Keresés

Részletes keresés

szantotamas Creative Commons License 2003.01.27 0 0 187
Sziasztok,

Tudom ,hogy erre egy másik topic kellene,de az elég halott.

Szóval:

Hova felvételizzek Közgáz vagy BME-GTK (músz.menedzser,közgazdász)

JóNás Creative Commons License 2003.01.21 0 0 186
szaknai sovinz-
musunk, jogos(?) önáááámííííítás...

BME diploma, khmmm..., valaki próbált mostanában elhelyezkedni vele, friss húsként?

MrPete Creative Commons License 2001.01.19 0 0 185
Hát igen, néhány tanszék igencsak élenjár az egyetem szinvonalának lehúzásában. Meg itt a közgázon tényleg alacsonyabb szinten lobog ez az ellentét. amikor gólya voltam, megkérdeztem egy felsőbbéves barátomat egy szolid sörözés közben, hogy mondjon már nekem jó kis közgáz istenítő, meg műszakit leszóló nótát. Erre aszonta gyerek, hogy " Igaziból nincsenek ilyenek: mi is, ők is tudják, hogy mi vagyunk a királyabbak, nem kell ehhez énekelni." :))))
piguts Creative Commons License 2001.01.08 0 0 184
Teny a muszakisok eleg reszegesek, de ezt a rengeteg tanulast csak igy lehet kibirni.
Ja es holnap fogok vizsgazni kozgazbol. Az a helyzet, hogy meg mindig nem erdekel ez a tema.
Kaiser des Reiches Creative Commons License 2001.01.05 0 0 183
Sziasztok!

Végigolvastam a topicot, és Kicsi-Lány hozzaszólásai messziről überoltak szinte
mindenkit. Én elsőéves közgázos vagyok, ráadásul nemzetközis, és elég sok műszakis
barátom van. Ez a BKAE-BME ellentét itt is poén szinten megy, DE tényleg azt látom
hogy ott tényleg más a szemlélet. Hülyére tanulják magukat, az egyéb dolgokról nem is
beszélve mint a gépészeknél a mérések, stb. A közgáz nem csak hogy liberálisabb, de
úgy érzem sokkal individualistább is. Nagyon nagy szabadságot kapsz elég sok mindenben
, aminek függvényében persze tiéd is a felelősség. Szabadidő: az van. De te döntheted el
hogy mikor tanulsz a negyedévi/félévi zh-ra: akkor amikor leadják az anyagot, vagy egy héttel
a nagy esemény előtt. Buli: a műszakis bulik nagy része ivással telik, én ezt a nők hiányának tudom be, mert ugye hogy lehet ugy tancolni hogy van 8 fiú és 1 lány... A BKAE hallgatóinak 50%-50%-os nemek szerinti eloszlása ezért előnyösebb. Erről ennyit. Különben, én sokkal kevesebb műszakis-ellenességet érzekelek közgázosok körében mint fordítva. / Max időnként
emlegetjük a túlpartot egy finom lesajnálás erejéig... :-) / De szerintem ez az ún. ellentét inkább hagyomány, mint olyas valami aminek igazi érzelmi alapja lenne a mai egyetemistákban...

Kaiser, nem ser

Nusika Creative Commons License 2001.01.05 0 0 182
Sziasztok!
En egy olyan fura helyzetben vagyok, hogy volt szerencsem jarni a muszakira egy honapig, erettsegi utan, nem mondanam, hogy nagyon erdekelt volna a tema, csak nem vettek fel elsore a kozgazra. Egy honap alatt azonban kiderult, hogy ertelmetlenseg lenne a muszakin maradnom. Szoval most mar egy joideje a kozgazon szivom a levegot.
Ebbol a tapasztalatbol leszurve: szerintem a muszakin jobban uralkodik ez a kozgazellenes hangulat, amit neha az ottani tanarok is megspekelnek. Volt szerencsem belehallgatni ottani kozgazorakba is, es hat elotte eleg felhaborodasos volt a legkor a diakok kozott, mondvan: Minek nekunk kozgazt tanulni? Hat en ezt ugysem fogom erteni ...es hasonlok! A kozgazon nem hallottam ilyeneket.
Ehhez meg hozzafuzendo, hogy nekem a kozgaz terulet sem eppen a kedvencem, de jol elvagyok vele. Vannak itt olyan emberkek, hogy elkepeszto, miket nem tudnak...En lany vagyok, de ennek ellenere van nemi muszaki affinitasom, sot egy muszakis barattal is dicsekedhetnek a multambol, viszont a kozgazon sikerult osszefutnom olyan fiuval, aki egy falbol kicsuszott konnektorral nem tudott mit kezdeni...Nem akarok altalanositani, de mindenesetre nem hiszem, hogy kozgazos lesz a ferjem. Vannak tovabba elszallt agyuak is errefele, akik szerintem szinten nem emelik a kozgaz nimbuszat.
Szo, mi szo: fo a nyitottsag, es a szakbarbarsagot keruljuk, mert hosszutavon nem ez a megoldas!!!
Nusika
A legeslegjobb viszont a muszakin: a sok fiu. No meg a manapsag felszallo agon levo programozo kepzes, mar kezdem sajnalni, hogy nem maradtam odaat. Nem jo a muszakin: sok reszeg fiu es a rengeteg, sokszor ertelmetlen tanulas.
A kozgazon jo: humanabb terulet, igy talan az emberekkel is megtanul banni a delikvens. Sok szabadido. Nem jo: hat a kepzes minosege mostansag nem mindig uti meg a szintet.
Vegkonkluzio: mindket terulet nagyon kell, de megvannak elonyok-hatranyok a Duna mindket partjan...
piguts Creative Commons License 2001.01.04 0 0 181
En a muszakira jarok es mit ne mondjak baromira nehez. De azert tok jo. Az, hogy utaljak egymast itt nemelyek meg nem jelenti azt, hogy eskudt ellensegek lennenk. Az biztos, hogy sza*asig tanulom magam es a ket diploma kozott nem lesz sok kulonbseg, azert ez egy kicsit felhaborit.
Ha utalni kell valakiket inkabb azok legyenek SOTE-sek.
MrPete Creative Commons License 2001.01.03 0 0 180
MVR: azért egy könyvelőnek is eléggé precíznek kell lennie, neki is az élete múlhat rajta...

Meg a matek tanszék rendesen neveli a precízséget, most is azért vontak le nekem zh-nál 25%-ot, mert egy feladatot nyílt intervallum helyett zártra oldottam meg. Ráadásul úgy még nehezebb is volt.
Csak azt akarom mondani, hogy nem kell itten nagy filozófiai dumákat levágni, hogy mi mindenből következik az, hogy ti tovább mentek egy megállóval. Egy műszakis haverom télen kb havonta elveszíti a kesztyűjét, pedig neki baromira precíznek kell lennie. Bár lehet, hogy csak nem olvasta a hozzászólásodat.

Tyb Creative Commons License 2000.08.11 0 0 179
BME-ről származó vicc:
Miért nem építették meg a 4-es metrót?
Mert elhaladt volna a Közgáz alatt és ütközött volna a színvonallal... :-)
MVR Creative Commons License 1999.07.07 0 0 178
Sok szó esett a müszakis és egyéb képzések különbségeiröl, de az okokat nem nagyon firtattátok. A leglényegesebb (és legszebb) dolog az, hogy a technikai civilizációban a mérnöknek müködö dolgot KELL produkálnia, ha belegebed is. Ez határozza meg a hozzáállást az oktatásban is. A mérnöknek tehát meg kell tanulnia pontosan, következetesen és fegyelmezetten dolgozni. Ezt nem lehet "körülbelül" csinálni, mint sok más helyen. Ezért van jó szervezettség, hierarchia, szigor az egyetemen. A mérnök odaáll a reaktor mellé vagy a híd alá, amit tervezett (és az informatikus-szoftveres munka felelossége sem kisebb sok esetben). A mérnöknek tehát pontosan tudnia kell, hogy mit csinál, ami egyáltalán nem mondható el a közgazdászokról vagy az orvosokról. Ezzel nem akarom az utóbbiak érdemeit csökkenteni, mindössze arról van szó, hogy ok olyan bonyolultságú rendszerekkel (ökonómia, ember) foglalkoznak, amik muködését nem értik teljességében.
A mérnöki pálya szép, az alaptantárgyak idötálló, politikától független ismereteket adnak, a feladatok megoldása a problémakitüzéstöl a tervezésen át a dokumentációig kerek egész. (és az élet más területein is hasznos lehet) Ha a tendenciák most nem is ezt mutatják, biztos vagyok benne, hogy szükség lesz még a magyar agyra a müszaki területen.

PROPAGANDA ON
Fiatalok! Ha természettudományos érdeklödésüek vagytok, és van müszaki érzéketek, válasszátok a mérnöki pályát!
PROPAGANDA OFF

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.07 0 0 177
off topic ON

Hat akkor maximum a katedra ket oldalan allhattunk ugyanebben az idoben :))) Meg az is lehet, hogy tanitottalak.... ;-)) 92-97 kozott dolgoztam ott...

off topic OFF

Amit a diplomaba befektetett energiarol es munkarol mondasz, az tokeletesen igaz. Ha rajtam mulna, akkor biztos, hogy sokkal durvabb szamonkeresi rendszer lenne, s nem az lenne az lenne a mondas, hogy a Kozgazra felvettekhez ugyis hozzavagjak a diplomajukat'... nemi tulzassal, de sajnos jelentos igazsagtartalommal...

A szabadsagfok alatt egyebkent nem a tanulassal kapcsolatos lazasagot ertettem. Az oktatok-diakok es az oktatok-fiatal oktatok kozotti kapcsolat.. valahogy baratibb es ezzel egyutt emberibb a Kozgazon. Megerzes....

A fizetesekkel kapcsolatban passzolok.... az informatikusok messze a legjobban fizetett muszakiak, de hat vannak ott masok is, akik viszont rohadt keveset keresnek....

Előzmény: qayol (176)
qayol Creative Commons License 1999.07.07 0 0 176
Off On !

A vezszerv csak egy érzés volt a hozzászólásaid alapján, de úgy tűnik nem jött be. Egyébként 92-98-ig töltögettem a napjaimat arrafelé. Egész kellemes volt, már kezdem sajnálni hogy nem buktam egyet-kettőt. Bár ahogy hallom ezzel az új kreditrendszerrel már nem is olyan izgi. Bezzeg a rektori engedélyes számvitel III görgetés ... El is érzékenyültem.

Off off !

A témánál maradva, nekem soha semmi bajom nem volt a műszakisokkal sőt ... Becsülöm és tisztelem őket azért amit megtanulnak, úgy érzem nekem nem sok esélyem lenne a BME-t elvégezni.
Ahol most dolgozom van egy gyakornoki program amiben részt vettem. Itt 9 hónapig friss műszaki és közgazdász végzettségűek vannak egy csapatba összeeresztve. Nem tudom hogy a véletlen műve-e vagy csak nagyon rá jár a rúd a műszakisokra de kb. 2-3-szor annyit kellet a szakmájukhoz hozzá tanulniuk mint nekünk közgarázdáknak. Talán mégsem véletlen hogy Fővámtéri Szabadidőközpontnak hívnak minket. Az ő szemszögükből nézve lehet benne némi igazság. Bár erre mondtad te, hogy a két intézmény szabadságfoka nem azonos. Lehet hogy ez piszkálja egy picit a csőrüket ?
Egyébként én is osztom azt a nézetet, hogy ez a topik egy álproblémáról szól, ami max. sörözgetésnél jön elő egy kis csipkelődés végett
Ja még valami a kezdő fizetésekhez. Egy profi programozó szerintem jóval többet tud összelapátolni mint egy nem aranykanállal a fenekében született pénzügyes.

Előzmény: Kicsi_Lany (172)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.07 0 0 175
:)))))) jol beszelsz.....
Előzmény: GUPF (173)
GUPF Creative Commons License 1999.07.07 0 0 174
Ja,
:))))
Előzmény: GUPF (173)
GUPF Creative Commons License 1999.07.07 0 0 173
Én is csak a "mindenki" ellen emeltem kifogást, meg az újabb indulatos hozzászólás ellen (legalábbis annak éreztem). Amíg poénkodás - zrikálás szintjén megy a dolog addig semmi gond. Itt van például Újlaki, aki Istenként néz fel a közgazdászokra, (ti. nem veszi emberszámba őket) holott - bár tényleg sokkal okosabbak, műveltebbek, szebbek - ezt nem várják el tőle.
Előzmény: Dzsoni66336 (169)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.07 0 0 172
off topic ON
Veletlenul nem, de majdnem.... :)) de latom te is bennfentes vagy ;-)
penzugy - vallalatertekeles...
Mikor vegeztel?
off topic OFF
Előzmény: qayol (171)
qayol Creative Commons License 1999.07.07 0 0 171
Hello Kicsi_Lany !

Te véletlenül nem vezetékszerelés szakirányos voltál ?

Előzmény: Kicsi_Lany (164)
KoPe11 Creative Commons License 1999.07.07 0 0 170
a cím alapján: Utáljam magam? :)
Ennyire azert nem komoly a helyzet, en is a két terület közötti kapcsolatot emelném ki.
Informatikus mérnökként végeztem, gazdasági szakirányon, ami azt jelenti, hogy "A programozo vs gazdasagi szakember" helyett mindkét téma alapjait tanultam ,persze azert foleg informatikus vagyok, de volt nalunk eredmenykimutatas, meg keszletgazdalkodas, vagyis olyan temak, amelyek azt segítik elő, hogy a mérnök azért értsen a gazdasági folyamatokhoz, hiszen általában egy cégnél az informatika alkalmazása is valamilyen gazdasági cél érdekében történik (és nem azert, hogy lehessen quakezni a LANon). Ilyen közös halmaz az integrált rendszerek, amely nálunk államvizsgán is szerepelt (pl. SAP), és pont azt lehet így elkerülni, hogy a műszakis meg a közgázos "elbeszéljenek egymás mellett". (Sőt, így nem is utálhatják egymást ;))

Ja, és volt szerencsém közgazdász előadását meghallgatni a SAPról, nem vagyok róla meggyőződve, hogy be is tudná vezetni, vagy hogy egyáltalán tudja-e hogy mi az. Érdekes volt, hogy az adatbázissal nem volt teljesen tisztában, ellenben a helyzetérzékeny Súgót el tudta mondani... (És az ilyeneket utálom én is. ad 1: elveszi az én munkámat :)), ad 2. unalmas volt az előadása, ad 3. utána nekünk kellett rekonstruálni, amit nem mondott el)

Hogy az egészet fokozzam, még szeretnék én is továbbtanulni a Közgázon, mivel mélyebben érdekel a gazdasagis téma. És érdekelt már az érettségi idején is, csak az addigi eredményeim alapján a BKEre nem vettek volna fel, és történelemből sem akartam felvételizni. (Bár megítélésem szerint a történelem tudásom nem befolyásolja a közgáz ismereteimet/készségeimet/képességeimet, de ugylatszik nem tudtak jobb felvételi tárgyat kitalálni másodiknak)

Viszont a SOTEsokat en is utalom, mert en is csinaltam diplomamunkat, megsem jart erte az a ket betű (Dr). :)

Üdv

Dzsoni66336 Creative Commons License 1999.07.06 0 0 169
Te, úúúúútálom a pszichológusokat, amióta beszélgetôměvésznek nevezhetik magukat, és mindenféle tévécsatornán nyomulhatnak a butaságuk, bambaságuk és tehetségtelenségük ellenére. (Bár, ha valaki tévéalelnök vagy mi a büdösbánat akar lenne, ahhoz tényleg jól jön.)
Viccen kívül: van egy-két régi mérnök haverom is, anno volt, akivel egy albérletben laktam. Zríkáltuk egymást közgázos-měszakis módon, de soha nem vettük a dolgot véresen komolyan, viszont itt néhány emberke hozzászólásából az látszott, hogy komolyan gondolja. Ôk szerintem tényleg orvosi eset.
Előzmény: GUPF (162)
Újlaki Creative Commons License 1999.07.06 0 0 168
A műszakisok a közgászosokat? Dehogy utálják, csak nem veszik őket emberszámba! ;-)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.06 0 0 167
hali Vikoca!

Hat ezen most elgondolkodtattal, de ellent kell neked mondanom... Azt irokd, hogy "itten fonomkodva probalok celozni az, hogy tulsagosan is csak a sajat szakmad szempontjait tudod figyelembe venni. Nem hiszem, hogy igy lenne, maximalisan egyetertek veled abban, hogy egy informatikus remekul el lehet - menedzsment ismeretek nelkul, HA olyan a munkaja, ami ezt nem igenyli. Ez a fontos!!

"De azert annyira nem kell ertenie hozza, mint te gondoltad - NEM igeny, hogy meg penzugyi tanacsokkal is szolgaljon, vagy eszrevegye, hogy ha maskepp konyvelnenek, maskepp nezne ki a merleg."
Amit en az utobbi ket-harom evben latok az sajnos ennek az ellenkezoje: egyre inkabb igeny. De ez a tema tenyleg messzire vezet, kulonosen igy leirva --- mennyivel egyszerubb lenne ezt szemtol szembe egy sor mellett megbeszelni... :-1

Masreszrol meg nyilvan igazad van, valoszinuleg torzitja a velemenyemet az a terulet, ahol dolgozom, s ahol erzekelem a piaci tendenciat. Ott en azt latom, hogy a kozgazdasz versenykepesebb lenne, ha megertene - es nem pedig maga is mely muszaki ismeretekkel rendelkezne - a muszakiakat es vica versa. Nem kell neki mindent tudni, csak fel kell ismerni, hogy olykor (baromi gyakran) nem eleg az o tudasa...

De legalabb Ti leirtok itt szempontokat, kerdeseket, amik segitenek oldani az en esetleges vaksagomat... :) Egyebkent meg azt hiszem pont ez a 'jol esett leirni' lehet az egesz tema celja. Vegre beszeljunk olyan kerdesekrol, amikrol ritkan lehet igy..... :))

Előzmény: vikoca (166)
vikoca Creative Commons License 1999.07.06 0 0 166
Haho, Kicsi lany!

Nagyjabol egyetertek veled a legtobb dologban, amit irsz, csak:
Kb Intruder felveteseit irnam en is, de egy picit elmentel melletuk. Szoval Te is abba a hibaba esel, mint nagyon sok kollegad (sot, mint a donto tobbseg, tisztelet a kivetelnek). Amire itten fonomkodva probalok celozni az, hogy tulsagosan is csak a sajat szakmad szempontjait tudod figyelembe venni. Egyszeruen nem birod elkepzeni azt az informatikust, aki remekul elvan - teszem azt menedzsment ismeretek nelkul. Pedig ok vannak am tobben, szemben azokkal, akiknek van mas szakmakra is kitekintese. Igazabol eppen az a ritka, hogy olyan munkakorok teremtodjenek, ahol erdemben kell erteni az szamitastechnikahoz, es meg valami mast is _magas szinten_ kene muvelni.
Ket jellemzo esetet latok en: 1. Bosegesen eleg a kolleganak a szamitastechnikai ismeretanyag. Az ilyenek koderek, karbantartok, stb. 2. Kb. felevente-evente masik szakma szamara ir/tervez progit/halozatot, vagy akarmi. Ekkor jon az, amit Intruder is feszegetett; van ket napja megerteni a konyvvitelt. De azert annyira nem kell ertenie hozza, mint te gondoltad - NEM igeny, hogy meg penzugyi tanacsokkal is szolgaljon, vagy eszrevegye, hogy ha maskepp konyvelnenek, maskepp nezne ki a merleg. (Itt utalnek vissza arra, hogy tulsagosan a sajat szakmad szempontjabol nezed a vilagot. Arra ott a vallalatnak a konyveloje, hogy a konyvelesi okossagokat kitalalja. Neki meg ugyse kell tudnia programozni, mert soha nem is lesz ra ideje....)
Most hogy ennek van-e koze barmihez, amirol ez a topik szol, azt nem tudom, de jol esett leirni :-)

Előzmény: Kicsi_Lany (164)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.06 0 0 165
Szia Dzsoni6636,

a helyzet az, hogy lenyegeben egyetertek veled abban, hogy az 'ellentet' az valahol 'mondvacsinalt', s ez sajnos az elozo gazdasagi rendszer nagyon eros funkcionalis szemleletenek koszonheto.

A barati tarsasagom ugyan nagyreszt Kozgazosokbol all, de ennek oka egyszeru: egyutt jartunk ugyanarra az egyetemre... ugyanabban az idoben. Egyutt orultunk vagy sirtunk egy csomo hulye vizsgan, vagy pl. a szamvitel szigorlaton ;-). Azota viszont tobb muszakis es eltes fiu/lany kerult a tarsasagba!! Es nagyon jol erezzuk magunkat igy egyutt.

Azzal a stilussal viszont ahogyan leirtad, nem igazan tudok azonosulni. Az ilyen jellegu megnyilvanulas csak indulatokat kelt, mint ahogyan a Tied is indulatbol szuletett..... es hat nem igazan ertem, hogy miert....

udv, Kicsi_Kozgazos_Lany

Előzmény: Dzsoni66336 (161)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.06 0 0 164
igen, igen... bar szerintem nem azt emelted ki az iromanyombol, amire hangsulyoztam. A programozo vs gazdasagi szakember peldaval nem akartam azt mondani, hogy a programozo nem ert semmi mashoz sem....

"Bármilyen program, rendszer fejlesztése során a legelső lépés a felhasználók igényeinek és elvárásainak felmérése, valamint a későbbi rendszer által nyújtott szolgáltatások specifikálása. S ilyenkor bizony a
programozó kénytelen kelletlen beleássa magát az adott szakterületbe!"

Teljesen egyetertek, ez is tortenik. De mivel a polihisztorok kora lejart, eleg nehezen tudom elkepzelni, hogy a programozok tobbsegenek lehet energiaja arra, hogy folyamatosan nyomon kovesse a legujabb management iranyzatokat, s ezzel teszem azt egy konyvelo program megirasanal eszrevegye, hogy a koltsegeket az adott vallalatnal olyan strukturaban szamoltak el, ami elsor ranezesre torzitja a vezetoi donteseket. A vallalatnal maganal a megszokas az ur, de egy-egy uj program/informacios rendszer bevezetesenel alapveto, hogy a tanacsado (programozo vagy kozgazdasz) kulso es objektiv szemmel lassa at az adott vallalat folyamatat. Az erre valo kepzes viszont nem azonos szinvonalu a ket tipusu oktatasi intezmenyben. De ez nem alkalmatlansagot, hanem kulonbozo oktatasi hatteret jelent.
Biztos vagyok abban, hogy tudok Neked olyan szempontokat mondani a vallalati folyamatok lekepezesenel, ami gondolkodoba ejt, Te pedig azzal tudsz nekem ujat mondani, ahogyan Te latod - programozas szempontjabol a feladatot. (Errol esetleg emailen is eszmet cserelhetunk... :))) megkimelve a tobbieket a szakmai kerdesek tomegetol...)

Felsovezetoi tanfolyamokon, tanacsadoi melokban tobb muszaki es kozgazdasz vallalatvezetovel is volt kapcsolatom, s ez a velemenyem ott is megerosodott: sok esetben a muszaki/termelesi/minosegbiztositasi vezeto helybol minuszbol indult velem: kozgazdasz, no es fiatal... kesz, vege: mit akar ez itt? Nagyon taktikusan kellett felvezetni a kerdeseket, s szepen lassan ravezetni oket azokra a gazdasagi teruletekre, ahol kevesbe volt jartas. Ehhez viszont az kellett, hogy meghallgassam es megertsem az o erveiket: sokat tanultam toluk, s azt hiszem en is adhattam valamit nekik.
Amikor azt mondom, hogy kozgazdaszoknak es muszakisoknak nem egymast kellene cseszegetni, hanem megprobalni megerteni a masikat akkor valami ilyesmire gondolok. Mert hat kolcsonosen nyerhetunk egymastol.

Igazad van, lovesem sincs mi az a virtualis fuggveny, de mondd csak, Te tudod, hogy mi az a Marshall gorbe, meg tudod, hogy mi is az eroforras-alapu vallalatelmelet es milyen kovetkezmenyei vannak a vallalatiranyitasra? Bevallom ezer mas dolgot tudnek Neked mondani, ami arrol szol, hogy nem tudok eleget a magyar irodalomrol es tortenelemrol, amitol lehet, hogy egy igazi human ertelmisegi rosszul lenne. En ehhez ugy allok hozza, hogy erdekel minden, ami korulvesz.
- Erdekel, hogy mi a virtualis fuggveny, hogyan mukodik a szamitogep, hogyan kell megtervezni egy hidat, stb.
- Erdekel minden aprosag a vilagtortenelembol, irodalombol, politikabol, stb.
- Erdekel a pszichologia.... es igy tovabb.

Szamomra ez a nyitottsag ami alapveto: nem tudok mit kezdeni egy csak a szakmajarol targyalokepes kozgazdasszal, kulkeressel, muszakissal, irodalmarral. Megunom ugyanis. Akkor lesz szamomra igazan ertekes ember, ha erdeklodik es nyitott mas nezopontok fele. Ezzel azt hiszem jeleztem, hogy mennyire nem ertekelem nagyra, ha egy human ertelmisegi a matektudasa gyengesegeivel dicsekszik. Jo poen, mert en is ismerek olyasvalakit, aki mindig kiemelkedo volt matekbol, fizikabol, kemiabol.. es ekozben bukaskozeli eredmenyei voltak toribol es magyarbol. De az iskolaban elolvasni a kotelezo olvasmanyokat, meg neha elmenni szinhazba es nyitottnak maradni, az egyszeruen mas. Ez az ami szamomra es szerintem sokak szamar igazan fontos, nem pedig a diploma kibocsatoja.

Udv, Kicsi_Lany

ps, Itt jegyzem meg, hogy az ELTE-sek viszont retorika szintjen allitolag a Muszakisokat es a Kozgazosokat utaljak...... a sztori ugyanaz itt is...

Előzmény: Intruder (160)
vikoca Creative Commons License 1999.07.06 0 0 163
:-), es most szerinted akkor el fog menni?

Mellesleg orulok, hogy visszatert ide az emberi hang.

Előzmény: GUPF (162)
GUPF Creative Commons License 1999.07.06 0 0 162
Nem kéne elmenned pszichológushoz, aki kiderítené, hogy miféle elfojtott indulatokat vetítesz ki az itt hozzászólókra?
Előzmény: Dzsoni66336 (161)
Dzsoni66336 Creative Commons License 1999.07.05 0 0 161
Kedves Theo,
az egész topicot végigolvastam, mielôtt azt írtam, amit írtam. Véleményem változatlan.
Üdv
Előzmény: theo (146)
Intruder Creative Commons License 1999.07.05 0 0 160
Szóval igen, kezdünk lassan egy nyelven beszélni:-)
Azt az állításomat még most is fenntartom, hogyha van éles nézetkülönbség
az értelmiségen belül akkor azt nem elsősorban a közgazdászok és mérnökök között kell keresni.
"Maradjunk az informatikusok, programozók példájánál. Rengeteg ceg foglalkozik manapsag vallalati informacios rendszerek bevezetesevel. Eddig ezt a munkat fokent informatikusok vegeztek ugy, hogy a vallalati alapfolyamatokat nem lattak at. Ma egyre inkabb tendencia, hogy a tanacsado cegek gazdasagi elokepzettsegu egyeneket tanitanak be szoftver implementaciora, pusztan azert, mert ok legalabb atlatjak, hogy mit is akar pontosan az ugyfel -- meg ha programozoi, informatikusi tapasztalatuk kisebb. "
Ehhez szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni. Egyrészt egy vállalati információs rendszer bevezetéséhez valóban semmi szükség progamozóra erre sokkal inkább alkalmas egy felkészült közgazdász. Azonban az, hogy az informatikusok egyáltalán nem értenek máshoz mint a programozáshoz egy igen közkelető és meglehetősen gyermeteg tévhit. Bármilyen program, rendszer fejlesztése során a legelső lépés a felhasználók igényeinek és elvárásainak felmérése, valamint a későbbi rendszer által nyújtott szolgáltatások specifikálása. S ilyenkor bizony a programozó kénytelen kelletlen beleássa magát az adott szakterületbe! Még a legegyszerűbb számlázó program esetén is pontosan tudja - és tudnia is kell! - az egyes lépések, fogalmak közti összefüggéseket. Nem csak úgy nagyjából amatőr szinten, hanem halál pontosan hiszen ha téved senki nem lesz tekintettel arra, hogy ő történetesen nem könyvelő vagy közgazdász. Ezek után te is tisztában vagy vele, hogy x ezer sor begépelése után nem lehet, hogy egy programozó ne lássa át az információs rendszert mert egyszerűen nem teheti azt meg!!! Ez különösen kis és közepes cégekre igaz ahol nincsenek több tíz fős programozói teamek. S mond csak mikor fogja megtanulni egy közgazdász, hogy mi az virtuális függvény?? Persze nyilván soha és nincs is rá szüksége (és nem is kell szerintem se). De tudod ez az a tény ami gyakran a lentiekhez hasonló indulatos kifakadásokra készteti a műszaki értelmiségieket.
Más. Gyakran híres személyiségek a médiában azzal dicsekszenek, hogy milyen hülyék voltak matekból és teszik mindezt azért mert a műveltséget jórészt még ma is humán műveltséggel azonosítják. S bárki büszke lehet arra, hogy nem tudja mennyi egynyolcad köbgyöke, pedig ez semmivel nem bonyolultabb kérdés mint az, hogy kinek a műve a Lear király. Fordított esetben az illetőt viszont rövid úton az emberiség alacsonyabb szellemi képességű részéhez sorolnák.
Bocs ha hosszú voltam csak megpróbáltam rávilágítani azokra a valós problémákra amelyek miatt egyáltalán egy ilyen topic megszülethetett.

Üdv.

Előzmény: Kicsi_Lany (159)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.05 0 0 159
Szia Intruder!

Az informatikusok valoban nem alulfizetettek... habar nem ok teszik ki a muszaki ertelmiseg legnagyobb hanyadat. A marketingessel szemben en inkabb a penzugyes kozgazdaszokat emelnem ki!! Ok lehetnek az ellenpontjai egy informatikus kozgazosnak, s hat a fizeteskulonbseg itt is igen jelentos.

Igen, igaz lehet, de nem latom ennyire jelentosnek a kulonbseget. Biztos, hogy a gazdasagi jellegu intezmenyekbe inkabb human, a muszaki foiskolakra/egyetemekre inkabb real erdeklodesu emberek jelentkeznek. DE ezt en nem latom problemanak, egy igazi ertelmisegit nem a diplomaja tesz ertelmisegive, hanem a nyitottsaga es a sokoldalu muveltsege, ami mellett lehet gazdasagi es/vagy muszaki diploma is. Egyebkent a jelentkezes pillanataban nincs ilyen jelentos kulonbseg!! Ugyanazon a kozepiskolai tananyagon esik at mindket tarsasag, az egyetem hihetetlen mertekben felerositi a kezdetben alig eszlelheto kulonbsegeket. S amit en itt allitok az mindossze annyi, hogy ez nem kovetendo tendencia. A vilag tobb orszagaban ma mar tudatosan probalkoznak parhuzamos kepzessel es kozos kurzusokkal... Nalunk is ez lesz az ut, csak az a kerdes - mikor.

Az egyuttmukodes pedig vitathatatlanul szukseges es lehetseges. Maradjunk az informatikusok, programozok peldajanal. Rengeteg ceg foglalkozik manapsag vallalati informacios rendszerek bevezetesevel. Eddig ezt a munkat fokent informatikusok vegeztek ugy, hogy a vallalati alapfolyamatokat nem lattak at. Ma egyre inkabb tendencia, hogy a tanacsado cegek gazdasagi elokepzettsegu egyeneket tanitanak be szoftver implementaciora, pusztan azert, mert ok legalabb atlatjak, hogy mit is akar pontosan az ugyfel -- meg ha programozoi, informatikusi tapasztalatuk kisebb. Hogy mi a jovo ilyen esetben? Egymassal kommunikalni kepes kozgazdasz es informatikus egy teamben valo foglalkoztatasa. Mindketto masban eros, s mindketto megerti a masikat... Es meg ezer apro pelda allhatna itt... de talan ertitek mirol is akartam itt irogatni.

udv, Kicsi_Lany

Előzmény: Intruder (158)
Intruder Creative Commons License 1999.07.05 0 0 158
Kedves Kicsi_Lany!

Főbb vonalakban egyetértek veled (micsoda hülye megfogalmazás:-)), de néhány dologgal kiegészíteném az általad elmondottakat:
1. A fizetések. Lehet, hogy amit írsz az általánosságban mondjuk a igaz gépészmérnökök kontra marketing managerek viszonylatra, de mondjuk az informatikusok nem igazán tartoznak az alulfizetett diplomások közé. Ráadásul gyakran ezzel rugalmasabb feltételek járnak mint egy manager esetén (pl. munkaidő).
2. Nem látom át ilyen szinten mint Te két egyetem közti különbséget és nyilván ebben igazad van, azonban szerintem ez a kérdés jóval korábban (is) eldől már. Más gondolkodású, más habitusú, más érdeklődésű emberek jelentkeznek mindkét helyre, már kialakult érdeklődési területtel, felfogással, s igazából erre az egyetemek már csak felteszik a pontot. Az alapvető különbséget a gondolkodásmód adja az emberek között itt is és máshol is, és ennek jóval mélyebb gyökerei vannak mint az ötéves egyetemi tanulmányok.
Hát ennyi..

Előzmény: Kicsi_Lany (157)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!