Keresés

Részletes keresés

Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 382
Nem értettél meg. Pont azt mondtam, hogy a népszavazás esetén a nemzetiségek túlnyomó része a Magyarországhoz mellet tartozás mellett voksolt volna, mert jobban élt itt és szabadabb volt, mint saját anyaországában. (pl. a románoknak több oktatási intézményt tartott fennt a magyar állam Erdélyben és a Partiumban, mint a Román Királyság a maga területén. A román nyelvművelés és kultúra egyenesen Erdélyben alakult ki a magyar állam tudatos politikája eredményeképpen. Ezt még Inochentie Micu-Klein püspök is elismeri a XVIII. sz. elején, aki pedig a dákoromán elmélet elterjesztéséért, a román őstörténetcseréért felelős.)
Másrészt erről vitatkozni korántsem értelmetlen. Ha számodra valóban az, akkor minek vagy itt egyáltalán? A múlt ismerete nélkül nem lehet helyes döntéseket hozni. NINCS OLYAN, HOGY LEZÁRT TÖRTÉNELEM. NINCS OLYAN, HOGY FELEJTSÜK EL. Nem felejtünk, maximum megbocsátunk. A ma viszonyait a múlt magyarázza, annak ismerete nélkül pedig a jövöre vonatkozóan csak hibás következtetéseket vonhatunk le.

A jólétről: szintén értetlen vagy. Sajnos nem tudom pontosan idézni Bethelot francia marsall szavait, de legyen, íme: ...számomra is érthetetlen, hogy miért bánnak el így ezzel az országgal, mely jóvátétel formájában bőségesen kárpótolhatott volna minket, most szétszabdalták és minden része egymás ellen acsarkodik, vámokat és gátakat emel az eddigi nagyszerű gazdasági kapcsolatok útjába...

Pontosan arról van szó, hogy a történeti Magyarország predestinált volt a gazdasági prosperitásra, s ezek a folyamatok a kiegyezés után elindultak, s a századfordulóra meg lehet nézni, milyen fejlődés ment végbe. Nincs igazad, mikor azt állítod, hogy akkor is így élnénk, ha nem lett volna Trianon. Ez abszurdum. Nem kezdek bele a tények felsorolásába, talán nézz utána, érdemes.

Előzmény: Májsz (374)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 381
Ha nem tudnád, gróf Tisza István magyar miniszterelnök volt az egyetlen, aki a háború ellen szavazott a minisztertanácsban. Különben sem mi indítottuk, hanem az Osztrák- Magyar Monarchia, ami a trianoni szerződés meghozataláig felbomlott jogutód nélkül, tehát mi meg főleg semmiképp nem vagyunk felelősek, legalábbis nem jobban, mint a szlovákok, románok, osztrákok, csehek, stb. a monarchia összes többi nemzetisége. Másrészt a háború kirobbantásáért ugyanúgy okolhatjuk az antanthatalmakat is, ők provokálták ki a trónörökös elleni merénylettel.
Előzmény: K.Trout (377)
K.Trout Creative Commons License 2001.05.21 0 0 380

"És mond: Honfi! mit ér epedő kebel e romok ormán!
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess összve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl! "

Szabadelvue Creative Commons License 2001.05.21 0 0 379
"ELVESZTETTÜNK EGY VILÁGHÁBORÚT "

- sajnos igaz :-(

"Arról nem is beszélve, hogy mi indítottuk... "

- naivitás/nagyképüség ezt állítani, s ráadásul nem is igaz...

Előzmény: K.Trout (377)
K.Trout Creative Commons License 2001.05.21 0 0 377
3. ELVESZTETTÜNK EGY VILÁGHÁBORÚT

Arról nem is beszélve, hogy mi indítottuk...

Trout

Előzmény: Májsz (374)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.21 0 0 375
Toled el vennem a magyar allampolgarsagot! Ket millio erdelyi magyar sokkal jobban megerdemli!
Előzmény: Virág Árpád (365)
Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 374
Én ugyanúgy tudom, hogy a trianoni döntés iszonyú igazságtalan volt! Mivel ezzel minnyájan egyetértünk, kár is a vita!
A trianoni döntés okai:
1. A döntéshozók korlátoltsága
2. Nem tudtuk érdekeinket megfelelően képviselni
3. ELVESZTETTÜNK EGY VILÁGHÁBORÚT
4. Egyes területek valóban kevésbé voltak lakottak magyarok által, mint más népek által. Pl. a Délvidék egy része, persze nem akkora része, mint amekkorát elcsatoltak! Szerintem ez népszavazzással is kiderült volna. Mig pl, ha Svájcban lenne népszavazás, egészen biztosan maradna az egység.

Amit a határainkon túliak gazdasági helyzetéről állitasz, az nyilván igaz. És itt jön, amit emlitettem, a jólét kérdése, ami nem (csak)az én jólétem, hanem mindenkié.
Olyan dolgokról vitatkoznak/unk, aminek ma már semmi értelme: Hogy ez milyen igazságtalan volt, meg hogy kik a felelősök, kiket kell utálni, határrevizió lehetősége és jogossága, stb.
Ahelyett, hogy azon lenne inkább a hangsúly, hogy szomszédainknak mit kellene tenni a felemelkedés érdekében, hogyan tudja őket és az ottani magyar kisebbséget Mo. segiteni, hogy jobban éljenek! Minek mindig emlékeztetni őket, hogy közülünk még sokan igényt tartanak azokra a területekre?

Egyébként nekem, veletek ellentétben, a többi ember jóléte is fontos, nem csak a magyaroké! Persze az övéké egy kicsit jobban érdekel, de nem olyan sokkal, mint ahogy az nálatok látható.

A jólétet arra is értettem, hogy ha NagyMo. megmaradt volna, akkor szerintem ma "itt belül" ugyanugy élnénk, mint most. A jelenlegi határainkon túl élők is kb. ugyanúgy, tehát jobban, ez igaz.

Előzmény: Domingos deCarvalho (373)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 373
Az, hogy most a határainkon túl hogyan élnek, egyenes következménye a diktátumnak. Szétszakították a legtermészetesebb gazdasági egységet, ami 1000 év alatt alakult ki. Hegyvidékeket el, itt maradt az Alföld a teljes mezőgazdasági termeléssel, feldolgozóiparral, a nyersanyagok meg a határokon túl, azok behozatala most már vámmal járt. Az elszakított területek gazdaságát amennyire lehet kizsákmányolták- még ma is. Pl. a Felvidéki nehézipart a csehek teljesen leépítették, holott azt a magyar kormányok erőteljesen támogatták- bár még Szlovákia speciális helyzetben van, mert más birtoka nincs, teljes egészében a történeti Magyarország része volt, ugyebár. De vegyük Romániát: Bukarest többet kap a költségvetésből, mint egész Erdély! Az óromániai területek gazdasági fejlettségét 80 év alatt nem tudták egy szintre hozni Erdéllyel (sokkal inkább lesüllyeszteni, pedig Erdély potenciálisan Európa egyik leggazdagabb területe, csak okos politika kérdése az egész és persze időé). Vagy vegyük a Délvidéket, ami NEM VAJDASÁG. Ugyanis a Vojvidina nevet a rácok találták ki az első VH után, hogy az már 1848- ban külön kormányzattal rendelkező terület volt, szerb többségű, stb. Még térképeket is rajzoltak, hogy bizonyíthassák jogukat a területre. Szóval a Délvidéket eddig is mennyire kizsákmányolta a Jugoszláv hatalom! Azért van mindez, mert még mindig nem érzik biztosnak az elrabolt területek feletti uralmat, azért horkannak fel, ha bármiféle magyar megnyílvánulást hallanak. A tudatuk mélyén ott munkál, hogy mindez tökéletesen igazságtalan.

Ha pedig azt mondod, igazságtalan volt, mert sok idegen nemzetiségű területünk volt, akkor ezen az elven vágd négyfelé Svájcot, például. Most jöhet a válasz, Svájc az más... NEM MÁS. Gondolkozz el azon, miért nem engedtek népszavazást a nagyhatalmak a diktátum előtt, sem után, csak Sopron esetében! Vegyük pl. Masaryk és Benes megjegyzését:" VÁLASZTANUNK KELLETT A NÉPSZAVAZÁS, VAGY CSEHSZLOVÁKIA MEGTEREMTÉSE KÖZÖTT."
Vagy a tót parasztok 1919 elején:" Többet szenvedtünk a csehektől két hét alatt, mint a magyaroktól ezer év alatt."
Az egész nemzetiségi fikázás nem maguktól a nemzetiségektől jött, hanem azok szűk, alig száz fős értelmiségi "elitjétől". Azok pedig hatalmat akartak, ennyi. Ez tény.
Nem élnénk rosszabbul, hanem sokkal inkább jobban, ez egyszerű közgazdasági tény, nézz utána a korabeli viszonyoknak és ne a Világ, stb lapokban, hanem az elfogulatlan Statisztikai és közgazasági munkákban. Hozhatnám például Teleki Pált.

Előzmény: Májsz (362)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 372
Látod, ez nem túl jó példa. Mert neki is a saját sorsa a fontos. Csak ő úgy képzeli, hogy ettől majd a túlvilágon lesz jobb sorsa, mint a többieknek.
Előzmény: GoldSteal (371)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 370
Akkor honnan tudom Virág elvtárs keresztnevét? :-)
Egyébként meg azt hittem, az eggyel korábbi hozzászólásomra célzol.
Előzmény: Attila_Fradi (369)
Attila_Fradi Creative Commons License 2001.05.21 0 0 369
Te meg nem láttad a Tanú c. filmet. :- (((
Mondjuk ettôl függetlenül sem értek veled egyet...
Előzmény: Virág Árpád (368)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 368
Talán olvasni is tanulj meg. Ja... azt mindig elfelejtem, hogy a fradi meccsen nem olvasni kell.
Előzmény: Attila_Fradi (367)
Attila_Fradi Creative Commons License 2001.05.21 0 0 367
Virág Elvtárs!

Nemrég még az "internacionalista közösségvéllalást" szajkóztad, most pedig a "legfôbb érdek az egyéni érdek" - et. :- )))
Nem! Nem! Soha!

Attila

Előzmény: Virág Árpád (366)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 366
Kedvesem!
Egyrész tanulj meg helyesen írni! Az elmaradottabb, az két B! ;-)
Másrészt, ha nem változtatsz a szókincseden, akkor más nicken más topicban sem fogok veled többé szóba állni :-)
1ébként mutass nekem egy olyan embert, akinek nem a saját sorsa a legfontosabb!
Előzmény: GoldSteal (364)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 365
Furcsa... Nekem nem az fáj, hogy magyarok szenvednek. Sokkal inkább az, hogy olyan emberek (nemzetiségtől függetlenül), akik nem tehetnek sorsukról.
Szóval ilyen alapon te meg nem vagy ember, mert nem érdekel mások szenvedése, csak a magyaroké.
Előzmény: Domingos deCarvalho (361)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.21 0 0 363
Szerbek sehol sem voltak tobbsegben a Vajdasagban, vagy a Magyar Kiralysag mas teruleten! A Vajdasag 40% magyar, 20% nemet, 15% horvat, 5% zsido volt Trianon idejen. Szerb kevesebb mint 15% Ma 80% szerb! Magyar 15%, nemet 0, zsido 0, horvat 4%.
Előzmény: Májsz (362)
Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 362
Naaa, ki mondta, hogy nekem csak az a fontos, hogy ÉN hogy élek? Szó sincs róla. Az számit, hogy az orszég területén élő magyarok és nemmagyarok + a határainkon tuli magyarok hogyan élnek. Erre mondtam, hogy NagyMo. esetén is ugyanigy élne ez a 15M ember( kivéve a Vajdaságot), illetve mi 10M-an még rosszabbúl.

Mo. eredeti fennmaradása azért lett volna igazságtalan, mert sok olyan területünk volt, ahol tényleg kül. etnikumok(pl. szerbek) voltak nagy többségben. Persze Trianon még sokkal igazságtalanabb volt, ez biztos, de hogy lehet ez 81v év után a politika egyik fő témája???
Ezzel az erővel most utáljuk inkább a törököket, legyen mostantól ez a fő téma!

Előzmény: Domingos deCarvalho (361)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 361
Májsz, te úgy vagy hülye, ahogy vagy. Minden mondatot sürített hülyeség. Mondd, honnan szültél ennyi baromságot?

1. hogy kit érdekel, kinek fáj és miért...
Mindenkinek fáj, aki magyar. Ha nem, akkor nem magyar, mert megtagadja a sorsközösséget, tehát hazaáruló.

2. szintén igazságtalan lett volna Nagymagyarország fennmaradása...
Előszöris: Nagymagyarország nem azonos az Igazi Magyarországgal- az előbbi magába foglalta többek között Olténiát, Moldvát, Halicsot.(pl. Moldva lakossága még a XV. században is felerészben magyar volt.)
Az Igazi Magyarországot pedig szétszabdalták 1920. június 4-én.

3. ha nincs Trianon és nagyobb lenne az ország, akkor most jobban élnénk? szerintem CSAK ez a fontos...

Itt követted el a legnagyobb marhaságot. Tökéletes hülyeség, amit írsz. Cáfolhatnám ezer módon, de csak egy példát mondok: 1918 telén a regáti (Moldva+Havasalföld) románok betörtek Erdélybe, hogy "felszabadítsák" erdélyi testvéreiket. Két hét sem telt el és azt mondták: mi a fenét keresünk mi itt? Az erdélyieknek kellene minket felszabadítaniuk! És még sorolhatnám Berthelot francia marsall nyilatkozatával, stb. stb.

Valamint, ha neked CSAK az a fontos, hogy jobban élj, akkor csak sajnálni tudlak, maximum.

Előzmény: Májsz (350)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.20 0 0 360
Zavar az Teged, hogy 1 millio magyar 80 eves roman brutalis elnyomas es asszimilacios torekvesek ellenere megoriztek magyarsagukat? Ok meg erdemlik a magyar allampolgarsagot. Te nem! Te csak bele szulettel! Nem birnad elviselni, hogy 200 ezer roman erkezne Szekelyfold visszacsatolasaval? A fizetesed csokkene? A nyugdijad?
Előzmény: Virág Árpád (358)
wizes Creative Commons License 2001.05.20 0 0 359
Most nem olvasok vissza!
Voltatok Trianon kernyékén???/bocsi én igen!/
Kicsi vagy natán a nagybani?
Ott szinte meg sem emlékeznek a "Magyar" bajról.
A sárga házat szétköpködték a magorok, leszarták a küszöböt, s telefirkálták mindenféle nacionalista hülyeséggel.
Nem volt jó érzésem amikor láttam!
Pár éve xerencsére renoválták!
Azt is láttam!
wizes.

Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.20 0 0 358
Szellemi fogyatékos? Magaddal mikor vitatkoztál utoljára? :-)
Előzmény: jackkennedy1 (357)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.20 0 0 357
Igen? Szellemi fogyatekosokkal vitatkozni akik ketelkednek abban, hogy a szekelyek magyarok-e? Vagy, hogy egy nemzet egybe tartozik? Akik rogton fizetes csokkentest latnak a magyar nemzet ujra egyesiteseben?
Előzmény: kérdező21 (356)
kérdező21 Creative Commons License 2001.05.20 0 0 356
síc!!!!!
Tanulj meg viselkedni és utána szívesen látnánk itt ebbe a topic-ban is
Előzmény: jackkennedy1 (351)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.20 0 0 355
úgy, úgy, főleg Ignotus, a Nyugat alapító főszerkesztője
ja, és Pikler Gyula és Somló Bódog is, a magyar jogbölcselet két kiemelkedő alakja is
ja, és Szende Pál is, a korabeli magyar adórendszer igazságtalansáról írt tanulmányának szerzője
és persze Zigány Zoltán, a Pallas Lexikon több szócikkének a szerzője
és még sorolhatnám...

ui.
ezek szerint mára eljutottunk odáig, hogy minden baromságot be lehet adni az arra fogékony hülyéknek

ajánlom a figyelmetekbe Ady Endre alábbi kis szösszenetét

181. EGY ÚJ SOMLÓ-ÜGY

Akarja-e Magyarország társadalma, hogy sorsát az apátkanonokok világfelfogása szabja meg? Evvel a kérdéssel kezdjük, mikor egy új Somló-ügyről, egy fölháborító bűnről adunk hírt.
A Somló-ügyet, ikertestvérét a Pikler-ügynek, talán nem feledte el még senki. Klerikális, tudományellenes népség üldözőbe vett egy tudóst tudományos hitvallásáért. Denunciálták Somló Bódogot, hogy írásaiban fölforgató elveket vall. Európa egész tudományos világának figyelmét sikerült akkor kivételesen, de szégyenünkre magunkra irányítani. Még a reakciósnak ismert Bécs is megborzadt a mi szellemi életünk levegőjétől. Attól a levegőtől, mely az ázsiai mezők és a középkori kripták levegőjének vegyüléke.
Szerencsére a liberális magyar közvélemény éber volt. Somló nem lakolt a fejével azért, hogy gondolkozik. Akkor elégtételt s azóta egyetlen tudományos egyetemünkön katedrát is nyert. Bár igaz, hogy az akkori kormány némi koncot kénytelen volt ez ügyből a reakciónak is dobni.
Teljesen a Somló-ügy a mostani eset is, de még fölháborítóbb. Kunfi Zsigmond temesvári főreáliskolai tanár a kiszemelt nemes vad. Tudós, lucidus fej, heves, előkelő temperamentum. Akik Magyarországon nemcsak a politikai és színházi heccek iránt érdeklődnek, régen ismerik már a nevét. Sőt sajnálkozásunk is már régi érte, mert tudjuk, hogy apró társadalomban egy
ilyen embernek milyen megértetlen az élete. A magyar szociológusok társaságának egyik legbuzgóbb tagja. Tanulmányai, cikkei többnyire a társaság folyóiratában jelentek meg, mely társaság elnöke gróf Andrássy Gyula. A klerikalizmus és nacionalizmus kopói ez írásokat nem vették észre, mert ők nem szaglásznak a tudomány körül. Észrevették azonban egy ártatlan tanulmányát, mely a Neue Zeitben, a német szocialisták előkelő revűjében jelent meg, s melyről ők néhány magyar napilap kivonatából értesültek. Kunfinak e cikke tudományos, komoly ismertetése a magyar politikai válságnak. Természetes, hogy e cikkben nem nacionalista kortes-frázisok vannak. Egy evolucionista tudósnak, egy szociológusnak diagnózisa és prognózisa ez. Az osztályharc alapján magyarázza, ami Magyarországon történt, s történni fog.
Szentkláray Jenő temesvári apátkanonok vezetésével nagy hajsza indult e cikk miatt Kunfi ellen. A nacionalista és tudománytalan sajtó előszedte a hagyományos, együgyű frázisokat. Kunfi nemzetközi, fölforgató, hazafiatlan s rossz példakép az ifjúságnak. Tehát mozdítsák el az állásától. Szentkláray az ottani Arany János-társaságban valóságos filippikát mondott pláne Kunfi ellen, bár tanártársai nyilatkozatot adtak ki, hogy az iskola falain belül Kunfi sohse propagálta az "inkriminált tanokat". Megjegyezzük, hogy az inkriminált tanok ma Európa legtöbb intellektueljének tudományos és társadalmi hitvallása.
...
Fölhívjuk gróf Apponyi Albert figyelmét a temesvári botrányra. A reakciós seregnek keserű leckét kell kapni s Kunfinak a legnagyobb elégtételt. Mindenek előtt azt, hogy Kunfi Zsigmond végre, ha ez alkalom révén is, nagy talentumához méltóbb helyet és teret kapjon.
Nem hinnők, hogy az új korszak a gondolat szabadságát kevésbé tudja megvédeni, mint a fákat és a madarakat. A liberális magyar társadalomnak s az igazi tudományos közvéleménynek most aztán már komoly vetót kell kiáltania az egyre vakmerőbb reakció és tudománytalanság elébe. Mégis csak kétségbeejtő, ázsiai állapot ez. A magyar szociológusok társasága talán egyetlen magyar egyesület, mely sivár politikai és szociális életünkbe gondolatokat visz be. Cselekszi ezt önzetlenül, nemesen, fáradsággal, tudományosan. És e társaság tagjait sorra kezdi venni a klerikális reakciós üldözés. A gondolat szabadságát meg kell védeni végre s megtorolni minden ellene irányult bűnt.

Budapesti Napló 1906. május 20.

Előzmény: lacolaco (349)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.20 0 0 354
Arpikam, a visszacsatolassal erkezo romanokat tejben vajban furosztenenk mint ma a romakat! Megfelel? Te is az idiota bandaba tartozol? Nem tudod, hogy a romanok a Magyar Kiralysagban eltek tobb szaz evig?
Előzmény: Virág Árpád (352)
olman Creative Commons License 2001.05.20 0 0 353
Szerintem ezek a csibész magyarok _valójában_ karóba húznák őket. Ilyenek ezek...
Előzmény: Virág Árpád (352)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.20 0 0 352
Már nem magyar.

Azért érdekelne, hogy akik revíziót akarnak, mégis mit tennének az egykori magyar területekre betelepített román, szlovák, szerb, stb... nemzetiségű emberekkel.
No persze nem a szavakra lennék kíváncsi, mert most gondolom a többség megmagyarázná, hogy élhetnének ugyanúgy mint eddig, hanem arra, hogy valójában mit tennének velük.
Sejtéseim szerint sokkal rosszabb helyzetbe kerülnének, mint amilyen helyzetben most az ott élő magyarok vannak.

Előzmény: jackkennedy1 (351)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.20 0 0 351
Te idiota nem tudod, hogy egy nemzet egybe tartozik? Csak a sajat jo leted erdekel? Az nem, hogy Szekelyfold Magyarorszaghoz tartozzon? MERT MAGYAR!
Előzmény: Májsz (350)
Májsz Creative Commons License 2001.05.20 0 0 350
Én nem értem. 81 évvel a történtek után kit érdekel? Kinek fáj és miért? 81 év után miért fontos, hogy kik voltak a bünösök? Azért, hogy soha ne felejtsük el, mindig emlékeztessük magunkat, hogy melyik nép(ek)re kell haragudnunk?
Nem baromi unalmas ez a téma?!

Ha nem lett vona Trianon, és Nagymagyarország megmaradt volna az sok nép szempontjából, de objektiven nézve is, szintén igazságtalan lett volna.

Különben is, ha nincs Trianon, és nagyobb lenne az ország, akkor most jobban élnénk?
Nem!
Szerintem csak ez a fontos.

Innentöl csak külpolitika kérdése, hogy mennyire tudjuk segiteni a határon tuli magyarokat jogaik érvényesitésében.

Előzmény: vaskerecsend (336)
lacolaco Creative Commons License 2001.05.20 0 0 349
Üdv mindenkinek!

Jászi Oszkár, Szende Pál, Kunfi Zsigmond, Pogány József, Magyar Lajos, Diener Dénes József, Gábor Andor, Ágoston Péter, Bálint Lajos, Rédei József, Pikler Gyula, Purjesz Lajos, Roboz Andor, Zigány Zoltán, Somogyi Béla, Somló Bódog, Veiselsberg Hugó (Ignotus), hogy csak a kimagaslóbb alakokat említsük meg, azon dolgoztak, arra törekedtek, hogy a nemzeti érzést kiöljék vagy meggyengítsék az ország lakosaiban?
A 'Huszadik Század' cikkei éveken keresztül a magyar államot, mint a rablók szövetségét, egy az ókorból ittfelejtett s az egész világra veszedelmet jelentő kövületet tüntették fel,(nem ismerős?) s ennek a folyóiratnak szabadkőmíves gárdája növelte a nemzetiségi bajokat, s lett megcsonkításunk jogosságának igazolására ellenségünk legfőbb bizonyítéka.
De hát micsoda hazaszeretet az, mely ezt azzal igyek-szik kivédeni, hogy az országot, fennállása óta talán legne-hezebb és legizoláltabb helyzetében, gyalázza az egész világ előtt, s elvakultságában és bosszút libegő dühében mindent megmozgat, mindenkinek segítségére siet, ami és aki még e megmaradt magyar földnek is elpusztulására esküdött?
Kell bizonyítanunk azokat a förtelmeket és ocsmánysá-gokat, amelyeket rólunk épen a forradalmak szökevényei terjesztettek szét az egész világon?
És még ha igazat mondtak volna, talán lenne mentség a számukra! De tudta mindenki és tudták ők is, hogy hazug-ságokkal izgatnak hazájuk ellen, hogy kitalált rémmeséket tálalnak fel a nyugati országok közönségének, hogy soha meg nem történt eseményekkel csinálnak az ország ellen hangulatot.
Hát miféle hazafiság az olyan, mely szemrebbenés nélkül dobja koncul szomszédainknak az ország kétharma-dát, s mikor a megmaradt részen a hatalma megdől, ország-ról-országra vándorol modern Ahasverusként s nem szűnik meg tajtékozni, s nem szűnik meg éveken, immár egy évtizeden át a rágalmak egész özönét zúdítani hazája ellen?
A Világ 1910 december 8-iki számában így ír: „ a forszí-rozott magyar nyelvtanításnak és hymnuszénekeltetésnek csak egy eredménye lehet... Ez az eredmény a zsenge gyermekkor szisztematikus elbutítása.”
Ennek az országnak nem volt egyetlen intézménye, nem volt egyetlen osztálya, alkotmányának nem volt oly fejezete, melyet durván ne szidalmaztak, ne gúnyoltak és ne támad-tak volna.
A magyar történelem az ő tényképükön az Abruzzok minden legendá ját megszégyenitö rablóhistória volt, nagy alakjai, útjelző eseményei, egy bornirt és mindenre éhes Iajta harácsolásai és bandavezéreiként szerepeltek, a magyar alkotmány pedig ezeknek a tört elmeknek évszázadokon üt kiépített bástyájaként lett illusztrálva.
Ez a perfid és Visszataszító tevékenység aztán nemcsak azt eredményezte, hogy az országban a társadalmi osztá-lyok között minden társadalmi harmóniát megbontott, hogy a bizalmatlanságnak magvetője, s így egy egységes nemzeti összefogás és érzés megakadályozója lett, hanem a külföld előtt is teljesen hamis színben tüntette fel viszonyainkat, s egyik legfőbb okozójává vált annak a sok balvéleménynek, ami rólunk külföldön elterjedt, s annak az ellenszenvnek. amivel a világháború után minden lépésünk találkozott.
De ez még mind nem volt elég. Hogy a magyar államot teljesen legyöngítse, a szabadkőmívesség nemcsak szimpátiával nézte a mindnagyobb arányokban kifejlődő nemzetiségi propagandát, hanem annak egyik legodaadóbb protek-torává is szegődött, azok aspirációinak páholyait megnyi-totta és gondoskodott arról, hogy nemzetiségi panaszok és kifogások címén a külföldre jusson egy tömeg rágalom és hazugság a magyar állam felől.
Már 1908-ban a magyarországi szabadkőmivesség együtt dolgozott a szerb szabadkőmívességgel, azzal a kimondott céllal, hogy a történelmi Magyarországot tönkretegyék.

Nem kellene e fenti tényeket helyén tárgyalni az iskolai történelem-oktatásban? Nem ez lenne a természetes? Miért nem történik meg ez?

Szép Magyarország! Mikor süt már rád a nap?
Isten áld meg a magyart jókedvvel, bőséggel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!