Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 305
Runaway!
Mit értesz hagyományoson? A hagyományos vízmelegítő a fürdőkályha óta átfolyós, mert a gáz alkalmas a folyamatos vízmelegítésre.
Esmétlem, én nem vagyok épületgépész, de úgy tudom, hogy az elektromos átfolyós vízmelegítőben az 5 liter/perc a csúcs, ami mosogatáshoz elég, de fürdéshez nemigen. A fürdéshez való villanybojler folyamatosan melegíti és tárolja a melegvizet.
Az átfolyós gázbojlerhez viszont gáz kell, de kémény nem feltétlenül. Vannak ugyanis ún. zárt égésterű bojlerek is. Ezeket nem kell kéménybe kötni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 304
Nálunk a papucs, az olló és a távirányító a Rendszeresen Megtalálhatatlan fogalomkörbe tartozik. Marad a padlófűtés, vagy holnapig feltalálok valamit.
Még egy kérdés, aztán hagylak. Érdemes átfolyós vízmelegítőt venni, vagy nem olyan rossz a hagyományos sem ?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 303
Kedves Runaway!
Oldalfalat is akkor érdemes hőszigetelni, ha a túloldalát nem fűti valaki. Fontos lehet viszont a hangszigetelés. A hőszigetelő anyagok többnyire hangot is csillapítanak.

A hidegburkolat (laprurkolat) célja általában a vízállóság, könnyű tisztithatóság, ami a vizes helyiségekben fontos. Az hogy hideg, az tkp. hátrány, de erre találták fel a papucs és a padlófűtés intézményét.
Ha te tudsz olyan anyagot, amit víz és pára érhet, könnyen tisztítható, de magától melegérzetet ad, és még kopásálló és csúszásmentes is, azonnal szólj, szabadalmaztatjuk! (már persze ha nem a PVC-ről van szó, mert az mindennek megfelel, csak éppen gusztustalan és környezetszennyező)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 302
Kedves Hacsek,
ezzel a gőzmosodával szereztél nekem egy jó napot. Persze nincs, de teccik.
Az oldalfalakat is érdemes külön szigetelni?
A padlólap helyett rakjak mást a vizes helyeken, vagy az másért hidegburkolat?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 301
Don Padre!
A helyes név Horcsik födém. Kerestem a neten leírást, de nem találtam. Ha akarod, kútfőmből tudok róla írni, de mondd meg mi érdekel! A statikája, a súlya, a kivitelezése vagy mi?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 300
Runaway!

Két eset lehetséges:
1. A lakásod padlója alatt jól fűtött tér (pl. egy másik lakás, gőzmosoda, fodrászüzlet stb.) van. Mint tudod, a meleg levegő felfelé száll, az alattad lévő ezért akaratlanul is melegíti a te talpadat. Ekkor a födémbe épített hőszigetelés hülyeség.
2. Ha alattad fűtetlen tér van (pincetér, kapualj, élelmiszerraktár) akkor érdemes a burkolat alá tenni egy kis hőszigetelést vagy pl. habalátétes szőnyeget.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 299
Igazi hős!
Szerintem az a cirko 18 kW-os lehet, a 75 kW már egy komoly ipari kazán lenne.
A plusz egy helyiség biztos belefér, csak egy kicsit át kell szabályozni. Ezt a szereléskor úgyis megcsinálják.

A "szabályról": erről szól az épületgépészet nemes tudományának fűtéstechnika című része, megspékelve az épületfizika sójával. Ugye nem akarod, hogy ideírjam a tankönyvet?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 298
Tam-tam!

Onduline bitumenes zsindely, a gyártó cég neve is ez. További adatokat csak emilben küldhetek, ha kérsz.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 297
Kedves Hacsek,
egyelőre nincs más választásom, ez a lakás van. Egyébként 2,7 m magas, nem egy tragédia, s mint már mondtam, az összes nyílászárót kicserélem. Mivel csontra szétszedettem jelenleg, egy fal is átrakásra vár, sóder van a talpam alatt, szerinted a burkolat kiválasztásával, esetleg a falak + szigetelésével tudok-e javítani a helyzetemen? Köszi!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 296
sziasztok!

egyre tobbet hallom hogy a haz fodem része un. horcsik(vagy hordcsik??)
technologiaval epult.
valaki el tudna nekem magyarazni hogy ez mit is takar???

elore is koszonom
csao
don_padre

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 295
Nem lettem túl boldog a válaszoktól, de azért kérdeznék még egyet: 18 kcal-os (=75kW ?) cirkónk van 75 m2-re (kb. 225 légm3). Ezzel még egy 12m2-es (36m3) szobát is fűtenék. Elég hozzá? Tényleg: van valami egyszerű szabály a kazán teljesítmény és a fűthető terület/térfogat között?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 294
Remélem, nem minosül off-topic-nak:

1. Tud-e valaki egy asztalost, aki megcsinálna egy kb. 2 x 3 m-es kerti tárolóépületet fából Velencefürdon (tehát környékbeli legyen...)?

2. Mennyit illik egy ilyenért adni? (betonalap nélkül)

3. Mi az az "ondolány" (remélem, jól írom)? Valami tetofedési technológia/anyag (a fenti faházacskára ajánlották), de ennél pontosabban szeretném tudni.

Elore is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 293
Kedves tacsa,

Nagyon koszonom, mar ezzel is sokat segitettel.
Ez egy ingatlan fejleszto tarsasag, egy nagy szantofoldet vettek meg, azt parcellaztak es kozmuvesitik.
Kb. 200 telek van (lesz).
A rendezesi/szabalyozasi tervekre ra fogok kerdezni.

Egytol felunk, a tarsasag bevallalta a csatornat es az aszfaltutat jovo evi atadassal; amit mindennap hallunk, az meg az, hogy soxor nem, vagy nem idoben teljesitik az ilyen vallalasokat.
Meg mindig ez a trend?

Kerites: ez megnyugtato hir, hogy csak az utcara kell engedely, mi is egyelore egy ideiglenest tervezunk, aztan valami kovacsoltvas csodat a hazzal egyutt.

Nem ismertek veletlenul egy megbizhato brigadot Buda kornyeken, ami egy _ideiglenes_ keritest megcsinalna nekem gyorsan es jol?
(csak oszlopok es drothalo) (tudom, nem olcso)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 292
Runaway!

Gyakorlatilag minden gázkészülék működhet PB-gázról, mert a PB tisztább, mint a földgáz. De legalábbis rá lehet szabályozni PB-re.

Egy bérház típusú házban nagyon nehéz megvalósítani az egyenletes hőmérsékletet. A régi szimpla üvegezésű ajtók pl. nemigen szigetelhetők eléggé. A belmagasság pedig sok esetben gazdaságtalanul magas, felesleges kifűteni.

Leginkább úgy érzem, neked távfűtéses lakás kellene. Nem értem, hogy ha esetleg cirkoban is gondolkodsz, akkor mit tervezel villannyal. A villanyfűtés szinte mindig egyedi (azaz egy helyiséges) eszközzel történik.

Más. Szinte kizárt, hogy 35 m2-en a létező legkisebb, kb. 6kW-ra leszabályozható cirko is jól működjön. Nem vagyok épületgépész, de azt tudom, hogy min. 7-8 helyiségre, legalább 200 légköbméterre szoktak cirkót tervezni.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 291
Kedves Hacsek,
az alábbi, nem biztos, hogy jól alátámasztott okokból:
fa,szén: Én este érek haza a gyerekemmel. Gyakorlatilag hullafáradtan. Ha akkor még nekiállok tüzet rakni, mikor lesz abból meleg? Én végigcsináltam ezt gyerekkoromban.5 év "tüzelés"-ből annyi maradt meg emléknek, hogy fáztam.
gáz: létezik PB-ről üzemeltethető cirkó? Mert akkor meggondolom.
Az egésszel az a bajom, hogy azt szeretném, mindenhol egyenletes legyen a hőmérséklet.Mindenhol szeretnék fűteni, akkor van komfort-érzetem. Szeretném magam jól érezni abban a lakásban.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 290
"Gáz, olaj, fa, szén eltérő okokból elvetve."
Akkor marad a villany. Párologtatót tegyél majd rá, mert a száraz levegő nem használ a légutaknak!
(Szerintem nem csak a beszerzése kerül sokba, de az üzemeltetése is!)
Többet nem zavarok.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 289
Runaway!
Sacc. A következő fűtési idényben, ha csak a két szobát fűtöd este állandóra, az legalább 10 ezer/hó.

Miért vetsz el minden más energiahordozót?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 288
Hála, kedves Hacsek a figyelemért.
A lakás mindössze 35 m2, konyha-előtér, félszoba, szoba, fürdő-WC.Bejárat a lépcsőházból, oldalt-felül szomszéd, elöl-hátul udvar. Az összes nyílászárót kicserélem. Gáz, olaj, fa, szén eltérő okokból elvetve. Láttam valami hirdetésben falra szerelhető, programozható villanyradiátort, utána is érdeklődtem volna,de a megadott számon a kutya sem veszi fel a kagylót. Arra gondoltam, hogy ha programozható valóban ez a valami, napközben csak temperálna, este, amikor hazaérek rátekernék. Én annyira utálom a hideget. Mégis, mekkora költség lehet egy hónapban ez a villanyfűtésesdi? Két hetem van dönteni, akkor indul a villanyszerelés.
Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 287
runaway,
kémény bekötés csak van a kégliden. Talán még a pincében fatárolód is van. Ha van, akkor fűtsél fával, nagyon klassz meleget csinálhatsz és hangulatos amint pattog a fa...
Csak a fűtés szabályit kell ismerned!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 286
Kedves runaway!
Ha stílusban akarok maradni a neveddel, akkor azt mondanám, menekülj!

Az elektromos energiával fűtésnek számos módja van, de mind drága. Ráadásul éppen most fogják bevezetni az új áramdíjrendszert, ami nagy fogyasztásra kedvezőbb ugyan, de az éjszakai áramtarifát korlátozza.

Szóval, árammal lehet fűteni cserépkályhát, hőtárolót, olajradiátort, kandallót is. Ezek még úgy-ahogy tartanak némi meleget azután is, hogy kikapcsolod.
A ventilátoros hősugárzó azért jó, mert hamar csinál meleget az egész szobában, de csak amíg megy, utána hamar hideg lesz. A vonalhősugárzó csak egészen kicsi helyiségbe (WC) javasolható.

De azért gondold meg! Ha jól sejtem, nincs vezetékes gázod, azért akarsz árammal fűteni. Utána kell számolni, hogy a PB-gáz, a fűtőolaj vagy a szén és fa nem jobb lehetőség-e! Ez attól is függ, mekkora a légtér, hány helyiség van, nagyok-e a hűlő felületek és hogy egész nap kell-e fűteni.

Írd le a szitut, lehet, hogy kiötlünk valamit tacsával.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 285
Kedves Hacsek, bocs.Csak az előzményekre hagyatkoztam, meg arra, hátha lóg a neten valami önkóban kiművelt t.asztalos.
cucunak: ahhoz át kellene ugranom a másik két autót, ahhoz meg el kellene végeznem egy átugrató tanfolyamot, ahhoz...
Komolyra: csak villannyal fogok tudni fűteni és vízmelegíteni. Van valakinek ötlete az előbbire?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 284
tacsa,
kösz a választ! Örülök, hogy ezt válaszoltad! Nagy kő hullott le a tüdőmről!
Amúgy a repedés nem növekszik; azóta figyelem amióta megvettem a házat! (A tapasz nem repedt tovább).
Ja, és ha bevakolom a kivéset lukat, mert feleslegessé vált a helye, annak van értelme?

runaway,
benzin, gyufa.
Minden más megoldásra törekvés -udvarias megkérés, elbeszélgetés a trabant kipufogógáz rossz hatásáról- csak időpazarlás!
Én is voltam hasonló helyzetben valamikor.
Vagy vegyél te is autót és álljál a saját ablakod alá vele.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 283
runaway!

Ne haragudj, de ez itt egy építkezési rovat. Lécci, nyiss egy új topicot "Rossz szomszédság török átok" címmel. Ott fogsz kapni ötleteket a Trabcsi elüldözésére. Én most itt csak párat: hetente rajzszög a kereke alá, az ablakon kizuttyantott hamutartó égő csikkekkel, visszapillantó (ablaktörlő, lökhárító stb.) gyakori éjszakai leszerelése, zsilettpenge végighúzása a kasznin, üvegek aprítása féltéglával, kipufogó eldugaszolása krumplival.

Erre voltál kíváncsi?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 282
A kocsibeállóról jut eszembe. Olyan önkormányzati lakásokból álló házba költözöm rövidesen, amihez tartozik egy miniudvar. A miniudvaron egy Skoda és egy Trabant parkol rendszeresen.Viszont a leendő konyhám és egyetlen szobám ablaka a miniudvarra néz, ahol nem szívesen látom a fent említett járműveket, s sem este ,sem reggel nem szeretnék arra eszmélni , hogy éppen valamelyik be-, ill. kiáll.Tehetek valamit?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 281
Itt vagyok, bocs a hosszú lazsálásért. Tacsa! A dolgokra jogász tud válaszolni (meg hacsek)

Igazi hős!
Az osztatlan közös tulajdonnak az a sajátossága, hogy csak a tulajdonosok 100%-os konszenzusával lehet belőle értékesíteni, bérbeadni. A kocsibeállódat tehát elvileg bérbeadhatja neked a tul.közösség, de erre csak akkor van reális esély, ha mindenkinek jut behajtó, akkor viszont egyszerűbb a szokásjog (hiszen a keresztül-kasul bérbeadás pl. adóköteles lenne).
A tulajdonhányadról (egyébként szabályosan nem 1/1000, hanem 1/10000 egységben) elvileg lemondhatsz, de ahhoz az egész alapítót módosítani kell, mivel a közös tulajdon megfelelő része nem hozzád kötődik, hanem a tulajdonrészedhez. Ha tehát lemondasz a részedről, majd eladod azt, akkor az új tulaj károsodik, hiszen a közös költséget továbbra is az egyéni tulajdonok (lakások) arányában kell fizetni. Szóval ez nagyon gázos.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 280
Kedves igazi hős!
A feltett kérdéseidre elsősorban jogász adhat autentikus választ, mindenképpen jogi konzultrációt javasolnék. Véleményem szerint minden megoldható, de bizonyos dolgokhoz körmönfont megoldások szükségesek. Mindkét feltett kérdésed nem szokványos társasházi szerződéses kitételt igényel , ezért is célszerű a jogászi konzultáció!

Üdv tacsa

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 279
Kedves zenészek!
Két kérdés társasház telek kapcsán: 1. Ki lehet a társasházi szerződésben pontosan jelölni az egyes tulajokra jutó területet, nem csak ennyi-annyi ezrelék formában leírni? (Például szeretném ha nem csak szokásjog alapján, hanem papíron rögzítve enyém lenne a kocsibeálló.)
2. Le mondhat-e (némi kp. ellenében) egy tulaj a ráeső telekrész( egy részé)ről egy másik tulaj javára? (Úgy gondoltam, hogy ehhez nem kell semmilyen adás-vétel, csak a társasházi szerződést kell módosítani, hogy nem 430/1000 ill. 170/1000, hanem -mondjuk- 520/1000 ill. 80/1000 telekrész illeti meg a tulajokat. Tényleg: kötelező lakott m2 arányosan felosztani a telket?)
(Ha hosszú a válasz küldjetek emilt.)
Köszönöm
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 278
Kedves Pocak!
Tanács mellett jogászra is várhatóan szükséged lesz - lehet , készülj. Egyébként okvetlenül kell egy vadi új tulajdoni lap és hivatalos helyszínrajz , ami mutatja, hogy az eladónak egyáltalán joga van eladni, merthogy az övé". Ha teher van rajta , azt mondják az általában jó , mert valóban az eladó a tulaj. Persze a vétel előtt a terhet le kell vetesse. Ezt az ingatlan fejlesztő ügyet azért jó lenne kicsit részletezned , merthogy ugye teve van egy pupu, van két pupu sőt több! Mekkora a "projekt" , hányan lennétek , stb. , ezek a paraméterek azért mutatnák a fejlesztő komolyságát.

A tulajdoni dolgok mellett a telek adottságai fontosak , pontos telekhatárok , alapterületek , esetleges korlátozások , szolgalmi jogok egyértelműen rögzítendők a vétel előtt. Ismerni kell a közművek kapacitását is , hátha nem elég a Részedre pl. ( mondjuk a házastárs asztalos üzemet működtetne az alagsorban , a telken meg nincs és nem lehet elég áram , stb. )
Van-e védett / védendő növényzet , esetleg kút , barlang stb . ,tehát bármely természeti képződmény, mint adottság?
Van - e meglévő építmény. Van - e a településre és a telekre is érvényes rendezési terv szabályozási stb. terv. Ha nincs, esetleg évekig építkezni nem lehet rajta, amíg a szabályozási keretterv el nem készül. Kérdés lehet , hogy milyen az építési övezeti besorolás , megfelel-e a telken építhető épület mérete , jellemzői annak , amit Ti akartok rá építeni?

Keríteni nem kötelező általában , viszont célszerű, ugyancsak általában. Ha viszont kerítés létesül az utcai vonalon, az mindenképp építési engedély köteles. Ezt célszerű együtt a tervezett épület terveivel elkészíteni , addig esetleg ideiglenes kerítés létesíthető, ez a helyi Önkormányzatnál általában kérelemmel is elintézhető vagyonvédelemre és meghatározott időre tekintettel.
Ha nem keríted be, nem változik a tulajdoni jogod , csak épp pl. odaköltöznek csövesek , átjár rajta a kirándulók hada , vagy ott legel a szomszéd lova.

Na most egyelőre ennyit , gondolom Hacsek majd kiegészít , ha hazaér a hétvégéről!

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 277
Tanacsra van szuksegem, telekkel kapcsolatban.

Ha minden igaz, es en sem gondolom meg magam, talan meg iden nyaron lesz egy telkem.
Tapasztalt Olvtarsak, jo lenne ha megirnatok, hogy mire kell ugyelni, milyen teendok vannak.

Egy ingatlan fejleszto tarsasagrol van szo, kozmuatadas csak jovore lesz. Valakinek vannak tapasztalatai ilyenekkel?

Kerites: lyol tevedek, engedelykoteles? Vagy masnap akar mar kerithetem is?

Mi van ha sokaig nem keritem be? "Ellophatjak" tolem a telek egy reszet?

A tanacsokat elore is koszonom!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 276
Kedves don_padre!

Az "emésztő" eleve téves megnevezés. Az érvényes OTÉK ( korábban OÉSZ ) szerint TILOS a szennyvíz olyan elhelyezése , melynél nem tárolt , hanem "szerteágazó" a trutyi tárolása. A kútgyűrűk statikailag rendben lennének , de szivárogna a csatlakozás , emiatt ez nem felel meg.A megadott megoldásban normál kút esetében kb. 3-5 m3 lenne elhelyezhető - ha korrektül van benne egy új zárt tároló, azaz "bélés" . Ez kb 2-4 heti gyakoriságú szippantást igényelne normál családi létszám mellett. Szóval: nem javaslom a "kútba esést". Már csak az ismert magyar mondás miatt se: "aki másnak kutat ás , maga iszik bele!"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!