Keresés

Részletes keresés

Gyedmaroz Creative Commons License 1999.05.07 0 0 56
Visszatérve a parafpadlóra: emlékszem egy cégre valamelyik vásárból, szalagparketta- jellegű parafapadlót árult. Olyan szendvicsjellegű volt, egy furnérlemezre rágyógyítva alulra egy szigetelő parafaréteg, felülre pedig egy dekoratív kopásálló, lakkozott réteg. Az egész csaphornyos, állítólag s.k. is egészen könnyen lerakható, s az ára is valami 5e ft. volt.
Más. Van valamilyen módszer, amivel az elcseszett aljzatbetont föl lehet javítani? Már néhány köbméter cementport felsöpörtem, de még mindég porzik.
ks Creative Commons License 1999.05.07 0 0 55
kösz az infót Pocak
Pocak Creative Commons License 1999.05.07 0 0 54
Kedves ks,

Felhivtam a tesomat, o pont riasztokat szerel, aszongya ez az ar teljesen rendben van, ez a piaci ar.
Ha gondolod, irj neki: mazs@freemail.c3.hu

Előzmény: ks (37)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 53
Megszáradt az Euroweb. Meg lehet nézni a táblázatot. MINDENKINEK AJÁNLOM, mint állami becslést a felépült épületek fajlagos értékére.

Gedeon! A cserepeslemez pontosan úgy viszonyul a cseréphez, mint a cikória a kávéhoz. Utánozza annak hatását, úgyhogy aki nem veszi észre, annak mindegy, hogy mit lát, könnyű, gyors illúzió. Te megveszed a málnaízű almaszörpöt?
Egyébként fémlemezzel fedni azért jó, mert kevés rajta a rés, hézag, ezzel együtt a hibalehetőség. Viszont a villámvédelemre fokozottan kell figyelni.

Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 52
Miután az Euroweb még mindig vizes, megpróbálom ideírni a táblázatot. Próbáljátok táblázatnak látni.

Az építmények értékének meghatározása

Az építés helye

A szabálytalan épület, építmény rendeltetése A számítási alap Budapest megyei jogú város egyéb város nagyközség, község
Lakóépületek E Ft/lm3 96 86 67 57
Üdülő épületek E Ft/lm3 60 54 42 36
Ipari és nagykereskedelmi épületek E Ft/lm3 120 108 84 72
Kiskereskedelmi épületek, irodák, szállodák, panziók E Ft/lm3 96 86 67 57
Művelődési, oktatási, szociális, egyházi épületek E Ft/lm3 120 108 84 72
Egyéb épületek E Ft/lm3 60 54 42 36
Felületben mérhető építmények (építményrészek) E Ft/m2 60 54 42 36
Tornyok, illetve ilyen jellegű építmények (pl. távközlés, víztartály, szélmotor-, reklám stb. tartószerkezete) E Ft/m 960 864 672 576
Egyéb, az előző rovatokban nem szereplő építmények, építményrészek E Ft/db 720 648 504 432

Benjy Creative Commons License 1999.05.07 0 0 51
Ezt annyira sok(nak) tartom hogy egyenesen átb@szás.
Előzmény: ks (37)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 50
Szili!

Tudom sajnos, elnézést, az Euroweb beázott a nagy budai csőtörésben.

Szili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 49
Hacsek !
Nem működik az az euroweb.hu !
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 48
Gedeon és Szili!

Nem köpködöm a rajzprogramodat, de értsd meg: a rajzolás és a tervezés éppen az a különbség, hogy a szakértő tervező a vonalak mögé a szerkezetet és annak költségét is látja. (Egy példa: ha nem tudsz autót vezetni, valóban jobb ha egy szimulátoron próbálkozol, de ha már megy a szimulátor, azért még ne menj ki a forgalomba, mert ott tényleg csak egy életed van!)

Figyelem! Mindenkinek!
Miután sűrűek itt a kérdések egy ház áráról: ERRE ÍGY ITT SZAKEMBER NEM FOG TUDNI VÁLASZOLNI, éppen mert ért hozzá. Viszont van egy áthidaló javaslatom. 1997. végén megjelent egy rendelet az építési bírságról. Annak mellékletében van egy lista, hogy bírságoláskor mennyire tartanak egy házat aszerint, hogy mi az és hol van. A listát meg tudjátok nézni a www.archiweb.hu/web/ertek.htm címen kb. du. 3-tól, akkor teszem fel. ENNÉL PONTOSABB BECSLÉS NINCS.

Szili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 47
Hol lehet egy ilyen PC-s háztervező programhoz hozzájutni?
(Lehetőleg ingyen.)

Gedeon
Én ugyan rettentően amatőr vagyok, de a cserepes lemez szerintem először is ronda, aztán azt valószínűleg csarnokokhoz, bódékhoz és max garázsokhoz találták ki. A házunkon alpesi plusz Bramac betoncserép van - az építész javaslatára - és nagyon jól áll néhány éve. Ráadásul nem volt drágább mint bármi más.

Gedeon Creative Commons License 1999.05.07 0 0 46
Kedves Pocak, emili és Többiek!

Úgy tűnik félreérthető volt, amit írtam!
Nem fogadtuk el az építő cég javaslatát a túlzott árak miatt. Egyébként acélszerkezetes "szendvicses" kégli lett vóna. Láttam több ilyen házat és tetszettek. A hő és hangszigetelés tökéletes, kb 3 hónap alatt kulcsrakész.
Kisebb dilatációs gondokat tapasztaltak a tulajok, de mindenki dicsérte. Csak, hát az 50% készültségért kicsit sokalltam a 7,5 mFt+nyárfát. Fél év is elég volt arra, hogy az árak a csillagok felé törjenek. És ez alatt anyagot, munkát egyaránt kell érteni. Ezért kell új mérnök ember és hagyományos (tégla) szerkezetű házat terveztetni.
Az új tervezőnk sokat érvelt a poroterm tégla mellett. Ezeket most nem akarom sorolni mert túl hosszú lennék és én nem tudnám oly szakszerűen előadni. Az új anyagokkal szerinte az a gond, hogy még kevesen (mármint a mesterek) használják azokat és nincs elegendő tapasztalat.

A tervező programocskákat én nem "köpködném". Jól szolgálhatják az elképzelések vizualizálását. Nem minden embernek tökélates a térlátása és az sem biztos, hogy tud a tervrajzról "olvasni". Egyébbként is jó játék PC-vel "építeni". A "kész" házat láthatod kívülről-belülről, még be is rendezheted. Persze ez nem hejettesítheti a profi tervet.

Kérdésem lenne a profikhoz:
Mi a véleményetek a cserepeslemezről? Érdemes-e cserép helyett alkalmazni? Mi a tapasztalatok?

Gedeon, a légvár tulaj

Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 45
Helló Szili!

Neked is egy cím:
www.archiweb.hu/bemutato

Előzmény: Szili (35)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 44
Kedves bot!

Neked is megadok egy ajánlott olvasmány: http://www.archiweb.hu/lakas/engedelyek.htm
Közérthető leírás arról, hogy miféle hivatalos lépéseket kell tenni, ha valaki építkezik, bont, átépít.

Előzmény: bot (34)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 43
Helló Hacsek!

Csak egy kiegészítés: azért például megfelelő családi házas - nyaralós környéken jó ácsokkal lehet korrekt faházakat csinálni, de a "hagyományos" amerikai házak itteni alkalmazása valóban csapda!

Üdv

Előzmény: Hacsek (41)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 42
1. A gyakorlati érték úgy szól , hogy Budapesten a lakás m2 ilyen "fővállalkozós" konstrukcióban ma már 150.000.- Ft/m2 felett van. Házilagos kivitelezés esetében is 100.000.- feletti m2 - árral lehet előre számolni, ha ennél alacsonyabbra mehetsz, akkor nagyon sok energiát fektetsz be. A "spórolás" racionális lehetőségei elsősorban a jól megfogalmazott programalkotásban vannak: például kell-e 120 m2 pince , vagy emelet helyett nem elegendő-e a jól megfogalmazott tetőtér. Utóbbinál jó 10 - 20 %-nyi megtakarítás érhető el például. Egy átlag magyar család ( 2 felnőtt , két gyerek ) igen kellemes körülmények között el tud lenni boldog családi létben 100 és 200 m2 között, a 360 m2 elég soknak tűnik. ( Bocs , ez csak magán észrevétel , nem bántásnak szánom , hanem a tervezés és program alkotás jelentőségére próbáltam célozni )
2. Az elbontás kapcsán két gondolat: ha használható anyagok vannak benne , elvileg anyagért is vannak , akik vállalják a bontást , akkor ingyen. A bontásnál ha nincs használható anyag , a lerakóhelyi díjjal , szállítással stb. 1000 - 200 Ft/m2 minimum költséggel kell számolj. Kérdés még , hogy a 40 nm ugyanott van-e , mint a tervezett új , ha igen , nem lehet olyan megoldást találni, amikor a 40 m2 "beépül" az újba ??
Előzmény: bot (34)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.07 0 0 41
Pocak!

jól érted félre! Művezetés (azaz felelős műszaki vezető) nélkül nem szabad építkezni! Akkor jársz a legjobban, ha az maga a tervező vagy az ő embere.
Lehet, hogy sovén leszek, de a jó tervező éppen ahhoz ért, amihez te és a rajzolóprogramod sosem fogtok. A papírra (képernyőre) húzott vonalak mögé látja a szerkezetet, a tereket és a KÖLTSÉGEKET is.

Ismétlés a tudás k. anyja: NE ÉPÍTKEZZETEK AMERIKAI MEG MÁS KÖNNYŰSZERKEZETES KÉSZHÁZAT, MERT (tisztelet a kevés kivételnek) ÁTVERÉS, DRÁGA BÓVLI, NINCS RÁ SEMMILYEN GARANCIA, FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY stb.! Kérlek nézzétek meg az archiweb-en (http://www.archiweb.hu/web/group6/chapter2/eab.htm), hogy hány ilyen szerkezetre adtak ki engedélyt!

Előzmény: Pocak (32)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 40
"mas..."
E kérdésekre a tervezés során lehet érdemi választ adni , ugyanis a tervezővel közösen kiválasztásra kerülő térhatároló rétegrendet szabvány szerinti hőtechnikai számítással kell lellenőrizni. Ez alapján határozható meg , hogy elegendő-e egy kevésbé jó adottságú anyag , vagy vastagabb kell és jobb hőszigetelő ( és persze drágább stb. )
"mas ..2)
A 4 % ha eng. + kiviteli tervre és minden szakági tervre is vonatkozik , elég korrektnek tűnik. A bruttó m2-re vetített díjból is meg határozható a díj %, mivel a kb. m2-árat tudhatod.
Az a tervező , aki nem érzi át , hogy a család fog ott élni , és ennek megfelelően kell tervezni, az hibázik. De: azért figyelmedbe ajánlom , hogy az építészek többsége azért ért a szakmájához , és megtanulta , hogy a gyakorlatban mi az , ami esetleg nem működik , tehát bizonyos szabályok stb. tekintetében azért érdemes rá hallgatni. Ellenkező esetben előáll az a helyzet , hogy Te ragaszkodsz a saját elméletedhez , aztán kiderül - mondjuk 3-5 év múlva - hogy az építésznek volt igaza. ( Ilyet már saját praxisomban is nemegyszer megéltem ).
Előzmény: emili (33)
tacsa Creative Commons License 1999.05.07 0 0 39
A tervezési díjnál nem érdemes a %-ot túlértékelni. Itt a jövő otthonát kell előállítani , ami akár évtizedekre szól a családnak és a jövő generációnak. Ezt "amatőr" módon is elő lehet adni ( itt jó értelemben értendő az amatőr ) , de a költségeket , időt , meg a hiba kockázatát stb. figyelembe véve azért jobb, ha némi szakértelem a folyamatba "beépül". Ezért tartják az építészt általában, és ha jó, és kialakul a bizalmi kapcsolat , akkor sokkal többet megspórol a megrendelőnek , mint amennyit felvehet. A felvett pénznek meg egyébként 25 %-a többnyire ÁFA , és 40 % -nyi része adóba megyen , ráadásul ezzel - miután követhetők a tervek és a folyamat , az adócsalás igen kockázatos lenne. Szóval a megfelelő építész kiválasztása és a bizalmi kapcsolat kialakulása a fontos. Ezért sem szabad kapkodni egy életre szóló laksá tervezésével. Időt kell hagyni , hogy az építész egyfajta moderátorként beleélhesse magát a család életébe , feltárja mindenkinek a rejtett és kevésbé rejtett igényeit , és a lehetőségek keretei között a legjobbat lehessen közösen a családdal megtervezni. Ezért nem javaslom a házilagos tervező programok beszerzését , az is pénz , meg idő, hanem inkább mielőbb el kell kezdeni az egyeztetési folyamatot a tervezővel. Ő segít a program alkotásban , és egyre többen a különböző szóbajöhető változatokat kívül - belül meg tudjuk mutatni a fejlett - és az építtetők számára ára miatt többnyire nem hozzáférhető, ráadásul nem egy-két nap alatt megtanulható CAD-szoftverekkel. Egyébként a legjobb , ha a tervező már a telek kiválasztási folyamatba is bevonásra kerül. Vannak az építtetőnek igényei , pl. "mama" félszinteltolást akar , vagy fát a télikert mellé stb. , de ezt nem minden telek tudja. Az építész ehhez is segítséget adhat, például azzal . hogy segít kiválasztani a közösen meghatározott követelményeknek megfelelő telket , vagy az alkalmi vétel előnyeiről - hátrányairól meggyőzni a vásárlót.
Előzmény: Pocak (32)
ks Creative Commons License 1999.05.07 0 0 38
még valami eszembe jutott:
a ragasztó a parkettához az + 7500 HUF 25 kg os kiszerelésben. Gyártó Palma azthiszem. Ez sok vagy kevés?
ks
ks Creative Commons License 1999.05.07 0 0 37
egy kicsit offtopic:
tegnap néztem egy cégnél riasztót, 85000 huf a 3 mozgásérzékelő+központ+külső villogó+sziréna+táp+szerelés és kábelek. Szerintetek nem sok ez vagy nem gyanúsan kevés?
ks
ks Creative Commons License 1999.05.07 0 0 36
Szili:
én tegnap láttam a Székesfehérvári bau-maxban kb 2000/m2 áron
üdv ks
Szili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 35
Helló !
Ki tudja hol lehet csaphornyos pozdorja padlóburkolót venni? És ha még árat is tudna valaki, az igazán klassz lenne !

Kedves bot !
Azt tanácsolom, beszélj egy építésszel, hátha mégsem kell elbontanod.
Egyébként a 120 négyzetméteres háromszintes ház már önmagában luxus. Bocs. Legalábbis nekem (bérből és fizetésből építkezem).
Egyébként a bontáshoz is engedély kell.
A bontott anyagot ill. sittet tavaly kb 1000Ft per köbméter áron hurcolták el a telekről (számla nélkül, vidéken és magad lapátoltad fel).

bot Creative Commons License 1999.05.07 0 0 34
Sziasztok!

Két kérdésem lenne.

1. Mennyibe kerül kb egy három szintes (pince, fsz., emelet), szintenként kb 120 nm-es ház megépítetése a tervezéstől a kulcsra kész állapotig? Semmi luxus, speciális dizájn, de jó minőségű anyagokból legyen és fontos, hogy a ház nagyon gazdaságosan fenntartható legyen (jó hőszigetelés, gazdaságos fűtési rendszer, stb.) Telek, gáz villany, víz, csatorna van.

2. Mennyibe kerül egy 40nm alapterületű tetőtérbeépítéses egyébként jó minőségű, tégla és vasbeton szerkezetű ház eltüntetése?

Előre is köszi

emili Creative Commons License 1999.05.06 0 0 33
Kedves Gedeon,
Szinten epitkeznenk, megfordult a fejunkben a konnyuszerkezetes ház is.
Erdekelne, hogy milyen szemelyes tapasztalataid vannak a Tietekevel kapcsolatban... (az aran kivul :)
Gondolok pl.:
1. a hoszigetelesre, futesszamlara. Altalaban 0,28-0,33k erteket irnak az infojukban. Ez a valos ertek?
2. Zajhatasok, es vakolat repedesek a dilatacio miatt.
3. Peneszedes, gombasodas elofordult-e mar?
4. Tietek "szendvics" vagy betoyp, fa vagy acelvazas?
Meg ilyenek... Bocs, a "zaklatasert" :)

mas...
Porotherm vagy Ytong? Ezekbol eleg a 30-as fal, vagy 38-as kell?
Dryvit vagy eleg a hoszigetelo nemesvakolat?
Ha van EMI engedely (konnyuszerkezetes), akkor az jot jelent?
Kezdetnek ennyi :)

mas...
Akarhol erdeklodtun, egy helyet kiveve nem %-os arat adtak meg tervezesre (ami 4%), hanem alt. 800-1500Ft/B°m2 + AFA-ig terjedo arat.
Meg nem valsztottunk, de ragaszkodni fogok a sajat elkepzeleseimhez (a lehetosegkhez merten), elvegre nem a tervezo fog ott lakni, es ezt hajlamosak elfelejteni...

Egy egesz jol hasznalhato hely: http://www.iridium.hu/

Pocak Creative Commons License 1999.05.06 0 0 32
Kedves Hacsek, tacsa es Gedeon,

Koszonom szepen az infokat, nagyon hasznos! Ezek szerint 2% minimum, 5-8% extrakkal. Lyol ertem felre, a tervezo meg "le is muvezeti" (bocsanat) az epitkezest akar? Vagy az epitteto a kesz tervvel keres epitesvezetot plusz kivitelezoket?

*****

Kedves Gedeon,

Meddig tartott az epitkezes? Kint voltal allandoan?

******

Mi vettunk egy hazi barkacs tervezo programot, ez arra jo, hogy kialakitsuk az elkepzelesunket, igy - ugy bearazzuk, amit megrajzoltunk, de csak egyeneseket lehet vele rajzolni (hagymakupolat sajna nem). Meg egy aprocska hibaja van, falakat akar a levegobe is rajzolhatunk vele...

Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 31
Gedeon!
A kamarának nincs elfogadott tarifaajánlása. Ami eddig napvilágot látott, az egy javaslat, miszerint családi ház komplett tervezésére (engedélyezési, kiviteli terv + tervezői művezetés) 8%-ot lehet kérni. Ezt azonban nincs az országban, aki megfizesse. A 2% csak az engedélyezési terv (általában), pusztán abból építkezni rizikós. Nekem persze szakemberként az a véleményem, hogy EGY JÓ TERV KÖLTSÉGÉN NEM SZABAD SPÓROLNI, mert már a kivitelezéskor visszahozza az árát azzal, hogy a pontos műszaki tartalom tisztázásával nem lehet átverni az építtetőt.

Az amerikai készházakkal kapcsolatban tökéletesen igazad van, bóvli, becsapás. Azon az áron, amibe ez kerül, luxus színvonalon lehet építkezni, mégpedig a kész szerkezetből adódó kötöttségek nélkül.

Nem utolsósorban: SENKI SE ÉPÍTKEZZEN OLYAN SZERKEZETBŐL, AMI MAGYARORSZÁGON NINCS BEVIZSGÁLVA, MINT ÉPÍTÉSI TERMÉK. (Ezek az amerikai csomagok többnyire nincsenek.) Bármi, amit megvesztek, ún. ÉMI-bizonyítvánnyal kell, hogy rendelkezzen. Egyébként nincs szavatosság, hiszen azt éppen ez a bizonyítvány írja elő.

tacsa Creative Commons License 1999.05.06 0 0 30

1./ A szigeteléshez: mivel meglévő házról vagyon szó ( bár az "új házam felújítása" kicsit körmönfont megfogalmazás : esetleg el lett légyen "tolva" az új ház , vagy vettél egyet , és azt akarod feljavítani ? utóbbira saccolok , és ez esetre vonatkozik a javaslatom ) .
Ha régebbi épületről , a földszinten ( terepen ) lévő szintről vagyon szó, és eddig sem a falon , sem a padlón nem volt gond a vizesedéssel , akkor kár szétbombázni a padlót , hacsak nem akarsz padlófűtést is. Azért a visszabontott parketta után némi kent szigetelést érdemes felhordani , amely például a ragasztott parketta esetében "összeférhető" a ragasztóval. Figyelem: bitumenes alapú kent szigetelés és a műanyag nem igazán szeretik egymást , bizonyos kölcsönös "felzabálás" esete forog fenn szénhidrogénileg , úgyhogy erre célszerű vigyázni.
2. Tervező választás: az Építész Kamarában komplett lista van , de például az ÉTK Építésügyi Tájékoztatási Központ is ad ki rendszeresen aktuális tervezői névsort. Célszerű "helybéli" tervező igénybevétele , részben a helyismeret , részben az Ő elsőfokú hatóság általi elfogadottsága miatt. Ez egyszerűsítheti az engedélyezési eljárást. Legfontosabb azonban a referencia! Akivel tárgyalsz , - érdemes több kollégával is próbálkozni - az meg kell adjon referenciákat , amiket érdemes megtekinteni , esetleg beszélni is a korábbi megbízóval.
A legszerencsésebb , ha baráti - ismerősi körben már korábban "alkalmazott" építészt - is - megkeresel , mert a személyes kontaktus , viszony főleg az első időszakban könnyíti a bizalom kialakulását. Célszerű - főleg millió feletti építés esetén - írásos szerződét is kötni , ami mindkét fél érdekeit szolgálja.
3. A tervezési díj kapcsán: normál esetben a komplett tervezés - a feladat bonyolultságától , egyéb lényeges körülményektől függően 2 - 5 % közötti érték a teljes építési költségre vonatkoztatva, és a szokásos szakágakra ( építész, gépész , elektromos , statikus ) kiterjedően. ( Ez az ú.n. díjalapú számítás ). A számítógépes tervezésnél általában az engedélyezési terv 50 % körüli érték, a "gyalogos" módszernél 40 %. A gépes feldolgozásnál ugyanis már e fázisban is mélyebben fel kell dolgozni a házat, ki kell találni. Az engedélyezési tervnél szakágak még csak érintőlegesen vannak , a kiviteli tervben jelennek meg a szakági tervek. Ha a ház nem tartalmaz speciális dolgokat ( nagy fesztáv , speciális szerkezeti megoldások stb. ) akkor például művezetéssel kiváltható a kiviteli terv , azonban ezt nem javaslom, mert például a kivitelezők versenyeztetése is jobban megalapozható a kiviteli tervekkel, azaz biztosabb alapokon állhat. Elszámolható a tervezés az ú.n. mérnökórás - ráfordításos alapon , itt azzal lehet számolni, hogy a kiemelt mérnök napidíja a Mérnöki Kamar irányelvei szerint lassan a napi 100.000.- Ft-ot közelítik , de az önálló mérnök is eléri az 50.000.- Ft-os nagyságrendet. Nehezen mérhető e módon a teljesítmény , ezért célszerű a díjalapértékes ajánlat kérése.
4. Az ajánlati tervek tekintetében válaszom az Építész Kamara elvi iránymutatása alapján nemleges. Gondold végig , milyen lenne , ha mondjuk úgy vennél konyhabútort , hogy legyártatod , aztán vagy az egyiket , vagy a másikat veszed meg. Valami hasonló igaz az ajánlati tervre is , mivel elvégeztetsz egy munkát ( azért több napot igénybe vehet ) aztán csak egy valakit fizetsz meg. Úgy gondolom , a referenciák , az ár - és határidő ajánlat alapján megítélhetők a tervezők , ha szükséges , baráti körben biztos akad szakember , aki az ajánlat elbírálásban segíthet. Szóval : ajánlatot kérj , de ne tervet , az kitolás. Lehet persze tervpályázatot is hirdetni a házra , de ezesetben azért költségtérítést kell fizetni minden tervezőnek , aki benyújtja a tervet. Ez bonyolultabb , és szerintem családi ház szinten nem célszerű.

Tisztelt Mindenki!

Ma délutántól átmenetileg - remélem max 24 óra - a "modem talking" szünetel részemről , mert a modem cserére szorul. Addig is küldhettek mindent , azonnal válaszolok , ha "helyreállt" a kontaktus. Addig: minden jót , és le ne essetek az álványról , vagy bele ne az alapgödörbe!

Gedeon Creative Commons License 1999.05.06 0 0 29
Üdvözletem a kedves sorstársaimnak és a szagembereknek!

Asszem' én már +fizettem a tanulópénz nagyrészét, pedig csak légvárunk van!
Pár éve megtetszett az "amerikai" könnyűszerkezetes építési mód. Gyors, tartós, olcsó. Mondák. Hittük.A terv elkészült, engedély van. Aztán jött az árajánlat, a pofon, meg a másik kettő amit a fal adott. A beigért 65eFt/m2 kulcsrakész árból lett a duplája!
Most új építész, új terv, hagyományos építési rendszer az ő tervezési díjával 1ütt.
De hogy az építészeknél maradjak - és itt senkit sem akarok +sérteni, főleg az itt jelenlévő szakikat - igen furcsán viselkednek a kuncsfttal. Aki építeni akar és nincs arra anyagi fedezete, hogy másikat rittyentsen, ha ez nem sikerül, annak konkrét elképzelései vannak (feltehetőleg), hogy milyen kégliben szeretné a további életét leélni. Erre jön a szaki a diplomájával és megmagyarázza, ráderőlteti az ő elgondolását. S@*va az átgondolt javaslataidra, elképzelésedre. A végén meg kiderül, neked volt igazad.

A tervezői árakról: az általunk megkeresett építészek mindegyike azt mondta, hogy a ház kulcsrakész belekerülési árának 2%-a a tervezési díj. Állítólag ez a Kamara ajánlása.
Igaz-e?
Aki csak a tervezésnél tart, azt ajánlom, előszőr faggassa ki a kiszemelt építészt, mennyiért vállalja a melót és, hogy ebben milyen járulékos munkákat számít bele (szakhatósági engedélyek, földhivatal, "települési főépítész", műszaki ellenőrzés, vagy építésvezetés...). De a tervezést semmi esetre se kapkodjátok el! Képzeljétek el milyen lesz az életetek az új Házban! Milyen lesz, ha hazaérsz munkából, vagy milyen lesz otthon dolgozni. A gyerkőcök elhelyezése sem utolsó szempont, hisz a szerelem nem múlhat el a gyerekszüléssel! A vizes blokkokat egymás közelébe célszerű tenni, költségkímélő lehet.
És még lehetne folytatni. Lényeg, hogy ne siessetek az engedélyeztetéssel.
Minden anyagot és munkafolyamatot gondoljato át és nem árt, ha másik építészt is megkérdeztek!

Bocs ha hosszú voltam.
Jófalazáscht!

Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 28
KS!

A címlapunkról az ArchiwebLakás gombot nyomd, majd az Árakat. Megadhatom a path-t is, ha kell, de így a legegyszerűbb.

Előzmény: ks (16)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 27
KS!

A címlapunkról az ArchiwebLakás gombot nyomd, majd az Árakat. Megadhatom a path-t is, ha kell, de így a legegyszerűbb.

Előzmény: ks (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!