Keresés

Részletes keresés

Agyhalal Creative Commons License 1999.05.14 0 0 47
Kedves Bubu!

Nem vagyok avatott szakértője az I. vh-nak, de azért volt alkalmam olvasgatni róla, elég sok forrásból.
Az I.vh-ban Németország a gyarmatok újrafelosztását szerette volna elérni, ugyanis a gyarmatokról származtak a nyersanyagok, amik hiányában az I.vh-t elvesztették. A tengeralattjáró háború sem vezetett eredményre, hogy Angliát és Franciaországot hasonló helyzetbe hozzák, a hajókonvojok eredményesen szálltak szembe a tengeralattjárókkal 1917 végére.
Egy másik ok, ami a központi hatalmakat a feladásra kényszerítette a hátország összeomlása volt. A sok halott és a nélkülözés elvette az emberek kedvét a háborúsditól, a monarchiában pedig a kisebbségek már a saját pecsenyéjüket sütögették. A valós katonai helyzet például Magyarország esetében cseppet sem emlékeztetett egy totális vereságre: Románia megszállás alatt, Szerbia megszállás alatt, Olaszország a teljes katonai összeomlás szélén, Oroszország kilépett. Ebben a helyzetben adta meg magát a monarchia. Tény, hogy Törökország és Bulgária kiválása után nyílhatott volna egy új front délről, sőt keletről is, de ennek még nem volt valós alapja 1918-ban. Hogy az Egyesült államok belépésének lélektanilag vagy katonailag volt nagyobb jelentősége, az kérdéses, az is marad örökre.

Derek Creative Commons License 1999.05.14 0 0 46
"Az I.Vh.-ban az amerikai részvétel messze nem volt meghatározónak mondható, a II.Vh.-ban pedig elég sokáig húzták
a belépést, - egészen addig, míg közvetlen érdekeik rá nem kényszerítették őket. "

Amerika reszvetele nem csak abban nyilvanult meg, hogy hany katonat adott. Biztos hatorszagot nyujtott az I. vilaghaboruban az antantnak es a masodikban belepeseig a szovetsegeseknek, mint Oroszorszag es Anglia elsosorban.Eppen tegnap este volt egy musor, hogy az amerikai acelipar ezen belul is a US Steel es a Bethlehem Steel 1917 ig szinte teljesen ok lattak el pancellemezekkel az Antantot. Csak egy kiragadott pelda.
A masodikban meg felruhaztak az egesz orosz hadsereget. Az a randa khaki gimnasztyorka bizony , legalabbis az anyaga ideat keszult.
Meg az orosz hadsereg teljes gepjarmuallomanya.

Előzmény: PuPu (40)
bubu Creative Commons License 1999.05.13 0 0 45
eldolt volna
csak lehet, hgy az ellenkezo oldalra ;-)))
nem vagyok tortenesz, de nekem ugy remlik, hgy oroszorszag kiesese utan a kozponti hatalmak nem voltak eselytelenek
erdekelne egy szakertoi velemeny

Előzmény: PuPu (44)
PuPu Creative Commons License 1999.05.13 0 0 44
Eldőlt volna az nélküle is.
Meg aztán nekünk kiváltképpen sok örömet okoztak, - többek között az európai viszonyok kíváló ismeretére támaszkodva - Versailles tájékán, - nemde?
Előzmény: bubu (43)
bubu Creative Commons License 1999.05.13 0 0 43
hm
mi a "meghatarozo"?
mindenesetre, eldonteni eldontotte ;-))
PuPu Creative Commons License 1999.05.13 0 0 42
Ezt a szerepet nem "osztották", hanem kiigényelték. Nem jótékonyságból.
Lehet, hogy abban igazad van, hogy jobb lenne egy europai katonai szövetség, egy pontosan definiált biztonsági rendszerrel együtt.
Az azért már mégis csak nevetséges, hogy akármelyik ország egyszerre akarja betölteni a nyomozóhatóság, az ügyészség, a bíró és az itéletvégrehajtó szerepét, - az ilyen álláshalmozás még soha nem vezetett jóra.
Azon is el lehetne gondolkodni, hogy mit szólt volna a világ, ha ugyanilyen indokok alapján az oroszok elkezdték volna Törökországot bombázni...
Előzmény: cucu (38)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.05.13 0 0 41
Az I. vh.-nak az amerikai beavatkozás vetett véget. Különben még évekig elhúzódott volna.
PuPu Creative Commons License 1999.05.13 0 0 40
Az I.Vh.-ban az amerikai részvétel messze nem volt meghatározónak mondható, a II.Vh.-ban pedig elég sokáig húzták a belépést, - egészen addig, míg közvetlen érdekeik rá nem kényszerítették őket.
és erre a helyzetre nem analogia a világháború, ez a helyzet inkább a világháborúhoz vezető folyamatok modellezésére tűnik jónak.
Lásd: a világ gazdasági - politikai ujrafelosztása.
Előzmény: Derek (37)
PuPu Creative Commons License 1999.05.13 0 0 39
No persze az, hogy a katonák mit csinálnak, azt a politikusok döntik el.
Nem biztos, ha itt nincs jelen az igen erős amerikai érdek, hogy ezt az eszközt alkalmazzák az európaiak.
Kivéve tán Angliát, aki már a II.Vh.-ban is kezét-lábát törte, hogy betolja a biciklit a Balkánra...
Előzmény: bubu (36)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 38
A század elején alakult ki a "szereposztás", ami a mai napig is tart. Nem vagyok kifejezetten amerika-barát, de el kell ismerni, hogy jobban és bátrabban szervezték meg a haderejüket mint bármelyik európai állam. Így maradt rájuk a rendcsinálás, ami egyáltalán nem egy felüdítő szerep, de ha egyszer szükség van rá, örüljünk, hogy elvállalták. Ha viszont az ezzel járó kellemetlenségek nem tetszenek nekünk európaiaknak, akkor szervezzünk mi olyan hadsereget, amely legalább a földrészünkön képes megállítani a kegyetlenkedéseket.
Derek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 37
"Európa meg majd csak elbírkózik a maga bajaival nélküle is..."

Pelda ra az egesz huszadik szazad. Nagyon szepen elvoltak itt amerika nelkul es kirobbantottak ket vilaghaborut. Aztan csak rafanyalodtak a jenkikre, hogy valaki kiganezza az istallot. Melyik tetszene jobban amerika nelkul: Hitler, vagy Sztalin utodai? Mert ez a ket valasztas lett volna.

Előzmény: PuPu (35)
bubu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 36
kozkedvelt velekedes
egy hiba van vele
europai katonak tehetetlenul neztek mi tortent Srebrenicaban

ott pl. mar megvan az altalad annyira keresett bizonyitek is :(((

Előzmény: PuPu (35)
PuPu Creative Commons License 1999.05.11 0 0 35
Azért a legjobb az lett volna, ha Amerika otthon ül a tojásain, és ha rendcsinálhatnékja támad, akkor elkezdi Kolumbiában, vagy kedvenc török szövetségesénél.
Európa meg majd csak elbírkózik a maga bajaival nélküle is...
Előzmény: Derek (34)
Derek Creative Commons License 1999.05.11 0 0 34
"Azért furcsák vagyunk, mi emberek. Ha nem avatkozik be Amerika akkor a szemére vetjük, hogy nem csinál semmit a
szegény áldozatok megvédése érdekében. Ha meg megpróbálja a rendelkezésére álló eszközökkel megvédeni őket,
akkor meg agresszort kiáltunk. Nagyon érdekes!!"

Pontosan igy van amig az USA tavoltartotta magat addig allandoan azt lehetett hallani, miert nem avatkoznak be, most meg szerintem pont ugyanazok azon sirnak hogy mit keresnek ott. Errol szolt a vicc meg a szentlaszloi harcok idejen, hogy ket horvat katona fekszik a loveszarokban es az egyik kerdi a masiktol : Mit kene csinalnunk , hogy idejojjenek az amerikaik?
- Olajat talalnunk

Előzmény: cucu (30)
tapci Creative Commons License 1999.05.11 0 0 33
Kedves RobotKarcsi
Idezeteddel tokeletesen egyetertek, ha ez a velemenyem nem is fog mindenkinek tetszeni.
Tisztelettel; Tapci
Előzmény: RobotKarcsi (26)
tapci Creative Commons License 1999.05.11 0 0 32
Kedves Kurbli,
Az elso mondatodat hizelkedesnek veszem, koszi. Hogy ki es miert kotozkodott, kurblizd vissza egy kicsit magad, s olvasd at ujra az egeszet. Peterrel en nem akartam kotozkodni, ez az utolso, amihez fordulok, ha lehet, kerulom. Ha ugy gondolod, hogy ervtelenul vitazom, biralatodat elfogadom. Megprobalok jobban szerepelni a jovoben.
Tisztelettel: Tapci
kurbli Creative Commons License 1999.05.10 0 0 31
tapci, Nincs jogom itt döntöbíráskodni csupán egyéni véleményem van, az pedig az, hogy te egy nagy fasz vagy. Ilyen érvtelenül nem lehet vitatkozni.
Ez kötözködés és nem vita.
Mond a tapci nem a taplo beceneve?

Más:
9 év az USA-ban arra jó, hogy keress egy kis pénzt, megtanuld a konyhanyelvet, legyen egy két új barátod. Semmi képpen nem lesz az emberböl amerika expert.
Sehol a világon nincs annyira a médiák elött egy politikus mint az USA-ban. Korrupcióról beszélni tehát gyerekes. Az az érzésem, hogy amit ti itt korrrupciónak hívtok az a POLITIKA. A politika már eredendöen nem egy lakógyülés.

cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 30
Szerintem is, Amerika jót akar, amikor kiáll az Albánok mellett. Persze a katonai akció rengeteg érdek-szálakon fut, nem is kétséges.
Évekig tárgyalgattak Milo-val, többször figyelmeztették a beavatkozás esélyére. Most meg vannak, akik csodálkoznak és felháborodnak a bombázásokon.
Amerikának következetesen végig kell csinálnia ezt a harcot, ha nem akarja "leégetni" magát a világ elött. Azonkívűl rengetek pénzt fölemészt a beavatkozás, - valakiknek állni kell a számlát- és nem ártana, ha valami visszajönne belőle, akár az egész befektetés. Itt az újjáépítésből származó haszonra gondolok.
A bombázás célpontjainál katonai szempontok (is) érvényesülnek; a kívülálló nem sokat érthet belőle.
Röhej volt látni a sok Kínait, amint Pekingben Amerika-ellenes akciókat szerveztek, zászlókat égettek, meg minden féle hülyeségeket ordíbáltak. Ezek az emberek nem tudják, hogy Szerbiában népírtás miatt megtorló bombázások történnek napmint nap? (Meg nyilván előkészítése folyik a szárazföldi beavatkozásnak) A Kínai nagykövet sem hallott erről? Mi a fenének nem utaztak haza, mint ahogyan a többi nagykövetek tették? Most meg játszák a tudatlant és bánatos képpel másznak ki a találatot ért követségi épületből, miközben Amerikát szidják! Ha pedig nem volt véletlen a bombázás, annak az okára is fény fog derülni. (Úgy tudom már csak Kína nem írta alá a rendezési tervet.) Bár szerintem is véletlenül történhetet.
Azért furcsák vagyunk, mi emberek. Ha nem avatkozik be Amerika akkor a szemére vetjük, hogy nem csinál semmit a szegény áldozatok megvédése érdekében. Ha meg megpróbálja a rendelkezésére álló eszközökkel megvédeni őket, akkor meg agresszort kiáltunk. Nagyon érdekes!!
tapci Creative Commons License 1999.05.10 0 0 29
Kedves PeterDaraban,
Nem akarok en senkit sem bantani, Teged sem, en csak nem hagyom magam, mint a Woody. Ez az egesz. Az ekezeteket tovabbra sem fogom
hasznalni.Tisztelettel: Tapci
Előzmény: PeterDaraban (28)
PeterDaraban Creative Commons License 1999.05.10 0 0 28
Az biztos ha idegbeteg lennék akor a " kedves barátod "... lehetséges dolog lehetne. De barátod neked az ördög!!! :-(((
Nem vagyok fital de amolyan vén ember se. Ami meg azt illeti hogy voltam-e kiutalva... Te, egyszer majdnem, t.i. az ENSZ mint szakértô hív ill. szerzödtet néha néha. De ez nem a Te dolgod kedves barátom hála az égnek hogy nem vagy komcsi, de viselkedésed az ugyan olyan mintha..... Részemrôl ez be van fejezve. Ne sértegesd legközelebb ok nélkül az emberket. Nem mindeki ijed meg az Net farsangi álarcosaitol.
Előzmény: tapci (24)
PeterDaraban Creative Commons License 1999.05.10 0 0 27
Na látod ismered a külömbséget a másalhangzó meg a magánhanzó közt!!!! Fogadni mertem volna hogy nem. Hála az égnek! Most már felteszed majd az ékezeteket mielôtt az internetten udvariatlanak számito nyelvtan órákat adnál másoknak?
Előzmény: tapci (25)
RobotKarcsi Creative Commons License 1999.05.10 0 0 26
Amerika , a joindulatu rombolo.
Going to war for humanitarian reasons brings to mind something about the road to hell being paved with good intentions.

www.stratfor.com Why are the Chinese so Upset?

tapci Creative Commons License 1999.05.10 0 0 25
Kedves Peter Daraban,
Ne haragudj azert, mert a MASALHANGZOKRA
(Te irtad igy), nem teszek pontot meg vesszoket. En eddig azt hittem, hogy a maganhangzokra kell tenni. De - igerem -
meg fogom probalni, s ha nem megy, kerlek, ne haragudj.
Tisztelettel (meg mindig) Tapci (aki a massalhangzokra nem rak pontokat es vesszoket)
tapci Creative Commons License 1999.05.10 0 0 24
Kedves Idegbeteg Baratom,
1. A komcsikhoz kb. annyi kozom van, mint Neked,
2. kulumben kulonben
esteleg esetleg
magatartabol magatartasbol
portugues portugal
Kb. 11 mondatbol nem rossz arany.
De folytathatnam az elozo leveleidben talalt hibakkal, de nem akarom, hogy megusson a guta. Ezt a hulye szoveget a komcsikrol meg szuntesd meg legyszives, ha meg el nem felejtetted, az elejen emlitettem, hogy nincs tobb kozom hozzajuk, mint Neked. Egy kis megjegyzes ahhoz, hogy eddig tizennegy-tizenot orszagban dolgoztal es tanultal. Nem csodalom, hogy ennyiben, mert mindenhonnan kiutaltak. Igaz? De felreteve egymas gyalazkodasat, ha igaz is, hogy idos ember vagy, ez meg nem jogosit fel arra, hogy olyan alpari nyelven beszelj azokkal, akik nem ertenek Veled egyet.
Tisztelettel (meg mindig): Tapci
Előzmény: PeterDaraban (23)
PeterDaraban Creative Commons License 1999.05.09 0 0 23
Ni ni ! egy pufajkás nyelvtan tanár! Ez az elsö akivel találkozok. Nyelv újító! Tán ezért nem teszi ki a a pontokat, vesszôket a másalhangzokra? Külümben mi bajod az általános iskolával ? Nehéz volt? Elhiszem. Ha esteleg nem akarsz firkálni tovább magyarul- komcsi ide komcsi oda- tiszta udvarias magatartából hajlando vagyok csinálni ( na nem sokáig mert unalmas vagy!) ezt esetleg angolul ? Nem , nem, ez Neked nem dukál ez az imperialisták nyelve, ..talán spanyolul... portugues ?.. ez se? Na menj vissz a KISZ kurzusra vagy tanulj szerbül - a jövö nyelve- Neked meg a többi komcsi f@szfejnek.
Előzmény: tapci (18)
PeterDaraban Creative Commons License 1999.05.09 0 0 22
Kedves Woody
Olvasta válaszodat egy magyar barátom, s mondta "... ez vagy hülye vagy csak megjátsza.." Nem vagyok benne olyan biztos. Azt hiszem hogy még nem érkeztél meg az USA-ban pedig mint mondod itt élsz 9 éve. Nem az elsö eset. Nem a kortol függ hanem a világnézetöl hogy ki mint látja a dolgokat. Mint pl. Tapci barátod. Olvasd végig amit firkál a topicokon. Silány komcsi ez aki mikor szemben talája magát valakivel aki más véleményen van azt sértegeti hogy kizavarja innen. Aztán ha válaszolsz akkor meg kikéri magának! Igy 3-4 pufajkás akarja nyergelni és vezetni az Netto "vitát". Persze érthetö, most hogy már nincs a dicsö CCCP aki véldelmezé ezeket a szemeteket, igy élik ki magukat mint ideologialiag magtalan fattyuk. Védik a Milosevics népirtását, 2 hete még a magát már lejáratott alkoholista ruszki komcsi maradéktol várták a Yugo bandának a segitséget - most meg mint Te, Kinához fohászkodnak.
Külömben kedves Woody az AVOs megbélyegzés az csak amolyan becenév a pufajkásoknak .. Elhiszem hogy Te nem voltál az, s remélem nem alkalom hiányából? Midenesetre mond mán meg miért élsz továbbra is itt az USA-ban ha ez az ország ilyen rossz. 14-15 országban dolgoztam vagy tanultam életem folyamán tudnék esteleg ajánlani egyet ami jobban vágna marxista igényeidhez. Gondold meg!
Előzmény: Woody (20)
Derek Creative Commons License 1999.05.09 0 0 21
"Amugy ahol dolgozom eleg sok muvelt fekete van,es tudom hogy mit gondolnak,nekik ez az orszag sajnos nem
ŕlom,bar jobb a gazdasag mint Afrikaban,de ha peldaul egy fekete egy jo kocsit vezet,a rendorok eleg hamar
leallitjak,es ha nem szall ki ovatosan,meg az olomszintje is felmehet."

Na persze, es foleg olyan varosokban van ez igy ahol a polgarmester, a rendorkapitany, a keruleti ugyesz es a rendorok tobbsege is fekete.. C'mon

Előzmény: Woody (20)
Woody Creative Commons License 1999.05.09 0 0 20
Tapci,bar mar tobbszor voltam itt veradason,azert meg maradt bennem eleg,sot,neha eleg magas a vernyomasom...:) Szoval persze nem tagadom hogy jolesik hogy a partomat fogod,de en amugy azt es ugy irtam ahogy akartam.En tenyleg nem akarom a Petert izelgetni,oneki is megvannak az inditekai,egy hatvaneves ember maskeppen latja a dolgokat mint talan en -annyi vagy Peter?-
Amugy eppen neztem a TV-t,a kinaiak kezdenek bezordulni alaposan,ennek vagy vege lesz hamar vagy nem,utobbi esetben a NATO megszivta.
Amugy ahol dolgozom eleg sok muvelt fekete van,es tudom hogy mit gondolnak,nekik ez az orszag sajnos nem ŕlom,bar jobb a gazdasag mint Afrikaban,de ha peldaul egy fekete egy jo kocsit vezet,a rendorok eleg hamar leallitjak,es ha nem szall ki ovatosan,meg az olomszintje is felmehet...
Csak ennyit mara,a tobbit kesobbre tartogatom...:)
Udv,"have a nice week",
Gŕbor
Előzmény: tapci (19)
tapci Creative Commons License 1999.05.09 0 0 19
Kedves Woody
Lehetne benned egy kicsit tobb ver, hogy azert ne engem izeljanak amiatt, amit Neked kellett volna megtenni.
Buzz Lightyear
Előzmény: Woody (17)
tapci Creative Commons License 1999.05.09 0 0 18
Kedves Peter,
En csak azt hittem, hogy onkritikat gyakorolsz, s elolvasod, hogy mit irtal Woody-nak. DE ha nem igy tetted, akkor ez a Te bajod. Hogy mi illik ram, s hogy mi nem, azt hiszem, hogy az elobbi valaszombol nehez lehetett kiszurni. En csak olyan hangnemet hasznaltam, amit Te hasznaltal Woody ellen. Azt, hogy irigy meg bunko, avos is. Kirol beszelsz? Mert - gondolom, nagy banatodra - egyik sem illik bele a kepbe. Te vagy az a tipikus embertipus, aki a biralatra igen erzekenyen reagal, s ahogy a kozmondas is szol: sajat szemeben a gerendat nem, de masok szemeben a szalkat hamar eszreveszi. A konzekvenciam: nem biralom tobbet a nagy USA-t, mert irigy, avos spicli s bunko is vagyok. Csak egy szerenyke kis megjegyzes, fajni fog.
Jobb, ha el sem olvasod. Amit irtal az tele van helyesirasi hibakkal. Ket dolog lehet:
1. Regota az USA-ban elsz, s egy kicsit elfelejtetted az edes anyanyelved helyesirasi szabalyait.
2. A 7 altalanossal nalad minden befejezodott.
Ugye, azt Te is tudod, hogy melyik a jobb?
Tisztelettel; Tapci
Előzmény: PeterDaraban (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!