Keresés

Részletes keresés

Gyulus72 Creative Commons License 2018.04.28 0 0 4677

Hát, akkor várjuk a Krimiklubb-ot, hátha! A jogdíjakba nem igazán gondoltam bele! :-( Tulajdonképpen rejtély számomra, hogy miért nem sikeres manapság McBain krimit kiadni.

Előzmény: Longvale (4675)
Longvale Creative Commons License 2018.04.25 0 0 4676

Pár érdekesebb, új krimi megjelenés:

 

V. E. Schwab - Viszály

Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.
Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?

Lars Kepler: Lesben

A svéd rendőrség szokatlan e-mailt kap: egy videót, amelyen egy nő látszik, akit az ablakon keresztül vettek filmre, titokban, intim közelségből. Másnap a nőt holtan találják otthonában, és meggyilkolásának ördögi brutalitása még a sokat látott nyomozókat is sokkolja. Pár nappal később újabb hasonló videó érkezik a rendőrségre, ám esélyük sincs időben azonosítani a potenciális áldozatot - ő is megcsonkítva végzi. Holttestére a férje talál rá, aki annyira kiborul a látványtól, hogy a bűntett összes nyomát eltünteti, felesége testét lemossa, és ágyba fekteti, mintha csak aludna. A kihallgatásával sem sokra mennek: az átélt trauma hatására elveszíti emlékeit. Ekkor fordulnak Dr. Erik Maria Barkhoz, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáterhez, abban a reményben, hogy neki talán sikerülhet feloldani a férfi emlékképeit. Erik azonban olyasmit derít ki a hipnózis során, amit nem akar megosztani a rendőrséggel. A testületnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.

 

Jo Nesbo: Macbeth

A fiatal és tehetséges nyomozó a város bűnbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. A hatalom megszerzése érdekében szörnyű gyilkosságok sora, és ezzel párhuzamosan egy szövevényes nyomozás veszi kezdetét.
A krimi és a thriller műfaji határán egyensúlyozó műben a hatalmi harc a végsőkig éleződik és feszül, és fokozatosan borít el mindent a végzetes paranoia.
A Macbeth című krimit Shakespeare tragédiája ihlette. Nesbo szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, viharos, noir-szerű táj - ezt a sötét helyet bravúrosan jelenít meg regényében a szerző.

 

A. J. Finn: Nő az ablakban

Anna Fox egyedül él New York-i otthonában, egy üresen kongó nagy házban, ami egykor boldog családi élete színtere volt. Férje és lánya nincsenek már vele, agorafóbiával küzd, napjait azzal tölti, hogy idegenekkel csetel a laptopján, régi filmeket néz, túl sokat iszik, és a szomszédjait figyeli.
Amikor Russellék beköltöznek a szemközti házba, még inkább felerősödik benne a vágy, hogy újra együtt legyen szeretteivel. Aztán Anna meglát valamit az ablakból, amitől ingatag világa omladozni kezd. Tényleg látott valamit, vagy csak a képzelete játszott vele? És milyen következményekkel jár, ha megvádolja új szomszédjait?

 

Anna Snoekstra: Hasonmás

A tizenhat éves Rebecca Winter a tinédzserek felhőtlen életét éli: dolgozik egy gyorsétteremben, flörtöl a fiúkkal, csínytevésekben vesz részt a barátnőjével. Azonban hátborzongató dolgok kezdenek történni vele: véres foltok az ágyában, emlékezetkiesések, furcsa érzés, hogy valaki figyeli.
Majd egy napon Rebecca eltűnik.
Tizenegy évvel később a városban felbukkan egy fiatal nő, aki azt állítja magáról, hogy ő Rebecca. Az öröm mégsem felhőtlen. A lány szülei, bár kedvesek hozzá, zavartan viselkednek, a régi barátai gyanakodnak. A lány felbukkanását egyedül iker öccsei fogadják természetességgel, holott egy egész bűnlajstrom írható az ikerpár rovására. Sejtelmes és riasztó események kezdődnek az új Rebecca körül is, aki elhatározza, hogy kideríti az igazságot.

 

 

John Sandford: Mezei préda

A gyilkosnak a közelben kell lennie. Sőt, talán nap, mint nap találkoznak
vele...
Két rémült tizenéves egy elhagyatott tanyaházhoz hívja a seriffet, aki holttestet
talál egy kukoricaföldön. Aztán még egyet, és még
egyet...
Amire Lucas Davenportot, a Bűnmegelőzési Hivatal sztárnyomozóját hívják, már tizenöt holttestig jutottak, de még tart a számolás. Lucas nyomozni kezd, és néhány zavarba ejtő felfedezést tesz. Az
áldozatokat nagyon régóta gyilkolják, minden nyáron egyet, rendszeresen,
óraműpontossággal. Hogyan történhetett meg ilyesmi ebben a nagyon kicsi
városkában, Red Wingben anélkül, hogy bárki észrevette volna?
Az utolsó áldozat alig két hete halott.

Longvale Creative Commons License 2018.04.25 0 1 4675

"Hogyan, mi módon lehetne hozzájutni ezekhez a nem hivatalos McBain regényekhez?" - Szerintem nagyon nehezen vagy sehogy. Van ami köztük vagy 30 éve készült, s eddig kibírta...

 

"Vagy készül esetleg egy kiadó a megjelentetésre?" - Szerintem nem készül. Azt gondolom, a Gabo egy tőkeerős kiadó, s ők is abbahagyták a McBainek kiadását, mert veszteséges volt.

 

"Netán magánkiadás?" - én magánkiadáson azt értem, hogy megcsinálja valaki magának könyvformában, színes borítóval, de nem kerül kereskedelmi forgalomba (ezt bárki megteheti). Esetleg még pár példányt kinyomtat néhány barátnak (pénz nélkül). Ilyet meg úgyse tudsz megvenni (esetleg cserélned meg valami hasonlószintű könyvvel tudnál egy ilyenért). Egyébként is az ilyesmi csak úgy működik, ha személyesen ismerik egymást a felek, s nem ilyen csetelő, kamuneveken neten üzengető fórumokból.

 

"E-book?" - egy "csak" ebook kiadás eleve őrültség, jogdíjat ugyanúgy kell fizetni (min. 1000-1500 dollár). Az első tíz vásárlóból egy alapból feldobja valami torrent oldalra, hogy "más is olvashassa". Az egész ebook kiadás abszolút veszteséges copyrightes könyveknél, csak a papírkiadás mellett létezik, színesítésként. Ettől csak az nagyobb hülyeség, hogy ingyen feldobálni ezeket a netre, hisz ahogy említettem, ha már 20-30 évet kihúztak eddig ebben a formában, úgy miért lenne most az a pont...

 

Egyébként azoktól is több McBain-regény lehet magyarul, mint amit a listán felsoroltam (nyilván hatvan feletti a számuk). Ugyanis több könyv végén vannak ajánlók, ahol magyar címen hivatkoznak más regényekre. Mellette egy másik hasonló ajánló, amiről tudom, hogy le van fordítva, valóban azon a címen. Viszont csak azokat tudtam belevenni a listába, amiket: vagy én láttam, vagy szavahihető ember mondta, hogy az kész van, vagy küldtek nekem pár oldalt a könyv elejéről (ez a 3 dolog valamelyike adta a listát). Lehet még ilyen 87-es körzetes regény is, meg más is. Pl. az egyik végén a Matthew Hope sorozat 11. regénye, a Volt egyszer egy kislány címűt ajánlja, s mellette a Zsaruszerelem c. regényt, amiről meg tudom, hogy meg van magyarul (így van esély rá, hogy a Hope-regény is megvan magyarul, csak eddig nem láttam vagy más forrásból nem tudok róla).

 

 

Ja el is felejtettem: valószínűleg egy fokkal kerülhetsz bentebb ez ügyben Gyulus, hogy belépsz majd abba a krimiklubba, amit egy cimborám készül alapítani már közel egy éve (legalábbis, ha végre meg is alapítja). Nagyritkán szokott ide is beírni.

 

Előzmény: Gyulus72 (4674)
Gyulus72 Creative Commons License 2018.04.25 0 0 4674

Hogyan, mi módon lehetne hozzájutni ezekhez a nem hivatalos McBain regényekhez? Vagy készül esetleg egy kiadó a megjelentetésre? Netán magánkiadás? E-book?

Előzmény: Longvale (4670)
Longvale Creative Commons License 2018.04.23 0 0 4673

Megint adok pár jó borítót a régebbi könyvekből. Az első 3 borító egy régebbi szerző, a Raffles-történeteket író, E. W. Hornung borítói.

 

 

És itt vannak még ezek, asszem ezeket mindet a nagyszerű Sebők Imre rajzolta:

 

 

 

 

Longvale Creative Commons License 2018.04.23 0 1 4672

Ja, te Gary Paulsen: Ritus c. regényére (Fiesta, 1992) gondolsz (Night Rituals, 1989).

 

Paulsennek csak ez az egy krimije van magyarul (és egy ifjúsági kalandregénye), pedig sokat írt.

https://moly.hu/konyvek/gary-paulsen-ritus

https://www.fantasticfiction.com/p/gary-paulsen/night-rituals.htm

 

Előzmény: Törölt nick (4671)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.23 0 0 4671

Sziasztok!Egy regény címét keresem.Még tinédzser fejjel olvastam egyszer,kb. 1995-2000 körül,tehát semmi képpen sem mai darabról van szó,legjobb esetben is a 90-es években íródott.De lehet még régebbi.A könyv persze azóta már elveszett, de ami még rosszabb hogy már sem a címére,se a szerzőre sem emlékszem :-( Viszont amire igen,bár tudom némelyik nem fog túl sok támpontot nyújtani:

 

kezdem is talán az egyetlen fix,biztosan a regény sajátjaként jellemezhető mondattal,ami egy idézet belőle,ami így szól: "....egy hely,ahol nyugodtan sz@rh@t."  Én kérek elnézést de tényleg ez az egyetlen mondat ami konkrétan megmaradt belőle.És igen,ez egy elég mocskos,szabad szájú regény volt,talán azt is mondhatnám rá hogy ponyva.

 

a főhős egy kiégett zsaru.Rá vonatkozik a fentebbi idézet is,amikor az író a főhős lakását írja le.

 

amúgy egy sorozatgyilkosról szól,ill. nyilván kettejük macska-egér játékáról

 

de amúgy az egész is úgy nagyjából az Elemi ösztön stílusában és nyelvezetében íródott (talán tényleg az is volt az ihletadó,nem tudom,bár a 90-es években amúgy is fénykorukat élték thrillerek,legalábbis a filmiparban biztos,lásd még pl. Hetedik,A bárányok hallgatnak,stb.)

 

a borítója úgy emlékszem szinte full fekete volt,amit talán csak egy pengeélnek a fénye tört meg.Ismétlem úgy emlékszem

 

Szóval ha úgy vesszük tényleg semmi extra,gondolom abban az időben kb. 200 ilyen témájú,nyelvezetű krimi íródott,na meg azóta is.Szóval tudom nem könnyű,az egyetlen esélyem valószínűleg az hogy valaki olvasta is itt,és még az idézetre is emlékszik.

 

Amúgy az se baj ha pontosan nem tudjátok megmondani a címét,nekem már az is jó,ha ezután nem egy hanem több címet is beírtok,amikre kb. illenek a fentiek,mert az még mindig nem annyi lesz mintha valamelyik online antikvár oldal 60000 címét akarnám átbogarászni.De bármi más is jól jöhet,pl. hogy kik írtak akkoriban ilyen stílusú regényeket,vagy akár az hogy szerintetek még hol kérdezzem meg :-) Előre is köszönöm!

Longvale Creative Commons License 2018.04.22 0 1 4670

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-ed-mcbain/

 

Frissítettem a négy évvel ezelőtt íródott Ed McBain-posztot! Bővítettem is jelentősen a listát. Mintegy húsz olyan regényfordításunk van, amelyek hivatalosan sohasem jelentek meg (egy kivételével, mind egy barátom gyűjteményében pihentek ezek már jó pár éve).. Így aztán 59 regénye van magyarul McBainnek, ami nagyjából fele a bűnügyi regényeinek. A meglevőkről is adok első oldalakat, borítókat.

Adok egy beleolvasót is, a Gonoszság (Mischief) c. regény elejét elolvashatjátok: https://data.hu/get/11177333/Gonoszsag.zip

 

 

Itt van, Aki tétovázik [He Who Hesitates] c. 87-es körzet-regény ajánlója és első oldala:

 

 

Longvale Creative Commons License 2018.04.07 0 0 4669

 

Az Attraktor Kiadó tavaly egy elég nemes vállalkozásba kezdett: A fantasztikus irodalom klasszikusai: "Sorozatunkban szeretnénk bemutatni az – erre érdemes – ismeretlen szerzők írásait, valamint az ismert kedvencek magyarul még meg nem jelent egyes műveit..."

Robert E. Howard: Vörös Szonja és a keselyű árnyéka, 2017
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei, 2017

 

Az elbeszélések zöme amerikai pulp-magazinokban jelent meg eredetileg (főleg a Weird Talesben).

Ezek rendkívül hiánypótló kötetek.

Nemrég jelent meg is, a sorozat 3. kötete: Perley Poore Sheehan: A rézhercegnő és a holtak könnyei, 2018.

 

A kiadó úgy hirdeti a sorozatot, hogy a bennük lévő novellák eddig sohasem voltak magyarul kiadva.

Ez nem teljesen így van, hiszen Vörös Szonja és a keselyű árnyéka c. kötetben lévő 7 történetből 2 bizonyosan megjelent korábban is magyarul: A gyűrű kísértete (2016) és a  Ninive kapui (2011). A rézhercegnő és a holtak könnyei 1 kisregényt és 2 novellát tartalmaz. S éppen a címadó kisregény már megjelent magyarul éppen száz éve: A Rézhercegnő, Legjobb könyvek 30. 1918, és 64 oldalas füzet volt. Viszont ez mit sem veszt a kiadó érdemeiből: Egyrészt akik olvasták a száz évvel ezelőtti A Rézhercegnőt, s megkérdeztem, úgy nyilatkoztak, nem volt rossz történet. Sheehant mindenképp érdemes megismernünk, ráadásul ez már új fordítás lesz és még ott van plusz 2 másik novellája is.

 

Longvale Creative Commons License 2018.03.24 0 0 4668

Egy rövid cikk Georges Simenonról. A Pesti Műsor 1974/14. számából:

 

tpk3 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 4667
Longvale Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4666

Nemrég írtam posztot az orosz Vajner fivérekről: http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-vajner-fiverek/

 

Ott említettem, hogy a szovjeteknél az első bűnügyi szerzők (a 60-as években) leginkább kapcsolódtak korábban az orosz titkosszolgálathoz vagy a rendőrséghez. Hasonlóan történt ez nálunk is (Berkesi, Mág és a többiek). De így volt ez a többi szocialista országban is. A lengyeleknél ott volt Kazimierz Koźniewski (1924-2005) regényíró, akit nálunk kevésbé ismerünk. 1971-ben jelent meg magyarul a Száz ​lóval száz határig c. háborús regénye. Koźniewski meggyőződéses kommunista volt, sokáig az SB, a lengyel belbiztonság titkos ügynöke, informátora, aki az írótársairól is jelentett.

Koźniewski írt bűnügyi történeteket is a 60-a évektől. Egy kisregénye magyarul is megjelent 1969-ben, ráadásul két címen, két helyen:

 

Tördöfés szívben, Lengyelország, 1969/10-12. sz. (3 rész) ford. Bába Mihály [Sztyletem w serce, 1968]

Bosszú, Tükör, 1969/43-52. sz. (10 részben)

 

Bába Mihály fordította a kisregényt (aki több Jerzy Edigey krimit is fordított akkoriban). A Tördöfés a szívben ilyen kivágható könyvlapokként közölte a nagyméretű Lengyelország havilap. Ez összerakva 72 oldalas a kisregény. Nagyjából egyszerre közölte mindkét lap, s a címét is megváltoztattak, hiszen ugyanaz a fordítása mindkettő a Sztyletem w serce c. regénynek (aminek tükörfordítása a Tördöfés a szívben, s így gondolható, hogy a Bosszú volt a másodlagos cím).

 

Előzmény: Longvale (4665)
Longvale Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4665

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143644576&t=9002341

 

Ebben a hsz-ben már említette Miss Ellie Mortont, akinek kalandjaiból adott a temesvári Kaviár nevű képeslap. Ellie Morton a legkülönfélébb dolgokban nyomozott, sokszor szerelmi vagy más pikáns ügyekben is. A hollywoodi rém-ben pld. titkos pornófilmes mozik és filmesek után, s mindez az 1920-as évek végén. Detektívkisasszonyok már régen szerepelnek a detektívirodalomban, voltak is, vannak is és lesznek is. Sőt vannak köztük egészen jók is, mint pld. az újakból Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája vagy régebbről Oppenheimtől A detektívkisasszony

A Miss Ellie Morton-történeteknek nem közlik a szerzőit, de a Kaviárban a történetek elé ezt írták: "A zseniális amerikai detektivnö eredeti feljegyzései alapján összeállította: „Cyrano." — (A filmesités joga fenntartva.)"

Viszont nem csak a Kaviárban volt elbeszélése. Tavaly kezembe akadt az Asszonyok Golgotája c. Temesváron 1938-ban kiadott könyv. Ennek végén, bónusznovellaként adták: A szerelem kalmárai, Miss Ellie Morton detektívkisasszony kalandjai c. történetet. Ebben egyébként szerepel a híres-hírhedt német filmmogul, Harry Piel is.  Lásd lentebb a borítót és a történet első 2 oldalát:

 

***

Most nézem a svéd misztikus thriller sorozat, a Jordskott második évadát (8 rész). Egészen kivételes sorozat: meglepő karakterekkel, helyszínekkel és olyan eseményekkel, amelyek nem nagyon szerepeltek korábban ilyen thrillerekben. Az első évadára (10 rész) még parszek hívta fel a figyelmemet vagy 2 éve. Ha valaki nem csak amerikai sorozatokra kíváncsi, az bátran kezdjen bele. Mind a 18 részhez van magyar felirat.

Trailer az első évadhoz: https://www.youtube.com/watch?v=3tWzTpToeik

 

Az hogy a sorozat ilyen jóra sikeredett, nyilván az alkotói csapatnak van köze. A legfőbb érdem persze Henrik Björn-é, aki kitalálta a sorozatot, de a forgatókönyvek megírásánál ott volt Fredrik T Olsson is, akinek Az utolsó láncszem c. thrillere 2014-ben jelent meg magyarul.

Előzmény: Longvale (4529)
Longvale Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4664

J.D. Barker: A negyedik majom, ... jé, ez még ígéretesebb a Coben-regénynél is. Óriási. Kétségkívül Simmons Terrorja mellett az év horrorja lehet. Egészen friss, mert tavaly jelent meg angolul is. A szerzőre, Barkerre is oda kell figyelni, mert az első regényét: Forsaken (2014) egyből Bram Stoker-díjra jelölték. Egészen izgalmas a regény ajánlója is...

 

***

 

A 20-as években ment ez a ponyvafüzet sorozat: Professzor Szfinx. 52 füzetben jelentek meg a kalandjai/esetei (ezek 32 oldalasak voltak): "Tudós kalandor típus, fantasztikus és bűnügyi beütésekkel."

 

Előzmény: parszek2 (4663)
parszek2 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4663

Jó, hogy beírtad, ez igazán jelentős hír. Azért is örülök ennek nagyon, mert kedvenc szerzőimtől már alig-alig jelenik meg valami. Jöhetne még egy Bolitar-könyv is idén...

 

Jelenleg a Terror mellett ezt a könyvet várom nagyon:

 

J.D. Barker: A negyedik majom
megjelenés: április 16. (Könyvfesztivál)

 

Rég zúgtunk bele annyira thrillerbe, mint J.D. Barker tavalyi könyvébe, ami egyszerre tiszteleg a rendkívül népszerű sorozatgyilkosos toposz előtt, és gondolja is tovább. A negyedik majom a tavalyi év egyik meglepetéssikere volt a műfajban, a könyv számos év végi toplistára felkerült, és a korábban főleg függetlenként sikereket elérő Barkert elismert szerzővé tette. James Patterson például azt mondta a könyvről, hogy "A negyedik majomnak van az egyik legjobb nyitánya, amit az utóbbi években olvastam".

 

S, hogy mitől különösen érdekes az egész? A sorozatgyilkosokat általában egy egész történeten át üldözik, mire elkapják. Nos, A negyedik majom úgy kezdődik, hogy Chicago rettegett sorozatgyilkosát, aki fiatal lányokat öl meg, váratlanul elüti egy busz, és meghal. De nemrég még elrabolt egy újabb áldozatot, akinek a hollétéről senki semmit nem tud. Ráadásul a helyszínelés során a gyilkosnál találnak egy naplót.

 

Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

A Hetedik és A bárányok hallgatnak rajongói garantáltan megtalálják a számításukat ebben a könyvben, de bátran ajánljuk mindenkinek, aki imádja a jó krimiket. Barker nevét érdemes lesz megjegyezni.

Előzmény: Longvale (4662)
Longvale Creative Commons License 2018.03.11 0 0 4662

Itt az új Harlan Coben-regény. Márc. 28-ra ígérik a megjelenését:

 

Engedj el! [Don't Let Go, 2017]

 

 

A regény angolul is csak tavaly jelent meg. Ez már a Jaffa kiadótól a 13 Coben-regény 2011 óta. Úgy néz ki, az új regénynél fordítót is váltottak (Holbok Zoltán).

 

"Napoleon ,,Nap" Dumas New Jersey-i kisvárosi detektív egész világa romba dől, amikor gimnazista korában ikertestvérét, Leót és Leo barátnőjét, Dianát holtan találják a vasúti síneken, majd szerelme, Maura szakít vele, hogy aztán minden magyarázat nélkül kámforrá váljon. Mi történhetett ezen a tragikus napon? Lehetséges, hogy a két sötét rejtély összefügg, vagy csupán a vak véletlen tette tönkre Nap életét?
Tizenöt évvel később Nap megdöbbentő jelre bukkan, amikor egy rendőrgyilkosság helyszínén megtalálja Maura ujjlenyomatát. Az áldozat, Rex Canton ráadásul nemcsak közös osztálytársuk volt, de Leóval együtt egy titkos diákkör tagja is. A szálak mindinkább összekuszálódnak, amikor a társaság egy újabb tagjának vész nyoma. Napben gyanú ébred: talán csak nem ahhoz az elhagyatott katonai bázishoz van köze a szörnyűségeknek, amely iránt a kör tagjai élénken érdeklődtek?
Ahogy Nap egyre mélyebbre ás a múltba, válaszok helyett újabb és újabb nyugtalanító kérdések buknak a felszínre. Valakik mindenáron meg akarják akadályozni, hogy fény derüljön ama bizonyos nap titkára - talán, mert hátborzongatóbb, mint azt Nap legrémesebb álmaiban gondolta volna...
Szerelem, gyilkosság, összeesküvés: Harlan Coben a tőle megszokott bravúrossággal szövi a Ne engedj el! cselekményének szálait, miközben az emberi lélek legsötétebb bugyraiba kalauzolja olvasóját.

 

Ezzel összesen már 19 Harlan Coben-regény van magyarul (+ 1 novella): http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-harlan-coben/

 

***

Nemrég konstatáltam, hogy Félix a magándetektív kereken ötvenéves (de akár lehet öregebb is). A vajdasági Jó Pajtás c. diáklap egyik 1968-as számában láttam egy részt tőle. Mobillal le is fotóztam az oldalt (azért olyan amilyen):

 

 

Nálunk, Magyarországon a Pajtás c. lapban jelentek meg részek tőle (a Jó Pajtásból átvéve). Előbb ebben is Félixnek nevezték, majd átkeresztelték Dr. Szimatra (és a képek is színesek lettek).

 

Longvale Creative Commons License 2018.02.01 0 0 4661

OK! Ez nagyszerű!

Beraktam a többi négy borító mellé:

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimi-aktak-till-mark-detektiv/

 

 

Előzmény: Doktor Kubb (4658)
Gyulus72 Creative Commons License 2018.02.01 0 0 4660

Longvale! Szuper, köszönöm!

Előzmény: Longvale (4655)
Doktor Kubb Creative Commons License 2018.01.31 0 0 4659

Bocsánat, valamilyen műszaki hiba miatt, először nem ment el, utána meg többször is. Nem volt szándékos, csak egyszer szerettem volna.

Előzmény: Doktor Kubb (4658)
Doktor Kubb Creative Commons License 2018.01.31 0 0 4658

Előzmény: Doktor Kubb (4657)
Doktor Kubb Creative Commons License 2018.01.31 0 0 4657

Tessék.

Előzmény: Longvale (4527)
Longvale Creative Commons License 2018.01.30 0 1 4656

Egy újabb poszt a Vajner fivérekről, a szovjet korszak vezető krimiíróiról:

 

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-vajner-fiverek/

 

Lentebb az első képen, az "Én, a nyomozó..." c. orosz könyv borítója (nálunk A gyilkos ismeretlen címmel jelent meg). Majd a 2016-ban készült 9 részes orosz sorozat, a Tyihonov felügyelő posztere:

 

Longvale Creative Commons License 2018.01.28 0 0 4655

Hát, a Rakéta Regényújság minden év elején közölte az előző év tartalomjegyzékét. Ez így ment 1990-ig. Ezeket a tartalomjegyzékeket összeraktam egy djvuban. Itt van 1974-1990 tartalomjegyzéke:

 

https://data.hu/get/11014193/Raketa.1974-1990.djvu

 

Az 1991-92-ről én NEM találtam ilyet a lapban, az 1993-as évről viszont adtak a 94-es év első számában egy tartalomjegyzéket. 1994-es év volt az utolsó évük. Erről pedig már értelemszerűen nem is tudtak adni tartalomjegyzéket hiszen 1995-ben már nem jelent meg az újság. Ezekről az évekről jobbára csak az van, amiket én meg 1-2 cimborám kiírkált belőle. Ez meg nem a teljes, pld. csak a bűnügyi, sci-fi, kaland novellák, regények (ill. ha angol nyelvű a szerző) vannak összeírva ill amiket kijegyzeteltem.

Előzmény: Gyulus72 (4654)
Gyulus72 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 4654

Üdv!

Létezik valahol, és hozzáférhető-e egy teljes tartalomjegyzék a Rakéta Regényújsághoz? Nem csak a folytatásos regények, hanem minden megjelent írás: novellák, cikkek, minden.

Köszi!

parszek2 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4653

Nehéz megmondani. Egy ilyen szerzőnek a teljes életművét illene kiadni, tehát jogosan lehet reménykedni. Úgy tűnik, a vámpíros hisztéria végre lecsengett, és hosszú évtizedek után a horrorok kiadása végre javult.

Viszont a magyar könyvkiadás szánalmas, már a krimik kiadása is eljutott arra a szintre, amikor az igazán jó íróktól alig jelenik meg valami, a könyvesboltok női thrillerekkel és skandináv krimikkel vannak tele.

Előzmény: Longvale (4652)
Longvale Creative Commons License 2018.01.25 0 0 4652

Nagy kár, hogy csak egy regénye van magyarul. Nem is tudom, hogy van arra e remény, hogy jelenik meg még egy regénye?

Előzmény: parszek2 (4651)
parszek2 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 4651

Meghalt Jack Ketchum. Bár csak egy könyve jelent meg magyarul, valószínűsíthető, hogy az egyik legjobb horrorszerző volt.

s500 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 4650

Sziasztok!

 

Tudtok ajánlani nagyon jó krimiírókat?

Eddig legjobban a Sandford és a Robin Cook  könyvek jöttek be, ilyen stílusúra gondolok.

Dale Brown könyveit  is nagyon szerettem, bár az kevésbé krimi.

Az utóbbi 15 évben megjelent könyvekkel nem vagyok tisztában :-)

Longvale Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4649

Hát akkor úgy legyen, ahogy írod!

Mondjuk ilyesmire nem gondoltam hirtelenjében a korábbi fordításokkal kapcsolatban.

Előzmény: Törölt nick (4648)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4648

Longvale,

 

Michael Connelly esetében nem olyan nagy baj, hogy új fordításban is megjelennek a korai Bosch regények.

 

Anno a JLX kiadó adtak ki az első, második és ötödik Bosch regényt és MINDEGYIK erősen szerkesztett/vágott verzióban jelent meg. Ez alatt azt értem, hogy az eredeti angol nyelvű verzióhoz képest teljes bekezdések, olykor oldalak lettek kihagyva a magyar fordításokból.

 

Főleg az első (Blach Echo) és az ötödik (Trunk Music) regényből hiányoztak részek; utóbbiból szerintem legalább 30-40 oldalnyi szöveg lett "kiszerkesztve" míg előbbiből a cselekmény és a krimiszál megoldása szempontjából kulcsfontosságú részek tűntek el.

 

Úgyhogy inkább örüljünk, hogy ezek megjelennek végre (remélhetőleg) teljes szöveggel.

 

 

Előzmény: Longvale (4641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!