Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 47
Sziasztok!

A hét végén nem voltam itthon, úgyhogy most válaszolok, illetve nem. Merthogy sajnos a villanyvezeték sugárzásának hatásáról kevesebbet tudok. Annyit igen, hogy a nagyfeszültségű vezetékek és a trafók károsak. De ezt ne huzzuk rá a GSM tornyokra, egész más a ferkvencia (50Hz <-> 900Mhz) ill. a teljesitmény (100 MW <-> 100 W).

Véreb

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 46
Íme néhány tény:

1.Dániában és Finnországban felmérést végeztek, eredménye szerint:

50 MHz-es mágneses mező hatására szignifikánsan emelkedett a gyermekkori leukémia és agydaganatok gyakorisága.

2. Az elektroszmog különösen veszélyezteti a klimax utáni nőket és a 13 év alatti gyermekeket.

3. A győri főiskola tetejére nagyteljesítményű adó került. Az utóbbi öt évben az ott dolgozók köréből ötven embernél találtak rendellenes sejtburjánzást.

4. Staisztikailag kimutatható, hogy az utóbbi időben nőtt az alvászavarral, fejfájással, csökkent koncentrációképességgel küzdők száma. Ez összefüggésbe hozható az elektroszmog növekedésével.

5. Az USÁ-ban most folyik az elektromágneses sugárzás hosszútávú hatásának felmérése, eredmények 2000 után várhatóak. (Addig tehát - legalábbis ebből a forrásból nem tudhatunk meg semmit- seprosekontra)

Ha kéritek, küldjük a forrás-bibliográfiát.(mán amihez hozzájutottunk itt a bokrokajján) :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 45
Jaaaaaaajj! Mi csak ma jöttünk rá, hogy elköltöztünk ("stupid user" -ek vagyunk, bocs. Örülünk, hogy megvan a topic, mingyánemsokára írjuk, miket tudtunk meg. Addig is:

Addig is válaszolunk a kérdésekre:

1. Van offroad a környéken.
2. Van mobiltelefonunk, ha Bükkszentkeresztről használni akarjuk, akkor felmászunk valamelyik közeli hegytetőre (20 perc gyalog)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 44
Üdv !

Véreb
> Egyébként még ki is lehet számolni, hogy a fejünk mellett
> tartott mobilkészülékből jóval nagyobb sugárzás ér, mint
> mondjuk a toronytól 50 m-re.

Véreb, thnx a korrekt hozzászólásokat és az utánanézést. Ha kérhetem, még valamit vakarj elő: azt, hogy mennyit nyomat egy kilovoltokban mérhető távvezeték a közvetlen környzetébe, illetve hogy milyen térerőt csinálnak egy lakásban a falban kúszó vezetékek...

bye
Sics

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 43
Üdv !

Wildschwein , ha esetleg értelmeset is írnál...

Mert amit Te írsz, az csupán annyi, hogy szerinted a világon bármi veszélyes lehet.

Ebben akár igazat is adhatnék Neked - de ha dunsztod-gőzöd sincs róla, hogy mi MENNYIRE veszélyes/ártalmas, akkor tán jobb volna, ha nem irkálnál felesleges és értelmetlen üzeneteket.

Beszólsz valakinek, aki távközlési szakmában dolgozik, hogy

> csak egy kívülálló veszi észre, maguk a brancsbéliek teljes
> komolysággal bizonygatják egymásnak azt, amihez nem is
> értenek.

Biztos nem ért hozzá. De mert félti a tökeit, ezért ( a hozzászólásából nekem legalábbis kitűnt ... ) hogy - Veled ellentétben - UTÁNANÉZETT. Gondolom a tökeivel kapcsolatos aggodalom miatt :-)

Mert ugye aki számolhat vele, hogy bekap valami ártékony hatást a munkahelyén... és nem vészesen hülye, az utána szokott nézni hogy hány óra.

Aztán meg Spock dokinak írod.
> Bizonyítva ugyanis semmi sincs, se az hogy káros, se az, hogy
> veszélytelen.

Jó lehet hülyének lenni... VAN bizonyítva, koma.

Tudnillik: ha megnézel egy olyan populációt, akiket rendszeres és komoly ( mérhető, értékelhető ) terhelés ér egy adott, ártalmasnak gyanított környezeti hatásból és megnézel egy kontroll-populációt, akiket bizonyíthatóan nem ér efféle hatás...

És ráadásul az adott környezeti hatás következményeit is sejted ... azaz azt is, hogy ha csinál valamit, akkor mi is lesz az a valami... szemek, herék... ( mert komolyabb besugárzás ezeket szokta elkapni, ez orvosi esetekkel bizonyítható ) szóval figyeled évekeig, évtizedekig az ilyen populációt, az egészségi állapotukra vonatkozó orvosi vizsgálatok eredményeit ( vannak ilyenek: erőművi munkások és magasfeszültségű távvezetékek, trafóállomások és rádióadók személyzete, szerelői... olyan emberek orvosi adatai, akik éveket, évtizedeket húztak le ilyen helyeken ... ) ... Aztán csinálsz spec. vizsgálatokat: pld. frissen vett spermium-mintában az életképes hímivarsejtek számlálása ... igen koma, vannak, léteznek ilyen vizsgálatok, ilyen vizsgálati adatok, és a rájuk alapozott elemzések is.

Attól még ezeket megcsinálták, hogy Te nem néztél utánuk, hanem csak írkálsz bele a vakvilába ...

***

> Csak az biztos, hogy valami nyavalyája mindenkinek van, és
> nem tudni pontosan, mitől.

Pajti, ha Te nem tudod, hogy mi mitől van, az még nem jelenti azt, hogy egy a témához Veled ellentétben értő egyén, netán egy orvos se sejt semmit.

Az meg, hogy betegségek vannak... sajnos szükségszerű. Tudod, koma: az emberi szervezet nem végtelen élettartamra tervezett akármi... Sajnos. És hamarabb elkezd elhasználódni, semmint azt mi szeretnénk... Ez van koma. Hidd el, én is sajnálom - de ez van. A dokik sok betegséget, a korai halál számos okát kiszűrték, megszüntették - de ezzel csak azt érték el, hogy újabbak kerültek elő... Ha nem visz el a korai csecsmőhalál, a középkorban dívó nagy járványok ... attól még elvihet egy szívinkfartus, vagy akár a végelgyengülés is. Bejöhet egy vesekő ... mert hogy lehet, hogy 20-30 évet élt elődeinknél nem alakult ki vesekő, de egy kétszer-háromszor ekkora élettartamot megélő mai ember szervezeténél bejönnek az efféle problémák.

Nem kell ehhez ártó könyezeti hatás se, koma.

bye
Sics

Ps: elnézést, de ...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 42
Üdv !

> Digger 1999-05-18 17:05:51
> Talán nem kéne ennyire demagógnak lenni, nem gondolod?
> Üdv [előzmény : Sics, 1999.05.18 02:31]

Bocs hogy így rádmailezek, de mi a frászfene volt szerinted demagóg az alábbi hozzászólásomban ????

bye
Sics

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 41
Sziasztok!

Mi lesz igy a Topic-kal, csak nem az Internetton vagytok?

Véreb

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 40
Sziasztok!
Még egyszer a határértékekről:
Ebben tényleg jobbak vagyunk nyugatnál, a magyarországi 0,1 W/nm határértéket, ha jól tudom, a ruszkiktól vettük át. Mégegyszer a nyugatieurópai haátárérték 4,5 W/nm, a tornyok közelében pedig 0,03 körül volt a maximum érték, ami a lakosságot érheti.

Egyébként még ki is lehet számolni, hogy a fejünk mellett tartott mobilkészülékből jóval nagyobb sugárzás ér, mint mondjuk a toronytól 50 m-re.

A tornyon lévő GSM antennák túlnyomórészt iránysugárzók, a jelet úgy 60-120 fokos körszelet irányába sugározzák, nagyjából vizszintes értelemben. Azaz függőlegesen szinte semmit. Igy már az is belátható, hogy a mérhető sugárzás nem is közvetlenül a torony alatt a legerőssebb, hanem attól távolabb, úgy 80 méterre. Ki lehet számolni, mondjuk egy 50 m magas torony esetében a sugárforrástól majdnem 90 méterre vagyunk. A sugárzás pedig a távolság négyzetével forditottan arányos.

Üdv:
Véreb

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 39
Még 1 hülye vicc.
Na és a szürekályogtól még hallod a mobiltelefont nem? :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Ezt a viccet ismered?
Az orra pontosan érkezett,de ön 15 percet késett.
Bocsi az offtopikért.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 37
Ha rátok dől, biztos veszélyes.
Öhöhöhööhhhhhööhööhh.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 36
Talán nem kéne ennyire demagógnak lenni, nem gondolod?

Üdv

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 35
Érdekes, nagyon érdekes...
Túlnyomó többségben vannak azok, akik szerint nincs egészségkárosító hatása az adótornyoknak. Sajnos én nem érzem meggyőzőnek az érveiket, mint pl.:
- "Mi is egy ilyen torony mellett lakunk, és senkinek semmi baja", "Ha a tornyok veszélyesek lennének az egészségre, akkor a rádióamatőrök rég halottak vagy rákosak lennének" stb. Tényleg? Mindenki makkegészséges? Semmi fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, fáradékonyság, látászavar, allergia? Na neee... Ma Magyarországon ilyen nincs. Azonkívül az egyének mind különbözőképpen reagálnak a káros környezeti hatásokra. Van olyan dohányos, akit 35 évesen elvisz a tüdőrák, és van olyan, aki 85 évesen hal meg végelgyengülésben. Viszont nem szép dolog, ha az utóbbi személy a dohányzás veszélytelensége mellett érvel.
A szervezetnek amúgy rengeteg olyan állapota lehet, ami nem egészséges, de csak hosszú évek után jut el olyan állapotba, amit a modern orvostudomány már betegségként felismer. (Akkor aztán jöhet a műtét, az antibiotikum, a sugárterápia meg a sok-sok egyéb tüneti kezelés.)

- "Távközlési szakemberként állíthatom, hogy az adótornyoknak nincs egészségkárosító hatása." Az ilyen állítások abszurditását úgy látszik, csak egy kívülálló veszi észre, maguk a brancsbéliek teljes komolysággal bizonygatják egymásnak azt, amihez nem is értenek. Ez ugyanis nem távközlési, hanem egészségügyi probléma. Igaz, még Mr. Spock is azt állítja, hogy a tornyok veszélytelenek. Tisztelem és becsülöm a szaktudását, de annyit talán ő is elismer, hogy ez teljes mértékben szemlélet kérdése. Bizonyítva ugyanis semmi sincs, se az hogy káros, se az, hogy veszélytelen. Csak az biztos, hogy valami nyavalyája mindenkinek van, és nem tudni pontosan, mitől.

- "Egy csomó más káros környezeti hatás éri az embereket, az ellen bezzeg senki sem tiltakozik." Teljesen igaz, de ebből még nem következik, hogy az adótornyok veszélytelenek.

- "A környezetvédők állandóan hőzöngenek, de persze a technika vívmányait használni akarják." Ehhez két megjegyzést is fűznék. Az egyik: A topikgazda nem úgy kezdte, hogy "Vigyék a francba a hülye adótornyukat, de azért mobilozni szeretnék még a Bükk-fensíkon is!" Lehet, hogy nincs is mobilja. A másik: Bár Magyarországon többnyire csak a hőzöngő környezetvédőkről hallani, azért van ennek a mozgalomnak olyan irányzata is, amelyik reális javaslatokat tesz a problémák megoldására. Kár, hogy nem nálunk.
A tanulság: Ne általánosítsunk! (Lásd: Minden szerb agresszív hülye, minden albán áldozati bárány.)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 34
Üdv !

EMM, azok az értékek hihetőek - viszont ami a határértékeket illeti... harapós Veréb, ha jót akarsz röhögni, nézz utána a ruszki szabványnak - emlékezetem szerint kb. 100x akkora értéket enged meg, mint az amcsi... Nem semmi :-)

Ja: ahol meg komoly térerő van, az a távvezetékek alatti sáv - erről ir írhatnál be adatot, az én régi fénymásolataim ki tudja hol porosodnak már...

bye
Sics

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 33
Üdv !

Kedves -writeonly- Csutak !

>Egy szemészorvos ismerősöm szerint
>a moniltelefon leginkább a szemet
>veszélyezteti.

Az ismerősödnek igaza lehet, de nézd már meg, mit írtam alább, várj, idemásokom...

> Ami bizonyított:
> - szürkehályog okoz ( ugye nagy
> víztartalmú lágy részekben,
> szemek, herék különösen jól
> nyelődik el.. )

bye
Sics

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 32
Én akkor tudok hinni ezeknek az értékeknek ha nem tupirozottak.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 31
Sziasztok!

Lányos :) zavaromban vettem észre -valószinüleg a költözés az oka- hogy a multkor elirtam a számokat. Tehát:

Nyugateurópai határérték (WHO, DIN stb): 4,50 W/négyzetméter
Magyarországi határérték (MSZ): 0,10 W/nm
Álatlánosan mért érték tornyok körül: 0,01- 0,03 W/nm

Azaz a magyar szabvány 45x (!) szigorúbb a nyugatinál, és a mért értékek pedik HÁROMSZÁZAD részem, mint amit nyugaton megengednek.

Ők kevésbbé félnek?

Veréb

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 30
Már régebben kivántam szólni, de most érek rá. Szóval nagyon népszerű mostan ában felháborodni sokminden ellen, igy a GSM tornyok (bázisállomások) ellen is. Ugyanakkor azért nem árt ha az ember tájékozódik is egy kicsit, és nem ül fel az első médiahirnek (nem akarok senkit megsérteni). Én pár dolognak utánanéztem, mert engem is érdekel a téma:
A világ minden részén vannak szabványok, amelyek meghatározzák a sugárzás maximális erősségét. Itt néhány igen érdekes adatra bukkantam.
Nyugat-Európában, és a világ nagy részén f/200 W/négyzetméterben határozzák meg a sugárzási határértéket (a WHO is ezt tekinti limitnak). Ez ugyebár 900 MHz-en 4,5 W/nm. A magyar szabvány (MSZ) határértéke 1,0 W/nm, ami ugye 4,5-öd része a nyugatinak. A Sugárbiológiai Intézet renszeresen szokta mérni a meglévő bázisállomások környékén fellépő sugárzást, és általában 0,1-0,15 W/nm-es értkékeket mértek, de még szinte nem mértek 0,3 W/nm-es érték felett. Azaz a "nyugati" norma HARMINCAD részét.
Tudom, nem túl népszeru a multicegek partjat fogni (boccss, eltuntek az ekezetes betuim), en se oket vedem, csak szeretem ha mindenrol tenyszeruen beszelunk.

Vereb

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 29
Kerekhegy :
Lehet, hogy tévedek, de a Bükk jelentős része védett, így ott nem támogatják az offroadot...
Egyébként arra akartam igen áttételesen utalni, hogy az emberek nagyon tudnak rettegni megfoghatatlan dolgoktól, a kézzelfogható, háztartási körülmények között is érzékelhető-mérhető veszélyeket észre sem veszik.
Kerekhegy Creative Commons License 1999.05.15 0 0 28
Kedves Alfred, a település neve Bükkszentkereszt, szeretettel várunk és megmutatjuk Neked a bokrok alját. :-)
Előzmény: Alfred (27)
Alfred Creative Commons License 1999.05.15 0 0 27
A ránkszabadult demokráciában egyszerűen sikk minden ellen tiltakozni.
Mikor terepjáróval erdőben bolyongunk, és nem tudjuk hol vagyunk, hatalmas boldogság nagy szemét-, és sittkupacokra lelni, mert az azt jelenti, hogy pár száz méter múlva lakott településre érünk. Kíváncsi lennék, Kerekhegy komoly egészségkárosító hatásoktól félő kis faluja környékén mi minden található a bokrok alján...
csutak Creative Commons License 1999.05.15 0 0 26
Kedves Sics!
Egy szemészorvos ismerősöm szerint a moniltelefon leginkább a szemet veszélyezteti. Szerinte az az egyetlen szervünk, amely a mobil térereje által keltett hőt nem tudja eldisszipálni.
Nem vagyok orvos, de hihetőnek tartom.
Előzmény: Sics (18)
Kerekhegy Creative Commons License 1999.05.12 0 0 25
Kösz mindenkinek, aki hasznos infóval sugározta be monitorunkat! A Kalas György által közzétett anyagot megszereztük, s ajánluk mindenkinek, aki izmos véleményének alakításában netán korrekt háttérinformációt is fel akar használni. Ez az anyag és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány ( ez itt a reklám ) segítsége megerősítette halovány érveinket, hogy nekimenjünk az előttünk tornyosuló problémának. A térerő legyen veletek!
Előzmény: Kerekhegy (-)
Fidusz Creative Commons License 1999.05.10 0 0 24
A Reflex Környezetvédő Egyesület kiadott e témáról egy kiadványt, de most nem találom sehol. Magánlevélben megadom a szerző elérhetőségét. Levél megy...
Előzmény: Kerekhegy (-)
Munchausen Creative Commons License 1999.05.10 0 0 23
"um Verbindungs Gesetze erklären zu können, bediene ich mich dieser kleinen Hypothese" - hogy a kapcsolódási törvényeket magyarázni lehessen, felhasználom ezt a kis hipotézist...
A németeknél tényleg 1500 méter az előírás, magam nem mélyedtem el a témában, de amikor az óvodában, /ahová a leányom jár ;-)) / elémnyomtak egy lapot, mondván, hogy írjam alá, ha tiltakozom az ellen, hogy gsm tornyot rakjanak az óvoda tetejére habozás nélkül odafirkantottam a nevemet, pedig az ovinak meg az alapítványnak jól jött volna némi zseton.
Valentine Creative Commons License 1999.05.10 0 0 22
Kerekhegy,

Solymár? Megveszem a telket féláron! Biztos fenn van a hegytetőn az antenna, állat a panoráma :)

Val

Vajk Creative Commons License 1999.05.10 0 0 21
Nemetorszagban 1500 m-re kell lennie a telepulestol az ilyen tornyoknak.
Foleg ha korsugarzo. Iranyitott mikrohullamnal ez nem lenyeg, mert az ugy terjed, mint a feny, alig van vesztesege(Fresnellel ne jojjetek !)
jo_lenne_tudni Creative Commons License 1999.05.10 0 0 20
Paksikent mit szoljak? Nalunk oszt' nincsen sugarzas!

Szerintem hulyeseg a felelem. Arrol van itt talan szo, hogy senki sem akarja a hazara, kore telepiteni az adot, frankon felmegy a telepites ara. Lehet, hogy paran jatszhatnak erre? Jelolhet ki a kormany/ valamilyen szerv, egy olyan teruletet, amit ki kell sajatitani a koz erdekeben?

(Az egesz persze csak kepzelodes, semmi valosaglapja nincs. Elindult a fantaziam.)

gezah Creative Commons License 1999.05.10 0 0 19
Megjegyeznem, ahogyan egy ernyovel ellatott lampat is hatulrol nezve, nem latod a fenyet, csak ami a szemkozti falrol "visszaverodik", ugy van a toronynal is. Alatta alig er valami hatas, de amerre fokuszalva van, egy kicsit erosebb. Viszont a radiotelefon bazisallomasokon ez altalaban 360 fok (2*120, szektor sugarzo, a harom irany esetleg mas-mas teljesítménnyel), de "par" watt. A mikrohullamu atjaszok viszont egy kicsivel tobbel adna, de ezek nagyon jol fokuszalva vannak a mask allomasra, csekely szorassal. Tehat ha felmaszol egy mikrohullamu adoantenna ele, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy ideig nem kell ovszert venned;). De ezt nem ajanlja senki!
Sics Creative Commons License 1999.05.09 0 0 18
Üdv !

Ami a mikrohullámok és rádióhullámok biológiai és kémiai hatásait illeti... valaha ebből akartam szakdolgozni, csak... Azért akkoriban eléggé utánarágtam a témának, és ami rémlik és idetartozik:

- van egy ún. termikus hatásfok, ekkor elkezd felmelegedni a besugárzott valami, illetve van az ez alatti besugárzási teljesítmény, mikoris hőmérséklet-változás nem tapasztalható.

Ja hogy miben nyelődik el ? Gyakorlatilag leginkább vízben, bár elvileg más dipólus-molekulákat még jobban szerethet - minden anyagnak megvan a maga elnyelési görbéje... Persze az ember egy oldat,aminek 70%-a víz, csak rendelkezik valamiféle belső struktúrával.

Kémiai hatás: nagy térerősségnél izgalmas dolgokat lehet csinálni - molekulák spec. gerjesztése, azaz a lötyi egynémely összetevőjét esetleg anélkül veheted rá valamiféle kémiai reakciókra ( illetve gyorsíthatod meg ezeket/növelheted az adott reakciók valószínűségét ) hogy a lötyit magát melegítened kellene.

Hogy ez mire jó ? Elvileg nagyon lassú reakciókat specifikusan gyorsíthatsz vele, illetve beavatkozhatsz olyan rendszerekbe, amiket egyébként különféle okokból nem melegíthetsz.

Gyógyszeripari felhasználása lehet a dolognak - asszem, Kanadában jutottak is valamire, de ... egy-két híradás volt a referencia-journalban, aztán mintha elvágták volna - ez két esetet jelenthet: vagy elfogyott az pénzük ( kib. drágák a nagyenergiájú, változtatható frekivel dolgozó mikrohullámú adók - pld, haladó hullámú cső ... -, csak katonáéknak van stb... ) vagy az alapkutatási fázisról sikerült áttérniük gyakorlati ipari felhasználásra, és azt már üzleti titoknak tartották... én azt gondolom, hogy az utóbbi történhetett.

***

A dolog másik oldaláról nézve: mit tudunk egészségügyi gyakorlatból ? Ehhez érdemes az orvosegyetemeken dívó Kertai-féle Közegészségtan tankövenyvet forgatni, vagy méginkább egy Munkaegészségtan c. alapművet ( én a Kertai prof példányát kértem kölcsön pár napra, és fénymásoltam ki belőle az engem érdeklő részt... amúgy elég érdekes téma ez a munkaegészségtan, érdemes ilyet olvasgatni, ha az ember tudni akarja, hogy mi ártékony az egészségre, hogyan és mennyire... )

Szóval a fenti könyvecskék írnak erről is, mármint a rádióhullámok és a mikrohullámok ilyen hatásairól.

Ami bizonyított:
- szürkehályog okoz ( ugye nagy víztartalmú lágy részekben, szemek, herék különösen jól nyelődik el.. )
- károsítja a hímivarsejteket ( tulajdonképpen minden pont a besugárzás időtartama alatt osztódó sejtet... )

Na most: ilyen hatásokat is csak a temikus hatásfok, azaz a vízmelegítésre alkalmas teljesítmény közelében tudtak produkálni...

***

Magyarul: ha nem mászol fel a toronyra, semmi bajod nem lesz... akkora elektromágneses térerőt ill. fluxust, , mint amekkorát a torony csinál, a lakásod falában és a fejed felett menő villanyvezetékek is csinálnak...

bye
Sics

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!