Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 252
Kedves Emili!

AZ EVG-3D SZÉLHÁMOSSÁG! Ezt nyugodtan leírhatom, ugyanis azt az anyagot, amit az Elender szerverén olvashatsz, annak idején én magam írtam a Perfekt Invest megbízásából. Engem is becsaptak, mivel az ÉMI bizonyítványuk NEM LAKÁSÉPÍTÉSRE, HANEM EGYSZINTES MEZŐGAZDASÁGI ÉS IPARI LÉTESÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSÉRE SZÓL. Annak idején nekem is csak a számot mutatták be magát a bizonyítványt nem. Ráadásul a Perfekt Invest nem fizette ki a kiadónknak az anyagát, hanem lelépett, és átlopta az Elenderhez. Tudomásom szerint kb. 25 különböző sajtóorgánumnak tartoznak.

De most a lényegről: az az épület, aminek építését az adott oldalon láthatod, végül nem kapott használatbavételi engedélyt. Tudniillik:
1. A kétoldali acélháló közötti hőszigetelés, valamint a rálőtt habarcs NEM TEHERHORDÓ SZERKEZET, mivel az említett anyagok egyike sem rendelkezik a szabványos merevséggel (hajlítószilárdsággal).
2. Az EVG-3D panelek FÖDÉMKÉNT NEM alkalmazhatóak. (Statikai alapismeretek: Kéttámaszú födémlemez vasalása alul, a konzollemezé felül kell legyen.) A kétoldali acélháló miatt a födém vakolata alul, a húzott övben a legkisebb terhelésre is megreped.
3. A szerkezet rögzítése az alapozáshoz KONTÁRSÁG! Az alaptüskéket NEM HORGONYOZTÁK LE, hanem a lemezalapba utólag fúrtak lukakat, és abba dugták a tüskéket. (Ha láttad az Ózt, tudod mi történt Dorothy házával!)
4. A panelekbe a nyílásokat, vezetékhornyokat a helyszínen vágták ki az acélhálóból, nyílásáthidalót nem építettek be, csak a tokokat. A szerkezetet a szó szoros értelmében AZ AJTÓK ÉS ABLAKOK TARTJÁK ÖSSZE, és a szokásosnál nagyobb oldalterheléstől erősen vetemednek.

Kedves Emili! Ennyit az EVG-3D szerkezetről! NE HAGYJÁTOK BECSAPNI MAGATOKAT!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 251
Sziasztok!
Könnyűszerkezetes házakról szeretnék írni, majd kérdezni.

Ilyen házban lakom 3 és fél éve. Bár mondjuk magamtól soha nem építtettem volna ilyent, de ez a ház egy olyan telken állt, ami maga a csoda (800 négyszögöl fenyőerdő Bp. mellett, az M7-M0 autópályák csücskétől kb. 2 km-re, ráadásul hihetetlenül olcsón adták).
Először az volt a terv, hogy szinte az egészet lebontjuk és a helyén építünk egy újat-szépet, persze téglából.
Aztán telt-múlt az idő, és egyre jobban megkedveltük a házat működés közben. Ez egy 64 m2 alapterületű ház, ugyanekkora felső szinttel. A viszonylag magas térdfalak miatt fent is ennyi a hasznos alapterület, vagyis a lépcsőfeljáró fenti lukát leszámítva összesen 126 m2. Alul van egy egybenyitott kb. 45 m2-es helyiség (nappali-konyha-étkező), + egy kis dolgozó, ami bár elkülöníthető, de össze is nyitható mindezzel, + fürdő-WC. Az emeleten pedig van még 3 szoba + egy fürdő helye. Vagyis a ház közösségi és pihenési funkciói nagyon jól elkülönülnek, úgyhogy rájöttünk: mégis megtartjuk. S bár nem ez a legfőbb szempont, de egész érdekes, hogy az elmúlt, elég kemény télen a havi legtöbb gázszámlánk (cirkó fűtés + melegvíz) csupán 4.800.- Ft (!!!) volt! Egy erdőben, dombtetőn, szabadon álló családi háznál! A szendvicsfalon ugyanis kívülről még van egy 6 cm-es Austrotherm borítás, azon a vakolat. Ránézésre amúgy nem egy szép ház, teljesen fantáziátlan, de ezt nem is bánom, mert szerintem elég, ha belülről néz ki jól, jobb is, hogy nem hivalkodik.

De: a fene tudja, statikailag azért mégsem bízom a házban. Ugyan nincs semmi baja, de akik építették, azok elég csóróak voltak, félek hát, hogy a faanyag nincs rendesen lekezelve (vagy egyáltalán nincs lekezelve), és bár nyilván így is elálldogál még 10-20 évig, de lehet, hogy 20 év múlva nem lennék túl lelkes, ha akkor kellene építkezni.

Kérdésem: megoldható-e a ház körbeépítése mondjuk téglával? Nyilván nem kellene 38-as az eleve adott nagyszerű hőszigetelés miatt, de mi az a tégla, amelyik statikailag elbír egy koszorút meg a tetőteret?
Lehet-e mondjuk Leier-födémmel (ami, ha jól tudom, 9 métert képes alátámasztás nélkül áthidalni) úgy átfödémezni, hogy belülre ne kelljen falakat építeni, mert belül úgy jó, ahogy van?
S mindezt esetleg meg lehet-e úgy oldani, hogy közben a meglevő tetőt ne kelljen okvetlenül szétszedni? Tehát pl. a tetőtér burkolata (ami kívülről csak lambéria) leszerelése után valahogy átdugdosni a gerendákat, aztán úgy valahogy megcsinálni a födémet? Az nem baj, ha a tetőtér válaszfal-gipszkartonjait kiszedik, a tetőtér beosztásán úgyis változtatnánk egy kicsit, de az volna a legjobb, ha a földszint mostani plafonja is megmaradhatna a fagerendákal, és valahogy fölé lenne helyezve az új födém. Az nem lenne baj, ha a tetőtér padlószintje e művelettől kicsit megemelkedne, mert legfeljebb elvesztünk a tető ferde síkja alatt pár centi hasznos alapterületet, az nem gond. Igazából csak minél kisebb rombolással szeretném megúszni a történetet, ha lehetséges.
Lehetséges?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 250
Szép sorjában...

Emili!
Utánaszimatolok a nemesbaunak. Holnap reggelig türelmedet kérem.

Rizo!
A radiátor mögötti szigetelés jó. Az ismerősöd valószínűleg fordítva rakta fel. Tehát: A POLIFOAM VAN A FAL FELÉ, A FÓLIA A SZOBA FELÉ.
Amit te hőszigetelésre akarsz használni (perlites kőpor), az nem az, hanem könnyűvakolat. Abból hőszigetelésnek kb. 20-25 cm volna elég.
A padlókiegyenlítő nem szintkülönbségre, hanem egyenetlenségekhez való (tkp. a gletteléshez hasonlít)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 249
Kedves Don padre,

Mar egy rakas anyagom van a konnyuszerkezetesekrol. Sokmindent el lehet roluk mondani, csak az olcsot nem. Kb. 30eFt->90eFt-ig terjednek az arak + Afa. Ez kb. szerkezetkeszet jelent, de ez mindenhol mast jelent.
Van ahol meg vakolat, cserep, nyilaszarok sincsenek, van ahol kivulrol teljesen kesz mar.
Amiert en lehetoleg ilyent szeretnek, az a gyorsasag.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 248
Itt a harmadik :)
megel = meleg
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 247
Meg van mi maradt ki...
szoval: radiator (dunafer-lux-n) moge szigetelest szeretnek tenni. polyfom egyik oldalan aluminium folia. Tegyem-e?
Egy ismerosom azt mondta, hogy neki volt, de hideg volt a lakas, aztan leszedte, " es most fel tud melegedni a fal, es jo megel van "
Mit tegyek?
Rizo
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 246
Kedves Hacsek,

mar megint konnyuszerkezet ;))
Mi a velemenyed errol?:
http://www.elender.hu/~nemesbau
Meg EMI-juk is van, de errol a technologiarol meg sehol sem hallottam.
Mukodhet ez nalunk?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 245
sziasztok!
Tobb kerdesem is lenne:
1) Milyen vastagon lehet/erdemes letenni padlokiegyenlitot? A padlolap ala kellene, es kb. 4 cm szintkulonbseg van a ket terulet kozott.
2) Hoszigeteles hazilagosan kevert perlites koporral (?) lehetseges-e? Mik a keveresi aranyok?
A tobbit majd sorjaban...
Rizo
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 244
Nem szívesen ajánlom magamat, de annak idején kb. 100 épületben több mint 2000 lakást mértem fel társasházalakításhoz. Ez műszaki mérést, közös területek megállapítását, albetétek (azaz önálló tulajdonrészek) meghatározását, és a leendő tulajdoni hányadok kiszámítását jelenti.

Csak nem engem kerestél?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 243
Az építtetésen én már túl vagyok, most készülünk társasházat alapítani.
Tud-e valaki használható szakirodalmat a területek számítására vonatkozólag? Önálló pincehelyiség, közös teremgarázs, abban elkerített, önálló rekeszek, erkélyek, stb. számításának módja? (Complex CD-m van, de nem találtam, vagy rosszul kerestem?) Viták várhatók, jó lenne hivatkozási alapot kapnom.

Kösz előre is a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 242
Salute Don padre!

Olvasd el alább, amint vitába keveredtem a könnyűszerkezetes készházakkal kapcsolatban. Azt vitapartnerem (andrás) sem vonta kétségbe, hogy a könnyűszerkezet NEM OLCSÓBB a hagyományos építésnél, csak gyorsabban elkészül.

Új ház építésébe akkor érdemes a siker esélyével (és idegösszeroppanás veszélye nélkül) belevágni, ha a matracban legalább 100 ezer forint ott van egy négyzetméterre számítva. Maga az építkezés ennél kevesebbe is kerülhet, de ehhez 3 feltétel kell:

1. jelentős mértékű önkezi barkácsolás
2. meg kell venni egy szakembert, aki mindenre figyel a te érdekedben!
3. különleges konfliktustűrő képesség.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 241
sziasztok

lassan kezdek lemondani arrol hogy hazat vegyek.
epiteni mennyibol lehet?????

hozzaertok velemenyet kernem uj haz epitesi koltsegekkel kapcsolatosan.
a haz lehet pl. konnyuszerkezetes is.(a leheto legolcsobb arakat respektalnam:))

ja , es vegyuk ugy , hogy a telek megvan

elore is koszi

don_padre

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 240
Már nem emlékszem , hogy itt , vagy ott , de Valakinek megígértem ,hogy a parafás cégnek utánamegyek az archívumomban. Megtörtént, tehát akit illetv vagy érdekel:
HUNGAROKORK - AMORIM Rt. H-1139 Bp.Gömb u.24. Tel: 140-95-03 (volt az 1-es változásáig ) Fax: 140-33-32 ( volt ). Van még egy diszkont bolt cím: XIII.Szegedi út 5.
Tehát nem Délbuda, ezek szerint ott van egy másik! Most ez van, használjátok egészséggel.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 239
Kedves don_padre!

Bár lehet, hogy már talajvíz után a köpönyeg, azért egy gyakorlati hasznos tanács: ha kilátogatsz a házhoz , és van néhny házzal odébb alápincézett ház , érdemes a tulajjal kicsit barátkozni, és rákérdezni erre a talajvíz dologra. Mivel Ő nem akarja eladni , ha kicsit ügyes vagy kontaktus teremtésben , akkor kinyílik és sokmindent megtudhatsz.

Ha a ház elég régi , és károsodásnak nincs nyoma , akkor nem igazán jelentenek gondot a leírtak. Mo.-on általában mindenütt van talajvíz hál'istennek, és általában ez nem okoz gondot, kivéve , ha ... lásd Hacsek urat..

Hi!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 238
koszi!

hat nem nyugtattal meg:)
holnap azaz szombaton nezem meg a hazat kivul belul, es majd kedden talan tobbet is tudok kerdezni.

addig is jo 7veget mindenkinek
szio

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 237
Salute Don Padre!

A vételnél (és később is) csak arra tudsz figyelni, hogy vizesedik-e a pincefal és/vagy a padló. A lábazat nem befolyásolja a talajvizet, csak az a nagyon fontos kérdés, hogy szigetelve van-e a pince talajvíz ellen. Ha már az építéskor is magas volt a talajvíz, akkor bizonyára igen, másképp már régen ázna a pincefal.

Az sem mindegy, hogy talajnedvesség van-e vagy talajvíz.
1. A talajnedvesség azt jelenti, hogy a talajszemcsékhez víz tapad, ami nedvesítheti az érintett szerkezeteket.
2. A talajvíz teljesen kitölti a talajszemcsék közötti teret, ezáltal hidrosztatikai nyomás is fellép. Magyarul nemcsak nedvesít, hanem súlyos esetben Arkhimédesz ismert törvénye alapján (Minden vízbe mártott test...) labilissá is teheti az egész házat.
Ezt tehát érdemes tisztázni SZAKEMBERREL (nem a szomszéddal)! A szakembert ez esetben talajmechanikusnak vagy hidrogeológusnak hívják.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 236
udv mindenkinek!

" SOS " segitseget kernek!

az altalam megveendo csaladi haznal es kornyeken nagy a talajviz.
kb 2 meteren talalhato, ez mennyiben befolyasolja a hazat ,es a vetelnel mikre kell figyelni ill mit lehet ellene ( a viz ellen) tenni,
a haz pincevel rendelkezik es termesko a labazat.

megnyugtato valaszotokig marad a nyugtato:)

koszi
don_padre

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 235
Mindekit üdvözlök ezúton is, ott lenne a hejj-em, csak gyerekszállítrásilag akadályozatás forga fent.Szóval másban kell sántikáljak. Next time! Jó szórakázást evribudi!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 234
Tacsa!
Először egy pillanatra azt hittem, hogy a zárthelyis hasonlatod nekem szóló kritika.

Mit zavar az téged, hogy itt is, ott is megjelensz? Szerintem senki sem lát még elég tisztán. Ma este Index-nyitóbuli a Fonóban! Nem tudnál elsántikálni?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 233
Kedves tacsa & Hacsek !

Köszi, a kiviteli terv most készül utána lesz 1-2 versenytárgyalás ....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 232
Úgy érzem magam , mint egy zárthelyin. Én írom a megoldást , erre a "szomszéd" tagnál is megjelenik ugyanaz , legfeljebb kicsit átszerkesztve.
Most akkor hol vagyunk? Hol beszélünk?

Lassan olyan az egész, mint a Kern - féle Belvárosi telefonközpont. .... Ki kérte a ravalpidni pontos időt? Azt kérdezném , hogy mejött-e már az NDK turmixgép, a kivehető ajtós?

Bocs , ez off topic volt , csak épp keresem Petőfit....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 231
Kedves caapa!

Amit it tacsa körülírt, azt úgy hívják, hogy árazatlan költségvetés. Az a lényege, hogy az építész a kivitelezési terv alapján kiírja, hogy mennyi és milyen anyagra, és az építéshez kapcsolódó mennyi élőmunkára és esetleg géphasználatra lesz szükség. Ezután te ezt adod oda vállalkozóknak árajánlatra, kvázi csinálsz egy maszek versenytárgyalást.

Az az építész, aki nem tud vagy akar ilyen kiírást készíteni, KÓKLER; az az építési vállalkozó, aki pedig enélkül ad árajánlatot, szintén.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 230
Kedves caapa!

Kivitelezőt ajánlani nem szeretek, de azért segíteni szeretnék. Javaslom, járjatok a családdal egy kört a faluban , esetleg a szomszédos településeken. Ahol láttok befejezés körüli házat , , vagy épp befejezettet , ott édemes a tulajdonostól felvilágosítást kérni a kivitelezőről. Valószínű , hogy a környékbeliek jónéhány %-al olcsóbban fognak vállalkozni a munkára , mint pl. budapestiek. A szakszerűségre kifejezetten figyelni kell , ezért célszerű l a személyes referencia látogatás-szerű felderítés.
Esetleg érdemes lehet az Önkormányzat műszaki embereinél is érdeklődni, hátha tudnak ajánlani megbízható helyi válklalkozót. Ezt azonban csekkelni kell referencia - látogatással ugyancsak.
Mindenképpen több vállalkozótól érdemes AZONOS MÓDON ÉS FELTÉTELEKKEL ajánlatot kérni. Ebben segítségedre lehet az építész , aki a Veled történő egyeztetés alapján összeállíthat egy ajánlatkérő "dokumentációt" és segítséget adhat a hatékony kiértékelésben is.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 229
Egy kicsikét off-topic hozzászólás, bocsi mindenkitől.
Ismer valaki olyan céget (bank vagy egyéb), aki lakásvásárláshoz kölcsönt nyújt es mindenekelőtt megbízható? Én egy használhatót találtam, a neve PannonGen Rt. Érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata velük?
Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 228
Kedves caapa!
Én szeretnék mindenkivel jóban lenni, ezért NEM ajánlok kivitelezőt. Egyébként idegentől ne fogadj el ajánlást (meg édességet), mert nem tudhatod, miért ajánlja. Csak azokban bízzál, akiben megbízhatsz!
Hogy miért drágább a ház Butapesten? Amiért a hatósági áras dolgokon kívül minden más is drágább. Ráadásul ez a világon mindenhol így van. Próbáltál már telket venni Rómában vagy Lincoleggiero-ban?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 227
ÉPÍTÉSZ URAK ! HELP !

Kivitelezőt keresek családi házhoz. Kb. 220 nm plusz garázs.

Tavaly a kollégám házát 75e/nm -ért csinálták kulcsrakészen, de sajnos az a cég teljesen telítve van az idénre. Megkérdeztem 1-2 kivitelzőt, de 140-150e-ket mondtak..... (miért van az, hogy bp-en tök ugyanaz a ház 40%-al drágább, mint vidéken ???) Persze amikor azt mondtam, hogy Törökbálinton van a telek, mindjárt 120e-ről kezdtek el beszélni .... Na szóval valami komolyabb brigádot keresek, referenciákkal, stb. Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 226
Kicsi Emma Az Eladó/ Vennék rovatban is hirdesd meg!: o)
Pusz: Arabella
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 225
Kössszönömmm!

Sajna tavaly már megvettük a sajátunkat, de a héten nyerek a lottón, úgyhogy számíthacc rám! :-))))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 224
Vivjuu, te milyen utalatos vagy. Kepzeld, ok akarjak eladni. Es orulnenek, ha valami kedves, szimpatikus ember venne meg, mert ok epitettek. Rad gondoltam...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 223
Eladodo = Eladod

Biztos a meghökkenés miatt. Na sunnyogok innen....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!