Hiszem ha látom?
- ez nem cirkuszi produkció, ha jártasabb lennél a témában, akkor értenéd miért,
- ha látod, akkor már nem hit kérdése.
Nem vitatom, hogy egyik-másik, sőt legtöbb kép, "bizonyíték" hamisított. De ez is csak azért van, mert sajnos sokan azt sem értik, miből csinálnak üzletet.
Mit vártál?
Megértő és érdeklődő embereket a témával
kapcsolatban?
Akik értik azok nem itt vitatkoznak arról hogy mi létezik és mi nem.
A hitről pedig annyit azoknak aki a hittel és a tudással illetve annak kapcsolatával bajban vannak:
hogyan hiheted hogy tudhatod ha még el sem tudod képzelni hogy tudhatod.
/Nem azt hogy tudod hanem azt hogy tudhatod./
Én értelek és tisztelem a bátorságod, hogy nyiltan beszélsz erről. Mindig inkább azokkal osztom meg ezt, akik értik miről beszélek. Nem szeretek elvből elutasító emberekkel beszélni erről. Ahhoz, hogy valamiről ítélkezz, meg kell ismerned. Itt pedig - sajnos - szó sincs ilyesmiről.
Persze nagyon sok a csaló, így teljesen érthető a viselkedés.
Ha jól tudom, Neked elég erős hited van. Így tudnod kéne, miről van szó. Tiszteletben tartottam és mindenki más is a hitedet, bár alapvetően tér el az enyémtől. Te miért vagy erre képtelen?
Számomra az létezik, ami nekem megfogható. Egyébként meg minden. Ahogy elnézem a hozzászólásokat, nem értettek egy mukkot sem abból, amit beszélek, s nem is kell.:))
SzVSz kétféle ember van. Az egyik azt mondja, hogy csak az létezik, ami mindenki számára nyilvánvaló, megfogható. Míg a másik szerint az élményeink, gondolataink (fantáziánk) is a valóság körébe tartoznak. Hiszen ezek is anyagi jelenségeken alapulnak. Az objektivitást viszont beárnyékolja az, hogy szubjektumunkon szűrődik át. Hol a határ az objektív és szubjektív között? Jó kis hitvitákat lehet erről folytatni.
Oltran: asszem erre mondják azt azt, hogy szubjektív idealizmus. Az én nézetem szerint a világ akkor is létezik, ha én nem hiszek benne. De ezek azok a kérdések, amiről senki senkit nem fog itt meggyőzni.
És egy konstruktív megjegyzés is: ha levitáció a tudomány szerint nem is létezik, vannak olyan véletlen és nagyon ritka pillanatok, amikor mondjuk két tárgy határán a részecskék braun mozgása egymásnak tükörképe (egymással szemben mozognak). Ekkor mozgási energiává válik hőmozgás és a tárgy felrepül (miközben kihűl). Ezt csak az entrópia törvény teszi kissé valószinűtlenné, de nem zárja ki.
(mA)
Nos, én nem fogk itt senkivel vitatkozni, meggyőzési kisérleteim sem lesznek. Engem egész egyszerűen nem érdekel, ki mit gondol, az mindenkinek a magányügye. Segítséget szívesen adok, ha tudok.
Kedves Excavator!
Nos, én annak idején csináltam ilyen hosszabb beavatási rituálét, és van hitem is. Mint említettem ez a lentebb található rituálé alapvetően boszorkányoknak, pogány vallásoknak készített, melyekre jellemző az egy Istenben és egy Istennőben való hit. Viszont ezek mindketten majdnem minden boszorkánynál különbözőek. Különben mint említettem, szerintem nem feltétlenül a rituálé az, ami eredményt produkál, hanem a saját belső erőd.
Kedves Laci!
Mint önjelölt topic regulátor/modulátor ezzel a beszólással két dolgot sikerült elérned:
- Kiállítottál magadról egy szegénységi bizonyítványt.
- A másik most nem jut eszembe.
Kedves érdeklődők, ha véletlenül mégsem sikerül a mutatvány, akkor se keseredjetek el, biztos csak összekevertétek a gyertyákat, nem volt elég csendes a hely, nem volt szabályos a gyertyakör (hogy lehet négy gyertyából kört csinálni? :o) ), nem volt jó a megtisztító rituáléd (biztos lamer web oldalról töltötted le), nem jól "központosítottad magad" :), nem elég nem domináns a non-dominant kezed (tehát kétbalkezes vagy :) ), nem érzed át eléggé az élet erejét, könnyedségét. Nem tudtad hol van kelet, vagy nem tudtad merre megy az óramutató, nem elég kényelmesen ültél, nem kántáltál elég hittel, vagy elfelejtettél 9-ig számolni ("és ameddig számolj háromig legyen. Négyig ne számolj tehát, az 5-öt a szádra ne vedd"), nem elég profi az istened/istenőd (lehet, hogy nem is igazi, csak azt kamuzza magáról), nem tisztítottad meg eléggé az agyad, a tudatod.
Na hát biztos csak ezek miatt nem sikerült. De tudod mit mondott Lenin?
"Tanulni, tanulni, tanulni!"
Da azt is ő mondta, hogy "Ami nem megy azt nem kell erőltetni" :)
Valóban nem ide való ez a topic. Van egy olyan topic is, hogy álhírek, vagy mi. Inkább oda irogasd ezeket szerintem :)
Mivel sok mindenre nyitott vagyok, sok mindent szeretnék kipróbálni, érdekel, amit írtál arról, hogy Neked sikerült.
Többieknek: Szerintem előbb próbáljátok ki, amit Oltran írt, aztán pampoghattok, hogy ilyen nincs, sőt, csináljátok többször, egy kísérlet nem kísérlet. Addig szerintem korlátoltságra vall az elutasítás. Senki sem hitte, hogy ember lesz a Holdon, amíg nem volt. Csak erre goldoljatok.
Nekem csak egy problémám van evvel. Hogyan hívjam az istenemet, ha egyáltalán nem hiszek semmiféle istenben, hanem a természetet fogadom el minden fölött állónak? Ez mint ilyen, nem fog embereknek segíteni közömbösségénél fogva. Van tipped?
jajaj,
1, Nane, Miért kell kicsavarni,a mit mások mondanak. Karcsú azt mondta, hoyg a hit önmagában(a tudás nélkül) káoszt teremt, nem a hitetlenségről beszélt. A lényeg azon van, hoyg önmagában, tudás nélkül.
2, Kedves Pancho. Szárnyaltál már valaha a tejútrendszeren kivűl? Fogadok, vagyunk az országban páran, akik igen. De nem ez itt a lényeg, ez csak a földönkivülire reagálás volt.
A tudás nem létezne hit nélkül. HA valakinek annak idején nem lett volna hite, nem lett volna érdeklődése se, ergo nem lenne matematika, és 2+3 nem lenne 5. Ezt valahogy így értettem, persze nem csak így, hanem szerény hitem szerint a világ, amiben élünk azért létezik, mert hiszünk benne, és mert annak idején közös erővel elképzeltük. Így újra nem lenne 2+3=5, ha nincs hit. persze gondolom ez utóbbi számodra nem értelmes, amit meg is értek, és el is fogadom. Viszont az előbbi kissé neked is érthetőbb lehet, bár a lényeg az utóbbi.
Hmm, ahoyg így irkálok ilyeneket, egyre inkább rá kell jönnöm, hogy egyre kevésbé vagyok képes kifejezni ebbena témában a gondolataim:)
Pancho,
Amit írsz, az majdnem igaz. Egyetlen probléma vele az, hogy keveredik a mondataidban több paradigmarendszer.
A hétköznapi, a természettudományos és a vallásos/egyházi.
Ezért nem érted, amit Orltran mond.
Több türelmet!
A hit és a tudás _nem_csak_ az általad elképzel módon viszonyul egymáshoz.
Kedves Orltran,
ne haragudj, de elég nagy butaságokat írsz (ebben élünk, de nem innen származunk - mi vagy te, földönkívüli?).
A tudás nem létezne hit nélkül - ez meg a másik. Azt nem kell hinned, hogy 2+3=5, akkor is annyi. Meg így van ez egy csomó egyéb term.tud. törvénnyel is. Ha nem hiszel benne, akkor is működik. Az ilyen dumákat, hogy működik, csak hinni kell benne, kapásból elutasítom. Ha valami működik, akkor is működnie kell, ha nem hiszel benne, ha meg nem, akkor hihetsz benne, ahogy akarsz, akkor se fog. Ennyi.
Igen. A hit ad erőt, hogy az ember akkor is folytassa, ha a tapasztalás meghaladja tudását. Hogy ereje legyen tanulni, és a tapasztalást tudássá integrálni. Így együtt, egymást segítve, kiegészítve működik jól.
Kedves Karcsu!
A tudás pedig nem létezne hit nélkül.
Különben elismerem, az a fogalmazás kicsit zavaros volt, és nem fedi pontosana mondanivalóm, dehát na, ennyire tellett. Én azt hiszem el, amit magamnak tapasztalok. És ezt a kitételt nem mindig egészíti ki a szem által tapasztalás.
"Világossá kell válni bennünk, hogy nem tudjuk azt, amit hiszünk, és nemcsak hinnünk kell egy dologban, aminek rendeltetése, hogy tudjuk..."
"Az észnek és a hitnek a szövetsége nem megkülönböztetés és szétválasztás, hanem kettejük közös ellenőrzése, és testvéri együttműködése..."
Eliphas Lévi
Engedd meg, hogy egy apró, ám lényeges momentumot kijavítsak/kiegészítsek.
"Nem szabad elhinni senkinek semmit, ha hallasz valamit, szűrd meg, saját hited szerint."
Inkább így:
Nem szabad vakon elfogadni senkitől semmit, ha hallasz valamit, szűrd meg, saját tudásod szerint.
Hozzátenném: tanulj!
A hit helyett a tudást hangsúlyoznám. A hit önmagában káoszt teremt.
Na ne néz már ennyire hülyének. David Copperfield nem repült, ez egyértelmű, az ott viccnek volt szánva. De úgy látom nem jött be. Különben úgy nem nagy show. Csúcstechnológiával én is tudnék repülni.