Én állandóan növelem az Origo nézettségi indexét. Egész egyszerűen nem értem a lapot. Fogalmam nincs, hogy micsoda. Krtikiai jelzőket se tudok rá mondani, mert nem értem. Mindig megnézem és gondolkodom.
Kezd az a gyanúm kialakulni, hogy az egészet csak a Vince Mátyás fizetéséért csinálták, úgy kapcsolatósdiból. Történ már ilyen a Vincével. Persze ez brutális feltételezés.
És kis híján megkaptam egy napilap elhanyagolt, teljes online változatának készítését. Leadtam a teljes szinopszist, meg föltettem a lap vázlatát a NET-re, majdnem teljesen kidolgozva. Egy hétig dolgoztam rajta. Még bennfentesem is volt. A következő héten egy X. Zoli fölnyalt érte egy halom pénzt: X. Zoli már csinálja az on-line-t. Odáig senki nem vette észre, hogy másfél éve a halott főszerkesztő szerepel a főcímlapon.
Ezzel azt akarom mondani, hogy a NET nagyon jó lehetőség (ürügy) nagy pénzek leosztásához. Legfeljebb egy kalap kaikit nem ér az egész. Ezeket most nem a Vincére értettem, - már nehogy megbántsam, mert elég idős róka -, hanem csak úgy.
Szóval egyszer azért csak megértem az ORIGO-t
Az origót és az indexet nehéz összehasonlítani. Amit ott a szerkesztett híreken kívül találtam az csak egy IRC-szerű csevejcsatorna, minimális részvétellel.
Az indexhez leginkább a hírnet, no meg a régi domain hasonlítható. Ha az egyiket kiolvastam, akkor megyek megnézni mi van a másik helyen.
Az ember számít, mint Karcsú mondja. De azért nem szabad elfelejteni, hogy a multik (ideértve a Matáv mögött álló hatalmas nemzetközi cégeket is) eszméletlen jártasságra tettek szert abban, hogy nagy és igen szerteágazó szervezeteket menedzseljenek. Például megfelelő emberi erőforrásokat állítsanak elő. Nem kapkodnak, megfontoltan haladnak, elősorban a saját elképzeléseikkel törődnek és csak akkor lépnek elő valamivel, ha már késznek és piacérettnek gondolják. Így ez a meccs sincs még lefutva. Mit csinált például az IDG-nél az amerikai delegáció néhány nappal az Index megszületése után? Biztos nem a parlagfű helyzetet tanulmányozták. Mellesleg egyetértek Nyírő korábban többsz hangoztatott nézetével, hogy bármi történik a weben, az jó mert kitágítja ezt a fiatal piacot és mindenkinek nagyobb teret biztosít. Ha ez igaz, akkor lesz helye az Origonak, az Indexnek és az Internettonak is egymás mellett. Én például baromi kiváncsian várom, hogy az amcsik milyen (főszerkesztői) nyulat húznak elő a kalapból és miféle új kocepcióval állnak elő. Mert ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a nagytatáknak akarnak webzint csinálni. Jó lesz kivárni a végét.
Meg ne kérdezzétek, hogy kinek a végét!!!
Az origó tényleg szörnyű gyenge. Viszont az átlagember, a kezdő internetező honnan tudna az Indexről? A Matáv óriásplakátjait viszont látja :((
Egyébként érdeklődéssel várom, mi lesz az Index sorsa és szurkolok neki. Elsőre inkább csak egy riposztnak tűnik Nyírő András részéről, és NEKÜNK többet jelent mint más portal, de lássuk megállja-e a helyét egyébként is... Mellesleg valamelyik szájtnak dizájnt kéne váltani, mert ez így rém zavaró... :)))
Az eddigiek alapján a következőt tudom hozzáfűzni:
Az Origóért kár úgy odalenni, mert egy nagy rakás szar. Az Internettóből nem tudom mi lesz Nyírőék nélkül, az Indexszel pedig az IDG nélkül. Viszont mindkettő abbahagyhatná a sárdobálást, ideértve az Internettón feltűnő világítótornyos szövegeket, meg az Indexes mártírkodó Gyere velünk-transzparenseket.
frej: Azért nyírőéknél is van egy elég kemény adu, a know-how. Mégiscsak ők csinálták eddig az ország legszínvonalasabb lapját, amit az Internettón látsz azt mind ők készítették. Más kérdés, hogy tőke terén hogy állnak...
Az eddigiek közül Karcsu hozzászólásával értek együtt legjobban.
Szerintem ez a kérdés igenis téma. Eddig Magyarországon az Internettel kapcsolatban még nem volt ilyen jellegű probléma.
MOst azonban kiderült: Semmilyen szabályozás nincs a nettel kapcsolatban. Az pedig nem megengedhető (és nem is lehet), hogy akkor, amikor a világban minden törvényekkel és rendeletekkel van szabályozva, akkor egy ilyen rendkívül fontos(sá váló) társadalmi-gazdasági tényező nincs kontrollálva.
Az Origo esetében pedig: Miért gondolják egyesek, hogy a botrányok, és az ebből fakadó működési nehézségek nincsenek hatással a netes lapokra.
Igenis baj az, hogy az Internetton nincsenek napok óta friss hírek, de az is baj, hogy az Index pedig sokak számára ismeretlen és ismeretlen helyen van.
Ahhoz, hogy az index felfuthasson reklámkampány kell, ehhez meg pénz kell.
Az Inventra cég valószínűleg kevés ehhez. Nyírőéknek tőke kell, amit viszont nem biztos, hogy könnyű lesz megszerezni. Ki ad pénzt olyannak, aki úgy otthagyta a nemzetközileg ismert, multi-szerű IDG-t.
A Matváv Origója más, mint az Index/Internetto. Profibb, ezt kár vitatni.
Ami pedig profi és pénzes, az előbb-utóbb nyerni fog még az Interneten is. Lassan vége a civil-Internet időszakának. Ez is kőkemény üzlet lesz (már talán az is), amiben nincs helye a lepattanó szellemi szakembereknek és erkölcsi-érzelmi véleménykülönbségnek.
A játék vége még messze van. Sok régi nagy kudarca viszont közel. Nagyon is. (talán már meg is történt...)
Az Origonak nagy elonye, de nagy hatranya is, hogy a Matav a tulajdonosa. Elony, mert nagyon sok penzt tudnak belenyomni, de hatrany, mert nem fuggetlenek. Igy nem lehet sajat velemenyuk politikai es egyeb kerdesekrol, nem kritizalhatjak pl. a Matav tarifait.
A mosoly meg a szépség nem minden. Észre kell, hogy vegyük, hogy oda mennek vissza ahova érdemes. Egyébként az Origo ha most még nem is a legkirályabb ki fog bírni még fél évet, de többet is és 100 %-ig biztos vagyok, hogy az origo fog ki jönni a harcból jóban.
Ok (1) : a fizetőképes kereslet az igényesebb, az ő igényeit jobban kielégítő portalt nézi. Pénz nélkül meg nehéz még "óriási" kreativitást is mutat fel más portal.
Ok (2): fontos a botránynélküliség
Nem értem, miről beszélgettek, talán nem is kellene hozzászólni.
Egy szájt nem attól menő, hogy mekkora pénz van mögötte, hanem attől, hogy az emberek rendszeresen visszajárnak valamiért. Mindenki másért. A bazi sok pénzért megvett reklám csak arra jó, hogy egyszer, legelőször elmenjen megnézni az ember fia, mit is kínálnak. Aztán ha nullás, nincs bukmark és kidobott pénz volt a hirdetés ára.
Nem gondolom, hogy a rendszeres Internettó olvasók azért voltak rendszeresen visszatérők, mert a reklámtorta kitudja hány százalékát a Internettó ette meg, sem nem azért, mert a Nyírő neve mindenhol szerepelt.
A népek azért jártak vissza, mert jól érezték magukat ott, meg aztán volt Törzsasztal is. Volt stílus, taltalom, konzisztens megjelenés. Ez nem pénz kérdése, hanem ember kérdése. Az elkötelezett ember bármilyen zászló alatt kitűnőt tud alkotni, legyen az Internettó, vagy Index, vagy Origó.
A kulcs mindig az ember.
Hol vannak most az Internettós emberek? Na, hol? Hát itt! Az Indexnél.
Az Internettó, mint szájt meg fog változni, talán el is tűnik.
Pl. kevesebb hirdetés van rajta, mint a Indexen. Már most!
Pl. A mutációk nincsenek rajta a Internettón, csak az Indexen. Ez is mutat valamit!
Szerintem az Origo-nak éppen hogy NEM jó az, hogy megszületett az Index, mert előbb-utóbb az Internetto is beindul újra, és így az Origónak egyel több konkurrense lett.
Sem az Origon, sem az Internetton, sem az MTI-n nem szerepelt egy óra múlva sem az orosz miniszterelnök leváltása.
Mikor ezt felvetettem, valamelyik olyasmit válaszolt, hogy "a friss hírek a fizetős szolgálaton keresztül kaphatók" (a vita közben a másik szolgáltató alján hever már)...
Az origot nagyon összeszedték. Szerintem már nem bírta a versenyt!
Balhé mindig ott van, ahol gáz szag van. Mindig ott van törés, ahol óriási érdekellentétek feszülnek, mondjuk egy dolog körül: pénz
danke frej. Asszem sikerült megütnünk egy hangot. Jó, hogy szóba hoztad a fridit. Az is ugyanazt csinálta mint most a "tulaj", még is hova jutott: EL!
Szerintem egy dolog fontos: a verseny, a versenyelőny!!!
Faternak (apuka) igaza van!
Ahol a pénz ott ugat a kutya is. És a Nyírő?
Komolyan: az Internetto egy igazi portal-site (volt), a legismertebb az országban. És ma: Az internetto.hu-n háromnapos hírek, az indexet pedig csak az ismeri, aki minden nap három órát netezik.
Érdekel egyáltalán ez valakit, vagy csak izzasztjuk itt magunkat?
Nyírő esetében: azért mert megsértődik, és bizonygatja az igazát, Friderikusz is azt tette: Erre már Fábry nyomja ugyanott, ugyanakkor.
Szerintem a sok lelkizés nem kéne ebben az ügyben. Végeredményben egy dolog számít: ki marad talpon és ki tűnik el színről. A Nyírő Úr versenyképes még? ez itt a kérdés
Szerintem MI nyerhetnénk ezerrel, ha végre abba maradna a NyírőelloptaeaBiróPállelkét tipusú nyavajgásainkat, és minden menne tovább ezerrel, mint a régi szép időkben...
Tényleg tiszta szívvel kívánom ezt magunknak!
Van aki nyer, van aki veszít. Mindennek eljön, van akinek elmegy az ideje: nem biztos, hogy ez az egész index.hu jellegű dolog olyan jó meg olyan átütő ötlet. Nézzük végig: nyer akinek van zsetonja, de természetesen ez egyáltalán nem probléma. Véleményem szerint: jó.