Hát nem örülök. És a férfi főszerepet sm Kevin Spacey-nek adtam volna, bár negyon szeretem, hanem Richard Farnsworth-nek a Straight story-ért, a legjobb férfi melléket tuti, hogy nem a Michael Caine-nek adtam volna (alig szerepelt abban a filmben és az sem volt olyan megrázó), hanem Jude Law-nak, vagy a Sixth sense kisfiújának, Haley Joel Osment-nek. Dehát nem én szavazok.
Angelina Jolie-ról és Hillary Swank-ről nem tudok nyilatkozni, nem láttm még a filmjeiket.
Sophia Loren viselkedése biztosan nem szerepjátszás volt. Nagyon őszinte öröm hallatszott a hangjából és tükröződött az arcán. Az a ROBERTO! felkiáltás azóta is ott cseng a fülemben. Az ilyen pillanatok miatt érdemes azt hiszem nézni ezeket a díjkiosztó gálákat és ez ragadja magával a filmszerető közönséget, talán jobban is, mint maguk a filmek.
Pl. a Gwynyth Paltrow-ról kialakított nem túl pozitív véleményem is itt változott meg kicsit.
Hát az ő filmjei általában olasz filmek, de itt van a névsor.
Ez a legújabb, az Asterix biztos érdekes lesz, az Obelixet Gerard Depardieu fogja játszani.
Egyébként az Élet szép (La vita é bella) forgatókönyvének egy részét is ő írta az édesapjának az emlékei alapján, aki 1943 és 1945 között Bergen Belsenben volt fogolytáborban. És a filmet is ő rendezte, mármint a Benigni, nem az apja. :-)
A filmben szereplő felesége (Nicoletta Braschi) pedig a való életben is a felesége, és az egyék kedvenc színésztársa.
1.Astérix et Obélix contre César (1999) .... Lucius Detritus
2.Vita č bella, La (1997) .... Guido Orefice
3.Mostro, Il (1994) .... Loris
4.Son of the Pink Panther (1993) .... Jacques
5.Night on Earth (1991) .... Driver (Rome)
6.Johnny Stecchino (1991) .... Dante/Johnny Stecchino
7.Voce della luna, La (1989) .... Ivo Salvini
8.Piccolo diavolo, Il (1988) .... Giuditta
9.Down by Law (1986) .... Roberto
10. Coffee and Cigarettes (1986) .... Roberto Benigni
11.Non ci resta che piangere (1984) .... Saverio
12.F.F.S.S. cioč che mi hai portato a fare sopra Posillipo se non mi vuoi piů bene (1983)
13.Tu mi turbi (1983) .... Benigno
14.Anche i ladri hanno santi (1981)
15.Minestrone, Il (1981)
16.Pap'occhio, Il (1981) .... Benigni
17.Luna, La (1979) .... Upholsterer
18.Clair de femme (1979)
19.Chiedo asilo (1979) .... Roberto
20.Giorni cantati, I (1979)
21.Berlinguer ti voglio bene (1977)
Ha jól emlékszem a premier hetében láttam a filmet előszőr, a Corvinban, és ami az utóbbi években nem fordult elő, a vége főcím alatt a nézők üllve, a helyükön maradtak. ( talán nem is a szokásos multiplex közönség volt, de akkor is!)
Amit még e filmel, illetve az oszkár átadásával kapcsolatban el szoktam mondani, az az ahogy Sophia Loren átadta a díjat. Így csak egy olasz egy nmásik olasznak tudja átadni. Amikor az egyik ember kilépve a szerepéből a díjazottnak odakiállt, és a hengjából árad az elismerés az izgalom és az öröm együtt. Akármilyen nagy egyéniség Ő is, ez nem szerpjátszás volt.
Ha már itt tartunk érdekelne a másik tizenkilenc kedvenc filmed. Ha nem is itt, akkor egy másik topicban. Ugyis lassan itt az ideje felállítani az első 2000 év legjobb filmjeinek listáját.
To Kockasfülü: kösz a Norton filmek listáját, bár most a vizsgaidőszak miatt vszinüleg nem fogok tudni csemegézni.
Ezek után pedig tutira megnézem a Benginit, akárhogyis kell irni a nevét.
Melesleg neki milyen filmjei voltak korábban?
nekem az minősíti a filmeket, mint már írtam lejjebb, hogy volt-e olyan pillanat alatta, mikor megnézem az órámat. Ez olyan volt, ami alatt nem volt.
És az ilyen filmek száma bizony nálam a 20 alatt van eddigi életem során.
Nekem még az is tetszett ebben a filmben, ahogy a komikumot párosították a tragikummal. Egyszerűen le voltam nyűgözve.
Ja, és még valami. Mikor vége volt a filmnek, - a Puskinban néztük - egy férfi el kezdett tapsolni és igen sokan csatlakoztak hozzá. Ez egyedülálló dolog az eddigi moziélményeimet tekintve.
én pont ugyanezt fejtegettem, csak kicsit rövidebben. Benigni ebben a filmben olyan finomsággal játszotta a szerepét, ami nagyon ritka érzékenységről tanuskodik. És manapság igen feltűnően kevés színész tudja ezt produkálni.
detri., igaz, hogy különböző státusokon mehetett keresztül a Norton az American History X-ben, de szerintem az közel sem volt annyira jól megírva, így nem tudott úgy lubickolni a szerepében. A Primal Fear-ben a szerepe sokkal plasztikusabb volt, nagyobb lehetőségeket kapott a figura kibontására. Az American History X-ben szerintem igazán jó a film első részében volt, amikor a múltról, a neonáci korszakáról volt szó.
G.A.:
"..., hiszen a szeretetről a borzalmak között úgy tud oly érzékenyen beszélni, hogy egyetlen egy durva jelenetet sem mutat, ez az a film, ahol semmilyen erőszak nem jelenik meg, mégis tökéletesen érzékelteti a körülményeket, ..."
Ezt én is imádtam benne!
Kockásfülű:
"..., de nem kapott annyi lehetőséget a tehetsége bemutatására, mint a Primal Fear-ben (nézzétek meg!)."
Bár abszolut nem értek a filmekhez/színészethez, csak nagyon szeretem a mozit, de szerintem ez nem igaz. 3 teljesen különböző embert játszott el 1 filmben, amit nagyon jól csinált. Ez nem elég lehetőség?
A "Primal Fear"-t rögtön kivettem egy videótékából, miest megtudtam, hogy abban is ő játszik. (ilyet se csináltam még) Tényleg nagyon jó volt ebben a filmben is, nélküle biztos, hogy nem tetszett volna.
Miért Benigni? Sajnos nem volt alkalmam látni az általatok emlegetett másik filmet, így véleményem egyoldalú lehet, de azért elmondanám, hogy Benigni alakítása mindenképpen megért egy oszkárt, de lehet, hogy többet is adtam volna érte. E véleményemmel nem szeretném a másikat minősíteni, éppen ez teszi értékessé az Ő alakítását.
Nehezen tudom különválasztani a szinészt a film alkotójától, de Az élet szép-ben egy olyan remekművet volt alkalmam élvezni, amely a maga nemében egyedülálló.
Benigni oly finom szinészi eszközökkel építkezik, ahogy csak a legnagyobbak tudnak, olyan megoldásokat alkalmaz, amely valóban csak a legkivállóbbaknak adatnak meg. Ilyen alakítást talán Chaplintől láttam utoljára a Diktátorban.
A filmnek és Benigni alakításának a legnagyobb értéke valószínüleg a kortalansága lesz, hiszen a szeretetről a borzalmak között úgy tud oly érzékenyen beszélni, hogy egyetlen egy durva jelenetet sem mutat, ez az a film, ahol semmilyen erőszak nem jelenik meg, mégis tökéletesen érzékelteti a körülményeket, a gyermekét igazán nem fenyeti semmi a vásznon, de az Ő játékából pontosan tudjuk, mekkora nagy a veszély. Oly finom eszközökkel mutatja be viszonyát az általa választott Nőhöz, amely párját ritkítja.
Benigni létrehozza a csodát.
A magam részéről külön szerencse, hogy elég türhetően bírom az olasz nyelvet, így eredetiben élvezhettem az alkotást. A nyelvezete, az olaszokra olyannyira jellemző szófordulatok, mind mind elbűvölőek voltak, életszerüek, valóságosak, OLASZOK. Mindazt az értéket, életérzést, amit az olaszok általában élnek, éreznek megélnek át tudta adni, sugározta. Ez a film csak egy olasz alkotótól jöhetett létre, de így kellett tudni megformálni.
detri., lehet, hogy Roberto Benigni alapvetően is ilyen fajta beállítottságú ember, de a táborban játszódó dolgokat olyan érzékenységgel adta elő, amivel valóban megérdemelte a díjat.
Ezzel nem Norton érdemét akartam csökkenteni, szerintem ő is nagyszerű volt, de nem kapott annyi lehetőséget a tehetsége bemutatására, mint a Primal Fear-ben (nézzétek meg!). Mellesleg ez ki is derül abból, hogy újraeditáltatta a filmet, hogy több percnyi anyaga legyen, erre a rendező ki akarta hagyni a nevét és más néven szerepeltetni (aka.: John Smith). Persze ezt különféle filmes szabályzatok miatt nem tehette, most meg folyik a per. Érdekes dolgok ezek...
Mike, az pedig azért lett az év filmje, mert remek PR hadjáratot csináltak neki. Nézd csak meg az Elizabeth-et és benne Kate Blanchett-et. Aztán hasonlítsd össze a játékát Gwynyth Paltrow-éval és mondd meg a véleményed. Az a film nem lett agyonreklámozva, kevesebb promóciót kapott és azért maradt ki a díjakból. Hiába, ez Hollywood, a pénz mozgat mindent. :-((
De jó, hogy megláttam ezt a topicot!
Itt legalább leírhatom, hogy Nortoné az Oscar!
Tévedtek a díjkiosztáson ez tény.
Felejthetetlent alakított.
Az az őrület a szemében, aztán gyerekként a családi ebédnél... Mintha nem is ő lett volna.
Láttam az "Élet szép"-et is, nagyon jó volt, de Benigni szerintem életben is ilyen lökött lehet, nem volt nehéz eljátszania.
off
kockasfulunyul !
A Little Voice nekem is tetszett. Érdekes, hogy milyen egyszerű, és mégis lekötött végig. (én sem néztem az órámra :-) )
(Ha már Little Voice: Ewan McGregor is nagy lesz egyszer, remélem. Ő is nagyon jól csinálja. Kíváncsi leszek rá a SW episode I.-ben.
U.i.: "Az élet sója" a legjobb!)
Norton, nagy színész lesz (már most is az). Már az egyik első megnyilvánulása (Primal Fear Richard Gere-rel) után is Gene Sisco (remélem jól írom a nevét) , az egyik legkeményebb amerikai kritikus úgy nyilatkozott róla, hogy Oscar-gyanús a gyerek. A filmben tényleg zseniális volt. Lejátszotta Gere-t a vászonról. Egyébként ezért jelölték először Oscarra, de elvitte előle Cuba Gooding Jr. A Golden Globe-t és a Chicago-i Filmkritikusok Díját viszont megkapta érte.
Egyébként hamarosan lesz egy másik filmje a moziban a Matt Damonnal, Rounders az angol címe, magyarul nem tudom.
Itt egy kis filmography, hogy segítsek:
Keeping the Faith (2000)
Fight Club (1999) .... Jack, narrator
American History X (1998) .... Derek Vinyard
Out of the Past (1998) (voice) .... Henry Gerber
Rounders (1998) .... Lester 'Worm' Murphy
People vs. Larry Flynt, The (1996) .... Isaacman
Primal Fear (1996) .... Aaron/Roy Stampler
Everyone Says I Love You (1996) .... Holden
Hidd el, érdemes megnézni, az eleje kacagtató, a vége sírnivaló.
Az utóbbi 5 évben csak egy olyan film volt ezen kívül, ami közben nem néztem meg az órámat. Az pedig a Little Voice volt.
Na jó. én tényleg nem láttam az olaszt, de kiváncsi lennék...
Mindenesetre mindkét téma aktuális, csak a jelenhez talán közelebb áll az amerikai. De ki tudja. Nem sok kedvem van megnézni az olasz filmet. És nem tudom miért.
Először is, nem Begnini, hanem Benigni. Ha már szidsz valakit, tudjad a nevét.
Másodszor, én láttam mindkét filmet és bizony sokkal jobb volt az olasz, mint a Norton. Pedig ő se volt rossz. És ha már az American History X-nél tartunk, akkor inkább az lehetne a kérdés, hogy miért nem a Furlong kapott...