Keresés

Részletes keresés

nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 145
Kedves tacsa!

Milyen állatkertre gondolsz? Állatkertje mindenfajta háznak van: egér, patkány, denevér, csótány, poloska, bolha, termesz, poratka, moly, pincebogár, pók, légy, stb. A faházban van még ezeken kivül is?
Már nem is kéne... :-)

Előzmény: tacsa (144)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 144
Kevdes nevtelen!

E tárgyban mint "szakember(?)" melletted kell álljak , én is imádom a fát , a faházat.Volt szerncsém lakni is benne , ha jó a beosztása , komfortosabbnak érződik bévül , mint amibe kerül.Élettartama több generáció, tehát ez sem igazi gond. Éghajlatilag azonban vigyázni kell vele, az anyaga rendszeres kezelést és fenntartást igényel , pont azért, mert itten ugyebár hol fagy, hol nem , míg erdeti helyén pl. Skandináviában nincs kitéve ide-oda hőváltozásnak naponta, ez nem csak a fát bírja megviselni. Egyedileg is szép házat lehet tervezni és építeni jó ácsokkal , nem kell feltétlen a cseh(szlovák) vagy finn típushoz ragaszkodni. Tudok pár nagyon jó példát ( meg rosszat is ). A faház velünk él , a maga kis állatkertjével együtt , aki erre nem érzékeny , meg nem akar nagyobbat szellenteni , mint a szomszédja , annak a faház valóban nagyon klassz. Van kompromisszum is: például ha valakinek van sátortetős "magyar" típus lakása, de már nem fér el benne a család , a kert felé a bővítéssel nagyon szép megoldások szülhetők vegyes szerkezettel , tehát fa házrész hozzáillesztésével ( üvegház/nappali /télikert / étkező + terasz stb. )

Előzmény: nevtelen (143)
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 143
Kedves Hacsek!

Isten ments', hogy laikusként vitatkozni merjek szakemberekkel faház ügyben. Én azt az egy ilyen tipusu házat láttam, az szerintem rulez. (Egyébként azt hiszem, valami szolgálati lakás lehet, tehát kicsi az esélye, hogy valami el nem fogadott technológia alapján, "svarcban" épült volna fel.)

Magyarországon, van valami számomra érthetetlen, "hivatalos" ellenérzés a faházakkal szemben.
Szerintem, (mondom nem szakemberként) rengeteg előnyük van a nálunk hagyományosnak számitó vasbeton-tégla épületekkel szemben. Csak kettőt hadd mondjak:
-Az faház épitőanyagának "előállitásához" nem kell hegyeket elbontani. A kivágott fenyőfa mondjuk 100-150 év alatt újra nő. És a hegy?
-A bontásakor nem képződik eszméletlen mennyiségü, soha el nem tüntethető szeméthalom.
SZVSZ a mai világban ehhez képest az esetleges hátrányai elenyészőek.

Előzmény: Hacsek (140)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 142
Bocs Tacsa, ki kell javítsalak, a Therwoolin nem kőzetgyapot, hanem üveggyapot. Kőzetgyapot márka viszont még a Heraklith.
Előzmény: tacsa (139)
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 141
Kedves Trebitsh!

(2:0 a kőgyapot javára. Az nem is ég, meg az egér sem eszi meg. Ez utóbbit nem is csodálom. Nekem volt szerencsém kisgatyára vetkőzve, padlástérbe kőgyapot szigetelést fektetni. Az elkövetkező egy-két nap nem volt semmi érzés...)

Ha jól sejtem, sikerült megtalálnod a trapéz-lépcsőlap "legyártó" helyet. Megtennéd, hogy elárulod, hol és főleg mennyiért???
Előre is kösz.

Előzmény: Trebitsch (118)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 140
Kedves névtelen!

Igazán nem szeretnék itt bármi ellen szólni, például a gerendaházak ellen, csak kifogásolom:
1. hogy forgalmazóik nem ismertetik a szerkezetet semmilyen arra szolgáló fórumon, csak kereskedelmi reklámmal operálnak.
2. hétéves tapasztalatom van, hogy ezek a kereskedő cégek az ár kérdésében valótlan adatokat reklámoznak.
3. ahogy elektromos termékekhez MEEI engedély, élelmiszerekhez OÉTI engedély kell, úgy építőanyagként CSAK ÉMI engedéllyel rendelkező termék hozható forgalomba és/vagy építhető be. Csak így van jótállás!

Előzmény: nevtelen (134)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 139
Egy kiegészítés a hőszigetelési anyag ügyhöz.
Családi házak esetében tetőtérben lehetőség szerint javaslom a "MŰ-" anyagok helyett ( PVC, cellek stb. ) az ásványgyapotot használni. ( ISOLYTH, THERWOOLIN ). Ezek árfekvése elfogadható , élettartamuk hosszú, ma már káros anyag nincs bennük tudomásom szerint, nem vagy nehezen éghetők , az egerek is viszketnek tőle ,nem nedvesség - érzékenyek , jól kitölthetők velük a hézagok stb.
Felrakni kesztyűben és zárt ruhában nem olyan kínos ( magam is csináltam ) . Viszont: fölötte célszerű a fedés anyaga alatt kis szellőző légrést hagyni , továbbá pl. BRAMAC fúliát szél ellenileg végigrakni, valamint továbbá alája egy mezei fóliát a kiepreghető porszemek behatolásának megelőzésére preventíve.( egyébként a fólia helyett megfelelő lapolással pl. döglött angol transzparens vagy más hasonló folytonos anyag is jó.)
Előzmény: cucu (135)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 138
Ja, igen, Petra Zsuzsa nálunk is úgy volt, hogy le lehetet "lakni" a ráfordított összeget, vagyis csökkentett lakbért fizettünk éveken keresztül.
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 137
Sorry! Kihagytam az "n" betűt: helyesen: Leinwar, ha igaz.
Előzmény: kicsi emma (127)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 136
Helló!
A ma itthon kapható (műanyag) nyílászárók zöme már kifejezetten jó színvonalú termék. Döntő részük vagy külföldi , vagy külföldi licenc alapján készül , más részük meg igényes , majdnem egyedi gyártású hazai termék. Az ilyen "neves" termékek szinte kivétel nélkül megfelelőek és beépíthetők , persze a beltéri kívülre nem stb. - tehát bizonyos korlátok azért vannak. Amikor választasz- egyfajta "versenyeztetéssel" - , az alábbi szempontok mérlegelését ( akár saját pontrendszer alapján ) javaslom:
* esztétikum
* árfekvés
* fizikai ( hőtechnikai ) jellemzők
* beépítési feltételek , költségek
* fenntartási - karbantartási költségek , élettartam
* szállítási távolság

Egy megjegyzés: az a legelőnyösebb , ha a gyártótól tudod beszerezni , vagy márkaképviselettől - dealertől , főként , ha a szakaszerű beépítést is vállalja. Ekkor néhány %-nyi ( max 10-15 % ) magasabb árszintet is érdemes elvállalni.

Előzmény: Exleprás (130)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 135
Helo.
Annyit szeretnék hozzászólni a nikecell-mizériához, hogy a PVC-vel is az a gong, ha meggyullad, mérgező C (clorid) gáz szabadul föl és ezért nem tudsz kimenekülni pl. a tetőtérből. Főleg, ha álmodban tör ki a tűz, mire észrevennéd, már mérgezést kaptál. Én ezért (is) rakattam a tetőtér közös helységeibe járólapokat.
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 134
Kedves Gesztike!

Budakeszin, a Rehabilitációs Intézettől a Vadaspark felé vezető sétaút mellett jópár éve áll egy ilyen gerendaház. Valami eszméletlen jól néz ki, nekem nem úgy tűnik, hogy enné a penész. Persze én csak kivülről láttam. Próbáld meg a lakóját megkérdezni, hátha hajlandó megosztani veled a tapasztalatait. Ha nem, legfeljebb egy jót kirándultál... :-)

Előzmény: gesztike (88)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 133
Üdv petra! ( Vagy Zsuzsa,)

Az érvényben lévő jogszabályok alapján azért már az Önkormányzatok sem tehetnek akármit a bérlővel. Ha a felújításról tudomása volt ( tehát bejelentettétek stb. ) akkor azért korlátai vannak a kitolás lehetőségének. Mindenesetre érdemes bármilyen határozat esetén konzultálni egy jogásszal . Azt hiszem , ilyen esetben a lakbérnél mindenképp be kell tudják a lakás értéknövelését , csak a költségek minél nagyobb részét tudni kell "papírozni".

tacsa

Előzmény: rocher (129)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 132
Kedves "kicsi emma"

Leiwar - ha jól emlékszem - valóban szép hely , igen jó környék , sok fantasztikus kiránduló és bringás hely van arra. Csak egy apró figyelmeztetés annak , aki arra járna házat keresni: csábít a főutca a gyorshajtásra , de a falu végén rendszeres a radarozás (Esztergom felől/felé)

Élvezzétek továbbra is az új környezetet!

Üdv:
tacsa

Előzmény: kicsi emma (127)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 131
Petra Zsuzsa,
ne izgulj, Te egy komfort nélküli lakást kaptál az önkormányzattól és erről nyilván van papírod is. Tehát -5 év múlva mondjuk- amit Te ráfordítottál azt nem fogják fölszámítani neked amikor majd megveszed. Ha nem így volna, borítsd rá az asztalt a tanácsi ügyintézőre! Ezt kérdezted?
Exleprás Creative Commons License 1999.05.12 0 0 130
Sziasztok!
Én sajnos még nem építkezek, viszont a panel lakásomban szeretném kicserélni az ablakokat vmi jó hőszigetelő fajtára.
Eddig a kömmerling típ műanyag tokozású tűnik a legszimpatikusabbnak. Ha valakinek van tapasztalata akár a márkával akár a műanyag ablakokkal kapcsolatban kérem írjom.
thx.
rocher Creative Commons License 1999.05.12 0 0 129
Üdv. mindenkinek!
Átrágtam magam a topicon, csupa kíváncsiságból, és nem hiszek a szememnek: csupa normális ember-pedig az építkezés, felujítás ugye beteggé tesz...-beszélget, nem anyázik és próbál egymáson segíteni. Egyáltalán a törzsasztalban vagyunk???? Tavaly ujítottunk fel egy önkormányzati lakást, amit szociálisan vágtak hozzánk, 15 évig üresen- közben volt 3-4 önkényes- állt, semmi nem volt benne. Se áram, se gáz, se víz...Valahogy megcsináltuk, pedig a csodálatos Bokros-csomag miatt úgy voltam gyesen, hogy a férjem netto x fizetéséből éltünk 5-en. Írja meg valaki,ha találkozott ilyennel, mi lesz az 5 év letelte után, netán az önkormányzat a felujított lakást fogja velem kifizettetni? Mert kölcsönt, azt temészetesen erre csak a barátok és rokonok adtak, meg aki ismerős-rokon értett valamihez, az csinálta a munkát.Üdv.:Zsuzsa
Rettenet Creative Commons License 1999.05.12 0 0 128
arról nem is beszélve, hogy az ilyen szivességdolgokat többnyire kamatostól behajtják az emberen és akkor az elkövetkezendő évek semmi másból nem állnak, csak szivességtevésből.
persze azért van néhány kivétel, de azok 1000% hogy nem a rokonságon belül.
Előzmény: kicsi emma (127)
kicsi emma Creative Commons License 1999.05.12 0 0 127
Ket dolgot szeretnek, mint no, hozzatenni. Mi is eppen most vagyunk tul egy felujitason, es most fogunk belevagni egy epitkezesbe.

Amit a ferfiak nem latnak be, pedig teny, hogy nem szabad szivessegbol csinaltatni barkivel a lendo otthonodat. Ugy ertem, mindig vannak nagybacsik es szomszedok es a nagybacsi jo embere, aki ert hozza.

Az ilyen ketszer annyiba kerul es fele olya jo lesz, raadasul ha hanyagul csinalja, akkor nem lehet hatarozottan le...ni, mert ugyea szemelyes jokapcsolat...

A masik, akik epitkezesre keresnek helyet Pest korul, mi egy szuper falut talaltunk, Leanyvarnak hivjak, a 10-es menten van, a Pilis alatt. Kb. 30 perc a belvaros kocsival (csucsforgalomban 50)es jo a busz es vonatkozlekedes is (felorankent).

Nagyon bekes, nagyon rendes svab falu,
2000 fonel kevesebben laknak benne. Most vagtak egy uj utcat es adjak el rajta a telkeket. Dombteton! A pilisre latni - nagyon szep. Es nem is draga!!
(Foleg Telkihez, Nagykovacsihoz es egyeb felkapott helyekhez kepest nem.)

Mindenkinek nagyon ajanlom! Es vannak elado hazak is, regi svab paraszthazak.
A lenyeg hogy enm a Becsi uton kell venni, mert az a fout, a 10-es, nagy a forgalom (mar epul akerulo ut es akkor jobb lesz., hanem a tobbi utcak (osszesen 7 vagy 8 van) valamelyikeben.

Na jo epitkezest.

Kicsi emma

tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 126
Kedves andras!

Szerintem félreértetted , amit hacsek írt. Nem vitatta a nevezett házak vélhetően kiváló minőségét. Ezek a házak - miután sok évszázados építészeti hagyomány során alakultak ki - finn viszonyok között , nornmál körülmények mellett igen jól működnek. Magyarországon az eltérő klimatikus viszonyok miatt szó szerint nem kedvező az alkalmazásuk , módosításokat igényelnek a szerkezetben.
Hogy próbáljam érzékeltetni: itthon is van hagyományos magyar építési kultúra, ilyen például a vályogból épített háromosztatú ( három helyiség ) tornácos ház. Ezt például fel lehetne építeni Finnországban , de az ottani időjárási viszonyok mellett - például amikor a házat ereszig befedi a hó, és olvadáskor ronygosra ázik a fal , - nem lenne megfelelő, ezért módosítani kellene a jó használhatósághoz.
Én is szeretem egyébként a faházakat , szívesen laknék is benne , de csak a célszerű és szükséges korrekciókkal. Feltételezem , Ti ezeket meg is teszitek a telepítés előtt, s ekkor amit hacsek írt , teljesült.
További sok sikert!

Üdv: tacsa

Előzmény: andras (123)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 125
Kedves András!

Megkövetlek. Te vagy az az 5%, aki a készháztechnológiát tisztességesen, hozzáértéssel műveli.

Én, aki immár 7 éve építészként az építésinformatikában dolgozom, eddig csak a rengeteg átverésről, szakszerűtlenségről tudtam.
Megmondanád, hogy a te finn faházaid műszaki ismertetése és adaptációs adatai hol, milyen fórumon hozzáférhetők egy tervező számára, de a beszerzés előtt?
Elárulnád az ÉMI-től kapott forgalombahozatali engedély számát? Mik a garanciavállalásod feltételei?

Én nem állítottam olyat, hogy ezek a technológiák nem jók! A tied bizonyára extra szuper, csak nem látom azokat az indokokat, amikkel nemcsak egy laikus építtetőt, hanem egy mérnököt is meg tudsz győzni.

Kérlek, szabad a pálya. Az Archiweb internet szolgáltatás bemutatótermében INGYENESEN közzéteszek bármilyen mérnöki szintű ismertetést, amit csak akarsz.

Előzmény: andras (123)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 124
Meglátogattalak! Szép munka, az egyetemi lakó zh-kon sem születnek az első időszakban sokkal jobbak. Azért néhány dologban lehetne továbbfejleszteni ahhoz , hogy a valsóágban is jól működhessen, ezért érdemes bevonni az építészt. Bár tudom , hogy "többet ésszel , mint építésszel" , azért néha mi sem vagyunk talán haszontalanok. Egyébként a vérnyomásom OK.
Előzmény: Pocak (122)
andras Creative Commons License 1999.05.11 0 0 123
Szó esett a finn gerendaházakról. Egy építőipari kft. ügyvezetőjeként 5 éve építgetek ilyeneket, az egyik legnagyobb finn gyártó képviseletét látjuk el.
Hacsek hozzászólásai ehhez a témához némi hozzá nem értésról tesznek tanúbizonyságot, valószínűleg nem ismeri ezt a technológiát. A fa a természetéből fakadóan lélegző anyag (nem csak Finnországban, hanem nálunk is). Ha tömör gerendából építünk házat, értelemszerűen nem párosodik, ha "szendvics-szerkezetként", célszerű elkerülni a párazáró fólia használatát az oldalfalakban, így a fal továbbra is páraáteresztő marad. Közel száz gerendaház áll már Magyarországon. Az általam imsert tulajdonosok mindegyike rendkívül elégedett. Természetesen a gerendaházat is el lehet rontani, hasonlóan a többi technológiához.
Pocak Creative Commons License 1999.05.11 0 0 122
Csinaltam egy honlapot arrol, hogy mit tud ez vacak kis barkacsprogi, terveztem egy hazat, annak a kepei vannak font rajta, ha kivancsiak vagytok ra, itt van

Nem tokeletes, de en lenni buszke nagyon rajta!

Mellekhatasok es ellenjavallatok: epiteszeknel magas vernyomast es eros fejcsovalast valthat ki. ;-)

tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 121
Kedves Trebitsch!

Utalva a tegnapi anyós-kuckóra ,amely többünk szerint jó mellék-topics volt, itten Te voltál bátor tovább finomítani a tárgyat. Az anyós - kuckó mellé felvehető az egér-kuckó is. A "fedés" itten nem a III/III értelmében szükséges, hanem anti-egér jelleggel. Kiváltható egyébként megfelelő helyen és sűrűséggel alkalmazott ún. "~fogó" nevű célszerszámmal. Van azonban egy kifejezetten környezet-barát építészeti megoldás is a Jerryk ellen , és MACSKA-nak hívják.

Bocs, csak vicceltem (volna )

Előzmény: Trebitsch (118)
tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 120
Kedves Trebitsch!

Utalva a tegnapi anyós-kuckóra ,amely többünk szerint jó mellék-topics volt, itten Te voltál bátor tovább finomítani a tárgyat. Az anyós - kuckó mellé felvehető az egér-kuckó is. A "fedés" itten nem a III/III értelmében szükséges, hanem anti-egér jelleggel. Kiváltható egyébként megfelelő helyen és sűrűséggel alkalmazott ún. "~fogó" nevű célszerszámmal. Van azonban egy kifejezetten környezet-barát építészeti megoldás is a Jerryk ellen , és MACSKA-nak hívják.

Bocs, csak vicceltem (volna )

Előzmény: Trebitsch (118)
tacsa Creative Commons License 1999.05.11 0 0 119
Kedves sti!

Bár ízlések és pofonok különbözők, én speciel a Munkácsy Mihályt pld. jónak tartom, és ha veszed , biztos nem megy le az értéke , tehát megbízható is.
Tréfa el ...

Milyan jellegű munkára kellene , és mekkora nagyságrend ?

Előzmény: sti (117)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.11 0 0 118
Kedves Hacsek,

ugyan már, méghogy megbántani. Ugyanarról az anyagról beszélünk, csak nem ismertem a pontos elnevezését, mongyuk nikecell... :)
Azt meg pláne nem tudtam, hogy az építészek pont a Hungarocell szótól vannak rosszul, de majd nem használom.
(A fűtésszerelő meg azt nem szerette, mikor csapot mondtam. Aztán mikor megkérdeztem tőle, hogy akkor ami a mosdókagylóra kerül, az ugye a szelep-telep, nem örült... :)

Az infókat köszi. Ezt a fedetlenséget viszont nem tudom, hogy lehetett volna mexüntetni; a szomszédom garázsában volt, mint hőszigetelő a plafonon, a trapéz-alulemez fedés alatt, alulról funérlappal fedve.
Annyi egeret egyszerre én még az életben nem láttam, mint mikor bontottuk.... :)
Szerencsére nem gyújtottuk meg. Ezentúl kimondottan óvakodom az ilyesmitől; deviszontellenben én egy ilyen tűzben harci gázt fejlesztő (ha lyól értettem) anyagot betiltanék, legalábbias építőiparban. Engedélyezett, mondjuk tetőtéri hőszigetelésnek?

Előzmény: Hacsek (116)
sti Creative Commons License 1999.05.11 0 0 117
Tud valaki megbízható, jó festőt?
Hacsek Creative Commons License 1999.05.11 0 0 116
Kedves Trebitsch!

Jajj! Hogy is mondjam, hogy ne bántsalak meg?
A Hungarocell nem építőanyag, nem is volt soha, hanem a 60-70-es években csomagolóanyagot gyártottak ilyen névvel a Hungária Műanyagipari Vállalatnál, ebbe pakolták a törékeny tárgyakat (tévé-rádió-magnó stb.). Az építészek rosszul vannak a Hungarocell szótól, bocs.
Az építőanyagot Nikecellnek, Austrothermnek, Hajducellnek, Styrofoamnak hívják és hívták mindig is.
Amit te te Hungarocellnek mondasz, az az expandált polisztirol hab (mert van extrudált is).
Az egerek tényleg szeretik, ezért sohasem szabad fedetlenül alkalmazni. Nem is úgy mérgező, ahogy ők zabálják. Hanem ha égni vagy olvadni kezd, akkor a POLIsztirol MONOmerizálódik, és a sztirol (angolul styrene) veszélyes gázt fejleszt, praktice vegyi fegyver. Úgyhogy ha:
1. égő házat látsz, ahol olvad a hőszigetelés, hanyatt-homlok menekülj! 2. házat bontasz, ne égesd el a "hungarocell"-t!
3. ha otthon a gyereknek játékot csinálsz belőle, ne égő gyufával fúrj bele lukat!

Előzmény: Trebitsch (115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!