Keresés

Részletes keresés

kíváncsi kérdező Creative Commons License 2003.12.20 0 0 116
ráadásul most annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a kínaiak is próbálkoznak a Hold ostromával:
"Kína 3-5 éven belül űrszondát állít Hold körüli pályára. Akárcsak Jang Li-vej űrhajóját, az űrszondát is a Hosszú Menetelés hordozórakéta egyik változatával bocsátják majd fel. Csang elmondta: a kínai terv értelmében a Hold körül keringő űrszondáról robotjárművet bocsátanának az égitest felszínére, s az ott talajmintákat gyűjtene."
Csak nekik nincs annyi pénzük, hogy emberkéket is fellőjenek a Holdra. Pedig ha nekik menne, a rengeteg szkeptikus megszabadulhatna a topikcímben is rejlő kétségeitől.
rolling Creative Commons License 1999.06.22 0 0 115
Count Zero,
a Holdon semmivel sem szélsőségesebbek a viszonyok, mint magában az űrben, sőt a holdporos talajról és sziklákról visszaverődő napfény miatt még valamivel kiegyenlítettebb is a helyzet. Márpedig ekkor már mind a szovjetek, mind az amerikaiak jópár űrsétán és "kinti" tevékenségen túl voltak. A Nap ott is süti a szkafander egyik oldalát, míg a másikat a majdnem-vákuum hidege éri.

Az LM ebben az értelemben valóban önálló űrhajó volt, de nem kellett elérnie a teljes szökési sebességet, csak annyira kellett felgyorsulnia, hogy ráálljon a keringő egység pályájára.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az ember holdraszállását megelőzően már ereszkedtek le szondák a Holdra, tehát ez a technika igenis ki volt próbálva.

Abban igazad van, hogy az egész műveletben rengeteg olyan pont volt, amely magában hordta a meghibásodás, az emberi hibázás, vagyis a katasztrófa lehetőségét. De szerencsére ez általában nem következett be ezeken az expedíciókon, kivéve, amikor igen. (Egy személyes példa: a jogsi megszerzése után jóval később tudtam autót venni, addig nem vezettem. Amikor meglett a kocsi, rögtön elmentem vele Bp.-ről egy vidéki nagyvárosba, autópályán és főúton. A még soha nem próbált út és a rutintalanság miatt számtalan esélyem volt rá, hogy hibázzak, mégis sikerült, sőt visszajönni is. :-))) Szóval, az amit írsz, nem mond ellent annak, hogy ez az expedíció tényleg megtörtént.)

Előzmény: Count Zero (113)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.22 0 0 114
Gondolakísérletnek, persze, elfogadom. De hát túl nagy volt a másik rizikó, a lebukás, a teljes csőd veszélye. Aztán meg az oroszok: ha az amerikai (a 8-10 éves gyermek szellemi színvonalán leledző cowboycsemete) publikum el is hiszi, az oroszok nem hagyták volna annyiban: most kiderült, hogy az utolsó pillantig versenyben voltak az elsőségért, és nem hagyták volna ki a lehetőséget. Őket sem lehetett volna átverni, de hát az angol csilalgászok is benne voltak a buliban? Túl sok embernek kellett volna tudnia róla, hogy le ne buktassa a NASA-t, akkor meg mára minden kiszivárgott ovlna, bizonyítékokkal együtt. Az, hogy csaka puszta fikció van ma is, szinte bizonyíték arra, hogy ami akkor volt, nem volt fikció.
Előzmény: Count Zero (113)
Count Zero Creative Commons License 1999.06.22 0 0 113
En a magam reszerol affele gondolatkiserletnek tartom a dolgot, nem kell ezt a nyomozo bulvarujsagiras komolykodo modjan felfogni. Inkabb csak az lehet e mogott, hogy a nyilvanvalo (vagy eppen nyilvanvalonak tekintett) tenyek megkerdojelezese egyfajta bennfentesseg erzeset kelti az emberben, es ugy erezzuk hogy a vilag is erdekesebb azaltal, hogy az osszeskuveselmeletek segitsegevel racionalizaljuk az egyebkent arctalan es megfoghatatlan rosszat, ami a dolgok mogott rejtozik. Hiszen mennyivel konnyebb egy megfoghato ellensegre ramutatni, legyen az akar II. Janos Pal, vagy a szabadkomuvesek, vagy a Pentagon, esetleg a CIA vagy a MiB, mint azt allitani, hogy sorsunkat magunknak, vagy - nota bene - a veletlennek koszonhetjuk. Meg aztan tulsagosan sokszor vertek mar at bennunket ahhoz, hogy ne fogadjunk minden allitolagos eredmenyt gyanakvassal. Hiszen sokan kozulunk nem epitettuk a cocializmust es az akarhanyadik oteves tervet?
rolling: Egyebkent, csak ara gondoltan, hogy a Hold megkozelitesehez illetve megkerulesehez a technika mar adott volt, csak a dimenziokat kellett kicsit kitagitani. Maga a holdraszallas az, ami igazan ujat jelentett, szamtalan lehetseges buktatoval. A Lunar Modulenak gyakorlailag onallo urhajonak kellett lennie, sajat hajtomurendszerrel, stb. Es a Hold eseteben a szokesi sebesseg egy dolog, de felszallas utan meg kellett kozeliteni a parancsnoki egyseget, sikeresen osszekapcsolodni, mielott a manoverek elfogyasztjak a csekely uzemenyagkeszletet, atzsilipelni... Meg aztan a Holdon: olyan szkafandereket kesziteni, amelyek birjak a Hold szelsoseges viszonyait, de ugyanakkor lehetseges bennuk mozogni, hiszen hiaba kisebb a gravitacio, attol a tehetetlenseg valtozatlan, es komoly izommunka kell egy nagy test megmozditasahoz. A muanyagok, polimerek, szenszalas szovetek gyartasa abban az idoben joval fejletlenebb volt, mint manapsag, nem is beszelve az akkumulatortechnikarol. Hiszen nezzuk csak meg: par ev alatt a mobiltelefonok aramforrasai is is mennyit fejlodtek. A szkfandereket meg futeni, huteni kellett, biztositani a levegokeverek nyomasat, meg minden effele. Aztan, ott a holdauto. Igencsak korulmenyes olyan abroncsot kesziteni, ami minusz szazegynehany foknal is rugalmas marad. Nekem tehat az a furcsa, hogy mindez elozetes helyszini kiserletek nelkul elsore ilyen szepen osszejott. Hiszen gondoljunk csak a levegonel nehezebb repules kuzdelmes tortenetere. Szoval, osszefoglalaskeppen: a NASA tekintelyes mennyisegu penzt, idot, energiat es nem utolso sorban embereletben is merheto kudarclehetoseget sporolt meg akkor, ha magat a leszallast csak megrendezte. Nem azt allitom, hogy igy tortent, de a furcsasagokat igy is lehet magyarazni. Az igazsag meg, nos az odaat van.
Előzmény: Újlaki (112)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.21 0 0 112
Kicsit olyan nevetséges az egész. Ahogy a dogmák visszaszorulnak.

1. Nem is volt Apolló-rakéta, csak fotomontázs.
2. Volt rakéta, de nem szállt fel.
3. Felszállt, de csak egy kicsit, aztán visszajött.
4. Na jó, elment a Holdig, de csak ember nélkül.
5. Na jó, volt utas, de nem szálltak le.
6. Leszálltak, de nem sétáltak a Holdon.
7. Sétáltak, de nem annyit, csak kevesebbet.

És így tovább, szegény Gagarin csak fél kört repült, vagy nem is ő volt, hanem másvalaki, megy az értelmetlen huzavona.

Egyébként az Aeromagazin legújabb száma részletesen ír a szovjet Hold-programról. Írják többek közt, hogy volt egy pillanat, amikor at amik teljesen eszüket vesztették, azt hitték, hogy az oroszok megelőzték őket, mert halloták a Hold felé haladó űrhajóból a két űrhajós és a Föld beszélgetését. Aztán kiderült, hogy csak próba volt, magnóról jött a hang...

Előzmény: Count Zero (109)
rolling Creative Commons License 1999.06.21 0 0 111
Igazából nem értem a kétkedésed. Az nyilvánvaló, hogy egy Hold körüli pályán maradni könnyebb, mint leszállni rá. De ne felejtsd el, hogy a Holdon a gravitáció csak 1/6-oda a földinek, és ezért könnyebb rá leereszkedni (nem zuhan annyira a test), és könnyebb elszakadni is tőle, tehát egy kisebb rakétalökés is elég hozzá. Ahhoz pedig mindenképpen, hogy elérje a nagyon alacsony pályán keringő anyaűrhajót. Hidd el, ahhoz képest, hogy az embert eljuttatták a Holdhoz, a leszállás már egy előre nagyon jól kiszámított műveletsor megvalósítása volt és semmi lehetetlen elemet nem tartalmazott.

Előzmény: Count Zero (109)
Count Zero Creative Commons License 1999.06.21 0 0 110
off
Igen, eloszor abban az ominozus Metagalaktika valogatasban. Azt megelozoen (koromra is tekintettel) nem tudtam tul sokat Lemrol, de aztan elovastam a Solarist, A visszaterest, a Kiberiadat es a tobbit is. A Tarkovszkij-film rendkivul hatasos, de nem azt adja vissza a Solarisbol, ami szerintem a magva: tudniillik a megismeres korlatait. Na, de egy kicsit tul sokat irtam errol, nyitni kene egy Lem-fan topicot.
on
En sem jartam, de Pirx igen.
Előzmény: kalmo (108)
Count Zero Creative Commons License 1999.06.21 0 0 109
Ujlaki: mondom, nem kellett hozza helikopter (bar az otlet nem rossz, ugy is szep mennyisegu fekete helikopter van raktaron Pentagoneknal az ufologusok szerint:-)). Szoval, szerintem ugy is tortenhetett a dolog, hogy a show kedveert felszallt a hordozoraketa, hogy jo sokan lassak a Canevaral-fok kornyeken, hogy mire is vagyunk kepesek, majd iranyba vettek a Holdat, mekkerultek parszor, radiozgattak, majd hazajottek. Az Universal Pictures meg legyartotta a mozit hozza. Ez is szep teljesitmeny, de meg nem holdraszallas.
Előzmény: Újlaki (107)
kalmo Creative Commons License 1999.06.21 0 0 108
off
Igen olvastam.
Olvastad a "Lymphater utolsó képletét"?
on

Különben még nem voltam a holdon, de egyszer szívesen elmennék.

Előzmény: Count Zero (103)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.21 0 0 107
Akkoriban kézzel könnyebb volt leszállni, mint automatával. Nem véletlen, hogy ezt nem bízták rá a gépre, szegény Armstrong folyton azt gyakorolta, még majdnem ott is maradt (nem a Holdon, a fejreállt gyakorlókészülék alatt).

De gondolt el, az amik számon tartottak minden rádióamatőrt, és a kamu Hold-utazások ideje alatt mindegyik fölött ott repkedett egy helikopter, hogy a jelek a jó irányból jöjjenek... Nem beszélve a 2 millió orosz amatőrről...

Előzmény: Count Zero (106)
Count Zero Creative Commons License 1999.06.21 0 0 106
Ujlaki: a radiojelek eseteben szerintem max. azt lehetett megallapitani, hogy a Hold iranyabol jonnek, de a tavolsagra csak egymastol igen-igen messze elhelyezett antennakkal lehet kovetkeztetni. En csak arra probaltam ramutatni, hogy a Hold kozelebe (esetleg egy Hold koruli palyara) joval konnyebb eljutni, mint leszallni oda, es visszajonni epsegben. A lezertukor erdekes kerdes, meg gondolkodom rajta. Addig is egy munkahipotezis: nem vihette oda egy automata holdszonda (Surveyor, Lunar Orbiter (bar ez utobbi nem szallt le))?
Újlaki Creative Commons License 1999.06.21 0 0 105
bubu: Hát, ahogy kiakadt... Meg ahogy kiakasztott... :-) Lehet, hogy szólni kéne neki? Nehogy megvárjon itt, az Euroweb és a BIX között, ahol a fénykábel befordul...

Count Zero: Azt hiszem, jobb távcsövekkel látni lehetett őket a Hold körül, legalábbis bizonyos esetekben (a holdkoron mellett, megvilágítva). Az adásaikat is venni lehetett, és be lehetett mérni, honnak jönnek (ezzel nem lehet csalni). A felszállás (a hajtómű lángja) is látható volt talán, ha valaki tudta, mikor kell nézni.

És végül ott a lézertükör, amit oda kellett vinni, be kellett állítani, és talán még most is működik, bárki :-) kipróbálhatja. Azt ugyanis nem lehetett ejtőernyővel ledobni oda.

Előzmény: bubu (101)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.20 0 0 104
Kedves Purusa!

Ne tudd meg mit kaptam kb. 1 éve Cserfától valami hasonló kijelentésemért (pedig hozzád képest finom voltam és nőies)...

Előzmény: Purusa (102)
Count Zero Creative Commons License 1999.06.20 0 0 103
Volt szerencsem elovasni a szoban forgo konyvet, minden tiszteletem ellenere a vilagnezeti szabadsag jegyeben a krisnas (hare, hare) beutesekkel nem ertek egyet, meg nemely logikai levezetes (pl. ha nem jartak a Holdon, szuksegkeppen az ott helyben megtekintett Surveyor szonda sem jart ott) is eleg meredek, de a kerdes mindenesetre meger egy miset. Tenyleg igen fura a hajszalkereszt ELOTT feltuno antenna, meg a holdkompok hajtomuveinek mukodese sem hagyott latahato nyomot a talajon a fenykepek szerint. Bar a fene tudja, ekkora meretben. Na szoval inkabb ahhoz a kerdeshez szeretnek hozzaszolni, hogy a Holdat megkerulni (ami tavcsovekkel dokumetalhato) joval konnyebb, mint leszallitani ra egy holdkompot, azzal (pontosabban a felszallo egysegevel) ujra elemelkedni, hibatlan urrandevut vegrehajtani, majd visszajonni. Az Apollo-Saturn egyuttes tenyleg folszallt, de hogy az LM-ek jartak-e a Holdon, ez a kor technikai szinvonalat figyelembeveve tenyleg kerdojeles lehet. Abban az idoszakban, mikor urallomasok sem voltak, es nem szamoltam ossze, de olyan 10 koruli sikeres osszekapcsolodast hajtottak vegre az urben (szamtalan kiserlet utan), akkor felszall ez a monstrum, az utolso fokozatbol kijon az Apolllo, sarkon fordul, visszamegy, orrara veszi az LM-et, elmegy a Holdra, stb. stb. etc.,. Szoval, fene se tuggya, de az Apollo 13 sorsa (hiszen furcsa lenne, ha minden klappolna) mar joval Tom Hanksek elott is kicsit olyan volt, mint egy Airport XX szinvonalu hollywoodi eksonmuvi.
Mindenesetre Lem rulez. Olvasta valaki a Szenanathat? (offtopic on/off)
Purusa Creative Commons License 1999.06.20 0 0 102
Te jo eg.

Fivereim es novereim a zurban (zurben) - de hat a Nemere (et al.) egy hulye! (Sot, huje...)
Komolyan ra (es mas ilyen szerencsetlen Daniken-epigonra) akartok tamaszkodni versus tudomany?!?

Ajaj... [Purusa a fejet fogja]

(Az ember azt hiszi nincs uj a nap alatt, de egy fenet. A vilag mindig meglep... : )))

bubu Creative Commons License 1999.06.20 0 0 101
de biztos, hogy Herold tudja ezt? ;-))
Előzmény: Újlaki (100)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.20 0 0 100
Hahaha, hogy én erre nem gondoltam!

„Herold fiam, ha feltűnési viszketegségben szenvedsz, javaslom a körzeti pszichológust. Egyébként ha pedig nem tudsz egy épkézláb feleletet kicsikarni a fejecskédből, akkor inkább maradj távol az órámtól."

Tökéletes! Minden passzol!

Egy baj van. Soha életemben nem tanítottam semmilyen iskolában.

Előzmény: bubu (99)
bubu Creative Commons License 1999.06.20 0 0 99
asszem felreerted a hejzetet
fogadjunk hogy Herold a tanitvanyod volt ;-)))
Előzmény: Újlaki (98)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.20 0 0 98
Fiad az anyád.

Nem tudtam, hogy ez egy védett topic. Tudod, olyan diliflepnis. A tiéd? Csak annyiban, hogy elindítottad. Onnantól éli a maga életét. Ettől kezdvel pont annyi közöd van hozzá, mint nekem vagy bárki másnak.Ha nem tetszik, amit a felvetéseddel kiváltottál az emberekből, akkor akár távol is maradhatsz a témától.

A hozzászólásom komolytalansága egyébként csak messziről közelíti a téma komolytalanságát. Ha egyszer nekem erről a témáról ez jut eszembe, akkor ez legalább ugyanannyira a témátjellemzi, mint mondjuk engem . Miért nem indítasz olyan témát, amihez csak komoly hozzászólás méltó? Mert ez nem az.

Ha pedig hat általánosnál többet végeztél, akkor azért kicsit többet is ki tudsz olvasni eg ilyen hozzászólásból. Mondjuk, a nagy klasszikus nevét Hold-ügyben, Sztanislav Lemét. Vagy mondjuk, hogy valóban árulnak telket a Holdban, 25 dollárért vehetsz egy parcellát, a neten keresztül is. Honnan tudod, hogy nem sajnáltam-e egy rossz játékprogram árát egy ilyen buliért?

Előzmény: Herold (97)
Herold Creative Commons License 1999.06.20 0 0 97
Újlaki fiam, ha feltűnési viszketegségben szenvedsz, javaslom a körzeti pszichológust. Egyébként ha pedig nem tudsz egy épkézláb hozzászólást kicsikarni a fejecskédből, akkor inkább maradj távol a topictól.
Újlaki Creative Commons License 1999.06.20 0 0 96
Hogyne lenne Hold! Most vettem ott egy hold földet... izé, egy föld holdat...* szóval ezervalahányszáz négyszögöl területet.

* Lem és Murányi Beatrix után szabadon.
Előzmény: Wágner úr (93)
bubu Creative Commons License 1999.06.19 0 0 95
bocs, de ez Karinthy/Shakespeare (persze ettol meg terjedhet Murphy formaban is)
Előzmény: Vajk (84)
Batkamano Creative Commons License 1999.06.19 0 0 94
"If you believed they put a man on the moon, man on the moon" (R.E.M.)
Wágner úr Creative Commons License 1999.06.19 0 0 93
Má' pedig van hold, bizony! A múltkor is hallottam... valami kasztrális, nem ez, hanem katarsztikus, ez sem nem, na, megvan, katedrális hold! Na!

És a Holdhivatalba' van, vagy hol is... oda szok járni egy ember sztrovacsek, de utána mindig nagyon dühös tud lenni, emlegeti az összes atyaúristent és hétszentséget (biztos ezér' katedrálisos az a hold) és törzúz is a restibe'...

Mr Spock Creative Commons License 1999.06.19 0 0 91
Kedves Mindenki,

Tenyleg vannak akik komolyan azt hiszik hogy nem voltak a Holdon? Elkepeszto.

Gabor

Újlaki Creative Commons License 1999.06.19 0 0 90
Nincs is Hold, csak azért vetítették és fel minden éjjel, hogy aztán eljátszhassák a holdraszállási trükköt. Ha elfogy a NASA pénze, majd eljátszanak egy kozmikus katasztrófát, és nem lesz Holdunk se többé. Akkor meg akkora botrány lesz, hogy közakaratra újraindítják a sorozatot, és kiderül, hogy élt a Holdnak egy unokatestvére a Vénusz környékén (sic), és most hazajött.
Előzmény: joy (89)
joy Creative Commons License 1999.06.19 0 0 89
Azért több mint 37 év folyamatos hazudozás... Ezt nem lehetne szinten tartani!
Az elsőkkel kapcsolatbani manipulációknak nincs értelmezhető indoka.
>>5. Az Oroszok pedig kussoltak, mert Gagarin révén nekik is volt vaj a fejükön.<<
Zöldség!
Méghogy nem cáfolták volna! Dehogynem! Ha tehették volna...
Újlaki Creative Commons License 1999.06.19 0 0 88
...és a filmben, amikor sírt a parancsnok, lefelé folytak a könnyei, tehát nem az űrben volt, hanem itt lenn a Földön, ez rögtön látható volt. Vagyis azonnal megbuktak volna a tévé-közvetítés közben.

Vagy film sem volt, az is csak hamisítvány?

Előzmény: Törölt nick (38)
providens Creative Commons License 1999.06.19 0 0 87
Hülyeség, én minden éjjel a Holdban járok.
Újlaki Creative Commons License 1999.06.19 0 0 86
Döbbenetes felfedezést tettem! A MALÉV-gépek sem repülnek! Csalás az egész! Az utassal kifizettetik a jegyet, aztán el se viszik.

A régi épülettől nem messze, vissza a város felé, van egy kétszintes, ablak nélküli épület. Saját szememmel láttam ott a kamerát és a terepasztalt. Ott bóklászik a kamera az asztal előtt (helytakarékosság miatt az asztal az élére van állítva; még ez is!), odébb meg a kabint mozgatják. Utastér nincs is, még azt is lespórolták! Disznóság!

Előzmény: Csülök (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!