Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.23 0 0 4671

Sziasztok!Egy regény címét keresem.Még tinédzser fejjel olvastam egyszer,kb. 1995-2000 körül,tehát semmi képpen sem mai darabról van szó,legjobb esetben is a 90-es években íródott.De lehet még régebbi.A könyv persze azóta már elveszett, de ami még rosszabb hogy már sem a címére,se a szerzőre sem emlékszem :-( Viszont amire igen,bár tudom némelyik nem fog túl sok támpontot nyújtani:

 

kezdem is talán az egyetlen fix,biztosan a regény sajátjaként jellemezhető mondattal,ami egy idézet belőle,ami így szól: "....egy hely,ahol nyugodtan sz@rh@t."  Én kérek elnézést de tényleg ez az egyetlen mondat ami konkrétan megmaradt belőle.És igen,ez egy elég mocskos,szabad szájú regény volt,talán azt is mondhatnám rá hogy ponyva.

 

a főhős egy kiégett zsaru.Rá vonatkozik a fentebbi idézet is,amikor az író a főhős lakását írja le.

 

amúgy egy sorozatgyilkosról szól,ill. nyilván kettejük macska-egér játékáról

 

de amúgy az egész is úgy nagyjából az Elemi ösztön stílusában és nyelvezetében íródott (talán tényleg az is volt az ihletadó,nem tudom,bár a 90-es években amúgy is fénykorukat élték thrillerek,legalábbis a filmiparban biztos,lásd még pl. Hetedik,A bárányok hallgatnak,stb.)

 

a borítója úgy emlékszem szinte full fekete volt,amit talán csak egy pengeélnek a fénye tört meg.Ismétlem úgy emlékszem

 

Szóval ha úgy vesszük tényleg semmi extra,gondolom abban az időben kb. 200 ilyen témájú,nyelvezetű krimi íródott,na meg azóta is.Szóval tudom nem könnyű,az egyetlen esélyem valószínűleg az hogy valaki olvasta is itt,és még az idézetre is emlékszik.

 

Amúgy az se baj ha pontosan nem tudjátok megmondani a címét,nekem már az is jó,ha ezután nem egy hanem több címet is beírtok,amikre kb. illenek a fentiek,mert az még mindig nem annyi lesz mintha valamelyik online antikvár oldal 60000 címét akarnám átbogarászni.De bármi más is jól jöhet,pl. hogy kik írtak akkoriban ilyen stílusú regényeket,vagy akár az hogy szerintetek még hol kérdezzem meg :-) Előre is köszönöm!

Longvale Creative Commons License 2018.04.22 0 1 4670

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-ed-mcbain/

 

Frissítettem a négy évvel ezelőtt íródott Ed McBain-posztot! Bővítettem is jelentősen a listát. Mintegy húsz olyan regényfordításunk van, amelyek hivatalosan sohasem jelentek meg (egy kivételével, mind egy barátom gyűjteményében pihentek ezek már jó pár éve).. Így aztán 59 regénye van magyarul McBainnek, ami nagyjából fele a bűnügyi regényeinek. A meglevőkről is adok első oldalakat, borítókat.

Adok egy beleolvasót is, a Gonoszság (Mischief) c. regény elejét elolvashatjátok: https://data.hu/get/11177333/Gonoszsag.zip

 

 

Itt van, Aki tétovázik [He Who Hesitates] c. 87-es körzet-regény ajánlója és első oldala:

 

 

Longvale Creative Commons License 2018.04.07 0 0 4669

 

Az Attraktor Kiadó tavaly egy elég nemes vállalkozásba kezdett: A fantasztikus irodalom klasszikusai: "Sorozatunkban szeretnénk bemutatni az – erre érdemes – ismeretlen szerzők írásait, valamint az ismert kedvencek magyarul még meg nem jelent egyes műveit..."

Robert E. Howard: Vörös Szonja és a keselyű árnyéka, 2017
Nictzin Dyalhis: A zafír szirén és a boszorkányok történetei, 2017

 

Az elbeszélések zöme amerikai pulp-magazinokban jelent meg eredetileg (főleg a Weird Talesben).

Ezek rendkívül hiánypótló kötetek.

Nemrég jelent meg is, a sorozat 3. kötete: Perley Poore Sheehan: A rézhercegnő és a holtak könnyei, 2018.

 

A kiadó úgy hirdeti a sorozatot, hogy a bennük lévő novellák eddig sohasem voltak magyarul kiadva.

Ez nem teljesen így van, hiszen Vörös Szonja és a keselyű árnyéka c. kötetben lévő 7 történetből 2 bizonyosan megjelent korábban is magyarul: A gyűrű kísértete (2016) és a  Ninive kapui (2011). A rézhercegnő és a holtak könnyei 1 kisregényt és 2 novellát tartalmaz. S éppen a címadó kisregény már megjelent magyarul éppen száz éve: A Rézhercegnő, Legjobb könyvek 30. 1918, és 64 oldalas füzet volt. Viszont ez mit sem veszt a kiadó érdemeiből: Egyrészt akik olvasták a száz évvel ezelőtti A Rézhercegnőt, s megkérdeztem, úgy nyilatkoztak, nem volt rossz történet. Sheehant mindenképp érdemes megismernünk, ráadásul ez már új fordítás lesz és még ott van plusz 2 másik novellája is.

 

Longvale Creative Commons License 2018.03.24 0 0 4668

Egy rövid cikk Georges Simenonról. A Pesti Műsor 1974/14. számából:

 

tpk3 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 4667
Longvale Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4666

Nemrég írtam posztot az orosz Vajner fivérekről: http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-vajner-fiverek/

 

Ott említettem, hogy a szovjeteknél az első bűnügyi szerzők (a 60-as években) leginkább kapcsolódtak korábban az orosz titkosszolgálathoz vagy a rendőrséghez. Hasonlóan történt ez nálunk is (Berkesi, Mág és a többiek). De így volt ez a többi szocialista országban is. A lengyeleknél ott volt Kazimierz KoŸniewski (1924-2005) regényíró, akit nálunk kevésbé ismerünk. 1971-ben jelent meg magyarul a Száz ​lóval száz határig c. háborús regénye. KoŸniewski meggyőződéses kommunista volt, sokáig az SB, a lengyel belbiztonság titkos ügynöke, informátora, aki az írótársairól is jelentett.

KoŸniewski írt bűnügyi történeteket is a 60-a évektől. Egy kisregénye magyarul is megjelent 1969-ben, ráadásul két címen, két helyen:

 

Tördöfés szívben, Lengyelország, 1969/10-12. sz. (3 rész) ford. Bába Mihály [Sztyletem w serce, 1968]

Bosszú, Tükör, 1969/43-52. sz. (10 részben)

 

Bába Mihály fordította a kisregényt (aki több Jerzy Edigey krimit is fordított akkoriban). A Tördöfés a szívben ilyen kivágható könyvlapokként közölte a nagyméretű Lengyelország havilap. Ez összerakva 72 oldalas a kisregény. Nagyjából egyszerre közölte mindkét lap, s a címét is megváltoztattak, hiszen ugyanaz a fordítása mindkettő a Sztyletem w serce c. regénynek (aminek tükörfordítása a Tördöfés a szívben, s így gondolható, hogy a Bosszú volt a másodlagos cím).

 

Előzmény: Longvale (4665)
Longvale Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4665

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143644576&t=9002341

 

Ebben a hsz-ben már említette Miss Ellie Mortont, akinek kalandjaiból adott a temesvári Kaviár nevű képeslap. Ellie Morton a legkülönfélébb dolgokban nyomozott, sokszor szerelmi vagy más pikáns ügyekben is. A hollywoodi rém-ben pld. titkos pornófilmes mozik és filmesek után, s mindez az 1920-as évek végén. Detektívkisasszonyok már régen szerepelnek a detektívirodalomban, voltak is, vannak is és lesznek is. Sőt vannak köztük egészen jók is, mint pld. az újakból Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája vagy régebbről Oppenheimtől A detektívkisasszony

A Miss Ellie Morton-történeteknek nem közlik a szerzőit, de a Kaviárban a történetek elé ezt írták: "A zseniális amerikai detektivnö eredeti feljegyzései alapján összeállította: „Cyrano." — (A filmesités joga fenntartva.)"

Viszont nem csak a Kaviárban volt elbeszélése. Tavaly kezembe akadt az Asszonyok Golgotája c. Temesváron 1938-ban kiadott könyv. Ennek végén, bónusznovellaként adták: A szerelem kalmárai, Miss Ellie Morton detektívkisasszony kalandjai c. történetet. Ebben egyébként szerepel a híres-hírhedt német filmmogul, Harry Piel is.  Lásd lentebb a borítót és a történet első 2 oldalát:

 

***

Most nézem a svéd misztikus thriller sorozat, a Jordskott második évadát (8 rész). Egészen kivételes sorozat: meglepő karakterekkel, helyszínekkel és olyan eseményekkel, amelyek nem nagyon szerepeltek korábban ilyen thrillerekben. Az első évadára (10 rész) még parszek hívta fel a figyelmemet vagy 2 éve. Ha valaki nem csak amerikai sorozatokra kíváncsi, az bátran kezdjen bele. Mind a 18 részhez van magyar felirat.

Trailer az első évadhoz: https://www.youtube.com/watch?v=3tWzTpToeik

 

Az hogy a sorozat ilyen jóra sikeredett, nyilván az alkotói csapatnak van köze. A legfőbb érdem persze Henrik Björn-é, aki kitalálta a sorozatot, de a forgatókönyvek megírásánál ott volt Fredrik T Olsson is, akinek Az utolsó láncszem c. thrillere 2014-ben jelent meg magyarul.

Előzmény: Longvale (4529)
Longvale Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4664

J.D. Barker: A negyedik majom, ... jé, ez még ígéretesebb a Coben-regénynél is. Óriási. Kétségkívül Simmons Terrorja mellett az év horrorja lehet. Egészen friss, mert tavaly jelent meg angolul is. A szerzőre, Barkerre is oda kell figyelni, mert az első regényét: Forsaken (2014) egyből Bram Stoker-díjra jelölték. Egészen izgalmas a regény ajánlója is...

 

***

 

A 20-as években ment ez a ponyvafüzet sorozat: Professzor Szfinx. 52 füzetben jelentek meg a kalandjai/esetei (ezek 32 oldalasak voltak): "Tudós kalandor típus, fantasztikus és bűnügyi beütésekkel."

 

Előzmény: parszek2 (4663)
parszek2 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4663

Jó, hogy beírtad, ez igazán jelentős hír. Azért is örülök ennek nagyon, mert kedvenc szerzőimtől már alig-alig jelenik meg valami. Jöhetne még egy Bolitar-könyv is idén...

 

Jelenleg a Terror mellett ezt a könyvet várom nagyon:

 

J.D. Barker: A negyedik majom
megjelenés: április 16. (Könyvfesztivál)

 

Rég zúgtunk bele annyira thrillerbe, mint J.D. Barker tavalyi könyvébe, ami egyszerre tiszteleg a rendkívül népszerű sorozatgyilkosos toposz előtt, és gondolja is tovább. A negyedik majom a tavalyi év egyik meglepetéssikere volt a műfajban, a könyv számos év végi toplistára felkerült, és a korábban főleg függetlenként sikereket elérő Barkert elismert szerzővé tette. James Patterson például azt mondta a könyvről, hogy "A negyedik majomnak van az egyik legjobb nyitánya, amit az utóbbi években olvastam".

 

S, hogy mitől különösen érdekes az egész? A sorozatgyilkosokat általában egy egész történeten át üldözik, mire elkapják. Nos, A negyedik majom úgy kezdődik, hogy Chicago rettegett sorozatgyilkosát, aki fiatal lányokat öl meg, váratlanul elüti egy busz, és meghal. De nemrég még elrabolt egy újabb áldozatot, akinek a hollétéről senki semmit nem tud. Ráadásul a helyszínelés során a gyilkosnál találnak egy naplót.

 

Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

A Hetedik és A bárányok hallgatnak rajongói garantáltan megtalálják a számításukat ebben a könyvben, de bátran ajánljuk mindenkinek, aki imádja a jó krimiket. Barker nevét érdemes lesz megjegyezni.

Előzmény: Longvale (4662)
Longvale Creative Commons License 2018.03.11 0 0 4662

Itt az új Harlan Coben-regény. Márc. 28-ra ígérik a megjelenését:

 

Engedj el! [Don't Let Go, 2017]

 

 

A regény angolul is csak tavaly jelent meg. Ez már a Jaffa kiadótól a 13 Coben-regény 2011 óta. Úgy néz ki, az új regénynél fordítót is váltottak (Holbok Zoltán).

 

"Napoleon ,,Nap" Dumas New Jersey-i kisvárosi detektív egész világa romba dől, amikor gimnazista korában ikertestvérét, Leót és Leo barátnőjét, Dianát holtan találják a vasúti síneken, majd szerelme, Maura szakít vele, hogy aztán minden magyarázat nélkül kámforrá váljon. Mi történhetett ezen a tragikus napon? Lehetséges, hogy a két sötét rejtély összefügg, vagy csupán a vak véletlen tette tönkre Nap életét?
Tizenöt évvel később Nap megdöbbentő jelre bukkan, amikor egy rendőrgyilkosság helyszínén megtalálja Maura ujjlenyomatát. Az áldozat, Rex Canton ráadásul nemcsak közös osztálytársuk volt, de Leóval együtt egy titkos diákkör tagja is. A szálak mindinkább összekuszálódnak, amikor a társaság egy újabb tagjának vész nyoma. Napben gyanú ébred: talán csak nem ahhoz az elhagyatott katonai bázishoz van köze a szörnyűségeknek, amely iránt a kör tagjai élénken érdeklődtek?
Ahogy Nap egyre mélyebbre ás a múltba, válaszok helyett újabb és újabb nyugtalanító kérdések buknak a felszínre. Valakik mindenáron meg akarják akadályozni, hogy fény derüljön ama bizonyos nap titkára - talán, mert hátborzongatóbb, mint azt Nap legrémesebb álmaiban gondolta volna...
Szerelem, gyilkosság, összeesküvés: Harlan Coben a tőle megszokott bravúrossággal szövi a Ne engedj el! cselekményének szálait, miközben az emberi lélek legsötétebb bugyraiba kalauzolja olvasóját.

 

Ezzel összesen már 19 Harlan Coben-regény van magyarul (+ 1 novella): http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-harlan-coben/

 

***

Nemrég konstatáltam, hogy Félix a magándetektív kereken ötvenéves (de akár lehet öregebb is). A vajdasági Jó Pajtás c. diáklap egyik 1968-as számában láttam egy részt tőle. Mobillal le is fotóztam az oldalt (azért olyan amilyen):

 

 

Nálunk, Magyarországon a Pajtás c. lapban jelentek meg részek tőle (a Jó Pajtásból átvéve). Előbb ebben is Félixnek nevezték, majd átkeresztelték Dr. Szimatra (és a képek is színesek lettek).

 

Longvale Creative Commons License 2018.02.01 0 0 4661

OK! Ez nagyszerű!

Beraktam a többi négy borító mellé:

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimi-aktak-till-mark-detektiv/

 

 

Előzmény: Doktor Kubb (4658)
Gyulus72 Creative Commons License 2018.02.01 0 0 4660

Longvale! Szuper, köszönöm!

Előzmény: Longvale (4655)
Doktor Kubb Creative Commons License 2018.01.31 0 0 4659

Bocsánat, valamilyen műszaki hiba miatt, először nem ment el, utána meg többször is. Nem volt szándékos, csak egyszer szerettem volna.

Előzmény: Doktor Kubb (4658)
Doktor Kubb Creative Commons License 2018.01.31 0 0 4658

Előzmény: Doktor Kubb (4657)
Doktor Kubb Creative Commons License 2018.01.31 0 0 4657

Tessék.

Előzmény: Longvale (4527)
Longvale Creative Commons License 2018.01.30 0 1 4656

Egy újabb poszt a Vajner fivérekről, a szovjet korszak vezető krimiíróiról:

 

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-vajner-fiverek/

 

Lentebb az első képen, az "Én, a nyomozó..." c. orosz könyv borítója (nálunk A gyilkos ismeretlen címmel jelent meg). Majd a 2016-ban készült 9 részes orosz sorozat, a Tyihonov felügyelő posztere:

 

Longvale Creative Commons License 2018.01.28 0 0 4655

Hát, a Rakéta Regényújság minden év elején közölte az előző év tartalomjegyzékét. Ez így ment 1990-ig. Ezeket a tartalomjegyzékeket összeraktam egy djvuban. Itt van 1974-1990 tartalomjegyzéke:

 

https://data.hu/get/11014193/Raketa.1974-1990.djvu

 

Az 1991-92-ről én NEM találtam ilyet a lapban, az 1993-as évről viszont adtak a 94-es év első számában egy tartalomjegyzéket. 1994-es év volt az utolsó évük. Erről pedig már értelemszerűen nem is tudtak adni tartalomjegyzéket hiszen 1995-ben már nem jelent meg az újság. Ezekről az évekről jobbára csak az van, amiket én meg 1-2 cimborám kiírkált belőle. Ez meg nem a teljes, pld. csak a bűnügyi, sci-fi, kaland novellák, regények (ill. ha angol nyelvű a szerző) vannak összeírva ill amiket kijegyzeteltem.

Előzmény: Gyulus72 (4654)
Gyulus72 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 4654

Üdv!

Létezik valahol, és hozzáférhető-e egy teljes tartalomjegyzék a Rakéta Regényújsághoz? Nem csak a folytatásos regények, hanem minden megjelent írás: novellák, cikkek, minden.

Köszi!

parszek2 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 4653

Nehéz megmondani. Egy ilyen szerzőnek a teljes életművét illene kiadni, tehát jogosan lehet reménykedni. Úgy tűnik, a vámpíros hisztéria végre lecsengett, és hosszú évtizedek után a horrorok kiadása végre javult.

Viszont a magyar könyvkiadás szánalmas, már a krimik kiadása is eljutott arra a szintre, amikor az igazán jó íróktól alig jelenik meg valami, a könyvesboltok női thrillerekkel és skandináv krimikkel vannak tele.

Előzmény: Longvale (4652)
Longvale Creative Commons License 2018.01.25 0 0 4652

Nagy kár, hogy csak egy regénye van magyarul. Nem is tudom, hogy van arra e remény, hogy jelenik meg még egy regénye?

Előzmény: parszek2 (4651)
parszek2 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 4651

Meghalt Jack Ketchum. Bár csak egy könyve jelent meg magyarul, valószínűsíthető, hogy az egyik legjobb horrorszerző volt.

s500 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 4650

Sziasztok!

 

Tudtok ajánlani nagyon jó krimiírókat?

Eddig legjobban a Sandford és a Robin Cook  könyvek jöttek be, ilyen stílusúra gondolok.

Dale Brown könyveit  is nagyon szerettem, bár az kevésbé krimi.

Az utóbbi 15 évben megjelent könyvekkel nem vagyok tisztában :-)

Longvale Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4649

Hát akkor úgy legyen, ahogy írod!

Mondjuk ilyesmire nem gondoltam hirtelenjében a korábbi fordításokkal kapcsolatban.

Előzmény: Törölt nick (4648)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.15 0 0 4648

Longvale,

 

Michael Connelly esetében nem olyan nagy baj, hogy új fordításban is megjelennek a korai Bosch regények.

 

Anno a JLX kiadó adtak ki az első, második és ötödik Bosch regényt és MINDEGYIK erősen szerkesztett/vágott verzióban jelent meg. Ez alatt azt értem, hogy az eredeti angol nyelvű verzióhoz képest teljes bekezdések, olykor oldalak lettek kihagyva a magyar fordításokból.

 

Főleg az első (Blach Echo) és az ötödik (Trunk Music) regényből hiányoztak részek; utóbbiból szerintem legalább 30-40 oldalnyi szöveg lett "kiszerkesztve" míg előbbiből a cselekmény és a krimiszál megoldása szempontjából kulcsfontosságú részek tűntek el.

 

Úgyhogy inkább örüljünk, hogy ezek megjelennek végre (remélhetőleg) teljes szöveggel.

 

 

Előzmény: Longvale (4641)
Longvale Creative Commons License 2018.01.07 0 0 4647

A General Press kiadó 2018. első félévének újdonságaiból.

Áprilisban jelenik meg Donato Carrisitől A lelkek ítélőszéke. Carrisitól a Démoni suttogás nagyon tetszett, már lemondtam róla, hogy Carrisitől jön még újabb könyv. Ez amúgy Carrisinek a Marcus és Sandra-sorozatának első regénye: Il tribunale delle anime, 2011. Eddig 3 regény van a sorozatból. Sandra Vega a milánói rendőrség egy nyomozója, de Marcus egy sokkal bonyolultabb alak, egy amnéziával küszködő bűnvadász, egy titkos szervezet tagja. Egy sorozatgyilkos által elrabolt lány miatt találkoznak útjaik.

 

Áprilisban jön Baldaccitól A senki földje. Márciusban Angela Marsonstól A halálos játék. Áprilisban Douglas Prestontól A majomisten elveszett városa. Februárban Lee Childtől az Éjféli szállítmány (ez a legújabb Jack Reacher regény (a 22.-ik), a The Midnight Line (2017) fordítása. Linda Castillótól júniusban a Sötét úton. Májusban Peter Jamestől az Amíg a halál el nem választ. Chris Carter regényei is jók voltak, most jön februárban A halál szobrásza. Márciusban Preston-Childtől Az obszidiánkamra.

Longvale Creative Commons License 2018.01.07 0 0 4646

1968. decemberében mutatta be a MOKÉP a filmszínházakban a Tíz kicsi indián c. angol filmet (1965).

Az első két kép a Képes Filmhíradó nevű havilapból van. A harmadik kép pedig egy ismertetés egy napilapból abból az időből:

 

 

Aztán pár borító. A Detektív és Kalandor regények c. füzetsor első darabja. Egy erotikus magazin borítója és belső tartalom jegyzéke a 30-as évekből: Eros és élet és végül egy 10 filléres ponyvafüzet, még egy Tom Pick füzet (ezek kb. A/3-esek voltak), aztán egy korai Poe kiadás. Végül tetszetősebb ponyvafüzet borítók:

 

 

Rob Rock Creative Commons License 2018.01.06 0 0 4645

Fulladásos halál.cimű+Eltüntnek nyílvánitva cimű és +a Veszélyes ellenfél cimű regényt. a feltöltött képeket nem látom.bocs

Rob Rock Creative Commons License 2018.01.06 0 0 4644

Ezek  könyvek,mert nem látszanak vagy csak nróem értek hozzá a felrakáshoz

Rob Rock Creative Commons License 2018.01.06 0 0 4643

Keresem ezeket a Ross Macdonald regényeket,reális nem arany áron.köszönöm.Bp.előny.

parszek2 Creative Commons License 2018.01.02 0 0 4642

Ez is egy lehetőség, de a sorozatból már három évad lement. Én valószínűbbnek tartom, hogy az Alexandra igényes krimisorozatának átvételéről van szó. A sorozat eleje már nagyon régen jelent meg, az új kiadás simán lehet nyereséges. De a Kilenc sárkányt vagy a Perújrafelvételt nem biztos, hogy érdemes lenne ismét kiadni öt-hat év múlva.

Előzmény: Longvale (4641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!