Igen, én is ezt hozom fel mentségemre! Van egy pár darab szakácskönyvem, nem gyűjtöm, csak valahogy összejött. A Lajos Mari - Hemző Károly párostól két könyvem van, a 99 húsétel, és a 99 egytálétel. Megvan Lénárd Sándortól a Római konyha, ez félig irodalom, félig receptgyűjtemény.No és az alap, a Horváth Ilona-féle.
Az enyém a hatodik sor harmadik képén látható, bár ez a könyv jobb állapotban van, az enyémen látható, hogy sokat forgatták. Ráadásul a kedvenc recepteket aláhúztam, és melléírtam, ha valamit eltérően készítettem el. Azért a többi könyvemmel nem bánok ilyen méltánytalanul!
Rájöttem, hogy az alapnak számító Horváth Ilona-féle szakácskönyv mellett van egy Maria Hajková által írt Édeskönyv című süteményeskönyvem is. Ez utóbbi 1957-ben jelent meg, a Minerva könyvkiadó gondozásában. Az édességek mellé jó pár sós sütemény receptjét is közli, például a 156-157 oldalon a töpörtyűs pogácsa háromféle receptjét is. Ami a lényeget illeti, nem nagyon különböznek egymástól: élesztős tészta meggyúr, töpörtyűkrém ráken, háromszor hajtogat, kiszaggat, bekockáz, megken, kisüt. Csak a hozzávalók mennyisége változik.
Általában én is így készítettem, mert mostanság lusta vagyok vesződni vele. Viszont ma hallottam egy barátnőmtől, hogy a pogácsatészta egy részét kevésbé sózza, és szilvalekvárral megtöltve süti ki. Érdekesen hangzik.
Sajna nincs jobb, mint a neten elérhető hajtogatottak. Pölö: https://www.nosalty.hu/recept/hajtogatott-tepertos-pogacsa-anditol Csak Anyu tudta tökéletesre készíteni, amely -mint nemrégen írtunk róla "dülöngélős" volt. Ha jól emléxem valami hasonló lehetett a töpörtyű-liszt arány, DE-ÉS nem margarint, hanem a töpörty saját zsírját használta a tésztába, és órákat vett el a hajtogatás-pihentetés, többszöri töpörtyűzés. A borsot kihagyta, mert Apu pocakja égett tőle. ! A 100 dkg liszt= 1 kiló!!! Töpörtyűből ment bele vagy 40-50 dkg! :o)
Medvehagyma után dől a spárga -a piacon. Az eperből meg a balhé tombol. Nem igazán értem, miért? Az idősebbek jól tud6tik, hogy májusban indul a primőr -drágán, júniusban a szabadföldi ízes-zamatos lekvárnak-szörpnek való. Akkor kell nyakló nélkül enni.
A krumpli viszont tényleg bedrágult, de már van fóliás újrumli. Csak az nem mindenre való.
Az Ízek útján c. főzőműsorban aszonta Nadiya Hussain, hogy a pogácsaszaggatót csak nyomjuk, és ne fordítsuk közben, mert részeges, ide-oda dőlők lesznek a pogácsák.
Engem spec. nem zavar, ha ilyen, de legközelebb kipróbálom.