Keresés

Részletes keresés

oldmumus_v.2 Creative Commons License 6 napja 0 0 90318

Most ott is kemény tél van, tegnap beszéltem ottani ismerőssel

Előzmény: sza_attila (90317)
sza_attila Creative Commons License 6 napja 0 0 90317

Jah, Palermóban, keresztapu kertjében.

Előzmény: dokiki (90315)
Concise Creative Commons License 2023.01.23 0 0 90316

Ma pl. olyan meleg volt, hogy nálam hirtelen zöldült egyet a fű a kereken 2 hete kiszórt NPK miatt. :-)

Előzmény: dokiki (90315)
dokiki Creative Commons License 2023.01.22 0 0 90315

Végül is meglehet most is csinálni...

Előzmény: sza_attila (90314)
sza_attila Creative Commons License 2023.01.19 0 0 90314

Miért, a szellőztetést és a felülvetést most akarjátok csinálni???

Előzmény: Katalin1978 (90313)
Katalin1978 Creative Commons License 2023.01.19 0 0 90313

Sziasztok! Kellene szellőztetnünk és felülvetni és egyengetnünk iss, vannak nagyob árkok a fűben. A férjem szerint ezeket majd lehet egymás után is csinálni. Mit gondoltok az egyengetést inkább hagyjam majd a tavaszi időszakra ?

sujgojo Creative Commons License 2023.01.19 0 0 90312

koszonom a tanacsokat Samubá, kimasoltam magamnak, hogy mindig keznel legyen! a kisules nem zavar, eddig is elofordult, csak a teljes pusztulast akarom magakadalyozni es valahogy gatatvetni a filc elburjanzasanak

Előzmény: Samubá (90308)
Samubá Creative Commons License 2023.01.18 0 0 90311

No a hideg száraz szél ugyan olyan rossz hatással van mint a nyári meleg aszályos szél. Jó ha rendelkezésre áll elegendő kálium a növénynek, akkor jobban bírja. A gyökeret úgy befolyásolja, hogy amikor nincs elég levél akkor a gyökér is visszaesik. 

Előzmény: Pithy (90306)
Samubá Creative Commons License 2023.01.18 0 0 90310

Szevasz Attila! 

 

Megelőző kezelésnek és a tovább terjedés megállításának van esélye, de amelyik már fertőzött és lebarnult stb. azon nem segít. 

Én Switch -et használok ilyenkor, mert felszívódik a növénybe, de nem vándorol. Találtam adatokat, hogy 6 fok alatt is van hatása, de tovább megyek, úgy ítélem meg, hogy amikor napsütéses időben van asszimiláció a fűben, akkor ennek is van megelőző hatása.

A hó nélkül is fertőző fuzáriumos rózsaszín hópenész ellen minden képen érdemes, mert az kiviszi a füvet is. Viszont jöhet még hó is, akkor a szürke hópenész ellen is véd majd. 

Napos időben érdemes permetezni, hogy száradjon rá és szívódjon be a fűbe. 

 

Azt gondolom megmondod előtte, hogy nem gyógyítja meg a már beteg füvet, de várhatóan nem is terjed majd tovább  a gombásodás, nehogy reklamáció legyen. Foto dokumentáció javasolt. 

Előzmény: sza_attila (90309)
sza_attila Creative Commons License 2023.01.18 0 0 90309

Szervusz Samubá!

Szerinted ilyenkor, ebben a pozitiv hőmérsékletű télben van értelme gombásodás esetén permetezni a füvet? Fog hatni? 

Ügyfélnél van, nem itthon, szóval permetezhetném, ő kifizetné, de lenne hatása is?

Előzmény: Samubá (90307)
Samubá Creative Commons License 2023.01.18 0 0 90308

A filc fejtéshez őszinte együttérzésem. Én pár éve azt csináltam hogy ásóval hosszában csíkokra vágatm a gyepet olyan lapát vagy ásó szélességben, majd keresztben, olyan lábfej hosszan, keresztben is átvágtam. Igy amikor alátoltam a gyepnek a lapátot akkor egyszerre feltudtam venni egy kockányit.

Nálam fiskars ásó volt kiköszörült éllel.  A terület olyan 60m2 volt csak, de mélyebben kellett kiszedni, mert gyepszőnyeg is ment a helyére. 

 

 

 jovore nezve mit kellene tennem, hogy enyhitsem az aszalykart?

 

Öntözés nélkül, és mivel nem tudod kiszámítani, hogy hány hőhullám várható, nehéz az aszálytűrés ellen tervezni víz nélkül. 

 

A nyírás tavasszal legyen 4-5 cm magas és a nyáron 5-6 cm. Május 2 tól a rövid nyesedék összegyűjtés nélküli nyírás után, ami a  fű közé szóródik, mehet mulcs takarónak. Ez mind kettő védi a talajban a vizet és alatta talajharmat is képződhet. Ezt a mulcsot ősz elején ki kell szedni szellőztetővel. 

 

Műtrágyázás: legyen kálium túlsúlyos nyáron és kiegyenlített tavasszal. Öntözés nélkül a hagyományos műtrágya égethet, jobb ha szabályzott leadásút alkalmazol. 

 

Tavasszal adhatsz neki egy mély levegőztetést ásó villával 10  cm mélyen és egymás után 10 cm- ként leszúrva, magadfelé húzva a nyelet és megemelve, hogy az emelkedés elérje az előző villaszúrás nyomát. Ettől lesz elég oxigén a fű gyökerének és nagyobb lesz a csapadék befogadó képessége is a talajnak. 

A gyökér mélységet érdemes ellenőrizni tavasszal, és május végén majd október végén. Ásóval kiveszel egy egy hasábot mint a dinnyéből a léket, megméred, lefotózod a gyökerét aztán vissza teszed a helyére. Pár helyen megcsinálhatod hogy mennyire egyenletes. Akkor jó ha májusban és ősszel eléri a 10 -15 cm mélységet és megtartja a talajt is ha megrázod. 

 

Felszín kezelés: gyep szellőztetés késeshengerrel tavasszal április 10 körül és nyár végén aug 20 előtt, ha esőt jeleznek. A melység 10-20mm. Érdemes egy erősebb gépet beszerezni.  A nyárvégi kezelés után mehet felülvetés, ha lesznek olyan foltok még a szellőztetés előtt, ahol fű kiritkulást mutat, egyébként nem kell mert a réti perje a tarackjaival benövi a foltokat.

 

 

Őszi műtrágyának N túlsúlyos Sportsmaster mehet és okt 20 körül a Pre Winter. 

 

Véleményem szerin  így is számíthatsz kisülési időszakra, ha nagy és hosszú aszályos idő lesz, de az alvó rügyekből ősszel újra indul. 

 

Előzmény: sujgojo (90305)
Samubá Creative Commons License 2023.01.18 0 0 90307

Ez nagyon jó, hogy a megfigyeléseidet fel is jegyzed, mert sokat lehet belőle profitálni. 

Én is azt figyeltem meg, hogy nemcsak a napi átlag hőmérséklet befolyásolja a fű növekedését, hanem az is, hogy eléri e napközben valamikor a 10 fok feletti hőmérsékletet, mert ott akkor valamit nőni kezd.

A gyökér növekedés 6-8 fokon sem áll le és képezhet új hajtásokat amitól sűrűsödik.

Fontos lehet ilyenkor a növényvédelem hatékonysága is. 

A vakond ilyenkor a gilisztára jön be, mert rovar mozgás alig van. 

Előzmény: oldmumus_v.2 (90304)
Pithy Creative Commons License 2023.01.16 0 0 90306

Kösz, így még nyugodtabb lehet az ember. Azért is gondoltam, hogy baj lehet, mert nemcsak a fagyot írjták ellenségnek a téli nyírás szempontjából, hanem a hideg és száraz  szelet is. Az meg ugye nem nagyon befolyásolja a gyökérzónát.

Előzmény: Samubá (90303)
sujgojo Creative Commons License 2023.01.16 0 0 90305

Szia Samubá,

 

Koszonom reszletes valaszod! titokban remenykedtem benne, hogy telen is jarsz errefele. 

 

A filc felfejteset mar el is kezdtem, de igazi embert probalo munka.  kb. 5cm vastag, ha foldig felszedem es igy komoly egyenetlenseg keletkezik a helyen, amit folddel potolok.

 

a jovore nezve mit kellene tennem, hogy enyhitsem az aszalykart? eddig egyszer szelloztettem, tavasszal. tobbszor kellene, vagy egyszer, de kemenyebben? 

gondoltam arra is, hogy minden evben kellene egy kemenyebb oszi szelloztetes is, aztan felulvetes kis homok/fold kiszorassal a jobb magagyert.

Előzmény: Samubá (90302)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2023.01.16 0 0 90304

Szombaton megmértem, hogy az október utolsó napjaiban végzett vágás elteltével, tehát majdnem 2 és fél hónap 1,5 - 2 cm a növekedés. Illetve sűrűbb a terület mint átlagban télen. Decemberben a vakond is eléggé sokat megjelent sajnos. Illetve átlag feletti csapadékot kapott, beleérve a ma napközben leesett 11,7 mm-t

 

Karácsonytól most a hétvégéig sok alkalommal enyhe volt az időjárás, sok  nappal. Most, ha jön is valamennyi hó talán annyira tippelek ami eltakarja, egyes helyeken kilátszik majd itt-ott. Utána ha lehet hinni a 30 napos prognózisnak nem lesz olyan meleg és tartós napsütés, hogy tovább növekedjen. Gondolva arra, ha esetleg Február vége vagy Március eleje téliesre fordulva esetlegesen nagy havat hozna.

 

2019-ben ahogy lenyírtam és volt 2 alkalommal 3-4 napig megmaradó hó, 2020 februárig egy mm-t sem nőtt. Február közepétől gyorsan enyhült és tavaszias lett. 3 hét múlva már megvolt az első vágás és trágyázás.

Előzmény: Samubá (90303)
Samubá Creative Commons License 2023.01.16 0 0 90303

A fagy nem zavarja a füvet, amíg  a gyökérzóna át nem fagy és ettől nem kap vizet a fű. Rosszab ha a hó lenyomja a hosszú füvet, mert alatta kirothadás lép fel tavaszra és a szürke hópenész is jobban virulhat a hó után.

 

A fákat azért nem jó fagyban metszeni, mert ott ahol megfogod a kéz melegétől fagyfoltos lesz a kérge. 

Előzmény: Pithy (90299)
Samubá Creative Commons License 2023.01.16 0 0 90302

 

 

Sujgojo!

 

tavaly nyaron a 10 eve telepitett gyep egy jelentos resze teljesen elpusztult. ugy 150nm-rol van szo. azota sem hajtott ki. az elpusztult fu, mint egy bunda, takarja a foldet

 

A leírás alapján feltételezem, hogy a barenbrug sport réti perje állománya 10 év alatt jóadag filcet termelt és ezt látod bundaként. Ez már 

az a határeset amikor a filc olyan vastag hogy nem sok vizet enged át a talajfelé és a fű gyökérzet is a filcben marad, ami ha nem kap elég vizet akkor kiszárad és az aszályos idő ki is pusztította ezek szerint. 

 

A talajod jó elő volt készítve a telepítéskor mert ilyen sokáig öntözés nélkül a réti perje nemigen bírja ki. 

 

ami az erdekes resze a dolognak, hogy volt nehany folt, amit 1-2 eve ujitottam meg. ott semmilyen pusztulas nem volt, vagy azota teljesen regeneralodott.

 

Szerintem szedd le a filcet, vagy legalább is nagyon vékonyítsd le, és utána adsz egy alaptrágyát és felülvetést ugyan azzal a keverékkel és megint lesz pázsitod. Legalább is erre utal, hogy ott ahol újra vetettél nem pusztult ki, hanem szépen megmaradt a fű. Az öntözés nélkül nevelt pázsit a nyári szárazságtól kényszer nyugalmi állapotba kerül, vagyis kisül a hőségtől a gyep, de csak a levelét dobja le és augusztus végétől, amikor megjön a csapadék, akkor újra indul a fejlődése, mert a gyökere a talajban maradt. 

 

Szóval érdekes élettani probléma amit jól megfigyeltél és leírtál.

 

 

Amúgy jobb a nyárvégi telepítés ilyen aszályos nyári időre számítva.

 

Nem kizárt az sem, hogy amikor eltünteted a filcet, akkor még a régi gyepnek lesz annyi tartaléka, hogy újra indul, mivel a réti perje tarackos növény és nem könnyen adja fel, de a jelenlegi vastag filc takarás alól nem bír már/még kitörni. 

 

Előzmény: sujgojo (90291)
Pithy Creative Commons License 2023.01.16 0 0 90301

Ittjobb a helyzet, most nem ment 3 fok alá egyik kültéri mérő sem. Azaz kibekkeltem a vágás után most már minimum 48 óra fagymentességet.

Előzmény: oldmumus_v.2 (90300)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2023.01.16 -1 1 90300

csak érdekességnek. Szombaton a kerti meteorológia állomás szerint +10,8 fok volt, ma pedig 0,8 és havas trutyi esett.

Előzmény: Pithy (90299)
Pithy Creative Commons License 2023.01.15 0 0 90299

Jó, ha utána nem fagy. Hozzánk ma éjszakára +1-et mondott minimumként, s annyit is mértem. De azért aggódtam, hogy ne mínusz pár legyen. Gondolom, ha a fákat sem szabad fagyban metszeni, akkor a fűnek sem jó.

Előzmény: sujgojo (90298)
sujgojo Creative Commons License 2023.01.15 -2 0 90298

en mar karacsony napjan nyirtam, akkor eppen nem volt vizes.

egyebkent van valami gond a teli funyirassal a vizes fuvon kivul?

Előzmény: Pithy (90297)
Pithy Creative Commons License 2023.01.14 -2 0 90297

Nem bírtam ki, hogy van egy alacsonyabb páratartalmú, napsütéses nap, s ma 2-3 között csak lenyírtam a füvet.

 

 

Viszont ehhez én is legyártottam a magam eszközét hozzá. Van egy 2,2 méteres teleszkóp, amit festéshez gyártanak, ez a tengely, s ennek a két végéhez van kötve egy kb. 7 méteres zsinór. De előtte még be van dugva a teleszkóp egy olyan kb. 2 méteres műanyag csőbe, ami egy gallyra ment kerti asztal 3 lábából lett összetoldva. Így ez a 2 méter mindig forog, s így forogva szedi le a harmatot.

 

10-10:20 óra között alkalmaztam, s bár tegnap éjszaka esett 2,0-2,5 mm, de még így is megúsztam a 220 m-en egy közbenső keréktisztítással (plusz egy a végén), míg korábban (a novemberi esős, sáros időszakban) minimum kétszer kellett (plusz egy a végén).

 

Azaz működik ez a dolog, pedig 10 körül is még 90% volt a páratartalom, s a legjobb időszakban is 75-80%. Tavasztól pöpec lesz.

 

 

Előzmény: -Tsunami- (90251)
sujgojo Creative Commons License 2023.01.11 0 0 90296

de az legalabb van kisebb kiszerelesben. akkor elkezdem azzal a kiserletezest. iden kiderul, hogy mukodik a "minimal" stilusu ujratelepitesem. ilyen nagy feluleten meg nem probaltam. ha bejon es iden is konyortelen nyar lesz, akkor egy teszt feluleten telibe megprobalom.

Előzmény: sza_attila (90295)
sza_attila Creative Commons License 2023.01.11 0 0 90295

Jó a water saver, én több helyen vetettem, mert nálunk a toscana nem kapható. Az tény viszont, hogy ő is drága :)

Előzmény: sujgojo (90294)
sujgojo Creative Commons License 2023.01.11 0 0 90294

az eddigi keverekekben nem volt nadkepu, ez biztos, mert erre figyeltem. tehat, azt nem magyarazza meg, mi tortent. 

de a jovore nezve biztos ez a jarhato ut es tervezem is, de mivel a barenbrug water savert sokan fikaztak a toscana meg eleg draga a "kiserletezgeteshez", meg nem kezdtem bele. raadasul, ha csak felulvetem akkor jo felemas lesz, ami nem biztos, hogy jol fog kinezni pont a nadkepuvel.

 

a masik megoldas, amit el is kezdtem, de ido kell hozza, hogy ne legyenek egesz nap napnak kitett teruletek, mert az vedhetetlen egy olyan nyaron, ami tavaly volt. ultettem ilyen cellal fakat bokrokat, de eltart egy darabig, mig megnonek.

Előzmény: sza_attila (90293)
sza_attila Creative Commons License 2023.01.11 0 0 90293

Azt gondolom, hogy az, ami épen maradt, egy nádképű csenkeszen alapuló keverék, ami jól birja a szárazságot és elég jól ellenáll a betegségeknek is. A többi kuka, ami nem szárad ki, azt elviszi a vész. Ilyeneknek van esélye nálad, mint everris toscana vagy barenbrug water saver, az olcsóbbak közül akármelyik nádképű csenkeszes bármilyen nevű.

Előzmény: sujgojo (90291)
Tomo75 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 90292

Öntözés nélkül nincs gyep. Nagyon nagy aszály volt tavaly, azt egy fű sem bírta locsolás nélkül. Ha nem akarsz minta gyepet vess lóheremagot, azt nem kell öntözni, a talajnak is jót tesz.

Előzmény: sujgojo (90291)
sujgojo Creative Commons License 2023.01.11 0 0 90291

sziasztok,

tavaly nyaron a 10 eve telepitett gyep egy jelentos resze teljesen elpusztult. ugy 150nm-rol van szo. azota sem hajtott ki. az elpusztult fu, mint egy bunda, takarja a foldet, igy nem is latok ra eselyt, hogy magatol kihajt. amint idom engedi felkaparom, gereblyevel, szelloztetovel es akar rotakapaval, aztan a romokat felulvetem, kicsit megszorom folddel, homokkal, de teljes ujrafuvesitesre nincs idom.

Ontozni termeszetesen nem tudtam.

ami az erdekes resze a dolognak, hogy volt nehany folt, amit 1-2 eve ujitottam meg. ott semmilyen pusztulas nem volt, vagy azota teljesen regeneralodott. ez alapjan nem tudom mi lehetett az oka a pusztulasnak a lentiek kozul:

 

1. A regi fu eloregedett (barenbrug sport)

2. A regi fu nem birta a szarazsagot, az uj (egyeb barenbrug sajnos nem emlekszem) birta 

3. Valami szarazsagra aktivizalodott betegseg vegzett a regi fuvel. az uj rezisztens

4. A regi fu, ami elvileg reti perje volt nem birja az ilyen kemeny szarazsagot es nem valo erre a klimara ontozes nelkul. az ujban pedig valoszinu a fiatal angolperje meg birja a gyurodest

5. ...

 

mit gondoltok?

Pithy Creative Commons License 2023.01.09 0 0 90290

Vágni én sem mertem, de kihasználva a mai sok esőt, egyet műtrágyáztam, mert már nagyon vigasztalan színe kezdett lenni a gyepnek. Nőni ettől nem fog, kicsit talán zöldül, bár 1 héttel korábban ideálisabb lett volna (ld. a hőmérsékletet).

Előzmény: oldmumus_v.2 (90287)
dokiki Creative Commons License 2023.01.09 0 0 90289

igen,tudom,majd meglatjuk...

Előzmény: wtman (90288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!