Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 237
Salute Don Padre!

A vételnél (és később is) csak arra tudsz figyelni, hogy vizesedik-e a pincefal és/vagy a padló. A lábazat nem befolyásolja a talajvizet, csak az a nagyon fontos kérdés, hogy szigetelve van-e a pince talajvíz ellen. Ha már az építéskor is magas volt a talajvíz, akkor bizonyára igen, másképp már régen ázna a pincefal.

Az sem mindegy, hogy talajnedvesség van-e vagy talajvíz.
1. A talajnedvesség azt jelenti, hogy a talajszemcsékhez víz tapad, ami nedvesítheti az érintett szerkezeteket.
2. A talajvíz teljesen kitölti a talajszemcsék közötti teret, ezáltal hidrosztatikai nyomás is fellép. Magyarul nemcsak nedvesít, hanem súlyos esetben Arkhimédesz ismert törvénye alapján (Minden vízbe mártott test...) labilissá is teheti az egész házat.
Ezt tehát érdemes tisztázni SZAKEMBERREL (nem a szomszéddal)! A szakembert ez esetben talajmechanikusnak vagy hidrogeológusnak hívják.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 236
udv mindenkinek!

" SOS " segitseget kernek!

az altalam megveendo csaladi haznal es kornyeken nagy a talajviz.
kb 2 meteren talalhato, ez mennyiben befolyasolja a hazat ,es a vetelnel mikre kell figyelni ill mit lehet ellene ( a viz ellen) tenni,
a haz pincevel rendelkezik es termesko a labazat.

megnyugtato valaszotokig marad a nyugtato:)

koszi
don_padre

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 235
Mindekit üdvözlök ezúton is, ott lenne a hejj-em, csak gyerekszállítrásilag akadályozatás forga fent.Szóval másban kell sántikáljak. Next time! Jó szórakázást evribudi!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 234
Tacsa!
Először egy pillanatra azt hittem, hogy a zárthelyis hasonlatod nekem szóló kritika.

Mit zavar az téged, hogy itt is, ott is megjelensz? Szerintem senki sem lát még elég tisztán. Ma este Index-nyitóbuli a Fonóban! Nem tudnál elsántikálni?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 233
Kedves tacsa & Hacsek !

Köszi, a kiviteli terv most készül utána lesz 1-2 versenytárgyalás ....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 232
Úgy érzem magam , mint egy zárthelyin. Én írom a megoldást , erre a "szomszéd" tagnál is megjelenik ugyanaz , legfeljebb kicsit átszerkesztve.
Most akkor hol vagyunk? Hol beszélünk?

Lassan olyan az egész, mint a Kern - féle Belvárosi telefonközpont. .... Ki kérte a ravalpidni pontos időt? Azt kérdezném , hogy mejött-e már az NDK turmixgép, a kivehető ajtós?

Bocs , ez off topic volt , csak épp keresem Petőfit....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 231
Kedves caapa!

Amit it tacsa körülírt, azt úgy hívják, hogy árazatlan költségvetés. Az a lényege, hogy az építész a kivitelezési terv alapján kiírja, hogy mennyi és milyen anyagra, és az építéshez kapcsolódó mennyi élőmunkára és esetleg géphasználatra lesz szükség. Ezután te ezt adod oda vállalkozóknak árajánlatra, kvázi csinálsz egy maszek versenytárgyalást.

Az az építész, aki nem tud vagy akar ilyen kiírást készíteni, KÓKLER; az az építési vállalkozó, aki pedig enélkül ad árajánlatot, szintén.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 230
Kedves caapa!

Kivitelezőt ajánlani nem szeretek, de azért segíteni szeretnék. Javaslom, járjatok a családdal egy kört a faluban , esetleg a szomszédos településeken. Ahol láttok befejezés körüli házat , , vagy épp befejezettet , ott édemes a tulajdonostól felvilágosítást kérni a kivitelezőről. Valószínű , hogy a környékbeliek jónéhány %-al olcsóbban fognak vállalkozni a munkára , mint pl. budapestiek. A szakszerűségre kifejezetten figyelni kell , ezért célszerű l a személyes referencia látogatás-szerű felderítés.
Esetleg érdemes lehet az Önkormányzat műszaki embereinél is érdeklődni, hátha tudnak ajánlani megbízható helyi válklalkozót. Ezt azonban csekkelni kell referencia - látogatással ugyancsak.
Mindenképpen több vállalkozótól érdemes AZONOS MÓDON ÉS FELTÉTELEKKEL ajánlatot kérni. Ebben segítségedre lehet az építész , aki a Veled történő egyeztetés alapján összeállíthat egy ajánlatkérő "dokumentációt" és segítséget adhat a hatékony kiértékelésben is.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 229
Egy kicsikét off-topic hozzászólás, bocsi mindenkitől.
Ismer valaki olyan céget (bank vagy egyéb), aki lakásvásárláshoz kölcsönt nyújt es mindenekelőtt megbízható? Én egy használhatót találtam, a neve PannonGen Rt. Érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata velük?
Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 228
Kedves caapa!
Én szeretnék mindenkivel jóban lenni, ezért NEM ajánlok kivitelezőt. Egyébként idegentől ne fogadj el ajánlást (meg édességet), mert nem tudhatod, miért ajánlja. Csak azokban bízzál, akiben megbízhatsz!
Hogy miért drágább a ház Butapesten? Amiért a hatósági áras dolgokon kívül minden más is drágább. Ráadásul ez a világon mindenhol így van. Próbáltál már telket venni Rómában vagy Lincoleggiero-ban?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 227
ÉPÍTÉSZ URAK ! HELP !

Kivitelezőt keresek családi házhoz. Kb. 220 nm plusz garázs.

Tavaly a kollégám házát 75e/nm -ért csinálták kulcsrakészen, de sajnos az a cég teljesen telítve van az idénre. Megkérdeztem 1-2 kivitelzőt, de 140-150e-ket mondtak..... (miért van az, hogy bp-en tök ugyanaz a ház 40%-al drágább, mint vidéken ???) Persze amikor azt mondtam, hogy Törökbálinton van a telek, mindjárt 120e-ről kezdtek el beszélni .... Na szóval valami komolyabb brigádot keresek, referenciákkal, stb. Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 226
Kicsi Emma Az Eladó/ Vennék rovatban is hirdesd meg!: o)
Pusz: Arabella
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 225
Kössszönömmm!

Sajna tavaly már megvettük a sajátunkat, de a héten nyerek a lottón, úgyhogy számíthacc rám! :-))))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 224
Vivjuu, te milyen utalatos vagy. Kepzeld, ok akarjak eladni. Es orulnenek, ha valami kedves, szimpatikus ember venne meg, mert ok epitettek. Rad gondoltam...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 223
Eladodo = Eladod

Biztos a meghökkenés miatt. Na sunnyogok innen....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 222
Eladodo a házat az anyósodék feje fölül??????
:-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 221
Koszonom a torodest, ennyi ferfi egyszerre meg sosem kereste a kedvemet... Meg vivjuu is!!

Mas tema:
Nem erdekel valakit egy massziv ketgeneracios csaladi haz Felsogodon? (Budapesttol 25 kilometer, Dunaparti falu)Összesen 140 nm lakoteruletu, ketemeletes, alapincezett, garazsos, kertes. Viz, gaz telefon van. Iranyara 8,6 milko. (Kabe 12,5-re becsultek, de fel kell ujitani belulrol. Festes egyebek...)
Ha valakit erdekel, az anyosomeke, hivja fel oket (27-334-332), vagy eresszen meg nekem egy emilt...

kicsi emma

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 220
:-)))

kicsi emma!

Sajna a zoldalborda se tudja (pontosabban nem emléxik) a szer nevére, de majd alkalomadtán elsunnyogok anyámékhoz, mert ő szerezte be, hátha ő tud valami bővebbet.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 219
Kedves-ke!
Visszakozom ennyi ellenérv figyelembe vételével. Haggyátok lógva a vezetéket ( meg a Vászkát ). Valahol bemegyen a lakásba(Öcsédé,de Te is laktál benne , utca felé ablakkal ) a vízvezeték. Na ott kell előzetes vízszünet bejelentése mellett levágni , és a falon kívül új hálózatot szerelni , órástól, Vízművekkel egyeztetve megelőzőleg. A falon kívüli vezeték nem randa , főleg ha pl. el vagyon rabitzolva ( lásd mint lent Hacsek ). Azért tényleg küldj valami bővebb infot Hacseknak meg nekem, hátha tényleg tudunk segíteni.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 218
hat ez az, hogy ebben a hazban (eleg oreg) amugy is gyatra a vizvezetek.
Meg vizorak sincsenek, pedig anno egy-ket eve meg mi vetettuk fel, mint ottlakok, hogy csinaltassuk meg. ki is jott egy szakember, es mondta hogy a lehetetlenseggel konvergal a kersunk, mert ezt a hazat a vizvezetek tartja ossze, es ha egy helyen hozzanyulnak aze gesz szetmegy stb. stb.
Szoval nem egy konnyu ugy...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 217
Tacsa!

A falban lévő vízvezeték tényleg nem teherhordó szerkezet, de ha elég sz@r rabitzba van szervítve, akkor előfeszített merevítő vasalásként lehet figyelembe venni. Nekem például a régi 80 literes villanyboylerem volt egy ilyen rabitzra akasztva, de ténylegesen a vízvezeték tartotta. (:-))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 216
Bocs! Biztos hogy jó helyre fujjjtad? Nem elég csak a hajlatokba! :-)))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 215
Nekem volt szerencsém használni penészedésgátlót, még előző lakhelyemen.
Pumpás spré volt, a nevét most nemtom, majd utánasunnyogok :-) Arra emléxem, hogy eléggé átható szaga volt, és teljesen nem gátolta meg, csak késleltette a penészképződést (persze lehet, hogy gyakrabban kellett volna használni, de hát a szag...)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 214
Kosz tacsa,

most mar ezeken a szalakon elindulnak a fiatalok...
Azert az a vegyifegyver erdekelne majd.

emma, a kicsi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 213
Kedves KE!
Amiket mondtál , az azért némileg pontosabb info. Ennek alapján:
- utca felé azért nézzétek meg , hogy a járda és a fal találkozásánál pl. nincs-e kitöltetlen hézag ( ott elvben bitumen vagy hasonló kellene legyen ).
- ha a burkolata a járdának aszfalt , és a fenti hézag nincs , akkor igaz lehet , hogy a baj nem az utca felé lehet.

Valószínű , hogy Hacseknek ismét igaza van , és esetleg a helyiség benti párája lehet a fő ok. Ennek megoldására nem valószínű , hogy a korábbi vízvezeték kibontása a megoldás, bár kihívható egy illetékes víz-gáz-csatornázó szakember , aki esetlegesen le tudja szakaszolni a korábban használt , most már használaton kívüli vezetékek, az a tutti ( akkor már max a benne lévő víz jöhet ki, de utána OK. )
Kérdés még , hogy a működő vízvezeték valamely szakaszán nincs-e törés , vagy a falba szivárgás. Ez leginkább valamilyen nyomáspróba - szerűvel mérhető be , ezt is vizes embör tudja megoldani.

Viszont: ha valóban semmi csőből jövetel esete nem forga fenn, akkor még egy viszonylag olcsóbb megoldása van a légállapot javításának: mesterséges szellőzés! Ehhez épületgépész mérnök tanácsát érdemes kérni, aki az adott alaprajz, belmagasság , stb. alapján megoldási javaslatot tesz a kedvezőbb légállapot eléréséhez szükséges lépésekre.

Ha valamilyen rajz-szerűt tudsz fő méretekkel küldeni hacsekkal összedugjuk a fejünket , mellettem dolgoznak ép.gépészek , velük is tudok konzultálni, háétha van valami ötlet.

( Egyébként ez így tiszta távgyógyítás, és ezt a szakállas a BpTv- n hatékonyan műveli , hátha mi sem leszünk kevésbé eredményesek Hacsekkel. ... és: már érzi is Öcséd jobb könyök felett hogy jön kifele a víz a falból , nem? ) :-)))))

A penészölő galócáknak megkezdtem az utána lábolást , some time please!

tacsa

Ja! P.s.: a vízvezeték - normál esetben - nem olyan mint a villany madzag: nem kihúzható a falból , lévén kemény! Ugyanakkor nem szokott statikai problémát okozni , ha a vakolat alól kivéssük a vezetéket , feltéve , hogy nem a túlsó oldalról csináljuk , és légkalapáccsal. De azért célszerű vigyázni!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 212
Kosz fiuk,

ez egy tarsashaz alagsora. (utca fele az ablakoknal van az utcaszint, udvar fele rendes foldszint.
Szerintem az egyik fo baj, hogy nem szelloztetheto rendesen. A ho nem gond - azonnal elsoprik, rendes a hazmester, a csatornak is jok.
Mondjuk a legjobban azokon a helyeken peneszedik, amik vizesek: a mosogep folott, a konyha egyes sarkaiban es abban a szobaban, ahol elotte egy kis mosdo allt a sarokban. Csak onnan latszik, hogy meg mindig ott a cso vege es le van csempezve az a sarok.

Van arra lehetoseg, hogy onnan a vizvezeteket valahogy kiszedjek az ocsemek anelkul, hogy az egesz haz felborulna? (Korabban mi is ott laktunk, azert tudom ilyen reszletesen - meg azert viselem a szivemen...)

Es azert az a tuneti vegyszeres kezeles is erdekelne, mert hat egy ilyen nagy munkaba belefogni penz is es ido is.

ke

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 211
Hello pocak!
ad makk: amire Te gondolsz , annak a sex-topicban lenne a helye , de itten egyszerű pórias magyar dologról vagyon szó: tölgyfa erdő mellett lakunk, és telente sűrűn látni arra fele vadmalacokat , amelyek "makkolnak" , azaz táplálkoznak. Én azóta mint szleng használom az étkezésre a szót , persze az étkezési kultúrámról is abszolúte hű képet adva.

ad alagsor:
Nagyon érdekes a dolog, rákérdeztem a svéd hölgyeménynél, a következőről van szó: PÉNZ. Van ugyanis egyelőírás, amely szerint ha a legalsó szintnek vannak legalább 1,0 m-t elérő felső szemöldökű ( ez az ablak felső tokrésze, vízszintes ) ablaka , melynek egyébként a magassága legalább 60 cm ( tehát a föld felett kb. 40 cm-re kellene elvben kezdődnie ) akkor az a szint is lakószintnek , azaz hasznos térnek minősített , így jobban leadható , adózás stb. De: egyébként a fajlagos létesítési költség is alacsonyabb , mint a pince estén , hisz nem mennek olyan mélyre , továbbá a hőszigetelési szempontból is jobb. Megjegyzem, kis hazánkban a vonatkozó előírások ( OÉSZ ill. OTÉK ) szerint a tartós emberi hazsnálatra szolgáló heléyiségek - pl. lakószoba , háló - nem lehetnek a termőfölddel , talajjal határos felületei. Egyébként ennek indokait lásd "kicsi emma" öccse appartmanja eseténél!

p.s.: a makk jól sikerült , a tűzről pattant recept topicban ha érdekel , leírom!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 210
Kedves kicsi Emma!

Azon kívül, amit tacsa már leírt, még a következőt kell tudni (megpróbálok nem túl mélyre menni a műszakiságba):

A penészedést nemcsak folyadékvíz, hanem kicsapódó pára is okozhatja. Azt kell tudni, hogy a levegő páratartalma a hideg felületeken csapódik le (ha van szemüveged, biztos neked is párásodott már be, ha hirtelen meleg helyre mentél be hidegből). Az alagsori helyiség belső felületi hőmérsékletét lehűtheti pl. a külső oldali állandó hótömeg is, vagy nagyon hidegben a szerkezetben lévő acélgerenda.

Ez azt jelenti, hogy a penészedés megelőzése vagy megszüntetése általában nem vízszigetelési, hanem hőszigetelési probléma.

Ennél konkrétabbat "távolból" nem tudok javasolni, de ha emilben küldesz fényképet az öcséd lakásáról, tudok megoldást javasolni.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 209
Nekem meg azt is mondtak erre (a volt hazunk hasonloan szenvedett), hogy a havat azonnal el kell lapatolni a falak mellol, es rendesen arrebb is kell vinni, hogy amikor olvad, ne a haz ala / fele folyjon.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 208
tacsa,

Inkabb arrol a makkolasrol meselj... Ez valami sved dolog, ugye? ;-)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!