Krumplifozeleket csinalnek 1L viz felhasznalasaval. Mennyi lisztet es mennyi tejfolt tegyek a habarashoz, ha azt szeretnem, hogy surubb legyen a fozelek?
Hupsz, nálam nem jön be az a család, csak a Camembertig. Ám jó 5let, sajt, füge, sült bacon reggelire! :o) Sütőzéssel megint óvatosan kell bánni, 7végére jönnek a 30-asok!
ha hozzajutok, akkor be szoktam vagni, kekpeneszes sajtot teszek bele egy szelettel, majd betekerem baconnel es megsutom sutoben. prima desszert, de akar koretnek is elmegy.
Kezd érni a füge. Azt hiszem, idén újfent gond lesz. /Tavaj előtt kínunkban belekvároztunk vagy 10 kilónyit.../ A 3 bokor folyamatosan termő tavaly csúnyán megfázott a januári tavasz miatt, össz-visz 15 bogyó termett. Idén jobb a helyzet. 2 sokat apróz, még mind zöld, 1 -8 éves mind- eddig összesen termett vagy 2 marékkal, most dönget ezerrel. Öklömnyi gyümölcsöket hoz, már egy hete érlelni kezdte. Óvatos duhaj, naponta 4-5 barnul be, amit jó leszedni még a murva csigák előtt.
Érdemes néha új dolgokat kipróbálni, aztán vagy beválik, vagy sem. Az is lehet, hogy egész jó, csak neked nem ízlik, az is, hogy neked ízlik,,másnak nem.
Nekem a szuloi haztol - az Anyu konyhajatol jon az izlesem... amit o fozott, az izlett, azt orokoltem, azzal kezdtem en is fozni.
Aztan jottek hozza dolgok - foleg fuszerek, es etel parositasok, amik nekem szokatlanok voltak, mert az Anyue kobe volt vesve... melyik fozelekhez megy fasirt, melyikhez porkolt, melyikhez sult... Attol elterni nem lehetett :)).
Aztan jottek mas orszagok etelei, sot, mas szakacsok szokasai...
Mostanaban egy "regi" TV szakacs musorat vettem elo: Mary Berry....
Eszre lehet venni mik azok a fuszerek amiket hasznal szivesen - de nincs is ezzel baj, amig ha kiprobalom, izlik. Most amit probaltam az a mez.
Sult husok, amiket hirtelen kell sutni, nem kiszaritani - es soha nem erik el a szep szin stadiumot, mert akkor mar tulsutott lenne,
Szova a mez segit.
Ma a melyhutobol vettem elo csont es bor nelkuli csirkemellet, meg eleg fagyosan csikokra vagtam, es osszekevertem Dijon mustarral, soval, oliva olajjal, es mezzel... oliva olaj es vaj kevereken sutottem kis adagokban, magas hofokon, kis adagokban.
Az ize tokeletes lett, a szine tokeletes lett - szoval megtartom ezt a trukkot!
A het vegen a csokolae es mouse sutemenyet fogom felfedezni... egyszeru es konnyen elkeszithetonek latszik, es van benne egy resz amit meg nem lattam mastol, nem csinaltam meg. Szoval holnap... remelem.
Igen, én is ezt hozom fel mentségemre! Van egy pár darab szakácskönyvem, nem gyűjtöm, csak valahogy összejött. A Lajos Mari - Hemző Károly párostól két könyvem van, a 99 húsétel, és a 99 egytálétel. Megvan Lénárd Sándortól a Római konyha, ez félig irodalom, félig receptgyűjtemény.No és az alap, a Horváth Ilona-féle.
Az enyém a hatodik sor harmadik képén látható, bár ez a könyv jobb állapotban van, az enyémen látható, hogy sokat forgatták. Ráadásul a kedvenc recepteket aláhúztam, és melléírtam, ha valamit eltérően készítettem el. Azért a többi könyvemmel nem bánok ilyen méltánytalanul!
Rájöttem, hogy az alapnak számító Horváth Ilona-féle szakácskönyv mellett van egy Maria Hajková által írt Édeskönyv című süteményeskönyvem is. Ez utóbbi 1957-ben jelent meg, a Minerva könyvkiadó gondozásában. Az édességek mellé jó pár sós sütemény receptjét is közli, például a 156-157 oldalon a töpörtyűs pogácsa háromféle receptjét is. Ami a lényeget illeti, nem nagyon különböznek egymástól: élesztős tészta meggyúr, töpörtyűkrém ráken, háromszor hajtogat, kiszaggat, bekockáz, megken, kisüt. Csak a hozzávalók mennyisége változik.
Általában én is így készítettem, mert mostanság lusta vagyok vesződni vele. Viszont ma hallottam egy barátnőmtől, hogy a pogácsatészta egy részét kevésbé sózza, és szilvalekvárral megtöltve süti ki. Érdekesen hangzik.
Sajna nincs jobb, mint a neten elérhető hajtogatottak. Pölö: https://www.nosalty.hu/recept/hajtogatott-tepertos-pogacsa-anditol Csak Anyu tudta tökéletesre készíteni, amely -mint nemrégen írtunk róla "dülöngélős" volt. Ha jól emléxem valami hasonló lehetett a töpörtyű-liszt arány, DE-ÉS nem margarint, hanem a töpörty saját zsírját használta a tésztába, és órákat vett el a hajtogatás-pihentetés, többszöri töpörtyűzés. A borsot kihagyta, mert Apu pocakja égett tőle. ! A 100 dkg liszt= 1 kiló!!! Töpörtyűből ment bele vagy 40-50 dkg! :o)