sziasztok, regen sokat olvastam a topikot es lelkes fugondozo voltam. sok eve vettunk egy hazat, nagy elhanyagolt "kerttel", egyertelmuen fellepett a szep pazsit igenye, volt 3 kis gyerek is. 12-13 eve fokozatosan befuvesitettem egy nagy teruletet, kb. 800-1000nm, barenbrug retiperlyes keverekkel, a tobbit hagytam es csak kaszaltam. az elso nehany evben gyonyuru volt, mindenki csodajara jart. ekkora teruletet mar akkor sem tudtam/akartam ontozni, de azert csak kiepult az ontozorendszer is, mert erdekelt. neha kicsit ontoztem, mutragyazas utan, de az akkori nyarak meg megkimeltek. csinaltam amit kell, szelloztetes, nyiras, mutragyazas, gyomirtas. persze a szinvonal szep lassan csokkent, de nem volt veszes. aztan 22ben, amikor jott a brutal aszaly, szurke lett a kert, mar feltunt, hogy az en fuvem "mashogy" szaradt el, mint a tobbieke. masok kertjeben a szeptemberi esok utan hamar kizoldelt a gyep, meg a nem gondozott is, nalam ugy maradt, szarazon. eletnek semmi jele. csak egy vastag szaraz "bunda" volt a fu helyen. irtam is ekkor ide, es vegul a tonkre egett 100-200nm bundat felfejtettem/kapaltam. embertelen munka volt. foldet kellett honi a helyere, olyan lyuk maradt a bunda helyen. akkor meg azt gondoltam, hogy ez egyedi jelenseg volt, csak a 22es nagy aszaly miatt.
most viszont ra kellett jonnom, hogy sajnos nem. a fuvem megint nagy foltokban szalmara egett, viszont ha megnezem a kornyekbeli kerteket, ott minden egesz jol kibirta. es ami a legszembetunobb, az a bizonyos "osgyep", ha van ilyen, az is koszoni, jol van.
ezt most nem tudom mashogy ertelmezni, mint hogy a boltban kaphato keverekek hosszutavon nem adnak eletkepes gyepet, vagyis az ujraultetes elkerulhetetlen. ha ez elmarad, akkor a termeszetes gyeptakaronal sokkal gyengebb gyep lesz a vegeredmeny.
ha valaki el birta idaig olvasni, az mar komoly:), bocs hogy hosszu volt. kivancsi vagyok mit gondoltok.
ja es nem tudja valaki hol lehet osgyep fukevereket venni:)? vagyis valami olyan kevereket, ami nem a tokeletes gyepre van optimalizalva, hanem a hosszu elettartamra es megujjulo kepessegre
Sziasztok,milyen kontakt gombaölőt lehet használni még a fűre? Polyram-ot már nem lehet kapni. Ha jól tudom,a réz alapút meg nem szereti a fű (Champion).
Már csak felszívódó van itthon (Switch, Mister/Zaftra,Signum)
Nem pont témába illik, de talán itt kaphatok választ a kérdésemre, így remélem maradhat.
Hozzám került egy Pedrollo PQM 60 típusú szivattyú. Az a problémám vele, hogy a szivattyú a házán jelölt forgásiránnyal ellentétesen forog, így természetesen a vizet sem veszi fel.
Kösz, akkor viszont vhogy elfolyhat ezen a területen a víz, mert kedden is kapott még 5 mm-t a kert, itt kb 10 mm-t, s már 48 órával később újrakezdődött a haláltusája.
Preventív céllal ajánlották nekem, az Amistar + Score kombinációt keverve. Nem akarok úgy járni, mint tavaly, mégha szinte hihetetlen módon 95%ban visszajött az elhalt gyep.
Tényleg mehet ez így együtt, nem túl sok egyszerre a fűnek?
Milyen érzés volt? Hát olyan, hogy egy fórumtárs ötletét valósítom meg éppen. :-)
Amúgy depresszív, mert sok helyen leböktem, s a legtöbb helyen karcos hang volt, azaz minimum széttört terméskő, valahol meg teljesen elakadt a csavarhúzó. S az a baj, hogy mindez 15 cm körül. Emlékszem, hogy hordtam ide is pár zsák földet, vsz így csináltam at 5-10 centis rétegből 10-15-öt.
Rossz érzés, mert itt már tölteni nem tudok, tehát vagy még ütögetem egy vékonyabb rúddal, mint múltkor, vagy ha ez a folt állandó marad, netalán évente nő, akkor meg ásni kell.
Azon is agyaltam, hogy nem a terméskőben lévő mész nyírja-e ki a füvet. Uis van pár méterre egy sarok a terméskőből álló támfal mellett, ahonnan tavaly már kipusztult egy liliomfa. Amikor ideköltöztünk ár évig gyönyörű volt, majd fokozatos halál. Pedig a vasgálicos permetezéstől a talaj ph értékének módosításáig sok mindent kipróbáltunk. Szóval lehet, hogy ugyanaz az ok, csak ott mèlyebben van a meszes réteg, vagy az a köves réteg, ahol már a gyökérzet szemvedni kezdett.
Kösz a tippet (bár gondolom, de a föld szárazságára gondoltál)
Csak hogy senki ne mondja azt, hogy elméletben vacakolok, a tettek mezejére lépve ezt a foltot azért külön meglocsoltam a tegnapi eső után is. Még az is lehet, hogy a sűrű levelű lombkorona tényleg elvezeti az eső egy részét, s középre egy-egy helyre ennyivel kevesebb csapadék jut.
Sokat olvastam vissza, mert idén is megvan az első nagyobb probléma a gyepet illetően. Az előzmény hsz lánc alapján nem zárom ki, hogy a kétszeri egymás utáni tiszta N kiszórás volt esetleg a gond, az kedvezett egy gombafajtának. Ősszel vetettem be először a 34-0-0 arányú Amnitrát, de akkor előtte és utána is 8-11-23-at kapott. Idén ápr. és máj. közepén kb 15g/m2 Amnitrát.
Azaz még 5 g/m2 N fölé sem mentem, tehát egyenetlen elszórás esetén sem lehetett mondjuk 7g/m2 több.
Másfelől volt egy olyan hsz is pár éve, ahol
sza_attila ezt válaszolta:
<<"Van olyan rész ahol már szinte szürke színű a gyep és ha rálépünk ,a lábnyom ott marad és a fűszálak nem egyenesednek vissza"
Ott vízhiányos.>>
Na, ezt a mostani esőzések után elég nehéz magamra is alkalmaznom. Viszont a helyzet az, hogy szürkés a gyep egy helyen, s valóban nem egyenesedik vissza. Lehet, hogy mivel egy fa alatti foltról beszélünk, képes volt a fa gyökere a 40 mm/hét mennyiségű esőből pont ezen az egy kisebb területen ennyit elszívni?
A harmadik opció az, hogy ezen a helyen 10 éve kis tó volt, amit felszámoltunk. Még 4-5 éve is hajlamos volt ez a terület a késő téli és tavaszi időszakban dagonyás lenni. Ekkor fogtam egy 2 m hosszú vastag fémrudat, amivel rengeteg munka után elmondhattam, hogy vsz elég sok helyen átszakíthattam a kis tó medrébe lerakott fekete vastag fóliát. Közben kiderült, hogy a kis tó felszámolását végzők elég barbár módon bedobtál a termésköveket a tóba, azaz még azokat a köveket is gyakorlatilag aprítottam. Utána nem is jött vissza a vizesedés. Lehet, hogy a fűszálak gyökérzete elért erre a szintre, s most fulladoznak? Vagy ilyet nem tud, mert van annyi oldalgyökérzet, hogy az árnyalja a dolgot?
Sziasztok! Tele van a füvem kb. 2cm hosszú fekete bogarakkal és buckákat, dudorokat csinálnak. Kinyomoztam hogy, vagy a butabogár Pentodon idiota, vagy Heteronychus arator. Segítséget kérnék mivel tudnék ellene védekezni?
Egy fura kérdésem lenne: unokatestvér kertjében (szegély melletti kavicságy) és a kertkapcsolatos télikertben hangyák és pókok tömkelege lett az utóbi héten. Ki milyen védekezést ajánl hagyományos hangyga csapda, por, rovarirtó spray mellett?
nyaralónál szombaton lenne esedékes az első fűnyírás, kérdés, hogy a jövő heti fagyok előtt ezzel nem ártok e többet a gyepnek, mintha hosszan hagynám és várok még 1 hetet.