Keresés

Részletes keresés

Trebitsch Creative Commons License 1999.05.09 0 0 69
Sorry, elírtam: szacsa természetesen tacsa.
Előzmény: Trebitsch (68)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.09 0 0 68
De az is megcsinálható, mármint az alapozás aláerősítése, alábetonozása.
Nem kell kétségbeesni tőle, sok ásó, lapát, lapátos és sör kell hozzá.
Meg egy statikus, aki megmutatja, hogy hogyan és hová kell azt a rengeteg dúcolást elhelyezni, hogy senkire ne boruljon rá se a ház, se a gödör oldala.
Nálunk 5 részletben, 5 nap*6 ember munkájával megvolt. Összesen vagy 4 hónap alatt, mert mindig várni kellett arra a hülye betonra, hogy kössön. De közben csináltunk mást... :)

Viszont, kedves szacsa,

ne haragudj, hogy beleszólok, de próbáltam, csináltam: gyakorlatban nem lehet 40*40-es gödröt ásni 40-50 centinél mélyebbre. Akkora kell, hogy beleállva tudj ásni, tehát legalább 1 m*60 centi.
Persze, ha az első kicsinek bizonyul, semmi gond, ásunk egy másikat... :)

Más: lépcsőlap-készítő asztalost nem tud valaki? Húzott lépcsőfokok, tehát a pihenőben ilyen trapéz alakúak, mindenképp asztalos kell hozzá.
Akácfa, vagy affélére gondoltunk, és normális asztalost senki nem tudot mondani, csak annyit, hogy nézzem meg a kocsmában, hogyan rendeli a sört; ha öt korsóhoz két kéz kell, nyomon vagyok.

Előzmény: tacsa (67)
tacsa Creative Commons License 1999.05.09 0 0 67
Az ilyen baleset elkerülésére is érdemes igénybevenni vétel előtt egy építész vagy statikus segítségét! Az alapozás hiánya egy kb. 40x40-es és max 60-80 cm-es feltáró gödörrel kellő biztonsággal bemérhető. Ez is kezelhető egyébként az általad említett beton aláöntés nélkül is.
Előzmény: Pocak (66)
Pocak Creative Commons License 1999.05.09 0 0 66
Regi, olcso "falusi haznal" jobb azert vigyazni, mi vettunk egy ilyet, mint kiderult, nem volt megfelelo alapozasa, es eleg sok hasonlot lattunk!
A haz "ala" kellett volna betont onteni, ugy gondoltuk, inkabb nem kiserletezunk.
Szerencsere azota tuladtunk rajta.
Előzmény: tacsa (64)
bot Creative Commons License 1999.05.08 0 0 65
Igen, én is így gondolom. Szerencsére nem kell semmit elkapkodni..
Előzmény: tacsa (63)
tacsa Creative Commons License 1999.05.08 0 0 64
Ez is egy megoldás lehet , de a föld és a házfal közé valóban kell szigetelés , méghozzá kicsit összetettebben kell megoldani a zárásokat , mert többfelől jöhet a wasser.Javaslom , ha e mellett a megoldás mellett maradsz , a részűt a fű mellett bokrokkal - cserjékkel is telepítsd be , még szebb lesz.

Másoknak , akiket a jövendő lakás érdekel egy gondolat:

Ha kevesebb a pénz és ütemezetten akar építkezni valaki, érdemes Budapest környékén , vagy más városok agglomerációjában is meglévő hagyományos falusi házat venni , akár vályogból is, és azt szép lassan - már lakott állapotban - felújítani - bővíteni. Nagyon szép dolgok hozhatók létre , és szerkezetileg is teljes biztonságal megoldható akár a tetőtér beépítés is vályogháznál.

Előzmény: ks (61)
tacsa Creative Commons License 1999.05.08 0 0 63
Ha csak 1 - 2 éven belül akarsz építkezni, az nagyon klassz , így elegendő időtök lehet , hogy a jó építésszel közösen tényleg alaposan végigtervezzétek sürgetések nélkül a házat, és lefolytassátok az építési engedélyezési eljárást. Összességében ez kitehet jó fél - háromnegyed évet is. Az építési engedély két évig érvényes ,tehát két éven belül kell MEGKEZDENI az építkezést, de egyébként ha nem tudod elkezdeni , további két évre hosszabbítható. Azaz inkább előbb kezdjétek a tervezést , nem okoz gondot , ráadásul a kész tervek alapján a kivitelezők versenyeztetésére is megalapozottabban kerülhet sor , pontosabb ár kapható.
Előzmény: bot (59)
tacsa Creative Commons License 1999.05.08 0 0 62
a./ Van ilyen parafás cég, valamilyen Hungaro... Kft, Budafokon / Tétényben a székhely emlékezetem szerint. Hétfőn a prosit meg tudom keresni ,ha még szükséges.
b./ a seperhető aljzatbeton legjobb javítási módszere a véső és a kalapács. Vannak bizonyos - többnyire igen drága - megoldások is , műgyantás módszerek, de olcsóbb és jobb a csere, főleg , ha csak egy-egy helyiségben ilyen. Ha pincében van , és ajtó küszöb nem zavar , esetleg egy jó aljzatbeton úgy + 5 - 8 cm vastagságban ugyancsak megoldás lehet.
Előzmény: Gyedmaroz (56)
ks Creative Commons License 1999.05.08 0 0 61
Hosszas gondolkodás után az jutott eszembe, lehet hogy olcsóbban megúsznám a lábazatvakolást+díszítést ha a kert szintjét emelem meg, tehát a lábazat tetejéig a földet a ház falához ferdén terítem. Így a ház is úgy nézne ki, mintha egy kis dombon lenne. Ez a megoldás tetszene, megnéztem 3dstudio max+Bryce3d-ben és állati jól néz ki. Kedves Építészek! Kivitelezhető ez a megoldás? Gondolom kell valami plusz szigetelés a fal és a lejtő közé.
A föld az nem gond, mert a telek az 1000 négyszögöl és amúgy is ki kell ásatni a medence helyét :-)
üdv
ks
Árpi Creative Commons License 1999.05.08 0 0 60
Ha tégláról, égetett agyag dolgokról van szó, hadd ajánljam mindenkinek a békéscsabai Jamina termékeit. Remélem, még léteznek, mert amit tőlük vettem a házamhoz, az valami eszméletlen jó minőségű. Ha azt mondom, hogy a Körös 30 nevű (Porothermhez hasonlóan vékonyfalú) téglájuk megtartja a 100-as szöget is, olyan jól faragható, hogy valami csoda, és a hőszigeteléséről meg csak annyit, hogy bár vakolatlanul lakunk benne, kb. 20%-kal volt több egyszer a gázszámlánk, mint a szomszéd ikerház hasonló nagyságú felének. Ja, és van, ami megmaradt a falazásból, és 7 télen át kintvolt, nem fagyott szét... Amikor én vettem tőlük, még nagyon jó feltételekkel szállított a gyár, érdemes megkeresni őket közvetlenül. Csak ha még mindig olyan jók, lehet, hogy le van már kötve az idei termelésük szeptemberig...
bot Creative Commons License 1999.05.08 0 0 59
Helló

Köszi a válaszokat ház ügyben!

Szili, tacsa,

Sajnos ez majdnem a duplája amire gondoltam. Ma Budpesten zöldövezetben egy jobb garázsos lakás ára 15-20m Ft. Többen bíztattak, hogy ha már van telek, 20m-ért egy jó házat is lehet építtetni (egy ismerősőm építtetet pl. állítólag kicsit több, mint 30-ért egy ennél nagyobbat mindenféle luxussal).
Építészhez még azért nem akarok fordulni, mert még legalább egy évig nem aktuális az építkezés. Meg hát, mivel nem sok tapasztalatom van ezen a téren, még nem tudom (tudtam) miben érdemes egyáltalán gondolkozni az anyagi korlátok miatt. Valószínüleg egyenlőre inkább egy jobb lakásban..:)

A telek már egyébként megvan és nagyon jó helyen. Ezért akarom, hogy ha egy ház lesz rajta, akkor az olyan legyen, amire mindig is vágytunk. A szintenként 120nm különben eléggé kiforratlan becslés volt, tehát könnyen lehet, hogy a kívánt funkciókhoz tényleg nem kell ennyi. Ezt természetesen majd egy építésszel pontosan ki kell alakítani.

Dehát azért az kisebb baj lenne, ha 1-2 évig még nem lenne a fél házban belső burkolat, mintha kiderülne, hogy ráköltöttünk egy csomó pénzt és nem férünk el benne kényelmesen, meg az anyós állandóan elfoglalja fürdőszobámat..:)

emili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 58
Kosz a segitsegeket :)
Hacsek felre ertettel, nem ragaszkodom foggal korommel, (mint irtam a lehetosegkhez merten), de amikor beallitok egy kockas papirral, hogy kb. mit szeretnek, akkor az epitesz haja az egnek all es megcsak meg sem nezi...
Ami az euroweben van forgalombahozatali engedellyel rendelkezok listaja az a teljes?
A Porotherm38-asra kell plussz hoszigeteles?

Amirol Gyedmaroz ir, mar lattam. Ismerosnel van kb 3 eve, de meg sem laccik rajta, hogy nem tegnap raktak le. De hogy hol vettek, sajna nem emlekszem...

hosszu Creative Commons License 1999.05.07 0 0 57
Belter? Esetleg egy 2 centis mischung-reteg?
Előzmény: Gyedmaroz (56)
Gyedmaroz Creative Commons License 1999.05.07 0 0 56
Visszatérve a parafpadlóra: emlékszem egy cégre valamelyik vásárból, szalagparketta- jellegű parafapadlót árult. Olyan szendvicsjellegű volt, egy furnérlemezre rágyógyítva alulra egy szigetelő parafaréteg, felülre pedig egy dekoratív kopásálló, lakkozott réteg. Az egész csaphornyos, állítólag s.k. is egészen könnyen lerakható, s az ára is valami 5e ft. volt.
Más. Van valamilyen módszer, amivel az elcseszett aljzatbetont föl lehet javítani? Már néhány köbméter cementport felsöpörtem, de még mindég porzik.
ks Creative Commons License 1999.05.07 0 0 55
kösz az infót Pocak
Pocak Creative Commons License 1999.05.07 0 0 54
Kedves ks,

Felhivtam a tesomat, o pont riasztokat szerel, aszongya ez az ar teljesen rendben van, ez a piaci ar.
Ha gondolod, irj neki: mazs@freemail.c3.hu

Előzmény: ks (37)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 53
Megszáradt az Euroweb. Meg lehet nézni a táblázatot. MINDENKINEK AJÁNLOM, mint állami becslést a felépült épületek fajlagos értékére.

Gedeon! A cserepeslemez pontosan úgy viszonyul a cseréphez, mint a cikória a kávéhoz. Utánozza annak hatását, úgyhogy aki nem veszi észre, annak mindegy, hogy mit lát, könnyű, gyors illúzió. Te megveszed a málnaízű almaszörpöt?
Egyébként fémlemezzel fedni azért jó, mert kevés rajta a rés, hézag, ezzel együtt a hibalehetőség. Viszont a villámvédelemre fokozottan kell figyelni.

Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 52
Miután az Euroweb még mindig vizes, megpróbálom ideírni a táblázatot. Próbáljátok táblázatnak látni.

Az építmények értékének meghatározása

Az építés helye

A szabálytalan épület, építmény rendeltetése A számítási alap Budapest megyei jogú város egyéb város nagyközség, község
Lakóépületek E Ft/lm3 96 86 67 57
Üdülő épületek E Ft/lm3 60 54 42 36
Ipari és nagykereskedelmi épületek E Ft/lm3 120 108 84 72
Kiskereskedelmi épületek, irodák, szállodák, panziók E Ft/lm3 96 86 67 57
Művelődési, oktatási, szociális, egyházi épületek E Ft/lm3 120 108 84 72
Egyéb épületek E Ft/lm3 60 54 42 36
Felületben mérhető építmények (építményrészek) E Ft/m2 60 54 42 36
Tornyok, illetve ilyen jellegű építmények (pl. távközlés, víztartály, szélmotor-, reklám stb. tartószerkezete) E Ft/m 960 864 672 576
Egyéb, az előző rovatokban nem szereplő építmények, építményrészek E Ft/db 720 648 504 432

Benjy Creative Commons License 1999.05.07 0 0 51
Ezt annyira sok(nak) tartom hogy egyenesen átb@szás.
Előzmény: ks (37)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 50
Szili!

Tudom sajnos, elnézést, az Euroweb beázott a nagy budai csőtörésben.

Szili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 49
Hacsek !
Nem működik az az euroweb.hu !
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 48
Gedeon és Szili!

Nem köpködöm a rajzprogramodat, de értsd meg: a rajzolás és a tervezés éppen az a különbség, hogy a szakértő tervező a vonalak mögé a szerkezetet és annak költségét is látja. (Egy példa: ha nem tudsz autót vezetni, valóban jobb ha egy szimulátoron próbálkozol, de ha már megy a szimulátor, azért még ne menj ki a forgalomba, mert ott tényleg csak egy életed van!)

Figyelem! Mindenkinek!
Miután sűrűek itt a kérdések egy ház áráról: ERRE ÍGY ITT SZAKEMBER NEM FOG TUDNI VÁLASZOLNI, éppen mert ért hozzá. Viszont van egy áthidaló javaslatom. 1997. végén megjelent egy rendelet az építési bírságról. Annak mellékletében van egy lista, hogy bírságoláskor mennyire tartanak egy házat aszerint, hogy mi az és hol van. A listát meg tudjátok nézni a www.archiweb.hu/web/ertek.htm címen kb. du. 3-tól, akkor teszem fel. ENNÉL PONTOSABB BECSLÉS NINCS.

Szili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 47
Hol lehet egy ilyen PC-s háztervező programhoz hozzájutni?
(Lehetőleg ingyen.)

Gedeon
Én ugyan rettentően amatőr vagyok, de a cserepes lemez szerintem először is ronda, aztán azt valószínűleg csarnokokhoz, bódékhoz és max garázsokhoz találták ki. A házunkon alpesi plusz Bramac betoncserép van - az építész javaslatára - és nagyon jól áll néhány éve. Ráadásul nem volt drágább mint bármi más.

Gedeon Creative Commons License 1999.05.07 0 0 46
Kedves Pocak, emili és Többiek!

Úgy tűnik félreérthető volt, amit írtam!
Nem fogadtuk el az építő cég javaslatát a túlzott árak miatt. Egyébként acélszerkezetes "szendvicses" kégli lett vóna. Láttam több ilyen házat és tetszettek. A hő és hangszigetelés tökéletes, kb 3 hónap alatt kulcsrakész.
Kisebb dilatációs gondokat tapasztaltak a tulajok, de mindenki dicsérte. Csak, hát az 50% készültségért kicsit sokalltam a 7,5 mFt+nyárfát. Fél év is elég volt arra, hogy az árak a csillagok felé törjenek. És ez alatt anyagot, munkát egyaránt kell érteni. Ezért kell új mérnök ember és hagyományos (tégla) szerkezetű házat terveztetni.
Az új tervezőnk sokat érvelt a poroterm tégla mellett. Ezeket most nem akarom sorolni mert túl hosszú lennék és én nem tudnám oly szakszerűen előadni. Az új anyagokkal szerinte az a gond, hogy még kevesen (mármint a mesterek) használják azokat és nincs elegendő tapasztalat.

A tervező programocskákat én nem "köpködném". Jól szolgálhatják az elképzelések vizualizálását. Nem minden embernek tökélates a térlátása és az sem biztos, hogy tud a tervrajzról "olvasni". Egyébbként is jó játék PC-vel "építeni". A "kész" házat láthatod kívülről-belülről, még be is rendezheted. Persze ez nem hejettesítheti a profi tervet.

Kérdésem lenne a profikhoz:
Mi a véleményetek a cserepeslemezről? Érdemes-e cserép helyett alkalmazni? Mi a tapasztalatok?

Gedeon, a légvár tulaj

Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 45
Helló Szili!

Neked is egy cím:
www.archiweb.hu/bemutato

Előzmény: Szili (35)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 44
Kedves bot!

Neked is megadok egy ajánlott olvasmány: http://www.archiweb.hu/lakas/engedelyek.htm
Közérthető leírás arról, hogy miféle hivatalos lépéseket kell tenni, ha valaki építkezik, bont, átépít.

Előzmény: bot (34)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 43
Helló Hacsek!

Csak egy kiegészítés: azért például megfelelő családi házas - nyaralós környéken jó ácsokkal lehet korrekt faházakat csinálni, de a "hagyományos" amerikai házak itteni alkalmazása valóban csapda!

Üdv

Előzmény: Hacsek (41)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 42
1. A gyakorlati érték úgy szól , hogy Budapesten a lakás m2 ilyen "fővállalkozós" konstrukcióban ma már 150.000.- Ft/m2 felett van. Házilagos kivitelezés esetében is 100.000.- feletti m2 - árral lehet előre számolni, ha ennél alacsonyabbra mehetsz, akkor nagyon sok energiát fektetsz be. A "spórolás" racionális lehetőségei elsősorban a jól megfogalmazott programalkotásban vannak: például kell-e 120 m2 pince , vagy emelet helyett nem elegendő-e a jól megfogalmazott tetőtér. Utóbbinál jó 10 - 20 %-nyi megtakarítás érhető el például. Egy átlag magyar család ( 2 felnőtt , két gyerek ) igen kellemes körülmények között el tud lenni boldog családi létben 100 és 200 m2 között, a 360 m2 elég soknak tűnik. ( Bocs , ez csak magán észrevétel , nem bántásnak szánom , hanem a tervezés és program alkotás jelentőségére próbáltam célozni )
2. Az elbontás kapcsán két gondolat: ha használható anyagok vannak benne , elvileg anyagért is vannak , akik vállalják a bontást , akkor ingyen. A bontásnál ha nincs használható anyag , a lerakóhelyi díjjal , szállítással stb. 1000 - 200 Ft/m2 minimum költséggel kell számolj. Kérdés még , hogy a 40 nm ugyanott van-e , mint a tervezett új , ha igen , nem lehet olyan megoldást találni, amikor a 40 m2 "beépül" az újba ??
Előzmény: bot (34)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 41
Pocak!

jól érted félre! Művezetés (azaz felelős műszaki vezető) nélkül nem szabad építkezni! Akkor jársz a legjobban, ha az maga a tervező vagy az ő embere.
Lehet, hogy sovén leszek, de a jó tervező éppen ahhoz ért, amihez te és a rajzolóprogramod sosem fogtok. A papírra (képernyőre) húzott vonalak mögé látja a szerkezetet, a tereket és a KÖLTSÉGEKET is.

Ismétlés a tudás k. anyja: NE ÉPÍTKEZZETEK AMERIKAI MEG MÁS KÖNNYŰSZERKEZETES KÉSZHÁZAT, MERT (tisztelet a kevés kivételnek) ÁTVERÉS, DRÁGA BÓVLI, NINCS RÁ SEMMILYEN GARANCIA, FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY stb.! Kérlek nézzétek meg az archiweb-en (http://www.archiweb.hu/web/group6/chapter2/eab.htm), hogy hány ilyen szerkezetre adtak ki engedélyt!

Előzmény: Pocak (32)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 40
"mas..."
E kérdésekre a tervezés során lehet érdemi választ adni , ugyanis a tervezővel közösen kiválasztásra kerülő térhatároló rétegrendet szabvány szerinti hőtechnikai számítással kell lellenőrizni. Ez alapján határozható meg , hogy elegendő-e egy kevésbé jó adottságú anyag , vagy vastagabb kell és jobb hőszigetelő ( és persze drágább stb. )
"mas ..2)
A 4 % ha eng. + kiviteli tervre és minden szakági tervre is vonatkozik , elég korrektnek tűnik. A bruttó m2-re vetített díjból is meg határozható a díj %, mivel a kb. m2-árat tudhatod.
Az a tervező , aki nem érzi át , hogy a család fog ott élni , és ennek megfelelően kell tervezni, az hibázik. De: azért figyelmedbe ajánlom , hogy az építészek többsége azért ért a szakmájához , és megtanulta , hogy a gyakorlatban mi az , ami esetleg nem működik , tehát bizonyos szabályok stb. tekintetében azért érdemes rá hallgatni. Ellenkező esetben előáll az a helyzet , hogy Te ragaszkodsz a saját elméletedhez , aztán kiderül - mondjuk 3-5 év múlva - hogy az építésznek volt igaza. ( Ilyet már saját praxisomban is nemegyszer megéltem ).
Előzmény: emili (33)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!