Keresés

Részletes keresés

-laller- Creative Commons License 2 napja 0 0 91597

Hi

Vmi nyavaját bekaptam

Pedig volt gombagyilkolás egy hónapja

Ezzel a résszel mindig baj volt de nem ilyen mértékben

Lehet a talajban/talajjal van vmi?

napranyíló Creative Commons License 2 napja 0 0 91596

Sziasztok

A beültetett területen talajtömörödés van ,így vettük meg a házat és pang a viz kb 30 cm mélyen egy kis csapadéktól,csepitől.

Gondoltam veszek egy gödörfúrót 8-10 cm átmérőjű szárral kb 80 cm mélységben sűrön lefúrok, és gyöngykaviccsal feltöltöm a lyukat.

Van e tapasztalata ,vagy ötlete a vizelvezetésre?

köszönöm az ötleteket.

sujgojo Creative Commons License 2 napja 0 0 91595

sziasztok, regen sokat olvastam a topikot es lelkes fugondozo voltam. sok eve vettunk egy hazat, nagy elhanyagolt "kerttel", egyertelmuen fellepett a szep pazsit igenye, volt 3 kis gyerek is. 12-13 eve fokozatosan befuvesitettem egy nagy teruletet, kb. 800-1000nm, barenbrug retiperlyes keverekkel, a tobbit hagytam es csak kaszaltam. az elso nehany evben gyonyuru volt, mindenki csodajara jart. ekkora teruletet mar akkor sem tudtam/akartam ontozni, de azert csak kiepult az ontozorendszer is, mert erdekelt. neha kicsit ontoztem, mutragyazas utan, de az akkori nyarak meg megkimeltek. csinaltam amit kell, szelloztetes, nyiras, mutragyazas, gyomirtas. persze a szinvonal szep lassan csokkent, de nem volt veszes. aztan 22ben, amikor jott a brutal aszaly, szurke lett a kert, mar feltunt, hogy az en fuvem "mashogy" szaradt el, mint a tobbieke. masok kertjeben a szeptemberi esok utan hamar kizoldelt a gyep, meg a nem gondozott is, nalam ugy maradt, szarazon. eletnek semmi jele. csak egy vastag szaraz "bunda" volt a fu helyen. irtam is ekkor ide, es vegul a tonkre egett 100-200nm bundat felfejtettem/kapaltam. embertelen munka volt. foldet kellett honi a helyere, olyan lyuk maradt a bunda helyen. akkor meg azt gondoltam, hogy ez egyedi jelenseg volt, csak a 22es nagy aszaly miatt. 

most viszont ra kellett jonnom, hogy sajnos nem. a fuvem megint nagy foltokban  szalmara egett, viszont ha megnezem a kornyekbeli kerteket, ott minden egesz jol kibirta. es ami a legszembetunobb, az a bizonyos "osgyep", ha van ilyen, az is koszoni, jol van. 

ezt most nem tudom mashogy ertelmezni, mint hogy a boltban kaphato keverekek hosszutavon nem adnak eletkepes gyepet, vagyis az ujraultetes elkerulhetetlen. ha ez elmarad, akkor a termeszetes gyeptakaronal sokkal gyengebb gyep lesz a vegeredmeny.

ha valaki el birta idaig olvasni, az mar komoly:), bocs hogy hosszu volt. kivancsi vagyok mit gondoltok.

ja es nem tudja valaki hol lehet osgyep fukevereket venni:)? vagyis valami olyan kevereket, ami nem a tokeletes gyepre van optimalizalva, hanem a hosszu elettartamra es megujjulo kepessegre

dokiki Creative Commons License 3 napja 0 0 91594

Sziasztok,milyen kontakt gombaölőt lehet használni még a fűre? Polyram-ot már nem lehet kapni. Ha jól tudom,a réz alapút meg nem szereti a fű (Champion).

Már csak felszívódó van itthon (Switch, Mister/Zaftra,Signum)

-Tsunami- Creative Commons License 5 napja -1 0 91593

Biztos hogy visszafelé forog?  Az egyébként se veszi fel a vizet csak ha légmentesen fel van töltve a szívó oldal.

Előzmény: Zsal (91590)
Zsal Creative Commons License 6 napja -1 0 91592

Rendben, köszönöm! Este hazáérek lefotózom. 

Előzmény: balabmw (91591)
balabmw Creative Commons License 6 napja -1 0 91591

Áramtalanítsd és szedd le a villamos kapcsolódoboz fedelét és fotózz bele.

Előzmény: Zsal (91590)
Zsal Creative Commons License 6 napja -1 0 91590

Sziasztok! 

Nem pont témába illik, de talán itt kaphatok választ a kérdésemre, így remélem maradhat.

Hozzám került egy Pedrollo PQM 60 típusú szivattyú. Az a problémám vele, hogy a szivattyú a házán jelölt forgásiránnyal ellentétesen forog, így természetesen a vizet sem veszi fel.

Mi okozhatja ezt? Át lehet kötni a forgásirányt? 

Köszönöm szépen! 

dokiki Creative Commons License 2025.07.21 0 0 91589

Sziasztok,

mi a tapasztalat, az Artis Pro-t ha ma este kilocsolom kannával, jó még ha hajnalba megy az öntöző és úgy mossa be?

dokiki Creative Commons License 2025.07.21 0 0 91588

Heti 3x megy ki kb 8-10 mm. De persze az elmúlt hetek erősebbek voltak...

Előzmény: lala1961 (91587)
lala1961 Creative Commons License 2025.07.21 0 0 91587

Üdv ! Szép ! Víz a köbön kell ide valószínűleg  !:-)

Előzmény: dokiki (91586)
dokiki Creative Commons License 2025.07.21 -1 0 91586

Eléggé pang a topic, hadd mutassam meg a kedvenc színemet:

sza_attila Creative Commons License 2025.07.05 0 1 91585

Kavicsos lehet a fű alatti talaj.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (91584)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.06.05 0 0 91584

Kösz, akkor viszont vhogy elfolyhat ezen a területen a víz, mert kedden is kapott még 5 mm-t a kert, itt kb 10 mm-t, s már 48 órával később újrakezdődött a haláltusája.

Előzmény: sza_attila (91583)
sza_attila Creative Commons License 2025.06.03 0 0 91583

Egyértelműen vízhiány!

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (91578)
- Marky - Creative Commons License 2025.06.02 -1 0 91582

Preventív céllal ajánlották nekem, az Amistar + Score kombinációt keverve. Nem akarok úgy járni, mint tavaly, mégha szinte hihetetlen módon 95%ban visszajött az elhalt gyep.

Tényleg mehet ez így együtt, nem túl sok egyszerre a fűnek?

Köszönöm a válaszokat

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.05.27 0 0 91581

Milyen érzés volt? Hát olyan, hogy egy fórumtárs ötletét valósítom meg éppen. :-)

Amúgy depresszív, mert sok helyen leböktem, s a legtöbb helyen karcos hang volt, azaz minimum széttört terméskő, valahol meg teljesen elakadt a csavarhúzó. S az a baj, hogy mindez 15 cm körül. Emlékszem, hogy hordtam ide is pár zsák földet, vsz így csináltam at 5-10 centis rétegből 10-15-öt.

Rossz érzés, mert itt már tölteni nem tudok, tehát vagy még ütögetem egy vékonyabb rúddal, mint múltkor, vagy ha ez a folt állandó marad, netalán évente nő, akkor meg ásni kell. 

Azon is agyaltam, hogy nem a terméskőben lévő mész nyírja-e ki a füvet. Uis van pár méterre egy sarok a terméskőből álló támfal mellett, ahonnan tavaly már kipusztult egy liliomfa. Amikor ideköltöztünk ár évig gyönyörű volt, majd fokozatos halál. Pedig a vasgálicos permetezéstől a talaj ph értékének módosításáig sok mindent kipróbáltunk. Szóval lehet, hogy ugyanaz az ok, csak ott mèlyebben van a meszes réteg, vagy az a köves réteg, ahol már a gyökérzet szemvedni kezdett.

Kösz a tippet (bár gondolom, de a föld szárazságára gondoltál)

Előzmény: Viktorinogsz... (91580)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2025.05.27 0 0 91580

próbálj meg néhány egészséges helyen leszúrni egy hosszabb kereszt csavarhúzót és utána a beteg helyen is és hasonlítsd össze az érzést.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (91579)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.05.27 0 0 91579

Csak hogy senki ne mondja azt, hogy elméletben vacakolok, a tettek mezejére lépve ezt a foltot azért külön meglocsoltam a tegnapi eső után is. Még az is lehet, hogy a sűrű levelű lombkorona tényleg elvezeti az eső egy részét, s középre egy-egy helyre ennyivel kevesebb csapadék jut.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (91577)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.05.26 0 0 91578

S a képek

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (91577)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.05.26 0 0 91577

Sokat olvastam vissza, mert idén is megvan az első nagyobb probléma a gyepet illetően. Az előzmény hsz lánc alapján nem zárom ki, hogy a kétszeri egymás utáni tiszta N kiszórás volt esetleg a gond, az kedvezett egy gombafajtának. Ősszel vetettem be először a 34-0-0 arányú Amnitrát, de akkor előtte és utána is 8-11-23-at kapott. Idén ápr. és máj. közepén kb 15g/m2 Amnitrát.

Azaz még 5 g/m2 N fölé sem mentem, tehát egyenetlen elszórás esetén sem lehetett mondjuk 7g/m2 több.

Másfelől volt egy olyan hsz is pár éve, ahol

sza_attila ezt válaszolta:

<<"Van olyan rész ahol már szinte szürke színű a gyep és ha rálépünk ,a lábnyom ott marad és a fűszálak nem egyenesednek vissza"

Ott vízhiányos.>>

Na, ezt a mostani esőzések után elég nehéz magamra is alkalmaznom. Viszont a helyzet az, hogy szürkés a gyep egy helyen, s valóban nem egyenesedik vissza. Lehet, hogy mivel egy fa alatti foltról beszélünk, képes volt a fa gyökere a 40 mm/hét mennyiségű esőből pont ezen az egy kisebb területen ennyit elszívni?

A harmadik opció az, hogy ezen a helyen 10 éve kis tó volt, amit felszámoltunk. Még 4-5 éve is hajlamos volt ez a terület a késő téli és tavaszi időszakban dagonyás lenni. Ekkor fogtam egy 2 m hosszú vastag fémrudat, amivel rengeteg munka után elmondhattam, hogy vsz elég sok helyen átszakíthattam a kis tó medrébe lerakott fekete vastag fóliát. Közben kiderült, hogy a kis tó felszámolását végzők elég barbár módon bedobtál a termésköveket a tóba, azaz még azokat a köveket is gyakorlatilag aprítottam. Utána nem is jött vissza a vizesedés. Lehet, hogy a fűszálak gyökérzete elért erre a szintre, s most fulladoznak? Vagy ilyet nem tud, mert van annyi  oldalgyökérzet, hogy az árnyalja a dolgot?

Szóval gomba vagy vízhiány vagy fulladás?

Előzmény: Samubá (90568)
Merci124 Creative Commons License 2025.05.12 0 1 91576

Sziasztok! Tele van a füvem kb. 2cm hosszú fekete bogarakkal és buckákat, dudorokat csinálnak. Kinyomoztam hogy, vagy a butabogár Pentodon idiota, vagy Heteronychus arator. Segítséget kérnék mivel tudnék ellene védekezni? 

- Marky - Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 91575

Március elején szórtam ki a starter műtrágyát, érdemes ezt megismételni, vagy már kapjon néhány héten belül egy kiegyensúlyozott mixet a gyep?

Illetve van e olyan preventív cucc, amit érdemes lesz már most kijuttatni májusban?

Riesing Creative Commons License 2025.04.28 -2 0 91574

Sziasztok.

Az lenne a kérdésem, hogy a galition (illetve a tudomásom szerint ugyan olyan hatóanyagú saturn terra) veszélyes e kutyára.

Előre is köszi a válaszokat

oldmumus_v.2 Creative Commons License 2025.04.25 -2 0 91573

Egy fura kérdésem lenne: unokatestvér kertjében (szegély melletti kavicságy) és a kertkapcsolatos télikertben hangyák és pókok tömkelege lett az utóbi héten. Ki milyen védekezést ajánl hagyományos hangyga csapda, por, rovarirtó spray mellett?

Safety Gear Creative Commons License 2025.04.14 -1 0 91572

Sziasztok!

Szerves trágyát akarok venni, és nem tudom eldönteni melyiket vegyem ,mert most használok ilyet először

1. Biosol  ( easy green szóró esetleg milyen álláson?)

2. Pelletált Marhajó/Tribu (szintén szóró állás?)

Úgy olvastam , hogy hiába olcsóbb a pelletált , 3x annyit kell kijuttatni mint a a biosolból, ugyan ott lennék.

tudnátok tanácsot adni?

Safety Gear Creative Commons License 2025.04.08 -1 0 91571

Sziasztok!

Most hétvégén az idő megfelelő arra, hogy Colombus+keserű só+Nonit kipermetezzem?

Pénteken nyírnám előtte, és szombaton du-n fújnám.

Vagy várjak még 1 hetet a permetezéssel ,hogy melegedjen az idő?

Viktorinogsz... Creative Commons License 2025.04.06 0 0 91570

Én is lenyírtam pénteken. Idén harmadszor.

Előzmény: Capt.IQ229 (91569)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.04.03 -1 0 91569

Biztos, hogy nem árt.

Nálam már 2 nyírás volt idén, de ha nem lenne szar idő vasárnaptól megint nyírnám. De lehet, hogy így is rámegyek.

Előzmény: - Marky - (91568)
- Marky - Creative Commons License 2025.04.03 0 0 91568

Sziasztok

nyaralónál szombaton lenne esedékes az első fűnyírás, kérdés, hogy a jövő heti fagyok előtt ezzel nem ártok e többet a gyepnek, mintha hosszan hagynám és várok még 1 hetet.

köszi a segítséget

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!