Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 294
Remélem, nem minosül off-topic-nak:

1. Tud-e valaki egy asztalost, aki megcsinálna egy kb. 2 x 3 m-es kerti tárolóépületet fából Velencefürdon (tehát környékbeli legyen...)?

2. Mennyit illik egy ilyenért adni? (betonalap nélkül)

3. Mi az az "ondolány" (remélem, jól írom)? Valami tetofedési technológia/anyag (a fenti faházacskára ajánlották), de ennél pontosabban szeretném tudni.

Elore is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 293
Kedves tacsa,

Nagyon koszonom, mar ezzel is sokat segitettel.
Ez egy ingatlan fejleszto tarsasag, egy nagy szantofoldet vettek meg, azt parcellaztak es kozmuvesitik.
Kb. 200 telek van (lesz).
A rendezesi/szabalyozasi tervekre ra fogok kerdezni.

Egytol felunk, a tarsasag bevallalta a csatornat es az aszfaltutat jovo evi atadassal; amit mindennap hallunk, az meg az, hogy soxor nem, vagy nem idoben teljesitik az ilyen vallalasokat.
Meg mindig ez a trend?

Kerites: ez megnyugtato hir, hogy csak az utcara kell engedely, mi is egyelore egy ideiglenest tervezunk, aztan valami kovacsoltvas csodat a hazzal egyutt.

Nem ismertek veletlenul egy megbizhato brigadot Buda kornyeken, ami egy _ideiglenes_ keritest megcsinalna nekem gyorsan es jol?
(csak oszlopok es drothalo) (tudom, nem olcso)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 292
Runaway!

Gyakorlatilag minden gázkészülék működhet PB-gázról, mert a PB tisztább, mint a földgáz. De legalábbis rá lehet szabályozni PB-re.

Egy bérház típusú házban nagyon nehéz megvalósítani az egyenletes hőmérsékletet. A régi szimpla üvegezésű ajtók pl. nemigen szigetelhetők eléggé. A belmagasság pedig sok esetben gazdaságtalanul magas, felesleges kifűteni.

Leginkább úgy érzem, neked távfűtéses lakás kellene. Nem értem, hogy ha esetleg cirkoban is gondolkodsz, akkor mit tervezel villannyal. A villanyfűtés szinte mindig egyedi (azaz egy helyiséges) eszközzel történik.

Más. Szinte kizárt, hogy 35 m2-en a létező legkisebb, kb. 6kW-ra leszabályozható cirko is jól működjön. Nem vagyok épületgépész, de azt tudom, hogy min. 7-8 helyiségre, legalább 200 légköbméterre szoktak cirkót tervezni.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 291
Kedves Hacsek,
az alábbi, nem biztos, hogy jól alátámasztott okokból:
fa,szén: Én este érek haza a gyerekemmel. Gyakorlatilag hullafáradtan. Ha akkor még nekiállok tüzet rakni, mikor lesz abból meleg? Én végigcsináltam ezt gyerekkoromban.5 év "tüzelés"-ből annyi maradt meg emléknek, hogy fáztam.
gáz: létezik PB-ről üzemeltethető cirkó? Mert akkor meggondolom.
Az egésszel az a bajom, hogy azt szeretném, mindenhol egyenletes legyen a hőmérséklet.Mindenhol szeretnék fűteni, akkor van komfort-érzetem. Szeretném magam jól érezni abban a lakásban.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 290
"Gáz, olaj, fa, szén eltérő okokból elvetve."
Akkor marad a villany. Párologtatót tegyél majd rá, mert a száraz levegő nem használ a légutaknak!
(Szerintem nem csak a beszerzése kerül sokba, de az üzemeltetése is!)
Többet nem zavarok.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 289
Runaway!
Sacc. A következő fűtési idényben, ha csak a két szobát fűtöd este állandóra, az legalább 10 ezer/hó.

Miért vetsz el minden más energiahordozót?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 288
Hála, kedves Hacsek a figyelemért.
A lakás mindössze 35 m2, konyha-előtér, félszoba, szoba, fürdő-WC.Bejárat a lépcsőházból, oldalt-felül szomszéd, elöl-hátul udvar. Az összes nyílászárót kicserélem. Gáz, olaj, fa, szén eltérő okokból elvetve. Láttam valami hirdetésben falra szerelhető, programozható villanyradiátort, utána is érdeklődtem volna,de a megadott számon a kutya sem veszi fel a kagylót. Arra gondoltam, hogy ha programozható valóban ez a valami, napközben csak temperálna, este, amikor hazaérek rátekernék. Én annyira utálom a hideget. Mégis, mekkora költség lehet egy hónapban ez a villanyfűtésesdi? Két hetem van dönteni, akkor indul a villanyszerelés.
Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 287
runaway,
kémény bekötés csak van a kégliden. Talán még a pincében fatárolód is van. Ha van, akkor fűtsél fával, nagyon klassz meleget csinálhatsz és hangulatos amint pattog a fa...
Csak a fűtés szabályit kell ismerned!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 286
Kedves runaway!
Ha stílusban akarok maradni a neveddel, akkor azt mondanám, menekülj!

Az elektromos energiával fűtésnek számos módja van, de mind drága. Ráadásul éppen most fogják bevezetni az új áramdíjrendszert, ami nagy fogyasztásra kedvezőbb ugyan, de az éjszakai áramtarifát korlátozza.

Szóval, árammal lehet fűteni cserépkályhát, hőtárolót, olajradiátort, kandallót is. Ezek még úgy-ahogy tartanak némi meleget azután is, hogy kikapcsolod.
A ventilátoros hősugárzó azért jó, mert hamar csinál meleget az egész szobában, de csak amíg megy, utána hamar hideg lesz. A vonalhősugárzó csak egészen kicsi helyiségbe (WC) javasolható.

De azért gondold meg! Ha jól sejtem, nincs vezetékes gázod, azért akarsz árammal fűteni. Utána kell számolni, hogy a PB-gáz, a fűtőolaj vagy a szén és fa nem jobb lehetőség-e! Ez attól is függ, mekkora a légtér, hány helyiség van, nagyok-e a hűlő felületek és hogy egész nap kell-e fűteni.

Írd le a szitut, lehet, hogy kiötlünk valamit tacsával.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 285
Kedves Hacsek, bocs.Csak az előzményekre hagyatkoztam, meg arra, hátha lóg a neten valami önkóban kiművelt t.asztalos.
cucunak: ahhoz át kellene ugranom a másik két autót, ahhoz meg el kellene végeznem egy átugrató tanfolyamot, ahhoz...
Komolyra: csak villannyal fogok tudni fűteni és vízmelegíteni. Van valakinek ötlete az előbbire?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 284
tacsa,
kösz a választ! Örülök, hogy ezt válaszoltad! Nagy kő hullott le a tüdőmről!
Amúgy a repedés nem növekszik; azóta figyelem amióta megvettem a házat! (A tapasz nem repedt tovább).
Ja, és ha bevakolom a kivéset lukat, mert feleslegessé vált a helye, annak van értelme?

runaway,
benzin, gyufa.
Minden más megoldásra törekvés -udvarias megkérés, elbeszélgetés a trabant kipufogógáz rossz hatásáról- csak időpazarlás!
Én is voltam hasonló helyzetben valamikor.
Vagy vegyél te is autót és álljál a saját ablakod alá vele.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 283
runaway!

Ne haragudj, de ez itt egy építkezési rovat. Lécci, nyiss egy új topicot "Rossz szomszédság török átok" címmel. Ott fogsz kapni ötleteket a Trabcsi elüldözésére. Én most itt csak párat: hetente rajzszög a kereke alá, az ablakon kizuttyantott hamutartó égő csikkekkel, visszapillantó (ablaktörlő, lökhárító stb.) gyakori éjszakai leszerelése, zsilettpenge végighúzása a kasznin, üvegek aprítása féltéglával, kipufogó eldugaszolása krumplival.

Erre voltál kíváncsi?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 282
A kocsibeállóról jut eszembe. Olyan önkormányzati lakásokból álló házba költözöm rövidesen, amihez tartozik egy miniudvar. A miniudvaron egy Skoda és egy Trabant parkol rendszeresen.Viszont a leendő konyhám és egyetlen szobám ablaka a miniudvarra néz, ahol nem szívesen látom a fent említett járműveket, s sem este ,sem reggel nem szeretnék arra eszmélni , hogy éppen valamelyik be-, ill. kiáll.Tehetek valamit?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 281
Itt vagyok, bocs a hosszú lazsálásért. Tacsa! A dolgokra jogász tud válaszolni (meg hacsek)

Igazi hős!
Az osztatlan közös tulajdonnak az a sajátossága, hogy csak a tulajdonosok 100%-os konszenzusával lehet belőle értékesíteni, bérbeadni. A kocsibeállódat tehát elvileg bérbeadhatja neked a tul.közösség, de erre csak akkor van reális esély, ha mindenkinek jut behajtó, akkor viszont egyszerűbb a szokásjog (hiszen a keresztül-kasul bérbeadás pl. adóköteles lenne).
A tulajdonhányadról (egyébként szabályosan nem 1/1000, hanem 1/10000 egységben) elvileg lemondhatsz, de ahhoz az egész alapítót módosítani kell, mivel a közös tulajdon megfelelő része nem hozzád kötődik, hanem a tulajdonrészedhez. Ha tehát lemondasz a részedről, majd eladod azt, akkor az új tulaj károsodik, hiszen a közös költséget továbbra is az egyéni tulajdonok (lakások) arányában kell fizetni. Szóval ez nagyon gázos.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 280
Kedves igazi hős!
A feltett kérdéseidre elsősorban jogász adhat autentikus választ, mindenképpen jogi konzultrációt javasolnék. Véleményem szerint minden megoldható, de bizonyos dolgokhoz körmönfont megoldások szükségesek. Mindkét feltett kérdésed nem szokványos társasházi szerződéses kitételt igényel , ezért is célszerű a jogászi konzultáció!

Üdv tacsa

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 279
Kedves zenészek!
Két kérdés társasház telek kapcsán: 1. Ki lehet a társasházi szerződésben pontosan jelölni az egyes tulajokra jutó területet, nem csak ennyi-annyi ezrelék formában leírni? (Például szeretném ha nem csak szokásjog alapján, hanem papíron rögzítve enyém lenne a kocsibeálló.)
2. Le mondhat-e (némi kp. ellenében) egy tulaj a ráeső telekrész( egy részé)ről egy másik tulaj javára? (Úgy gondoltam, hogy ehhez nem kell semmilyen adás-vétel, csak a társasházi szerződést kell módosítani, hogy nem 430/1000 ill. 170/1000, hanem -mondjuk- 520/1000 ill. 80/1000 telekrész illeti meg a tulajokat. Tényleg: kötelező lakott m2 arányosan felosztani a telket?)
(Ha hosszú a válasz küldjetek emilt.)
Köszönöm
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 278
Kedves Pocak!
Tanács mellett jogászra is várhatóan szükséged lesz - lehet , készülj. Egyébként okvetlenül kell egy vadi új tulajdoni lap és hivatalos helyszínrajz , ami mutatja, hogy az eladónak egyáltalán joga van eladni, merthogy az övé". Ha teher van rajta , azt mondják az általában jó , mert valóban az eladó a tulaj. Persze a vétel előtt a terhet le kell vetesse. Ezt az ingatlan fejlesztő ügyet azért jó lenne kicsit részletezned , merthogy ugye teve van egy pupu, van két pupu sőt több! Mekkora a "projekt" , hányan lennétek , stb. , ezek a paraméterek azért mutatnák a fejlesztő komolyságát.

A tulajdoni dolgok mellett a telek adottságai fontosak , pontos telekhatárok , alapterületek , esetleges korlátozások , szolgalmi jogok egyértelműen rögzítendők a vétel előtt. Ismerni kell a közművek kapacitását is , hátha nem elég a Részedre pl. ( mondjuk a házastárs asztalos üzemet működtetne az alagsorban , a telken meg nincs és nem lehet elég áram , stb. )
Van-e védett / védendő növényzet , esetleg kút , barlang stb . ,tehát bármely természeti képződmény, mint adottság?
Van - e meglévő építmény. Van - e a településre és a telekre is érvényes rendezési terv szabályozási stb. terv. Ha nincs, esetleg évekig építkezni nem lehet rajta, amíg a szabályozási keretterv el nem készül. Kérdés lehet , hogy milyen az építési övezeti besorolás , megfelel-e a telken építhető épület mérete , jellemzői annak , amit Ti akartok rá építeni?

Keríteni nem kötelező általában , viszont célszerű, ugyancsak általában. Ha viszont kerítés létesül az utcai vonalon, az mindenképp építési engedély köteles. Ezt célszerű együtt a tervezett épület terveivel elkészíteni , addig esetleg ideiglenes kerítés létesíthető, ez a helyi Önkormányzatnál általában kérelemmel is elintézhető vagyonvédelemre és meghatározott időre tekintettel.
Ha nem keríted be, nem változik a tulajdoni jogod , csak épp pl. odaköltöznek csövesek , átjár rajta a kirándulók hada , vagy ott legel a szomszéd lova.

Na most egyelőre ennyit , gondolom Hacsek majd kiegészít , ha hazaér a hétvégéről!

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 277
Tanacsra van szuksegem, telekkel kapcsolatban.

Ha minden igaz, es en sem gondolom meg magam, talan meg iden nyaron lesz egy telkem.
Tapasztalt Olvtarsak, jo lenne ha megirnatok, hogy mire kell ugyelni, milyen teendok vannak.

Egy ingatlan fejleszto tarsasagrol van szo, kozmuatadas csak jovore lesz. Valakinek vannak tapasztalatai ilyenekkel?

Kerites: lyol tevedek, engedelykoteles? Vagy masnap akar mar kerithetem is?

Mi van ha sokaig nem keritem be? "Ellophatjak" tolem a telek egy reszet?

A tanacsokat elore is koszonom!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 276
Kedves don_padre!

Az "emésztő" eleve téves megnevezés. Az érvényes OTÉK ( korábban OÉSZ ) szerint TILOS a szennyvíz olyan elhelyezése , melynél nem tárolt , hanem "szerteágazó" a trutyi tárolása. A kútgyűrűk statikailag rendben lennének , de szivárogna a csatlakozás , emiatt ez nem felel meg.A megadott megoldásban normál kút esetében kb. 3-5 m3 lenne elhelyezhető - ha korrektül van benne egy új zárt tároló, azaz "bélés" . Ez kb 2-4 heti gyakoriságú szippantást igényelne normál családi létszám mellett. Szóval: nem javaslom a "kútba esést". Már csak az ismert magyar mondás miatt se: "aki másnak kutat ás , maga iszik bele!"

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 275
Kedves cucu!
Sorban próbálkozok , sajna nem aznap este , szemhunyásilag ugyanis automatice bedőltem a puhába.I am story.
A járda ügyet úgy gondolom kitárgyaltuk.
A kérdés , hogy a 4 m-es repedés az függőleges , vízszintes irányban annyi , vagy netán a repedés szélessége? Utóbbi esetben nem irigyellek a benyomatás költségei
tekintetében. ( Bocs : - )))) ) Javasolnám, hogy a repedés alján, közepén és tetején készíts egy ún. "gipszpecsétet", ami kb. 5 - 8 cm széles nagyjából kör alakú,
spaklival csinálható gipsz micsoda.Kicsit tunkolni is lehet a gipszet a résbe , aztán lehúzatni, de azért egy-két mm maradjon. Ha a ház mozog, a gipsz a repedés
irányában el fog repedni, ha megállt a mozgás, akkor egyben marad. Valószínű, hogy az eltérő építési idő mellett a repedés kialakulásában az eltérő alapozási sík, vagy
épp választott építési technológia , de akár az altalaj eltérő teherbírása is szerepet játszhat. Normál körülmények között egy-két év alatt megtörténik a terhelés
átrendeződése , és akkor megáll a repedés növekedése, utána a következő vakolásnál egy kis hálóval stb. eltüntethető. Ha reped a gipsz , akkor marad a statikus
kihívása , de mihamarabb a repedés észlelése után. Azért becslésem szerint nem lesz gond a leírtak alapján , a pecséteket tedd fel.

A kétoldali villanykapcsoló becslésem szerint kb. 10x10 cm-es bevésést jelenthet, Ha ez egy hosszabban menő teherhordó fal , akkor vélhetően ekkora lyuk teljes
átvésés esetén sem okozhat gondot. Ha egy 30x30-as pillérben tetted , az persze más lenne. Hasonlüó okból a 10 cm-es lyuk a páraelszívó esetében normál
körülmények között nem gond. A kör alakú lyuk egyébként statikailag kisebb gondot okoz a falban. Ha a lyuk , vagy átvésés közvetlen közeléből egyszercsak repedés
indul ki a vakolatban , akkor azért hívni kell statikust, ugyancsak mielőbb! De a leírtak alapján nem tűnik szerkezeti gondnak egyik sem. ( Ha a falvésés 10x10-nél
nagyobb , akkor azért valakinek meg kell nézni!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 274
kedves Tacsa!

nem lehet pl athidalo megoldas az hogy a kutat reszben feltoltjuk es csak 3-4 metert hasznalunk emesztonek??
a fala ugyis betongyurus tehat eleg jo szigetelt a tobbi emesztohoz kepest
es akkor csak az aljara kell beton??????

vagy van kotelezo eloiras emesztore???( alaki)

udv
don_padre

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 273
Kedves cucu!
Próbáltam belépni a másikra , de a szerver lekapcs.??? Este újra próbálom!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 272
Kedves don_padre!
Ha meg akarod venni a házat, a következőket javaslom:
1.Az adásvételi szerződésben , de legalább is egy önálló jegyzőkönyvben , ami lehet az ingatlan átadás - átvételi jegyzőkönyve , amiben pl. a mérőórák állását és számát , kulcsokat stb. átveszitek , mindenképpen rögzítsétek , hogy a szennyvíz elhelyezés a kútba történt , és nem Te készítetted ezt. Ugyanis: ha bármilyen építési engedélyezési tervet készíttetsz pl. átalakításra, bővítésre , akkor rögtön rákérdez először az építész ., majd a hatóság , hogy kedves X.Y. akkor a trutyi hová megyen? Annak megoldása nélkül nem adhat építési engedélyt. Emellett ekkor ellenőrizhet, sőt , egyéb szankciókat is hozhat , valamint eljárást indíthat. Erre le kell fedzd magad. Legalább azt meg bele kell venni , hogy a szennyvíz elhelyezés megoldatlan , emiatt persze az árból is lehet alkudozni.
Mindenkép azt javaslom , hogy a kút ügyet felejtsd el, legjobb lenne talán betömedékelni, a helyét azért a későbbi esetleges építések érdekében bemérve. Meg kell oldani a ház szennyvíz elhelyezését zárt tárolóval , ha csatona nincs. De ez is építési engedély köteles , legegyszerűbb egy szigetelt ( szigetelhető ) acél tartályt venni , vagy betonból készíteni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 271
Kedves cucu!
Válaszoltam , de ide is áthozom, vagy elküldöm emilen!
tacsa
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 270
szia mindenkinek!

köszönök minden nekem irányulo választ , reagalást!!!!!
most ugy nez ki talan megis osszejon egy haz Rákoscsaban.
egy kis (vagy nagy) gondom van csak vele!!!
emesztonek egy regi 24 m res kutat hasznalnak amit ugye sose kell szippantatni mert sose telik meg:)
azt tudom hogy szennyezi a talajt mint az emesztok nagy resze de!
a kerdes az hogy valamifele epitesi hatosag ellenorizhet e ill. kotelezhet e valamire ezugyben. a tulaj elmondasabol tudom hogy a vezetekes vizet is a talaj szennyezettsege miatt kaptak meg 74 ben.

elore is koszi a hozzaszoloknak
csao
don_padre

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 269
Kedves tacsa!
Ha még nem válaszoltál volna az internetto-n, úgy itt várom a válaszodat, ugyanis az index-et könnyebben elérem, míg az internetto-t egyáltalán nem.

Köszönettel: cucu

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 268
Hacsek!
Én az osztatlan közösbe maradó "udvar" területrész kiszámítására gondoltam, nem a közös költségekre. A földhivatali kollégáim tájékoztatása szerint kissé módosítva az általam leírtakat a következő: Nem a földhivatal számolja ki az osztatlan rész tulajdoni részarányait, hanem az alapító okirat készítője. A lakások alapterülete és a telek területének tört száma adja ezt.
Üdv: szintén zenész!!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 267
Kedves Művész! (szintén zenész?)

Nem egészen úgy van, ahogy írod: a földhivatal előre adja meg a telek hivatalos nagyságát, az alapító okirathoz készülő felmérésből derül ki a beépített alapterület, és a kettő különbségéből számítható a kert, udvar stb. területe. Ezt a területet, mint már alább írtam, nem osztják fel, hanem OSZTATLAN KÖZÖS TULAJDON marad. Amit elosztanak a tulajdonrészek arányában, az a közös költség.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 266
Kedves Hacsek!

Köszönöm az eddigieket, a négyzetméterekkel most már talán elboldogulok, hogy tudjam, hogy melyik felmérés volt eddig a jó(bb).
Lehet, hogy félreérthetően írtam, de vita lesz még a közös építési költségek felosztásával is - garázs, pince közös költségeinek osztása.

Apropó, ezeknél mi a szabál: lakásonként egyenlően, vagy alapterület szerint osztandók-e ezek kivitelezési díjai? /Friss társasház, lakások egyéni befejezésével szerkezetkész közös építtetés után/.

Jogi ügyben még lehet, hogy kereslek, de az eddigit is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 265
Csocsi mindenkinek!
Tisztelt Jó ember!
Legjobb tudomásom szerint a társasház pontos alapterületének felmérése után az osztatlan közös tulajdonba kerülő területrészeket földhivatali szakember számolja ki. Ez nyilván csak a be nem épített ingatlanrészre(udvarra vonatkozik) Az építmény többi része ill. azok közös helyiségeinek elosztására vonatkozóan a társasház közgyülésének határozata dönt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!