gondom nincs vele.
Már nem tudom, hogy írtam-e (kicsit elmaradtam mindennel), hogy megpróbáltam a lencsefőzést a kuktában. Kicsit elgondoltam a főzési időt, túlfőtt a fél óra alatt, de ami számomra meglepetés volt, hogy az ízek egyben maradtak, és a lencse héja nem különült el.
Van egy csomó idejétmúlt kifejezés közhasználatban, az emberek nem is gondolnak bele, mit mondanak. Mikor volt már pl. az SzTK? Vagy ma is "albérletben" élnek sokan, pedig az akkor volt, amikor a tulajdonos a Tanács volt és a bérlő albérletbe adta tovább a bérlakást.
sejtettem, hogy nem jol tettem fel a kerdest. akkor ok volt, azt ertem. de miert az meg most is? latszik, hogy a bosnyakon is anno a piac resze volt. de miert van most is levalasztva, kulon kerites mogott? ki tartja azt karban? ha a csapi, akkor miert mdf? amugy tenyleg csak ott lehet ostermelot latni. mondjuk kevesebbet mint a vaci piacon, de legalabb van 2-3.