Igaz, a TI92 ebbol a szempontbol jobb, de ami a HP48 mellett szol:
- tobb program
- a RAM upgrade nagyon jol dokumentalt
- eleg nagy felhasznaloi hatter
Mivel nem vagyok villanykaros, csak egy
gepesz, megfeleloen dokumentalt utmutato nelkul nem mernek belevagni a RAM upgrade-be.
(es a TI92-nek meg az arat sem tudom)
Nagyin jo gep,de a TI-92 jobb.Legalabbis gyorsabban szamol,jobban integral,konnyebben kezelheto a menurendszer miatt.A HP48-at ha jol tudom 92-ben adtak ki,akkor tenyleg a legkiralyabb volt.Elonye a korabol adodik:tobben ertenek hozza,sok jo progi van ra.
Upgradelni nem olyan egyszeru hazi barkacs-szinten,mivel SMD memoriamodulokkal kell vacakolni.Bar a Villanykaron ez nem akkora gond:)
Nem akarlak se le- se rabeszelni,de gondold at,es nezz korul Texaseknal is!
Ja igen, az arak finn markaban vannak, mert most nekem meg egy par honapig ebben kell szamolnom... :))
Ha valaki Helsinkibol vagy Espoobol ir, es tud elado G-t vagy G+ -t, emailem:
A kozeljovoben tervezem a fenti szamologep beszerzeset. Ezt a topicot azzal a szandekkal hoztam letre, hogy aki hasznalja/hasznalta a fenti tipust, irja le tapasztalatait.
Ha esetleg valaki sajatkezuleg upgradelte a memoriat, akkor arrol is szivesen varok hozzaszolast.
A fenti szamologep valtozatai (ha jol tudom):
HP48G : 32 kB RAM, ara ujonnan kb 1300 FIM
HP48G+ : 128 kB RAM
HP48GX : 128 kB RAM, +memoria upgrade lehetoseg 1.28 (?) MB-ig. Uj ara kb 2000 FIM
Anyagi lehetosegeimhez merten a G+ terveztem, de eleg sok helyen turtam info utan, es kiderult, hogy sokkal olcsobban lehet s.k. upgradelni a G 32kB RAM-jat 128 vagy 256 kB-ra, egy kis
szerelessel es nehany RAM-modul segitsegevel.
Ugy erzem, hogy a 32kB RAM nem sokra lenne eleg, mert ha betoltok 1-2 utility-t, meg pld. terminal-emulatort, game-t, stb, akkor nagyon hamar megtelik a RAM...
128 kB eseten mar konnyebb a helyzet, bar ki tudja...(tenyleg, tudja valaki ? :)
Ja igen, 48G-bol mar van 2 ajanlatom is, csak meg vacilalok, hogy elfogadjam-e, vagy vadasszak egy G+ -ra....