Keresés

Részletes keresés

lolka_bolka Creative Commons License 1999.07.08 0 0 41
Na miután sikerült megcsinálnom a felbontást, gondoltam belövöm a hangkártyám. hokuszpok nem akarok flamelni, vagy valami, de egyet mondhatok.
AZ ÉLETBEN NEM INSTALLÁLTAM MÉG ILYEN KÖNNYEN HANGKÁRTYÁY.

terminal, sndconfig, OK, OK, kész.
NT alá installáltam már többször is. Hát ne tudd meg azt a folyamatot, ami mondjuk az AWE64 -he le van írva! (persze meg lehet csinálni egy kicsit egyszerűbben is, de még az is egy nap a linux sound installjához képest.)
Szerintem ez elég felhasználóbarát...

Lolka

lolka_bolka Creative Commons License 1999.07.07 0 0 40
Nos, kedves hokuszpok.
Szerintem csak egyszerűen hozzászoktál a winfoshoz...
Én is megvettem (de én mert meg akartam :) ) a RedHat 6,0 Extra -t.

Felinstalláltam, Gnome meg minden, 640*480 -nál több nem ment. Így tök csúnya is volt, és körülményes állandóan a pager-t használni.
2 napig szenvedtem vele, de mostanra sikerült, és nagyon szép. Pedig mondhattam volna az első nap után, hogy vazze, miért nem tud a jövő operációs rednszere elindulni. Ms alatt most már nem sok dolog van amit nem tudok, de nem ebből kell kiindulni. Nem fog minden úgy menni ahogy ott. Tisztában voltam vele, hogy ehhez tök nem értek, tulajdonképp mindent újra meg kell tanulnom... Próbálj visszaemlékezni, hogy amikor először számítógépet használtál, akkor a cd, meg del, rename, stb... -vel kezdted. Ha akkor asszongyák neked, most itt a Win95 ugyanúgy szapultad volna, mint ahogy most a linuxot....
Szerintem csak kitartás kell...

Lolka

Netboy Creative Commons License 1999.07.07 0 0 39
Kedves Hokuszpok!

Ha a LINUX fejlesztotabora nem torekedne arra, hogy kezelhetobb legyen ez az oprendszer akkor korantsem lenne ennyi linux felhasznalo!

Igenis nagyon -nagyon sokat tettek azok a mazochista programozok azert, hogy ne csak Nekik legyen a linux jo.. hozzateszem: ingyen.

Azt irod: probaltal a debianon kivul mas verziokat is. Nos csodalkozom. Mert pl a RED HAT 6.0 azonfelul, hogy a boot utan beallittatja Veled a nyelvet menubol /ami eppen lehet magyar is :)/, nem sok vizet zavar!

A KDE grafikus feluletenek kezelese pedig nemhogy nehezkes lenne, hanem inkabb tulontul win izu is, legalabbis szerintem.

Az pedig, hogy vmi mennyire eggyertelmu elegge relativ. Minden operacios rendszernek van 1 sajat belso logikaja ami szerint mukodik. A LINUXNAK is van es a WINDOWS-nak is van. Attol hogy Te a win-et ismerted meg meg a LINUXE lehet jobb, sot!!! A UNIX /a linux is ebbol szarmaztatott/ a letezo leglogikusabb operacios rendszer. Mindennek van benne miertje es hogyanja..
A win-rol ez nem mondhato el igazan..
Gondolom ezt Te is eleg konnyen belatod.. Szoval ahhoz hogy hasznalj es megszeress egy linuxot eloszoris el kell vetned az eddig tanultakat es nyitottnak kell lenned egy lenyegeben mas logika szerint felepulo rendszer iranyaban. Ha igy Teszel Te magad is felismered a kesobbiekben hogy ez vagy az miert nem ugy van ahogy a win-ben megszoktad es miert JOBB igy mint ugy volt..
Bizom benne, hogy irasom esetleg arra osztonoz, hogy -akar 1 Linux-os jo barattal- akar egyedul /mikeppen en is tettem/ ujra megprobalj LINUX USER lenni. Sok siker kivanok hozza!!

Előzmény: hokuszpok (3)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Hi,
slackware-vel kezdtem valamikor az 1.0.2 kernel tajekan...
Az ugy volt, hogy egy ismerosomnel este nyolctol hajnali 4-ig sikerrel telepitettuk a rendszert, es bocsuzoul azt monda: "halabol legy szives nehany honap, vagy ev mulva te is segits egy kezdonek"
Persze, azota sokkal konnyebb lett telepiteni.
Filburt: Napi nyolc oraban dolgozom egy 4 sessionos fekete alapon feher betus terminalon. Kimelem a szemem: sokkal elviselhetobb, mint egy grafikus felulet apro csodai. Hat, nem lehet egereszni, hanem ki kell adni a parancsot? Nem baj, ezzel keresem a kenyerem :-)
Debian, SuSe, Caldera, ReadHat: a debiant hasznalom (termelesre), mert be lehet, es kell allitani. Azonban, ha valakinek nem eletcelja a linux ismerete, jobban fog neki tetszeni valami masik. Szabad a vasar
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 37
Én debiannal kezdtem. Az első telepitésre felment, majd ugyanazzal a lendülettel meg is halt. Második telepitésre felment, és onnan aztán semmi baja. Jah kérem, akkor már legalább sejtettem, mit is csinálok. Aztán megnéztem a SuSE 6.1-et nemrég. Hááát. Debian:)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 36
H!

Hmmm... Csak a következőket tudom mondani:
1. a SuSE-val (5.0 és 6.1) csak szívtam. Őszintén szólva utáltam a fekete alapon fehér terminált, meg hogy nem vagyok még hozzászokva. B-) Az X konfigurálása sem tetszett.....

2. aztán megvettem (igen, mert nem tudtam átmásolni sehonnan) a Caldera OL 2.2-t. Mit mondjak? Új gépre raktam fel egy Win98 angolt meg ezt. Az első 10 órában a Win kb. 5x lefagyott. A COL 1x SEM.

3. Megaztán felismerte a háló kártyát, a modemet, FULL GRAFIKUS, meg ilyesmik....

4. Adnak hozzá egy StarOffice 5-öt (lényegében full Off'97 komp.)

5. Az egész 16 000 HUF-ba került, bruttó. Egy Win9x + Office '97 valahol 160 + ÁFA körül jár. Azért ez nem akármi. B-)

Szóval JÓ az a linux, meg kell találni a megfelelő distro-t és hozzá kell szokni. Onnantól szereti az ember. B-)

Bocs, hogy sokat ugattam.

Bye.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 35
Szerintem kezdonek indenkeppen a REDHAT 6.0 valo de en valoszinuleg , maradok is ennel mivel nagyon fasza .Amugy van egy SuSE 6.1 cd -m elcserelnem egy Philips nyers cd-re!

hokuszpok : ha nem tetszik a Linux akkkor vedd meg a windowst fizess erte ha veletlenul vmihez dokmentaciot kell irnod akkor vedd meg az Office programcsomagot
vagy linuxon mindezt 1500 ft-ert megkapod Staroffice-al.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 34
Hali!

Igazabol nem akartam irni,de rovid leszek:
Igazad van Sicc,de sokan nem servert akarnak otthon,hanem valami ertelmes feluletet,ahol levelezni,jatszani stb. akarnak,es a Linux szerintem ereosen tart ebbe az iranyba.
A doksikkal kapcsolatban,ha olvasni akarsz a neten mar eleg sok anyag van,a Linux Egyesulet oldalan talalsz linkeket (en tartanam karban ha lenne idom),szoval ott keresgelj,ha info kell.Kulonben meg megertem,ha valaki kezdokent nem a man-ok es doc-ok olvasasaval kezdi.Mikor kezdtem megremultem a Linuxtol egy kicsit most mar talan nem felek elovenni egy howto,vagy doc-ot.
Bocsi a rizsaert!
Atom

atko Creative Commons License 1999.05.15 0 0 33
Két éve használok Linuxot, és mit ne mondjak megszenvedtem vele. De a szenvedésem egyetlen oka az volt, hogy a ChipCD-ről kezdtem el telepíteni. HA bárkinek is ajánlanom kell, akkor mindig azt mondom: teljes disztribúciót szerezzen valahonnan és azzal próbálkozzon. Amúgy arra a kérdésre, hogy rosszul dokumentátl a linux, szerintem egyértelműen az a válasz, hogy nem nem az, csak tudni kell, hogy a /usr/doc-ban vannak a dokumnetációk (persze csak akkor ha feltelepítetted).
Sicc- Creative Commons License 1999.05.15 0 0 32
Atom !

Jó jó, igazad van, lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam.
Eddigi tapasztalataim szerint nem alapvetően DESKTOP a Linux. Hanem szerver és/vagy munkaállomás is egyben.

A grafikus felületet és egy fajta feature-ként értelmezem, amit vagy használok, vagy nem. Ha pld. mail és web servert akarok fabrikálni a Linuxból, akkor nem kell a grafikus felület. Nyilván, ha doksit akarok írni, akkor meg nem a VI-jal teszem a console-ról :))

Sicc->>>

Előzmény: atom_ (29)
ouzo Creative Commons License 1999.05.14 0 0 31
Köszi a tanácsokat, a piros könyvet (nem párttagságit) már be is szereztem.
Ouzo
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.05.14 0 0 30
Elhangzott a Kernigham-Pike konyv: A UNIX operacios rendzer. H SUSE-d van a kkor biztos van KDE-d is. A KDE helpben megvannak a man lapok hyperlinkesen html-re formazva. Van egy tcl/TK utility az a neve, hogy TKMan ami a tenylegesen fenn levo man lapokbol keszit hypertextes adatbazist. Nem tudom, hogy benne van-e a suse-ban. Ha Nincs akkor minimum az xman meg kell hogy legyen. Ennek kicsit fapados a GUI-ja de azert ez is jobb a semminel...

LDP manualok:
-Installation and Getting started kicsit elavult a slackvare-n alapszik, minden esetre azt irja le, hogy hogyan lehet "oszzerakni" egy linuxot sinte a semmibol...
-Linux system Administrator's guide (egy UNIX-oid rendszer uzemeltetese)
-Linux users guide

-Linux network adminstrators guide nagyon alapmu szinte az egesz TCp/IP technologia megtanulhato belole a firewall-okat kiveve

-LDP Howto-k FAQ-k

Tisztesseges Linux disztribucio eseten ezek fellelhetoek a /usr/doc konyvtarban.

Redhat eseten az installalt csomagok dokumentacioi ugyanit...

Ez eddig cuzamme 5000 gepelt oldanyi olvasnivalo... Eleg lesz indulasul?

nezzel korul a www.linux.hu-n is...

Előzmény: ouzo (26)
atom_ Creative Commons License 1999.05.13 0 0 29
Hali!

En sem regen hasznalom (1 eve),de azert ezt nem mondanam,hogy nem grafikus desktop.Lasd Caldera uj Linux-a,mar csak grafikus feluletet kapsz,Windows alol telepit,ellat egy csomo infoval,raadasul sok mindent beallit.Ez az egyik dolog.A tobbi is tud neked adni grafikus feluletet,es vannak jo Window Managerek hozzajuk.Szerintem a mai Linux verziok kozott mar vannak egeszen felhasznalo baratok,es ha valaki azzal sziv ,akkor egy Win-t sem tud feltenni,ugy hogy legalabb alap szinten mindent tudjon hasznalni.Kulonben Eg es Fold a ketto:)

Atom

Előzmény: Sicc- (25)
atom_ Creative Commons License 1999.05.13 0 0 28
Hali!

Uj vagyok itt ezert megprobalokozom erthetoen irni:)

Roviden ismereteim a LInux konyvekrol (sajat velemeny).Idaig nem nagyon talalkoztam hasznalhato Linux konyvel,csak ami a Suse5.3 dobozban volt,az korekt vol szerintem a tobbi,ami magyar volt meg tul alltalanos volt,foleg foglamakat magyarazott el,csomo kepet tettek bele stb.Raadasul a Linux azota igen megvaltozott pozitiv ertelemben szoval kellene egy uj kiadas javitasokkal.
Javaslom a Linuxos listakat vagy ismerosoket,en
ugy erzem igy van eselyed,persze kitartas is kell a Linuxhoz.Remelem segitettem.:)

Atom

Előzmény: ouzo (26)
mlcs Creative Commons License 1999.05.13 0 0 27
Kedves ouzo...
Sanos nem tom mi van egy ilyen konyvben, de jo nehany konyv van amiben tisztessegesen benne van minden. Javaslom, hogy ne csak kimondottan linux konyveket keress, nyugodtan olvasgathacc UNIX doksikat is, tobbe kevesbe ugyanaz...
Persze az alapokra ertem, lehetoleg mondjuk ne valami SOLARIS speckoval kezdd...
Van egy alapkonyv - Most hirtelen nincs nalam, de az okosabbak tutira ismerik, es tugyak mirol beszelek: Piros, kb A4-es meretu es asszem az a cime, hogy a "UNIX operacios rendszer". Iroi, ha jol tevedek a C kitalaloi.
Nos ez nagyon tuti konyv, ennel job asszem nem surun jelent meg a magyar konyvpiacon a temarol.
Udv: mlcs
ouzo Creative Commons License 1999.05.13 0 0 26
Hát én is csak most kezdem a Linuxot. Az egyetlen bajom vele, hogy nincs hozzá egy jó kézikönyvem, amiben le lenne írva mi mit csinál, de ha lenne ilyenem szerintem sokkal de sokkal könyebb a configfájlokat írogatni, mint kurkászni a registrybe. Mert sajnos kell, sőt ha a PNP elbaszint valamit, utána legtisztább a deltree c:\windows. Ez nekem kicsit idegesítő. Egyébként nemcsak nekem, hanem a kollégáim is visszafojták a lélegzetüket, amikor megjelenik a "Windows új hardvert talált..." üzenet, mert kurva nehéz visszacsinálni, amit ilyenkor elbasz, másrészt meg amit a Windows rendesen felismer, azt felismeri a SUSE5.3 is rendesen. És ha a win feltesz valami hülyeséget automatice, azt már nem tudom leszedni. Egyébként a man lapok nem tetszenek, nincsenek eléggé összefogva. Szemben a winé hiearchikus, bár abban meg ha tényleg olyan gond van, amire nem jövök rá magamtól, akkor megnézem a súgót, és az mondja is hogy lépjek kapcsolatba a rendszergazdival vagy hívjam fel a MS onlinet. De én ilyenkor a billt hívnám fel legszívesebben és azt mondanám neki, hogy te ................................................................... szd meg a ..................................................................
Most viszont szerzek majd egy teljes SUSE6.1-t, abban van valami kézikönyv. Tényleg, nem tudjátok, mi van egy ilyen könyvben?
Ouzo
Sicc- Creative Commons License 1999.05.13 0 0 25
Kedves hokuszpok !

Nincs nagy Linuxos hátterem, nem olyan régen foglalkozom vele. De amit eddig láttam belőle, csak azt tudom mondnai, hogy a Linux nem alapvetően grafikus desktop operációs rendszer, valamint a használhatóságát nem a telepítés és hangolás könnyűsége határozza meg.
Ha ilyenre vágysz és Nálad ezek a fő szempontok, akkor használj Windowst.

Gondolj pld. egy hifire. Van olyan, amit hazaviszel, bedugod a konektorba, power on és már dől is belőle a muzsika.
De ha egy igényes hangrendszert választasz, akkor még a szakemberek is lehidalnak, mire úgy összerakják, ahogy annak működnie illik. Igaz, utána viszont olyan stabil, megbízható működést eredményez, amivel utána nincs gond.

Én SuSE 6.1-et használok, időnként szívok is vele rendesen. De megéri, mert nem kell GPF hibák miatt állandóan bootolgatni és újratelepíteni meg ki-belépegetni az OS-ből.

Sok sikert !

Sicc->>>

Előzmény: hokuszpok (-)
hokuszpok Creative Commons License 1999.05.12 0 0 24
Köszönöm az jó ötleteket mint a
MonkeyLinux
és a
Caldera Openlinux 2.2

Kipróbálom majd őket.

serte Creative Commons License 1999.05.11 0 0 23
Bocsi, "világostalan" voltam. Nem javaslom senkinek, hogy QNX-et vegyen (vagy bármely más kimondottan beágyazott rendszerekbe szánt real-time op rendszert), de a mai, egy OP-rendszer fél Giga filozófiával (M$) szemben egy jó (látványos) példa.
Előzmény: bnoplwk2 (22)
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.05.11 0 0 22
De van az IAT nevu 1 floppys cuccos belole es abban venne van az egesz. Sajnos sok hardvert altalaban noname halokartyak/egerek nem ismer fel. A Videokartyanak kell tamogatnia legalabb a VESA 1.2 szabvanyt (linear framebuffer) 16 Mega RAM-ot igenyel harddisket nem...
Fittogtatasnak jo ez de masra nem...
A QNX-et altalaban ipari regulatorokban es egyebb beagyazott cuccosokban hasznaljak pl internet set top box tv-hez. A Devel csomag ara ha jol emlexem $25000 ...
Előzmény: Ariel (21)
Ariel Creative Commons License 1999.05.10 0 0 21
serte!
a qnx a vilag egyik legdragabb OS-e...
nem desktop gepre valo.
Előzmény: serte (20)
serte Creative Commons License 1999.05.10 0 0 20
A sokminden kis helyen témára nézd meg a QNX-et.(http://www.qnx.com/)
A könnyen telepíthető Linux mintapéldája: Caldera OpenLinux 2.2 Bár a letöltésével megizzadtunk (félsiker), mert elég nagy darab. Tényleg csak egérkezelést igényel :-)
Előzmény: hokuszpok (12)
yoker Creative Commons License 1999.05.10 0 0 19
Tisztelt Mindenki,

kicsit félve vágtam bele a Debian telepítéséhez mivel teljesen kezdő vagyok a Linux témában, de már rögtön cfdisk programnál megszerettem, már ez is sokkal jobb a DOS-os fdisk. A telepítés a CHIP tár 14. újság CD-jéről a leírás után simán sikerült, mondhatom igen tetszett az MS-után. Az újságból viszont kimaradtak alap dolgok (gondolom a terjedelem hiány miatt stb...), ami a grafikus felület installálásához szükséges, pl.:alapvető command-ok ami nélkül megakadtam. Ma vettem egy Linux könyvet és kaptam egy kis segítséget a kollégáimtól, így már minden egyszerűbb. Nekem nagyon tetszik a dolog, csak oda kell figyelni és gondolkodni és elolvasni a gép üzeneteit, amelyek meglepő módon érthetőek.

Üdv.:Laci

ig Creative Commons License 1999.05.10 0 0 18
A disztribciot nem a Chip-esek allitottak ossze!

Amit osszeirtal fel lehet rakni 100 megabol, csak tudni kell kivalogatni a csomagokat.

TaXiN Creative Commons License 1999.05.10 0 0 17
hokuszpok !

Ha egyszeruen telepitheto Linux kell, akkor ott a MonkeyLinux. Felmasolod pl. Norton Commanderrel (F5) (ha nem teccik a gepeles) egy DOS particiora, oszt kesz. 15 MB. Ha nem teccik letorlod. (F8) nyoma sem marad.
En futtattam 386/4MB/Hercules monitor-os gepen grafikus felulettel is. Igy szivesen kiprobalnam az NT-t is :) Na jo, adok neki 20 MB-ot, de aztan bekesen ferjen meg a DOS particion, ne kavarjon be semminek.

bnoplwk2 Creative Commons License 1999.05.10 0 0 16
hokuszpok
A Linux az verbeli UNIX tehat hasznalatahoz es uzembentartasahoz szakertelelem kell magyaran SEMMI SINCS INGYEN.

Ha plugin-Getconnected putter kell vegyel iMac-ot :-))) (jha kerem az draga, ugye?)

Vehetsz IBM es HP szamitogepeket is elotelepitett es beallitott Linux-szal. Az is draga... A tudast kerem szepen birtokolni kell vagy pedig _meg_kell_fizetni !

A winrongy minden heten talal nalam egy uj plugandplay kepernot... Ha osszeszamolom es tenyleg lenne ennyi monitorom akkor becserelnem oket a Opel Astrara :-))

Előzmény: hokuszpok (13)
mlcs Creative Commons License 1999.05.10 0 0 15
Amint mar emlitettem, nem az a lenyege, hogy kattintassal lehessen mindet beallitani, hanem, hogy be is lehessen allitani.... A linux alapbol lat el olyan feladatokat, amilyenre a windows soha nem lesz kepes barmilyen szep es kenyelmesen konfiguralhato is. Hidd el a linuxot is lehet konnyen konfiguralni, es nehogy azt hidd a linux felhasznaloi nem torekednek a GUI fele... Pl a szamtalan WM - sot a linux GUI-ja millioszor tobbet tud mint a Windows-e. Mert amirol te beszelsz az a GUI. Kulonben a Windows is pontosan olyan konfig fileokat (Na jo majdnem olyan) keszit mint a linux...
Az a helyzet, hogy a felhasynalok hozzaszoktak a WINDOWS telepiteshez, ha massal esetleg nem ilyen egyszeru akkor mar gondok vannak. Gondolj bele 3.11-es win utan konnyen ment a win95 beallitasa ?

mlcs

mlcs Creative Commons License 1999.05.10 0 0 14
haat !

Web browsernek, newsreadernek,email kliens-nek javaslom a netcapat, bar van ezeknek konzolos verzioja is. Igaz, megy windog alatt, is csak itt nem fagy mindig ki.

Ha email kliens akarsz akkor a pine-t javaslom - szerintem ez a legjobb :)))

Kepnezegetonek ott az xv, szerkesztonek meg a gimp, de lehet xpaint is... Bar ez a ketto kb olyan mint photoshop es a windows paintbrush-ja :)

A modemre meg nemtom mit mondjak, kerj meg valakit vessen egy pillantast a hibauzenetekre...

Abban viszont igazad van, hogy ezert nem kell linuxhoz nyulni - bar tagadtalan megvan az az elonye, hogy nem lesz (esetleg) jogaszra szukseged, es talan kevesebb ujrainditasod lesz egy letoltes kozepen ...

hokuszpok Creative Commons License 1999.05.10 0 0 13
Nézd én használni akarom nem buherálni
és kitalálni azt hogy ami a windowsnál tökéletesen működik itt miért nem.

Mellesleg meg lehetne a Linuxot is kellemesre csinálni csak hát itt látszanak legjobban a software irói és
rendszergazdai félelmek.Nehogy már kasttingatással is be lehessen állítani valamit kényelmesen.

Mellesleg az ilyen emberek gépelnek be inkább 200 parancsot mintsem egy Norton Commander vagy Windows Commandert használna.

Előzmény: asvany (10)
hokuszpok Creative Commons License 1999.05.10 0 0 12
Köszönöm a tanácsokat és bíztatást.

Bár mellesleg a Chip-esektől azt vártam volna hogyha esetleg olyan SW csomagot
pakolnak össze ami tiszta és világos.
Nem kell nekem semmilyen játék meg több 10 mega dokumentáció.

Amit várnék a Linuxtól:
-web browser
-newsreader /multi thread/
-normális E-mail cliens
-belső Zoltrix modem kezelése
-egyszerű képstzerkesztő és nézegető
...
és mindez kevesebb mint 100 megában
akkor már döfi :-))

Előzmény: mlcs (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!