Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98610

Sztem ennyihez elég 2 dl tejföl, 3 ek liszttel kikeverve, és főzővízzel csomómentesre keverve.

én rántással készítem, a tejföl (meg az ecet) csak végső adalék.

 

Előzmény: jsmith654 (98609)
jsmith654 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98609

Amennyit ellep a viz.

Előzmény: nagypapi51 (98608)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98608

Kezdjük ott, hogy mennyi a krumpli?

 

Előzmény: jsmith654 (98607)
jsmith654 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98607

Sziasztok,

 

Krumplifozeleket csinalnek 1L viz felhasznalasaval. Mennyi lisztet es mennyi tejfolt tegyek a habarashoz, ha azt szeretnem, hogy surubb legyen a fozelek?

 

 

joy Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98606

Hupsz, nálam nem jön be az a család, csak a Camembertig.
Ám jó 5let, sajt, füge, sült bacon reggelire!
:o)
Sütőzéssel megint óvatosan kell bánni, 7végére jönnek a 30-asok!

Előzmény: homerx (98605)
homerx Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98605

ha hozzajutok, akkor be szoktam vagni, kekpeneszes sajtot teszek bele egy szelettel, majd betekerem baconnel es megsutom sutoben. prima desszert, de akar koretnek is elmegy.

Előzmény: joy (98604)
joy Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98604

Kezd érni a füge.
Azt hiszem, idén újfent gond lesz. /Tavaj előtt kínunkban belekvároztunk vagy 10 kilónyit.../
A 3 bokor folyamatosan termő tavaly csúnyán megfázott a januári tavasz miatt, össz-visz 15 bogyó termett.
Idén jobb a helyzet.
2 sokat apróz, még mind zöld, 1 -8 éves mind- eddig összesen termett vagy 2 marékkal, most dönget ezerrel. Öklömnyi gyümölcsöket hoz, már egy hete érlelni kezdte. Óvatos duhaj, naponta 4-5 barnul be, amit jó leszedni még a murva csigák előtt.

joy Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98603

De, murvára sértő...
:o)))
Ahogy Hofi mondá vala:
"Anyósom az tudja!"

Előzmény: nagypapi51 (98602)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 98602

ugye nem sértelek meg, ha nem kattintok rá? :)

Előzmény: joy (98601)
joy Creative Commons License 2019.07.07 0 0 98601

Ha valakik eddig nem tudták volna, a palacsintasütés tudomány!
KUTATÓK FEJTETTÉK MEG A TÖKÉLETES PALACSINTA TITKÁT. MUTATJUK!
:o)

ZsuR Creative Commons License 2019.06.30 0 0 98600

Igen, igaz.

Előzmény: Csimpolya (98599)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.30 0 0 98599

Érdemes néha új dolgokat kipróbálni, aztán vagy beválik, vagy sem. Az is lehet, hogy egész jó, csak neked nem ízlik, az is, hogy neked ízlik,,másnak nem.

Előzmény: ZsuR (98598)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98598

Ha mar izlesrol van szo ":))

 

Nekem a szuloi haztol - az Anyu konyhajatol jon az izlesem... amit o fozott, az izlett, azt orokoltem, azzal kezdtem en is fozni.

 

Aztan jottek hozza dolgok - foleg fuszerek, es etel parositasok, amik nekem szokatlanok voltak, mert az Anyue kobe volt vesve... melyik fozelekhez megy fasirt, melyikhez porkolt, melyikhez sult...  Attol elterni nem lehetett :)).

 

Aztan jottek mas orszagok etelei, sot, mas szakacsok szokasai... 

 

Mostanaban egy "regi" TV szakacs musorat vettem elo:  Mary Berry....

Eszre lehet venni mik azok a fuszerek amiket hasznal szivesen - de nincs is ezzel baj, amig ha kiprobalom, izlik.  Most amit probaltam az a mez.

Sult husok, amiket hirtelen kell sutni, nem kiszaritani - es soha nem erik el a szep szin stadiumot, mert akkor mar tulsutott lenne,

Szova a mez segit.

 

Ma a melyhutobol vettem elo csont es bor nelkuli csirkemellet, meg eleg fagyosan csikokra vagtam, es osszekevertem Dijon mustarral, soval, oliva olajjal, es mezzel... oliva olaj es vaj kevereken sutottem kis adagokban, magas hofokon, kis adagokban.

Az ize tokeletes lett, a szine tokeletes lett - szoval megtartom ezt a trukkot!

 

 

A het vegen a csokolae es mouse sutemenyet fogom felfedezni... egyszeru es konnyen elkeszithetonek latszik, es van benne egy resz amit meg nem lattam mastol, nem csinaltam meg.  Szoval holnap... remelem.

 

ZsuR Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98597

:)) Koszonom! :))

Előzmény: Csimpolya (98596)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98596

Tudtam, hogy jó az ízlésed!

Előzmény: ZsuR (98595)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98595

...jajj de szeretem... 

Előzmény: Csimpolya (98594)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.28 0 0 98594

Jól gondolod!

Előzmény: ZsuR (98593)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.28 0 0 98593

HAH!  Szilvalekvaros reteges pogacsa!!!  Gondolom otthoni szilvalekvar, nem folyos...

Előzmény: Csimpolya (98586)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.28 0 0 98592

Igen, én is ezt hozom fel mentségemre! Van egy pár darab szakácskönyvem, nem gyűjtöm, csak valahogy összejött. A Lajos Mari - Hemző Károly párostól két könyvem van, a 99 húsétel, és a 99 egytálétel. Megvan Lénárd Sándortól a Római konyha, ez félig irodalom, félig receptgyűjtemény.No és az alap, a Horváth Ilona-féle.

Előzmény: Tereza (98591)
Tereza Creative Commons License 2019.06.27 0 0 98591

Szakácskönyvnél ez nem méltánytalanság. Inkább megtisztelés, hogy használtad, vagyis hasznos volt (gondolom, hogy a szerző is örülne).

Szereted a szakácskönyveket? Sok van neked? És pl. a Lajos Mari-Hemzö Károly "99 recept, 33 színes fotóval" című sorozat tetszik? Már kb. 30 db

könyv jelent meg ezen belül. Lajos Mari most is az Ünnepi Könyvhéten (amely nemrég volt) dedikált.

Előzmény: Csimpolya (98590)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.27 0 0 98590

Az enyém a hatodik sor harmadik képén látható, bár ez a könyv jobb állapotban van, az enyémen látható, hogy sokat forgatták. Ráadásul a kedvenc recepteket aláhúztam, és melléírtam, ha valamit eltérően készítettem el. Azért a többi könyvemmel nem bánok ilyen méltánytalanul!

Előzmény: Tereza (98589)
Tereza Creative Commons License 2019.06.27 0 0 98589

Hájková: Édeskönyve sok kiadást ért meg. Itt a bizonyíték, néhány kiadás könyvborítója:

https://www.google.hu/search?q=maria+hajkova+%C3%A9desk%C3%B6nyv&tbm=isch&source=hp&sa=X&ved=2ahUKEwiu7vLv6onjAhWHpYsKHTobDv4QsAR6BAgJEAE&biw=1920&bih=937

Lehet, hogy neked a legrégebbi kiadásod van, mert utána 4-5 évente jött új. Sokan szerették.

 

Előzmény: Csimpolya (98587)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.23 0 1 98588

Friss fuszernovenyek ideje van - es ha tehetitek, es szeretitek, erdemes megcsinalni ezt a krumplislata receptet.

 

Zeller zold, petrezselyem zold, kapor, metelo hagyma, hagyma, ecet, olaj, mustar, so - es a fott krumpli.

A leveles zoldetket osszevagtam geppel, olajjal soval mustarral egyutt.

A tobbit aprora vagtam.

A forro sos vizben fott (hamozott, szeletelt) krumplira ontottem, hozza adtam a vagott zoldsegeket - kesz.

 

Kellemes izu, konnyu krumplisalata.

Csimpolya Creative Commons License 2019.06.15 0 0 98587

Rájöttem, hogy az alapnak számító Horváth Ilona-féle szakácskönyv mellett van egy Maria Hajková által írt Édeskönyv című süteményeskönyvem is. Ez utóbbi 1957-ben jelent meg, a Minerva könyvkiadó gondozásában. Az édességek mellé jó pár sós sütemény receptjét is közli, például a 156-157 oldalon a töpörtyűs pogácsa háromféle receptjét is. Ami a lényeget illeti, nem nagyon különböznek egymástól: élesztős tészta meggyúr, töpörtyűkrém ráken, háromszor hajtogat, kiszaggat, bekockáz, megken, kisüt. Csak a hozzávalók mennyisége változik.

Csimpolya Creative Commons License 2019.06.13 0 0 98586

Általában én is így készítettem, mert mostanság lusta vagyok vesződni vele. Viszont ma hallottam egy barátnőmtől, hogy a pogácsatészta egy részét kevésbé sózza, és szilvalekvárral megtöltve süti ki. Érdekesen hangzik.

Előzmény: ZsuR (98584)
joy Creative Commons License 2019.06.13 0 0 98585

Sajna nincs jobb, mint a neten elérhető hajtogatottak.
Pölö: https://www.nosalty.hu/recept/hajtogatott-tepertos-pogacsa-anditol
Csak Anyu tudta tökéletesre készíteni, amely -mint nemrégen írtunk róla "dülöngélős" volt. Ha jól emléxem valami hasonló lehetett a töpörtyű-liszt arány, DE-ÉS nem margarint, hanem a töpörty saját zsírját használta a tésztába, és órákat vett el a hajtogatás-pihentetés, többszöri töpörtyűzés.
A borsot kihagyta, mert Apu pocakja égett tőle.
 ! A 100 dkg liszt= 1 kiló!!!
Töpörtyűből ment bele vagy 40-50 dkg!
:o)

/Valahogy minden receptből hiányzik Édes keze!/

Előzmény: ZsuR (98583)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.01 0 0 98584

Horvath Ilona receptem van... ha van neked jobb, megosztanad?

Előzmény: Csimpolya (98582)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.01 0 0 98583

:)  FInom!  Meg van belole... van egy jo tepertos pogacsa recepted?  

Előzmény: joy (98581)
Csimpolya Creative Commons License 2019.05.28 0 0 98582

Remélhetem, hogy a megmaradó "apróságokból" töpörtyűs pogácsa készül? Na, jó, felőlem lehet tepertős pogi is.

Előzmény: joy (98581)
joy Creative Commons License 2019.05.27 0 0 98581

Villámválasz:
Jó étvágyat!
:o)))

Előzmény: ZsuR (98579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!