Nyílik. De mink itt a Kominform Magyarországi Rezidentatúráján nem szeressük annyiran. Mi most aszongyjuk Akácfa. Tudják kedves polgári demokratikus társutas elvtársak mi itt az agácára tettünk. Ez most a vonal. Csakhát levirágzik időnként, és akkor a mediterrán titóista szubverzió előtérbe helyezi a hársfát. De ne csüggedjünk, ősszel még lesz egy másodvirágzásunk. És annak már ki kell tartani 2002 májusig, szilárdan ébren tartjuk a nosztalgiát: "Akácos út, ha végig megyek rajtad én..."
Pvcém,
recept van?
Bár a csipkének már a leírása is macerás és nagyon precizen kell csinálni. De az eredmény...hm!
Irigylem is meg nem is a régi korok asszonyait - annyi mindent tudtak! Nekem a buktáról meg az jut eszembe
...A csókok íze számban hol méz, hol áfonya...,
de dzsemet ezt sem.
:O)
big
Sziasztok!
Még dúl a bodza szezon, ha finomat akartok enni, akkor próbáljátok ki;
a lemosott virágot jó sűűűrű palacsinta tésztába kell mártani és kisütni. (A szárát, ha már az egyik oldal megsült érdemes levágni.)
Áfonyalekvárral...hmm hmm!
Utána hársfateát is lehet inni! :O)))
Ugyanezt hársfavirágból még nem próbáltuk. Micsoda diszkrimináció!
:O)))
üdv:
big
A hársfatea receptje majdnem jö, de cukrot, azt ne tegyél bele. Ha édesíteni akarod, hársfavirág mézével tedd. (Egy másik világ nyílik meg előtted, komolyan mondom.) A citromot felejtsd el, inkább tegyél a szárított hársfavirág közé egy kis citromfüvet. (1:4 arányban elég). Tedd mindezt, ha úgy akarod inni a hársfateát, mint én.
P.s. Baromi meleg van, de ez melegen a legjobb meleg ellen.
A házunk előtt a patak partján is van egy szép példány. Egy héten belül virágban lesz! A többivel amik a közelben vannak megadják a Június aromáját. Eddig az akácvirág illata töltötte be az utcákat, most a hársé lesz a domináns illat.
Mint mindig, ezúttal is tökéletesen árnyaltad a jelenséget. Illetve csak majdnem. Ugyanis a míg a bodza vadul nyílik amerre csak a szem ellát, a hársfa viszont homlokegyenest.
Nomármost. (A politikailag korrekt következtetések levonását úgye Rád bízhatom? Nem mintha én nem tudnám. :-)).
"A virágzás meg odébb van. lengyelül a július - lipiec. Vagyis a hársfa, a lipa hónapja. Nálunk azért egy pár héttel melegebb van. "
Mo-on az alfoldon, igy Szegeden a harsfa(van beloluk az aradi vertanuk teren is, kb majus utolso heteben viragzik. Zalaban meg kb junius masodik heteben. Kb 2-3 het elteres van a ket orszagresz kozott. Ez azert emlekezetes nekem, mert az iskolaev vege mindig egybeesett odahaza Zalaban a harsfaviragzassal es nekem ez az illat jelentette a nyari vakacio kiezdetet es a strandszezont, mert a kanizsai strand harsfakkal van reszben beultetve es a korulotte levo Milleneumi park is.
Igy aztan nekem ez a kedvenc fam, mert viragzasa a nyar kezdetet es a szunidot jelenti ma is. Egy szegedi ismerosom amiota kinn vagyok minden evben kuld harsfaviragot levelben amikor Szegeden viragzik.
Jaj, bocsánat, mindig megfeledkezem róla, hogy sokan félreértik. Szóval, nem a konkrét levélméretre gondolok, hanem a fajra! (rasszisták, antirasszisták és anti-antirasszisták kíméljenek!)
Napnál is világosabb, kedves rezsö, hogy a hársfa-bodza barátság éltetésével tulajdonképpen a hársfák megkülönböztetése majd kirekesztése a célod. Ezt elöször természetesen lehet a hársfák kimoderálásának leplezett szándékával kezdeni, közben lehet dicsérni a hársfák pusztitását, relativizálni a teakészítésnek álcázott tiliocidiumot. De mi átlátunk ám rajtad. Üdv. szalonna
1. Ne irígykedj, légy szíves. Inkább ismerd el, hogy vannak topicok, amelyeket össze kell vonni, és vannak, melyek önállóan is életképesek.
2. Mifelénk (hűvös vidék!) a hársfa virágozni készül. Sok kis zöld gömböcske-csokor termett már az ágakon, amiből nemsokára roppan édes illatú virág kerekedik. Ebből lesz aztán a hársfavirág-tea - második kedvenc italom (Woody Allen: "my brain is my second favorite organ").
3. Szóval, nyílik már a hársfavirág valahol, vagy sem?
Régi szép idők. Volt hajdanán egy veszekedős szakasz, ami az általam nyitott bodzaszörp topikban oldódott fel. Volt egy téma, amiről egyetértően tudtunk beszélgetni. (Volt egy bodza a törzsasztalban is.)
No erre reagálva, ezt cikizve nyittatott ez a topik. Amit itt felejtettek.
Tudniilik valamelyik betonmodera, mág a választás előtt átpakolta őket valamelyik új rovatba. (Talán konyha, vagy valami...) Éppen a napokban láttam a közleményekben, hogy azt a két bodzás topilot is összevonták.
Ez is egy mánia. Valamely moderákok élvezetet találhatnak benne. Amúgy meg két jó topikból csinálnak egy használhatatlant.
Bizony, akik nem ismerik az Index történetét, le is szarják, és össze is kuszálják tartalmát. Vagyis hamisítanak.
No szóval ez az itt feledett hársfa topik története.
A virágzás meg odébb van. lengyelül a július - lipiec. Vagyis a hársfa, a lipa hónapja. Nálunk azért egy pár héttel melegebb van.
Szóval - ha jól látom, virágzik a hársfa. Hogyan kell a virágjából jó teát készíteni?"
Mé'. Sör nincs????
Kedves szalonna ! :)
Mind2 másra szakosodott.
A sör nagyon jól tud esni a nyári melegben (szalonnához is:)
A tea + +gyógyítja a hideg sörtől begyulladt torkodat.
" Szóval - ha jól látom, virágzik a hársfa. Hogyan kell a virágjából jó teát készíteni?"
Servus Alfafa !
Hársfa virág teát nagyon egyszerü késziteni.
A teáskannába beletesszük a virágot és leforrázzuk.
5 percig állni hagyjuk, majd izesitjük tetszés szerint cukorral citrommal és máris fogyasztható a fínom, ízletes hársfa tea.
Ph