Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 65
Köszönöm CooCooFooZoo,

részben meggyőztél - a pénz nem vész el, csak nem biztos, hogy hozzájutok a számomra szükséges időben - de mégis! Nem látok, hallok, tapasztalok ilyen felkészülési lépéseket/ről. És nem csak a bankokra gondolok. Kicsit lejjebb soroltam:
"Egyéb veszélyes helyek - a teljesség igénye nélkül:
- Irodai és üzleti berendezések: üzenetrögzítők, pc-k, kalkulátorok, mobil telefonok, pénztárgépek, faxok, video kamerák stb.
- Épületgészeti rendszerek: légkondícionálók, kazánok, fűtési rendszerek automatikája, tűz és füstjelzők, széfek elektronikus zárjai, biztonsági rendszerek, személyliftek stb.
- Gyártó rendszerek: automata üzemek, olajlepárlók, erőművek (hagyományos, nukleális), villamos távvezeték hálózat, vízvezeték, csatornarendszer vezérlése stb.
- Közlekedés: radarrendszerek, repülők és irányatási rendszereik, fedélzeti szgépes autók, GPS-ek, parkoló órák stb.
- Hírközlés: telefon központok, alközpontok (ezek számlázó rendszerei is), mobil rendszerek, szatelitek stb.
- Bankok, pénzintézetek: GIRO és a SWIFT-rendszerek, , hitel, betét és folyószámla kezelő programok, hitelkártya rendszer, értékpaír rendszer és a tőkeszámlák kezelése stb."
Nos, hajlamos vagyok azt hinni, hogy ha a "kihegyezet figyelmem" mellett - mint a téma irént érdeklődő ember, - sem szerzek tudomást ezekről a felkészülési jelekről, érvényesül az "amiről nem írnak, beszélnek, azzal nem foglalkoznak"-e

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 64
Kedves Gyötör,

lentebb kérdezted, hogy mit csinálnak átállásra való felkészülés címén.
Viszonylag egyszerű dolgokat: először is leltárt. Nem is egyet, hanem többfélét. A leltárban szerepel minden olyan eszköz, amely ilyen-olyan módon Y2K-érintett lehet, tehát nam csak az informatikai, hanem pl. az épületgépészeti és egyéb berendezések is, vagy akár a fedélzeti számítógépes vállalati autók.

Amikor megvan a leltár, akkor saját tesztelések, gyártói nyilatkozatok és egyebek alapján megvizsgálják, hogy mi Y2K megfelelő, és mi nem. Az is eredmény, hogy "nem tudjuk". Ezzel egyidőben szintén megvizsgálják az átállítás, frissítés lehetőségét is, illetve megvizsgálják a rendszer fontosságát is a vállalat szempontjából.

Ezek alapján kiderül, hogy nagyjából mit kell és mit érdemes csinálni: gyakori pl. hogy egyes rendszereket vagy gépeket már nem érdemes vagy nem lehet alkalmassá tenni, és azokat új rendszerekkel, gépekkel kell kiváltani. (Ez egyébként nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik...) Van, ahol úgy ítélik meg, hogy a készülék várhatóan nem fog működni, de elvannak nélküle egy darabig, majd jövőre is ráérnek megcsinálni (pl. egy lift egy kevésbé forgalmas telephelyen lehet nélkülözhető egy darabig).

A javítás-pótlás-csere-ignore kérdésében mindig a rendszer fontossága és a feladat költsége alapján döntenek.

És persze vannak a kritikus rendszerek, amiket minden áron meg kell menteni, ez egy darabig még megtehető lesz sok-sok pénzzel, de úgy szeptember után már azzal sem, hiszen minden javításhoz, újrateszteléshez idő kell.

És mindemellett megy a lentebb már említett katasztrófatervezés (na jó: üzleti folyamatosság tervezés, BCP), amely a legpesszimistább huhogók rémálmait is felülmúlóan rossz lehetőségekkel számol, és ezek ellenére biztosítja a szolgáltatások valamilyen szintű folytonosságát, illetve próbálja csökkenteni a kárt. A lentebb leírt módszerek ("földrengésbiztos nyomtatványok":-))) is klasszikus BCP módszerek.

Ahogy már egyszer leírtam: a magyar bankoknak idén áprilisra el kellett készülniük a saját BCP-ikkel, amelyeket elvben komoly nemzetközi auditor cégek vizsgáltak be és teszteltek. Gyakorlatilag kizárt az, hogy a pénzed elvesszen a bankban, még a legnagyobb katasztrófa esetén is legfeljebb csak sokára jutsz hozzá, de el nem vész.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 63
Hat ezaz, az en atteteles "ismerosom" is eros erdeklodest mutatott a dolog irant, szerintem ot is meglepte.
Koszi, mingya' nezem kuldted-e mar.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 62
csn,
privát mailben küldöm az infót.
Egyébként én is rákérdeztem egy ABN Amrós imerősömnél, de megleptem a dologgal.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 61
tudjátok, ki fog a y2k-n sokat keresni?
a betörők.
ennyi cash még sose volt lakásokban. mint most lesz szilveszterkor.

persze nálam nem lesz (most sincs).

a mindenféle papírbizonylatokat meg egyébként is célszerű idők végeztéig megőrizni, y2k ide vagy oda.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 60
Gyötör:

>hiba volt leírni a cég nevét, de saját tájékoztató levelükből idéztem.

Nem volt hiba, sőt, az ABN-Amros illető kimondottan érdeklődik, HOL JELENT MEG ez az általad idézett szöveg? Kérlek, pontosan add meg a forrást, ha érdekel a válaszuk.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 59
Jacaslom jelentkezzenek azok, akik vmelyik bankban dolgoznak, es irjak le a velemenyuket, termeszetesen cegnev nelkul.
En mar megtettem.
(szepek az elkepzelesek, de kivulrol nem lehet latni semmit)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 58
milyen pénzem? milyen bankból? kiveszem, ha mondod hol keressem.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 57
Nem hardvert szallit.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 56
Thx,
humoros a felsorolásod :-)
de pl elbírom képzelni a parkolóházakban a dolgot.

csn,
bocs, hiba volt leírni a cég nevét, de saját tájékoztató levelükből idéztem. Értelmezése szerintem: ők mindent megtesznek az átálllás zökenőmentessé tételéért, de más cégekért nem vállalják a garanciát - ami akkor érdekes ha pl. bármely bank közi tranzakciót kell kérned, vagy a cég számláját autómatikusan rendezik a kintről jövő követeléshez.

Igazából az érdekelne, hogy valójában történik- e valami a felkészülés jegyében - nem csak a bankoknál - mivel erről a magyar sajtóban szinte nem találni információt.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 55
Na megint egy...

Gyötör!

"...Felhívjuk figyelmüket, hogy a globális piac technikai felelősége miatt az ABN Amro Bank semmiféle garanciát, illetve szavatosságot nem tud vállalni az ezredfordulós változásokra vonatkozóan."

Ez hol jelent meg? Ugye te sem gondolod komolyan - (bár valóban így is érthető), hogy ezzel az ABN Amro azt akarta volna mondani, hogy semmi felelősséget nem vállalnak a náluk tartott pénzedért.
Ha ez így lenne, mi a fészkes fenéért költene egy büdös fillért is a dologra?
Egyszerűen csak kijelentené, hogy nem vállal felelősséget, és kész...

Hogy megnyugodj, ezt is közvetítem áttételesen egy ABN-Ambroshoz, magyarázza meg.
A válasz - ha lesz - majd idekerül.

>mindenkinek szive oga eldönteni hová pakolja a pénzét.

Igen, de a pánikkeltés, sületlenségek terjesztése már nem.
Bizonyos szinten túl egyszerűen büntetendő.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 54
Egyéb Y2K érzékeny berendezések: bicikli, gördeszka, kalapács, sperhakni, szeg, állólámpa,papírnehezék... (Láttál te már parkolóórát?)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 53
Ugyan már, túl sok sci-fit néztek!
Mi baj lehet az energiaszolgáltatókkal? Legfeljebb a számlázási rendszerük áll fejre az meg kit érdekel?
Aki meg már látott közelről adatbázist az belátja, hogy egy állomány egy számlaszám azonosítóval és egy egyenleggel akkor is használható maradna, ha holnap áttérnénk a kínai időszámításra.

Ha mindenáron valamilyen óvintézkedést akartok tenni, akkor az átutalási megbízásokat vonjátok vissza, nehogy valamelyik barom szolgáltató irreális számláját automatikusan kifizessék.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 52
Mindenkitől elnézést kérek a gépelési hibák miatt kissé siettem.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 51
csn ,
mindenkinek szive oga eldönteni hová pakolja a pénzét. Azért idézek:
" Az ABN Amro bankcsoport több mint 175 millió USA dollárt költ az átálásra. Nemcsak saját rendszereiket állították és állítják át, de annyira körültekintőek és óvatosak, hogy a hitelkérelmek és a hitelmegújítások során azt is figyelembe veszik már egy ideje, hogy ügyfelük mennyire készült fel az ezredfordulóra. Az ABN Amro egyébként korrekt módon közli minden ügyfelével az alábbiakat:
Felhívjuk figyelmüket, hogy a globális piac technikai felelősége miatt az ABN Amro Bank semmiféle garanciát, illetve szavatosságot nem tud vállalni az ezredfordulós változásokra vonatkozóan."
Ez a világos beszéd!

papaja,
szerintem igazad van, valóban a bankok készülnek fel a legjobban. Nem azt írtam, hogy nem fogom visszatenni a pénzem, de tuti, hogy két-három hónapig máshol pihentetem.
Egyéb veszélyes helyek - a teljesség igénye nélkül:
- Irodai és üzleti berendezések: üzenetrögzítők, pc-k, kalkulátorok, mobil telefonok, pénztárgépek, faxok, video kamerák stb.
- Épületgészeti rendszerek: légkondícionálók, kazánok, fűtési rendszerek automatikája, tűz és füstjelzők, széfek elektronikus zárjai, biztonsági rendszerek, személyliftek stb.
- Gyártó rendszerek: automata üzemek, olajlepárlók, erőművek (hagyományos, nukleális), villamos távvezeték hálózat, vízvezeték, csatornarendszer vezérlése stb.
- Közlekedés: radarrendszerek, repülők és irányatási rendszereik, fedélzeti szgépes autók, GPS-ek, parkoló órák stb.
- Hírközlés: telefon központok, alközpontok (ezek számlázó rendszerei is), mobil rendszerek, szatelitek stb.
- Bankok, pénzintézetek: GIRO és a SWIFT-rendszerek, , hitel, betét és folyószámla kezelő programok, hitelkártya rendszer, értékpaír rendszer és a tőkeszámlák kezelése stb.

Nem rosz mi?
Kormány szinten pedig - tudomásm szerint - egyetlen kormánybiztos - semmi segítő apparátu - foglalkozik a témával. Meg is látszik, pontosabban nem látszik az eredménye.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 50
Nem. A probléma szerintem is tuldimenzionált. Valószínűtlen, hogy a nagyobb pénzintézetek ne készüljenek fel egy előre látható problémára. (Ugyanis pl. egy OTP-nek milliárdokat a megoldásra költeni sokkal olcsóbb, mint a téves kifizetések miatti perek sokaságát egymás után elbukni, és fizetnii. Amennyiben ez az eset (az OTP-nél) mégis bekövetkezik, nem az én folyószámlám lesz a legnagyobb probléma :-)).)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 49
Pénzt kivenni csak 1-2 hét napi költségeinek fedezésére fogok.

Viszont még karácsony elött részletes számlakivonatot kérek és azt nem leiratom a képernyőröl hanem kinyomtattatom és aláíratom!!!
Minden közüzemi számlát januártól kezdve szépen precizen összegyüjtöm.
Hasonlóan precizen lefüzöm az adóbefizetések (gépjármü, ingatlan stb.) igazolásait. (a tanácsok még nem hallottak erről a problémárol!)
És minden a biztosításimmal (kötelező, casco, lakás) kapcsolatos befizetési igazolásokat.

Egyébbként ezeket a papirokat máskor is érdemes egy-két évig örizgetni.

Akiktől én legjobban félek azok a brokerek és a tözsde!!! Ezek számitástechnikai háttere még Y2K nélkül is életveszélyes!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 48
Már én is többször leírtam, és úgy látom itt is néhány bankos, vagy bankhoz közelálló ember írt- hogy nem kell aggódni.

Mostanában jelen voltam -egy a bankok közötti Y2K-t koordináló szervezet- néhány ülésén, ahol megvitatták a bankok, és az egyéb infrastruktúrális szolgáltatók helyzetét.
Megmondanám, hogy a hallottak alapján én nem a bankok miatt aggódnék. Az elektromos művek, és egyéb energia szolgáltatók sokkal szarabbul állnak. Nem akarván ezzel a pánikot áttolni, csak arra célzok, amit már itt is többen írtak, hogy pénz nem fog elveszni, esetleg kisebb fennakadások lehetnek.

Az általános javaslat az, hogy kb. két hétre elegendő készpénzt vegyünk magunkhoz, és kész. Az összeset kivenni, és aranyra váltani most nem érdemes.
A szolgáltatói számlákkal már érdekesebb problémák várhatóak. Mindenesetre javaslom a közüzemi, és összes egyéb értesítőt, számlát gondosan elrakni.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 47
And67 okosakat mond, pont erről beszélek én is:

Nagyon buta pánikkeltés ez. Mentések tömkelege (pláne december végén), minden lényeges adat papíron. Sőt, jobb bankoknál valószínűleg csinálnak egy próba-szilvesztert. Vagyis leszimulálják a váltást, hogy minden jó lesz-e utána. A hibákat korrigálják ennek megfelelően, ha egyáltalán vannak.

Arról lehet elmélkedni, milyen átmeneti (pár napos, worst case 1-2 hetes) problémák lehetnek. De ezek csakis pár napos fennakadások lesznek, esetlegesen. Semmi sem vész el, mindent többszörösen (akár kézzel) ellenőriznek.
De könyörgöm, ha felmutatod a december havi számlakivonatod majd januárban, és a bank nem tud (hogy tudna) egyéb terheléseket bizonyítani, ugyan milyen alapon NE adná ki neked a teljes összeget.

ToM: te biztos ebbe a topicba írogatod a gondolataid? Hogy a bánatba jön ide, hogy ki és milyen hardver-t szállít egyik vagy másik banknak. Mit számít ez? A szoftver a lényeg, az meg lehet Y2K kompatibilis bármilyen op. rendszeren, ha úgy írták meg.
Te tényleg direkt csinálod a fesztivált, vagy ez gyári hiba nálad?

És hogy megnyugodj, a kérdést felteszem most egy ismerősömnek, aki az egyik banknál pontosan a számlavezetés programozását és ehhez kapcsolódó dolgokat csinálja. Nála illetékesebb nem hiszem hogy van abban a bankban...
A választ idemásolom majd, ha nem csak egy nagy :)))))) lesz, ami azt fogja jelenteni hogy "ilyen hülyét hogy kérdezhetsz tőlem...???"

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 46
Nem a papir szamit. Csak egy ido utan, miutan kiharcoltad az igazad.
Mondok meg valamit: kozelrol ismerem.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 45
Ismerem. Nem azt mondom mindegyik bank ilyen, de egy par igen.
(Nevet termeszetesen nem mondok)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 44
És mire alapozod feltevésed? Ismered a banki nyilvántartási rendszereket? Belegondoltál, hogy például a takarékbetétek esetében a betétes követelését a betéti okirat (betétkönyv) testesíti meg, vagyis a jó öreg papír számít és nem a bank nyilvántartása? Hogy még egy rendszerleállás se teszi tönkre a több formában is kimentett adatokat? Hogy egy jobb bank az adatok biztonsági másolatait földrajzilag olyan távol tárolja egymástól, hogy földrengés esetén is az egyik biztos megmaradjon?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 43
Hahaha!!! A magyar bankok erzekelik a tulzott merteku kamatozast! Hat hogyne! :)))))))))
Hat hol elsz Te?!
Egyaltalan oruljel, ha Mo-n a penzed megmarad.
Nagy kavarodas lesz. Van akinek tobb lesz, van akinek kevesebb, merleg foosszeg nem valtozik. Sok penz termese eseten kivenni, szamlat megszuntetni. Evekig pereskedni. Adossag felet - jo szandek bizonyitando - befizetni. Na ez lenni rosszabb esetben. Jo esetben a bank ezt leszarni, orulni. Ezert gazdag bankot kell valasztani Valami multit. Ez hamarabb leszarni, mert o dollarban szamolni.
Udv lenni :)))))) Mike
Na jo, ezt abbahagyni :))))) ilyen beszedet.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 42
Úgy látom, egyesek nem olvassák el a topic elején lévő írásokat, ezért szeretnék visszautalni 1999-05-16 11:00:10-kor tett írásomra: ha beüt a ménkű, akkor se vész el a betéti tőke, legfeljebb a gép +100 évnyi kamatot akar jóváírni. Aki félre akar ugrani egy ilyen szerencse elől, az csak vegye ki a pénzét!

Egyébként a bank, ha érzékeli a túlzott mértékű kamatokat, egyből leállítja a rendszert és az év első 1-2 napja alatt kézi segédlettel helyrehozza a problémát, ekkor tényleg előfordulhat, hogy akadozik az ATM-hálózat. A fiókok pedig úgyis zárva lesznek, mivel elseje és másodika hétvégére esik.

Probléma lehet még, hogy a hitelszámlákat - tekintettel a 100 évesnek tűnő elmaradásra - a rendszer fel akarja mondani, de az ilyen leveleket a gép nem küldi ki emberi kontroll nélkül, így aztán ettől se kell igazán tartani.

Ha pedig a jövőbelátó képességekkel megáldottak pánikhangulatot keltenek, akkor tényleg lehet probléma, de az már egész más jellegű és hatású lesz. Hasonlítani fog a Postabank-pánikra, csak nagyságrendekkel nagyobb bajjal jár.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 41
Adalek, hogy a komolysagunkat megorizzuk:
Az OTP tulajdonaban levo Garancia Biztosito kb. 1 eve tendert irt ki, amit a Compaq nyert meg. Szerinted Windows-t, meg kis ici-pici, PC-ket szallit a Garancianak ????

No, de tenyleg, hogy megorizzuk a komolysagunkat
ToM

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 40
Csn. Mar figyelmeztettek, hogy ez nem cset, de csak annyit
Nem tegnap hallottam errol elosszor ... :((((((((((((((
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 39
Ok, Tom.
Te hülye vagy, megmondom én szépen magyarul neked.

Te nem tudod, miről is szól igazából a Y2K probléma. Elmondanám neked, hogy semmi sem fog elveszni, mert miért is veszne el. Maximum kisebb fennakadások lesznek, az első 2-3 napoon, ezért ajánlják, hogy biztos-ami-biztos, dec végén vegyél ki annyi pénzt, hogy január első napjaiban ne kelljen feltétlenül használni az ATM-eket, vagy más banki rendszereket. Olyan nehéz ezt megérteni?

Tudod, hány biztonsági másolat, checksum és más védi a számlát egyenlegét? Ajánlom érdeklődj szakembernél.
Teljesen lehetetlen, hogy a Y2K miatt elvesszen tartósan a pénzecskéd kiscsávó.
A pánikot meg csak csináld, magad járatod le az értelmesebb emberek előtt. Felkapsz egy témát - lehet hogy tegnap hallottál róla először, és neked még új - és azt hiszed, exhibicionista töltettel felfűtve erről máris nyitni kell egy topicot, és te vagy a nagycsákó.

A szembehúnyós hasonlat annyira gyenge, hogy inkább hagyjuk is...
Kb. annyi köze van a dologhoz, mint roma zsebtolvajnak az agysebészeti diplomához.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Szoliccsak siman ToM-nak.
Ha becsukod a szemed egy forgalmas utkeresztezodesben, az nem jelenti azonnal asztat, hogy atucc menni rajta . :)
Vegul is most a valaszod az hogy nem ?

Szsztok
ToM

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 37
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 36
Már MIÉRT kellene kivenni? Nem normális aki a topicot indította. Az ilyen HÜLYÉK keltik a pánikot.

Komám vedd ki, tedd be a párnahuzatba és aludj jót, ha neked ez okoz biztonságérzetet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!