Az enyém a hatodik sor harmadik képén látható, bár ez a könyv jobb állapotban van, az enyémen látható, hogy sokat forgatták. Ráadásul a kedvenc recepteket aláhúztam, és melléírtam, ha valamit eltérően készítettem el. Azért a többi könyvemmel nem bánok ilyen méltánytalanul!
Rájöttem, hogy az alapnak számító Horváth Ilona-féle szakácskönyv mellett van egy Maria Hajková által írt Édeskönyv című süteményeskönyvem is. Ez utóbbi 1957-ben jelent meg, a Minerva könyvkiadó gondozásában. Az édességek mellé jó pár sós sütemény receptjét is közli, például a 156-157 oldalon a töpörtyűs pogácsa háromféle receptjét is. Ami a lényeget illeti, nem nagyon különböznek egymástól: élesztős tészta meggyúr, töpörtyűkrém ráken, háromszor hajtogat, kiszaggat, bekockáz, megken, kisüt. Csak a hozzávalók mennyisége változik.
Általában én is így készítettem, mert mostanság lusta vagyok vesződni vele. Viszont ma hallottam egy barátnőmtől, hogy a pogácsatészta egy részét kevésbé sózza, és szilvalekvárral megtöltve süti ki. Érdekesen hangzik.
Sajna nincs jobb, mint a neten elérhető hajtogatottak. Pölö: https://www.nosalty.hu/recept/hajtogatott-tepertos-pogacsa-anditol Csak Anyu tudta tökéletesre készíteni, amely -mint nemrégen írtunk róla "dülöngélős" volt. Ha jól emléxem valami hasonló lehetett a töpörtyű-liszt arány, DE-ÉS nem margarint, hanem a töpörty saját zsírját használta a tésztába, és órákat vett el a hajtogatás-pihentetés, többszöri töpörtyűzés. A borsot kihagyta, mert Apu pocakja égett tőle. ! A 100 dkg liszt= 1 kiló!!! Töpörtyűből ment bele vagy 40-50 dkg! :o)
Medvehagyma után dől a spárga -a piacon. Az eperből meg a balhé tombol. Nem igazán értem, miért? Az idősebbek jól tud6tik, hogy májusban indul a primőr -drágán, júniusban a szabadföldi ízes-zamatos lekvárnak-szörpnek való. Akkor kell nyakló nélkül enni.
A krumpli viszont tényleg bedrágult, de már van fóliás újrumli. Csak az nem mindenre való.
Az Ízek útján c. főzőműsorban aszonta Nadiya Hussain, hogy a pogácsaszaggatót csak nyomjuk, és ne fordítsuk közben, mert részeges, ide-oda dőlők lesznek a pogácsák.
Engem spec. nem zavar, ha ilyen, de legközelebb kipróbálom.
láttam én már "fából vaskarikát" - kerek vaslapot, ami sima rezsóvá alakítja az indukciós tűzhelyet :) arra aztán jó lesz az alumínium edény is (a hatékonyságot ne firtassuk...
Azért voltam szkeptikus, mert kaptunk egy hasonló alumínium lábast ajándékba, és azon is ott virított, hogy indukcióshoz is jó - aztán meg se makkant, mikor rátettük. :-(